Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1429974 пати)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #2085 на: 25 Јули 2012, 03:24:37 am »
Вентили може да ти ѕвечкаат. Цилиндар не ѕвечка, ќе сфатиш сам кога е цилиндарот во прашање.

Каков е звукот во лер во место? Потсеќа на дизел малце? Го има истиот звук кој го опишуваш или само во таква конкретна ситуација се слуша?

Какво масло користиш?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2086 на: 25 Јули 2012, 07:21:10 am »
Тешко на TS да звечкаат вентили...
Не е нормален звукот, има некој проблем.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен jovanovmk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #2087 на: 25 Јули 2012, 12:30:29 pm »
Вентили може да ти ѕвечкаат. Цилиндар не ѕвечка, ќе сфатиш сам кога е цилиндарот во прашање.

Каков е звукот во лер во место? Потсеќа на дизел малце? Го има истиот звук кој го опишуваш или само во таква конкретна ситуација се слуша?

Какво масло користиш?
Во место е нормален звукот само првите 10 секунди од кога ќе ја запалам колата малку потсеќа на дизел а после е нормално се
А за овој звукот од вентилите се јавува само кога ќе дојди на мали обртаи 2000 во трета брзина (пред да сменам 2-ра) и трае кратко. Само заѕвечкуваат и толку.
А иначе користам Selenia 20 k и редовно го мењам улјето на секои 10 000 km.

Uploaded with ImageShack.us

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2088 на: 25 Јули 2012, 12:40:06 pm »
Јован, провери да не ти е скинато црево помеѓу МАФ сензорот и клапната за воздух. „Дизел“ звукот 10-тина секнуди, значи варијаторот ти е пред крај :) Пробај од 10 да го симнеш на 5 секунди со Selenia Racing, и секогаш уље на горна црта од шипка.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #2089 на: 25 Јули 2012, 13:17:47 pm »
И кај мене отиден е варијаторот, ајде една групна нарачка да се прави, може ќе добиеме групен попуст. Почна да дрма и кај мене на палење у пм. Многу ме живцира.

Отсутен jovanovmk

• Јуниор
  • **
« Одговори #2090 на: 25 Јули 2012, 13:48:02 pm »
И кај мене отиден е варијаторот, ајде една групна нарачка да се прави, може ќе добиеме групен попуст. Почна да дрма и кај мене на палење у пм. Многу ме живцира.
Абе имам видено расипан варијатор
Кај мене не е мислам до толку. Само при палење  помалку од 10 s и после нити дрма нити ништо се е ок (изгледа додека се раздвижи улјето)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #2091 на: 25 Јули 2012, 14:00:19 pm »
И кај мене така почна. Ама неможам ме живцира. Ќе пробам со селенија рејсинг да видам шо ќе каже. Има тоа уште време ама не ми се чека.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #2092 на: 25 Јули 2012, 14:41:33 pm »

Какво масло користиш?
Во место е нормален звукот само првите 10 секунди од кога ќе ја запалам колата малку потсеќа на дизел а после е нормално се
А за овој звукот од вентилите се јавува само кога ќе дојди на мали обртаи 2000 во трета брзина (пред да сменам 2-ра) и трае кратко. Само заѕвечкуваат и толку.

Можно е да звечка цилиндарот од лошо гориво со мала октанска вредност. Се јавува прерано палење на горивото и тоа е познат ефект на „knocking“ на низок број на вртежи. Ако користиш 95 октански бензин, пробај со 98-100 октани. Ако звукот се изгуби или намали, тоа е причината.
На сите понови мотори вграден е „knocking sensor“ кој ја наслушува работата на моторот и ги подесува времината на вбризгување и палење за да се избегне тој ефект. Не ретко „квалитетот“ на нашите гориво е над можностите кои фабрицки се предвидени за компензација на ефектот на самодетонација на горивото.

Отсутен jovanovmk

• Јуниор
  • **
« Одговори #2093 на: 25 Јули 2012, 14:47:53 pm »

Какво масло користиш?

Можно е да звечка цилиндарот од лошо гориво со мала октанска вредност. Се јавува прерано палење на горивото и тоа е познат ефект на „knocking“ на низок број на вртежи. Ако користиш 95 октански бензин, пробај со 98-100 октани. Ако звукот се изгуби или намали, тоа е причината.
На сите понови мотори вграден е „knocking sensor“ кој ја наслушува работата на моторот и ги подесува времината на вбризгување и палење за да се избегне тој ефект. Не ретко „квалитетот“ на нашите гориво е над можностите кои фабрицки се предвидени за компензација на ефектот на самодетонација на горивото.
До сега јас ставам само 98 односно 100 октани искључиво од Макпетрол
Ептен ретко имам ставено 95 ептен ретко :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #2094 на: 25 Јули 2012, 14:54:18 pm »
Моето искуство со 98/100-ката на Макпетрол - http://forum.carclub.mk/index.php/topic,221.msg251469.html#msg251469

Не ја исклучувај можноста горивото да е причинител на проблемите.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2095 на: 25 Јули 2012, 14:54:34 pm »
Јас го имав звечкањето, кога ми беше скинато цревото меѓу маф сензор и клапна за гас. Осиромашена смеша на гориво може да доведе до „knock" ефектот при поголеми оптоварувања на моторот. Затоа ти препорачувам тоа гуменото флекси црево да го провериш убаво, да го извадиш и провериш визуелно. Вака наместено нема да ги приметиш пукнатините..:

Edit: Секако, смени и гориво :) и 95-ка е ОК, ако е навистина ОК. Ако е ѓубре, џабе и 110 октани да пишува на пумпата.

Отсутен zarko alfa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #2096 на: 25 Јули 2012, 15:10:34 pm »
decki ne ja isklucuvajte moznosta i ventilcinjata da si tropkaat ts 16 v motorite imaat hidroulicni soljici ama i tie se rasipuvaat :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2097 на: 25 Јули 2012, 15:12:48 pm »
Ние за овие „немеханичарски“ работи кажуваме ;D, ако не е ништо од ова, тогаш се знае - на мајстор ;)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #2098 на: 25 Јули 2012, 16:07:56 pm »

Какво масло користиш?

Istroseni hidraulicni podizaci?

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #2099 на: 25 Јули 2012, 17:26:41 pm »
Тие шољиците ли? Дур да се напунат со уље може да тресат мислам. Мислиш тоа е проблем а?