Дихтунг на издувната грана, може да прави ваков звук.
Дихтунг на издувната грана, може да прави ваков звук.
Погодок ! Колата била на мајстор за промена на дихтунг.
Пред некое време (две три недели пред да одам на одмор), кај мене на 147-цата се јави звук, само на ладна, многу сличен на затезач, но сега кога слушам - сличен и на овој звук, иако не ист...
Денес, бев со 147-цата кај Жарко, да сменам стабилизатори на баланс-штангла, и му кажувам „јебем га, мењавме сет пред скоро време, ама некој ролер на сабајле ми цвичи“, и муабет „толку квалитет кај нас у делвоите“ и слични муабети...
Нејсе, сменивме стабилизаторите, среќа на вадење од гаража, малце гас, се појави звукчето...

"А бе симо, ќе ме заглаиш...“, нормален муабет коа ја идам со некоја алфа кај жарко

Кратка дијагностика - „граната“. Ок, да не растураме сеа, дај да видиме убаво дали е до тоа, извади заштитниот алу над турбото, проверка на штрафовите, еден скинат. (крајниот горе од кај ремените). Вика, ни си прв ни си последен. оправање само да се извади, да се избуши и нов штраф да се намести. Процес кој не може на лице место лесно да се напраи. Или да се растури цел преден дел за пристап, или да се вади глава. ВИка, може силикон да се стаи дихтунгот, ама после некое време пак ќе просвири, нема да трае долго.
Епилог: не ми смета првите 500м да свири дур да се загрее, ќе си остане така додека не рокне турбината, па да вадам све

Наравоучение- провери ги штрафовите откако шиткачов ќе ја „напраи“, не било ретко да се кинат и тоа да е причината за свиркањето. Ако само „прикрпил“ со силикон колку да ти пројде, многу голема веројатност е повторно да се јави ако има скинат штраф.
Пробуричкај по нет за „broken studs exhaust manifold alfa jtd" ќе најдеш дека не е така ретка појава. Не е ништо критично, но решавањето е за*еб.