Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1289209 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #4620 на: 29 Ноември 2013, 13:28:39 pm »
Da mozese do sega ke ja imav.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #4621 на: 29 Ноември 2013, 14:55:53 pm »
Hammond drives the Alfa Romeo 4C

Цитат
"It's not a Cayman, but I don't care": Richard falls in love with the baby Alfa coupe

http://www.topgear.com/uk/car-news/richard-hammond-on-the-alfa-romeo-4c-2013-11-28
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #4622 на: 29 Ноември 2013, 15:00:09 pm »
Имаме закон за олдатајмери и може да се увезуваат кај нас, ама условите за увоз мислам дека се малце комплицирани. Здравје за некоја година се надевам ќе се позанимавам на таа тема.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Egeec

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #4623 на: 29 Ноември 2013, 16:10:48 pm »
Dragi Alfa prijateli ! Aj ke ve molam odgovor na edno malo mozebi prosto prasanje.....

Drugarce saka da zeme polovna 159 karavan od Italija i se misli megu 1.9 i 2.0 motoroti/ Ako nekoj ima iskustvo neka poveli i neka dade sovet so motor da odbere....

inace od koga mi go kaza muabetot, iskreno i jas se zagledav u kolata malku poeke... alal da im e na italiancive, znaci kolata e lepotica !!!!!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #4624 на: 29 Ноември 2013, 16:17:38 pm »
Мислам дека Симо ќе ти даде подетален одговор околу ова ... моето познавање е дека 1.9 моторот сигурно е постарата варијанта на ЈТД што во принцип повеќе делови за него со оглед на тоа што го има истиот мотор во многу модели. Додека 2.0 моторот е најновиот на Фиат кадешто е заедно со 1.6 и 1.3 дизел моторите. Овој мислам дека има повеќе кс од 1.9.

Сигурен сум дека кој и да го земе нема да има утка.

Отсутен Egeec

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #4625 на: 29 Ноември 2013, 16:25:16 pm »
1.9 bilo 150 ks a 2.0 bila so 170 ks....

I stvarno se ubavi znaci epten. Jes da sum VW fan ali neznam dali nekogas e napraen olku ubav VW.....mozebi VW T1 sambata jedino....

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8124
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #4626 на: 29 Ноември 2013, 17:58:10 pm »
1.9 е ЈТДм дизел 150кс а има и бензинец 1,9 ЈТС.
2,0 е бензинец твин спарк и ЈТС.
2,2 има ЈТС бензинец.
2,4 ЈТДм има дизел 5 цилиндра 200 и 209кс.

Инаку уба е  :)

Отсутен Borce-Fiat

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 920
  • Virus-Alfa
« Одговори #4627 на: 29 Ноември 2013, 19:18:56 pm »
Dragi Alfa prijateli ! Aj ke ve molam odgovor na edno malo mozebi prosto prasanje.....

Drugarce saka da zeme polovna 159 karavan od Italija i se misli megu 1.9 i 2.0 motoroti/ Ako nekoj ima iskustvo neka poveli i neka dade sovet so motor da odbere....

inace od koga mi go kaza muabetot, iskreno i jas se zagledav u kolata malku poeke... alal da im e na italiancive, znaci kolata e lepotica !!!!!

1.9 ти е постариот мотор што паралелно со тоа оди дека и 159ката со 1.9 ќе е постаро годиште од оваа со 2.0....додека 2.0 ти е поновиот мотор оди со 170 коња и не само што има измени во моторот него и паралелно со тоа има измени и на самата кола...бидејки таа е поново годиште има полесна шасија и нормално е малко поскапа од 1.9.За снага можеби 2.0 е малко посилен но и 1.9 е одличен мотор лесен за одржување.Генерално земано 159ката е една од најубавите алфи и колку што знам најмалко има проблеми.Доколку ги има парите нека оди на 2.0 бидејки целосно колата е поразлична од 1.9 не е само во 20 коњи и 50-60 кубика :)

Едит :   
Da mozese do sega ke ja imav.

Еден ден сигурно :D
LA MACCHINA DELLA EMOZIONI

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #4629 на: 29 Ноември 2013, 19:50:50 pm »
Благодарам  :)

Знаев дека го има во Делта, но не и за 159.
Од новите мотори само за 1,8тби имав слушнато дека го има во последните генерации на 159, што е прекрасно!

Баш ме интересира технологијата на 1,8тби, дали трпи плин?

Отсутен Borce-Fiat

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 920
  • Virus-Alfa
« Одговори #4630 на: 29 Ноември 2013, 19:52:20 pm »
По мое јас никогаш не би купил 1.8тби ако размислувам за плин :D
LA MACCHINA DELLA EMOZIONI

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4631 на: 29 Ноември 2013, 19:57:37 pm »
Не е проблем толку потрошњата колку што е проблем ко че то да сервисира...

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #4632 на: 29 Ноември 2013, 20:25:55 pm »
Hammond drives the Alfa Romeo 4C

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Цитат
"It's not a Cayman, but I don't care": Richard falls in love with the baby Alfa coupe

http://www.topgear.com/uk/car-news/richard-hammond-on-the-alfa-romeo-4c-2013-11-28
Го ставив целиот неколку страни наназад. :)

TOP GEAR

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

P.S. Ako nekoj saka ima uste 3-4 dr testovi ama se na francuski,italijanski i slovenski.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #4633 на: 29 Ноември 2013, 21:04:21 pm »
1.9 bilo 150 ks a 2.0 bila so 170 ks....

I stvarno se ubavi znaci epten. Jes da sum VW fan ali neznam dali nekogas e napraen olku ubav VW.....mozebi VW T1 sambata jedino....

Гледам повеќето ти одговорија на прашањата, само мало појаснување. Прво, претпоставувам дека се работи за двата дизел мотори, па за нив и ќе објаснувам. 1.9 е мотор кој е генерациски постар, но се вградуваше во 159 речиси до самиот крај на производство, освен последната година (2011). Што се однесува до снагата, во зависност од верзијата идеше во две варијанти - 120 8v и 150кс 16v. Во 2010 година е  претставен 2.0 multijet моторот со 135 и 170кс.
Што се однесува до тоа дека колата е целосно различна - не баш. Единствениот фејслифт, кој визуелно од надвор не носи речиси никакви промени освен бандаши, а кој има други структурни промени (брембо шепи и дискови на сите модели, електронски q2 диф на сите модели, 45кг полесно возило во целост за сите модели, 3.2v6 со погон само на предни тркала покрај q4 верзијата и сл, промени во внатрешниот дизајн и сл.), се случи во 2008 година. Така да, 1.9 со 150кс и 2.0 со 170кс би имале разлика само ако првиов е пред 2008 фејслифтот.
Како и да е, јас би препорачал верзија по 2008 година, без разлика на моторот.

А да, 1.8tbi не трпи (обичен) плин. Пошто користи дајрект инџекшн технологија. Треба да се примени некоја од веќе достапните технологии за течно вбризгување на плин (brc или prins веќе имаат соодветни технологии).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #4634 на: 29 Ноември 2013, 21:09:43 pm »
Тогаш ништо  :-\

Одиме на 2,4 ЈТДм t;)