Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1430857 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #9810 на: 02 Септември 2018, 15:33:13 pm »
Нема гласовни команди,нема опција да се поврзеш/јавеш на телефон,нема усб мобиле конектор шо можеш да си сменеш говорните јазици,да чита мапи/навигација и да си слушаш емпетројќи песни 😂
Тава кај мене на Фиато го има 😃

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Нема врска тоа со Ti естетскиот пакет. Баш ме занима гласовните команди како ти работат на фиатот ;D ;D ;D Толку се добри, што никад не ги користам :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #9811 на: 02 Септември 2018, 15:36:36 pm »
Најубаво работат во место кога нема врева 😂😉😃
Едвај исталирав англиски пакет бидејки беше на германски ама у вожна па не се разбираме 😂😂

Отсутен Borce-Fiat

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 927
  • Virus-Alfa
« Одговори #9812 на: 02 Септември 2018, 19:00:57 pm »
@Simo - Carrier159   @osmica8  @Carpathian Lord  и остали алфисти, вклучително и другите дизелаши  :) Дијагноза според снимка дали овој звук е карактеристичен за мака со турбина ? Знам дека неможи да се одреди според видео, ама сепак колку толку да дадеме некоја дијагноза (не ме земајте мене што коментирам во обзир  :D )

Возилото е супер, денес го гледавме повторно и го има овој звук, кој што на претходното пробно возење(пред недела дена) го немаше и ако го немаше и денес 99% ќе беше пазарена колата. Најверотно ќе  се носи и на мајстор ако се нафати газдата, меѓутоа денес дека Недела не работеше никој... колата влечи "нормално" според мене, мада немам искуство со друга ваква со овој мотор па да споредам, тоа утре ќе го осетам при тестирање на други две.

Дихтунг на издувната грана, може да прави ваков звук.
LA MACCHINA DELLA EMOZIONI

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #9813 на: 02 Септември 2018, 20:26:50 pm »
Најубаво работат во место кога нема врева 😂😉😃
Едвај исталирав англиски пакет бидејки беше на германски ама у вожна па не се разбираме 😂😂

Рики со фиатот
https://youtu.be/LLmwZ29ee5A

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #9814 на: 02 Септември 2018, 20:31:06 pm »
Хахахах мислев да го постирам 😂😂

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #9815 на: 02 Септември 2018, 21:47:35 pm »
Да кажам епилог, газдата се нафати да си ја среди утре на мајстор, па да не бара да ја видиме за трета среќа  :)

@Luki Junior Реноа две остануват пред врата  :) оваа колку да разбие монотонија  :D шала на страна не би ја менал Лагуната за 147.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #9816 на: 03 Септември 2018, 00:04:59 am »
Да кажам епилог, газдата се нафати да си ја среди утре на мајстор, па да не бара да ја видиме за трета среќа  :)

@Luki Junior Реноа две остануват пред врата  :) оваа колку да разбие монотонија  :D шала на страна не би ја менал Лагуната за 147.

Нема да те копка зашто свиркала така ? ако си ја среди он , не го барај коа ќе почне да ти свирка исто после месец дена.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #9817 на: 03 Септември 2018, 00:11:17 am »
@Simo - Carrier159   @osmica8  @Carpathian Lord  и остали алфисти, вклучително и другите дизелаши  :) Дијагноза според снимка дали овој звук е карактеристичен за мака со турбина ? Знам дека неможи да се одреди според видео, ама сепак колку толку да дадеме некоја дијагноза (не ме земајте мене што коментирам во обзир  :D )

Возилото е супер, денес го гледавме повторно и го има овој звук, кој што на претходното пробно возење(пред недела дена) го немаше и ако го немаше и денес 99% ќе беше пазарена колата. Најверотно ќе  се носи и на мајстор ако се нафати газдата, меѓутоа денес дека Недела не работеше никој... колата влечи "нормално" според мене, мада немам искуство со друга ваква со овој мотор па да споредам, тоа утре ќе го осетам при тестирање на други две.

Ролер или затегач е рамно 0%  шанса да е, кај нив звукот ќе биде константен, и како креваш обртаи, така се
зголемува пиштењето, но не престанува... Само на сјебан каиш (стар) линиски, може да шкрипне и да прекине, ама звуков не е од каиш (гума) што лизга,  така да, види првите две.

Во суштина, алфа е друже ова... Ако ја купиш, било која алфа, возена тука кај нас подолг период, ќе си имаш чепканици редовни, на неделна база... ;) спремен си за тоа? ;)
Позз
« Последно менување: 03 Септември 2018, 13:03:38 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #9818 на: 03 Септември 2018, 10:34:30 am »

Погодок ! Колата била на мајстор за промена на дихтунг.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9819 на: 03 Септември 2018, 18:13:48 pm »

Погодок ! Колата била на мајстор за промена на дихтунг.

Пред некое време (две три недели пред да одам на одмор), кај мене  на 147-цата се јави звук, само на ладна, многу сличен на затезач, но сега кога слушам - сличен и на овој звук, иако не ист...
Денес, бев со 147-цата кај Жарко, да сменам стабилизатори на баланс-штангла, и му кажувам „јебем га, мењавме сет пред скоро време, ама некој ролер на сабајле ми цвичи“, и муабет „толку квалитет кај нас у делвоите“ и слични муабети...
Нејсе, сменивме стабилизаторите, среќа на вадење од гаража, малце гас, се појави звукчето... :D
"А бе симо, ќе ме заглаиш...“, нормален муабет коа ја идам со некоја алфа кај жарко ;D
Кратка дијагностика - „граната“. Ок, да не растураме сеа, дај да видиме убаво дали е до тоа, извади заштитниот алу над турбото, проверка на штрафовите, еден скинат. (крајниот горе од кај ремените). Вика, ни си прв ни си последен. оправање само да се извади, да се избуши и нов штраф да се намести. Процес кој не може на лице место лесно да се напраи. Или да се растури цел преден дел за пристап, или да се вади глава. ВИка, може силикон да се стаи дихтунгот, ама после некое време пак ќе просвири, нема да трае долго.
Епилог: не ми смета првите 500м да свири дур да се загрее, ќе си остане така додека не рокне турбината, па да вадам све ;D
Наравоучение- провери ги штрафовите откако шиткачов ќе ја „напраи“, не било ретко да се кинат и тоа да е причината за свиркањето. Ако само „прикрпил“ со силикон колку да ти пројде, многу голема веројатност е повторно да се јави ако има скинат штраф.

Пробуричкај по нет за „broken studs exhaust manifold alfa jtd" ќе најдеш дека не е така ретка појава. Не е ништо критично, но решавањето е за*еб.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9820 на: 03 Септември 2018, 18:27:23 pm »
Пред некој ден сретнав футер за бормашина под 90 степени, да ми текне само каде беше, со тоа ќе можеш да избушиш вез проблем

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9821 на: 03 Септември 2018, 18:34:02 pm »
Интересна идеја. Треба да видам што ќе каже гуруто :D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #9822 на: 03 Септември 2018, 19:22:06 pm »
Заврши потрагата денес :

Со здравје да си ја вози брат ми.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #9823 на: 03 Септември 2018, 19:49:01 pm »
Сосем 3-та испадна оваа 😃
Од дека,како,шо,шо машина 😂

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #9824 на: 03 Септември 2018, 20:09:39 pm »
Тазе донесена од Швајцарија пред некој месец, опрема нормална климатроник, темпомат и други стандардни работи...а мотор1.9 jtdm 16v 150hp без дпф "постариот" мотор   :)