Автор Тема: Полирање на возила  (Прочитано 903717 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Одг: Полирање на возила
« Одговори #4200 на: 07 Јули 2019, 13:59:39 pm »
Никој не се родил учен. Ја го охрабрувам секој што сака да научи занает, посебно оние кои даваат знаци дека имаат желба. Желба за детајлинг имам и јас, но со склоп на околности неможам да си ја остварам, барем за сега.
@NNN детајлингот е наука и сака да си се посветиш максимално, како и за се друго, не ти го кажувам ова да те оттргнам од она што сакаш да го правиш, туку да ти посочам во што влагаш. Секој почеток е тежок, но ако идеш чекор по чекор се надевам дека ќе успееш.
Еве за случајов конкретно што праша, јас како лаик да те потпрашам:
Дали го измери лакот пред да го стругаш?
Дали мислиш дека градација на шмиргла од 2000ка е толку фина или спротивно, толку груба во случајов кај тебе?
Дали предходно си користел од истата полир паста и ти дала подобри/полоши резултати? Итн итн...
На форумов има доста спремни дечки за темава од кои можеш доста да научиш. Со среќа во праксата понатака :)

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4201 на: 07 Јули 2019, 14:07:25 pm »
Ми го зема зборот @зоки-златен

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4202 на: 07 Јули 2019, 14:31:55 pm »
Очекував ваков одговор, фала. :)
Верувај, колку и да ти изгледа тривијален одговорот, многу е прецизен и корисен. Веќе си направил нешто на колата што не можеш сам да го корегираш - време е за про консултација.... Или терај до крај сам, па или ќе биде боље или ќе ја допосе*еш до крај, па после ни про дитејлер нема да може да ја спаси.

Однеси ја кај @dame или некој друг про детализатор, и ќе дознаеш.

Што фајде од форумов тогаш ако за се нешто треба да одиме у сервис? Не е лошо да има тема за аматери степ бај степ па кој го мрзи или не се осеќа сигурен нека си носи на детајлер.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Фајде од форумов е да посочи правилно решение за некој проблем. Веројатно на форум ќе добие и одговор од типот „земи загреби со грубата страна од сунгерче за садови“ во некој момент, ама нема да му помогне да го реши проблемот кој веќе го направил.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #4203 на: 07 Јули 2019, 20:42:09 pm »
Многу агресивно си почнал без потреба. Не си требало да шмирглаш ама ајде прати слика па ќе ти кажеме вака никој не знае да ти помогне.
Утре ќе направам слики, ќе пратам.
Фала
Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Некои грабаници мораа да се шмирглаат бидејќи бе подлабоки, без шмирглање немаше шанси да се извадат.
Никој не се родил учен. Ја го охрабрувам секој што сака да научи занает, посебно оние кои даваат знаци дека имаат желба. Желба за детајлинг имам и јас, но со склоп на околности неможам да си ја остварам, барем за сега.
@NNN детајлингот е наука и сака да си се посветиш максимално, како и за се друго, не ти го кажувам ова да те оттргнам од она што сакаш да го правиш, туку да ти посочам во што влагаш. Секој почеток е тежок, но ако идеш чекор по чекор се надевам дека ќе успееш.
Еве за случајов конкретно што праша, јас како лаик да те потпрашам:
Дали го измери лакот пред да го стругаш?
Дали мислиш дека градација на шмиргла од 2000ка е толку фина или спротивно, толку груба во случајов кај тебе?
Дали предходно си користел од истата полир паста и ти дала подобри/полоши резултати? Итн итн...
На форумов има доста спремни дечки за темава од кои можеш доста да научиш. Со среќа во праксата понатака :)
Не ми е планот да учам занает, туку имам желба да направам нешто од хоби.
Лакот не го мерев, направив тест со вода како што гледав на некои јутуб видеа.
2000ка користев на една подлабока гребаница, а потоа без многу да притискам ја поминав со 2500, мислам дека ептен се фини шмирглите.
Прпат ја користам полир пастата, уствари не е баш полир паста туку 2 во 1 полир и восок демек, се си мислам дека требаше да земам по квалитетна полир паста со намена само за полирање, ми се чини дека тука ми е утката.

Фала Многу.

Верувај, колку и да ти изгледа тривијален одговорот, многу е прецизен и корисен. Веќе си направил нешто на колата што не можеш сам да го корегираш - време е за про консултација.... Или терај до крај сам, па или ќе биде боље или ќе ја допосе*еш до крај, па после ни про дитејлер нема да може да ја спаси.

Ако беше работата да ја носам на мајстор воопшто немаше да чепкам туку директно на мајстор ќе ја однесев.
« Последно менување: 07 Јули 2019, 20:57:39 pm NNN »

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
« Одговори #4204 на: 07 Јули 2019, 21:10:01 pm »
Добро ако не сликаш ќе ти кажам на слепо. Треба да купиш compound полир паста да го поминеш местото и после со фина полир паста односно polish исто друга да купиш и ова и би требало да излезе добро ако го немаш извадено лакот.

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #4205 на: 07 Јули 2019, 22:53:15 pm »
Добро ако не сликаш ќе ти кажам на слепо. Треба да купиш compound полир паста да го поминеш местото и после со фина полир паста односно polish исто друга да купиш и ова и би требало да излезе добро ако го немаш извадено лакот.

Лакот сигурно не е изваден.
Ќе земам такви пасти и ќе пробам.

Фала ти многу.

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #4206 на: 07 Јули 2019, 22:56:07 pm »
Aj vaka ,veke podolgo vreme izbegnuvam da komentiram no ...ajde  prvo jas se cudam kako nekoj amater se osudil da go brusi lakot ,od kade znaese deka nema da se sredi samo so poliranje ?drugo dali znaes deka poveketo grubi profi pasti trgaat smirgla 1500  no so nivnite najgrubi sungeri ili volni i toa so masina za poliranje na odredena brzina i pritisok ? A istata taa pasta deka odvaj ke trgne 2000ka so pomek sunger .Ako veke go znaese ova zasto si pomisli deka so nekoja obicna polish pasta ke ja zavrsis ovaa rabota racno ? E ova sakase da ti go kazat kolegite od forumot kako @Simo - Carrier159 , @зоки-златен   i drugite  ti prven trebase da slkkas da prasas za sovet sto kako pa potoa  iako poveke pati e kazano..

Отсутен dame

• Сениор
« Одговори #4207 на: 07 Јули 2019, 22:58:25 pm »
Ajde pusti slika ili tuka ili vo pp pa ke ti kazeme kako najlesno i najdobro da ja sredis

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2172
« Одговори #4209 на: 09 Јули 2019, 00:03:22 am »
Очекував ваков одговор, фала. :)

Однеси ја кај @dame или некој друг про детализатор, и ќе дознаеш.

Што фајде од форумов тогаш ако за се нешто треба да одиме у сервис? Не е лошо да има тема за аматери степ бај степ па кој го мрзи или не се осеќа сигурен нека си носи на детајлер.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Фајде од форумов е да посочи правилно решение за некој проблем. Веројатно на форум ќе добие и одговор од типот „земи загреби со грубата страна од сунгерче за садови“ во некој момент, ама нема да му помогне да го реши проблемот кој веќе го направил.
Ама од друга страна ќе сузбие цени од 2000 дојч марки за керамика.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4210 на: 09 Јули 2019, 07:11:50 am »
Ама секако, па форум служи да се слушнат различни мислења, дали и колку ќе најде мудрост во нив, останува на читателот :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #4211 на: 09 Јули 2019, 16:02:17 pm »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4212 на: 10 Јули 2019, 14:16:09 pm »

Отсутен mendieta1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
  • BMW E30 316; BMW Е36 318 tds; BMW E46 330 Ci
« Одговори #4213 на: 14 Јули 2019, 21:43:00 pm »
за хоби полирање доста е полир со восок и памучна крпа ,,не се играјте со шмиргли и машини,,или дајте ја на некој што се разбира саглам да ја среди
SAVE WATER! SHOWER WITH YOUR GIRLFRIEND

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #4214 на: 15 Јули 2019, 17:00:27 pm »
Како да се заштитат фарови после полирање?