Автор Тема: Манијаци се движат низ Скопје!  (Прочитано 20722 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10969
  • 430i
Одг: Манијаци се движат низ Скопје!
« Одговори #90 на: 31 Мај 2011, 22:36:30 pm »
Остај тоа, него пак ќе зацепаме накај Маврово ;D

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #91 на: 31 Мај 2011, 22:50:53 pm »
Остај тоа, него пак ќе зацепаме накај Маврово ;D

+1

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #92 на: 31 Мај 2011, 23:31:39 pm »
[Во словенија луѓето од нивната провинција прчат курот и уживаат со доволно пари и заработувачка а кај нас како цигани се.
Абе види мајсторе, може не сфаќам се што сакаш да објасниш но сфаќам како е дојдено до ова последново што го цитирам.
Кога ќе му забраниш на Стојанче да дојде во Скопје и да се смести тука, нема да му се исплати ни да бара работа во Скопје. А штом ќе го изолираш од Скопје ќе седне во Св Николе и ќе размисли што и како треба да прави. Ако му е тешко ќе најде земјоделски задруги или што и да било. Е кога ќе се здружат Св Николчани после нема да биде лесно да ги дупат монополи и слично, ќе имаат заеднички средства за работа, ќе имаат размена на знаење и искуства и животот ќе им биде песна, како на нив така и на нивните поколенија.

Не велам дека Стојанче сам ќе ја оправи државата. Се тоа мора плански и координирано да се прави и од страна на државата (под услов да сака да го реши проблемот нормално). Еве јас се влечам по педијатри деновиве, таков ми е периодот, сите викаат, додека не го натераш детето нешто да направи само, тоа само ќе лежи на грб и ќе плаче за цицка. Кога ќе го оставиш на зорт и ќе му ПОКАЖЕШ макар и еднаш како да се снајде детето ќе се снајде.

Словенците така направиле. Нема населување во Љубљана. Ама затоа има во словенија едно чудо други градови и едно чудо села кои личат на градови. И тоа е така зошто државата ги изолирала од Љубљана ама им обезбедила субвенции, пласмани и пазари на стоките, осигурувања исто како да се вработени во град и слично, бескаматни кредити за средства за работа, инфраструктура, економска и социјална сигурност и од тоа бенефит имаат и државата и народот и земјоделците.

Американците велат: Difficult times require drastic measures. Да не беше случајно лесно кога ја лечеа хиперинфлацијата во 90-тите? Не беше. Но успеаја.

Немојте да судите зашто провинцијалците се селат во скопје, него љутете се затоа што ни доаѓаат копитари кои не сакаат ништо да прифатат и живеат со комплекс и целите на тоа да се очистат или образоваат сељандурите кои веќе живат во скопје. Затоа што до сега сите провинцијалци и дојденци ги ставате во еден кош.
Целосно си сфатен.
Да сумаризирам. Ај да кажам не треба да се стопираат провинцијалците да доаѓаат во Скопје. Туку све што се однесува сељачки и нецивилизирано да се опне по џебот, ама така сочно. Па на кого му се исплати да биде сељак во скопје нека повели да видиме колку време ќе издржи. На кого не му се исплати нека се оправи. Кој не е ни за едното ни за другото марш назад од каде дошол...
Абе не си ласкајте...5 години водев фирма во Скопје, имав платен стан а си патував секој ден. Нејќам на Слика да го видам Скопје а не да живеам таму.
Имав понуда пред 3 години да раотам во Скопје и пак ги одбив пошто треаше таму да седам.
Така да не си ласкајте....не секој сака да живее во таа Џунгла ;D

Ја знаете таа..велес Велес убааав град кога пак ќе дојдам јааас, на стариот мост крај Вардарот, повторно да застанаааам.... ;D

Нормално немаат комплекс, кога има пари нема комплекс, и да цивилизован народ се, не се како некој сељаци кои ги има кај нас. Само зашто мене ме цитираш со муабетов.

Нема врска цитатот со муабетот во целост...Коментарот ми беше концентриран на она со прчењето. Затоа и цитатот да не ме сватиш погрешно.
Каде што има работа, каде што има организација, каде што државата не го лаже населението има и пари...Многу едноставно...Јако земјоделије, добар пласман, квалитетни производи, добар маркетинг, малку ум и оп паричка...
Се додека слушам говњиви говори како овие денови на телевизијава кај нас, ми се гади, па ми се повраќа и ме фака пролив ог смрдеата која ја шират копитарите на телевизијава...Цела европа ја прошетав и долго време престојував насекаде но вакви булшитови има само на посраниов балкан...

Олабајте и дајте да се пребациме на лагери, потисни, ламели, федершајбни итд :)
Дајте малку Лав, Пис енд Рокенрол :)

Е тоа е муабетот што треба да се прај, сега сме на иста бранова должина.
« Последно менување: 31 Мај 2011, 23:34:06 pm chlink »

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #93 на: 31 Мај 2011, 23:57:14 pm »
Skopje se gradi so parite od graganite od site gradovi vo RM ODSEKOGAS.....,e koga do kraj ke se decentralizira opstestvoto ke bide malku podrugo....taka da kolku sto e na skopjani tolku e i na kiradziite,studentite,talentiranite,netalentiranite posto i tie plakaat davacki na opstinata....a koj saka da si zivee sam slobodno neka si odi vo Mariovo........I zatoa nikogas nema nikade da stigneme zosto gi cenime lugeto so predrasudi,a ne po dela i site mislat deka se najdobri vo se i nemozat da go podnesat uspehot na "komsijata"......

ON topic:
od site faktori koi vlijaat na haosot najmalku vlijaat tie nekolku avtomobili od strana vo odnos na stoticite iljadi skopski vozila......
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #94 на: 01 Јуни 2011, 00:10:19 am »
Тие автомобили од страна не се неколку друже него се илјадници. Тоа може да се види во Скопје кога тие од страна за некој празник си одат накај дома и кога ми е милина да возам по Скопскиве улици зашто нема премногу гужва

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #95 на: 01 Јуни 2011, 00:19:21 am »
Само да кажам дека не сме оф топик, ова си е сржта на темата, неможе некои работи површно да ги гледаме.
И не се враќајте назад, цело време ве наведувам да дојдете сами до крајот ама никако не ви текнува. Дојдовме до муабетот дека државата и тие што ја водат воделе и најверојатно ќе ја водат се криви, сега треба пак да се вратиме на народот, и да ни стане јасно дека еден кога ќе го оставиме на јаже да виси сите други ќе мислат што ќе прават понатака , ова метафорично го кажав(или не) . А не крив е некој овчарво буквална смисла, што продал трлото и дошол во скопје мангуп да се прави, не е тој крив, му се може.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #96 на: 01 Јуни 2011, 00:39:58 am »
Тие автомобили од страна не се неколку друже него се илјадници. Тоа може да се види во Скопје кога тие од страна за некој празник си одат накај дома и кога ми е милина да возам по Скопскиве улици зашто нема премногу гужва
Skopje e prazno zosto ni skopjani ne sedat vo sk za vreme na praznici...a i nisto ne raboti i site odmaaat po doma..........
Bidete realni vo sk ima poveke taksisti otkolku koli od strana,a kade se drugite.....
Na sekoja edna kola od strana koja sto pravi problem,ima barem najmalku deset od sk sto pravat problem(po mene najgolem problem se stari lica,priuceni nedouceni zeni,i TAKSISTITE
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #97 на: 01 Јуни 2011, 00:51:38 am »
Најголем проблем према мене се таксисти, приватни автобуси кои излегуваат да возат само во шпицот и СИТЕ КОИ ЗБОРАТ НА ТЕЛЕФОН ДОДЕКА ВОЗАТ(со телефонот во рака)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17506
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #98 на: 01 Јуни 2011, 01:01:34 am »
Дискусијава се развива во нормален правец. Да додадам нешто за колите и луѓето од „страна“. Како што забележувате и сами, популацијата на Скопје расте од попис до попис. Тие што се селат во Ск да бараат подобар живот за некое време се акомодираат на Скопската околина и начините на лудачко возење и пробивање за едно место додека се чека семафор, и се тргаат од фокусот. Нив ги третирате како Скопјани зашто не прават гужва.
Уште едно нешто. Голем број на „скопјаните“ или оние што веќе се прифатени како такви, не потекнуваат од Ск. Погледнете им во историјата на семејството и ке видите дека една генерација поназад, живееле во Прилепско, Струмичко, па и Гостиварско или во самите градови. Сеа знам дека ке се запали некој ке пише „ја сум чистокрвен скопјанец“ или нешто слично, па затоа си пишав горе ГОЛЕМ БРОЈ а не сите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #99 на: 01 Јуни 2011, 01:35:54 am »
Најголем проблем во Скопје е паркингот. Од него произлегуваат сите други проблеми. И гужва, и тротоари и „краден“ овај платен паркинг и се по ред. Значи не е обезбедено потребно место за паркирање никаде низ центарот, а е многу потребно. Незнам точно како беше законот, ама за во Скопје е смешен. Нешто како на еден стан му следува 1.5-1.75 коли место или слично. А ретко кој има една кола, дури ретко кој има две коли. Ем ќе дојдат гости. ти ќе одиш, по работа се оди. Паркингот законски е изциркузиран и додека не се постави паркинг место во нормална големина - нема да се оправи гужвата. Ставаат казни, ставаат плаќања, ставаат забрани... неможе кога нема паркинг. Нема каде. Насекаде се застанува, зошто никој со здрав разум нема да плати 40 денари со порака, за да извади пари од банкомат или да купи банани од пиљара. Тоа нема да го доживее ниеден човек, едноставно е нездраво.
Тоа е Скопје - снајди се па живеј.
А тоа што го направија Скопје од 600.000, на 1.000.000 „жители“ и тоа како помага во гужвата и паркингот. Ама ќе си трпи момче македонче, дур не му прсне некој живец и да направи нешто радикално. До тогаш ќе си трпиме...

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #100 на: 01 Јуни 2011, 02:03:10 am »
abe ne zezajte izniknaa zgradi na sekade, a nikade parkinzi, se naselija celi gradovi po zgradive bidete realni, jas ziveam ako nekoj gi poznava belite kuli vo kisela voda i pozadi niv porano imase rasadnik sea seto toa se zgradi i nivniot parking e spoen so nasiot od toj del kade sto pocnuva nivniot parking jas go prekrstiv "Штип и Струмица во згради" i toa planot so parkingot im e utnat totalka ni pola stanari nemaat mesto za kolite pa ni go fakjaat naseto i sekoj den nervozi i galami, a koga ke dojde praznik nesto slobodni denovi, mestoto e pusto kako nikoj da ne ziveel tuka ni koli ni lugje nisto nema duri i prodavnickite gi zatvaraat ,izglea od praksa imaat videno na pocetokot deka dzabe sedat nema za kogo...

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #101 на: 01 Јуни 2011, 08:26:06 am »

Токму така.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7278
« Одговори #102 на: 01 Јуни 2011, 09:20:59 am »
Дечки, почнавте да терате агресивно, и непотребно да почнувате да се вреѓате.

1. Сељак е state of mind. Може човек и од Скопје да биде, и да биде сељак до јаја. Може и од Македонска Каменица да биде, и да биде најкултурен, образован и фин човек во свет (не знам зашто Македонска Каменица, едноставно името ми е хит).

2. Да кажеме дека Скопје е усрано ради провинцијалци не е фер. Знам мал милион луѓе дојдени од други градови, што се многу фини и културни. Забелешка: Никогаш нема да го разберам локал-патриотизмот. Знам за дечко што живее во Скопје 10 години, и е многу фин и културен. Али уште цепа Охридски, за инат.

3. Не претерувајте. Скопје е усрано ради милион работи. Сељаци, несоодветна инфраструктура, недоволно култура, итн.

4. Ние Скопјаните скоро по дефиниција патиме од тој факт дека сме од тука. Имаме некој комплекс дека сме подобри од сите други, а реалноста е дека сме апсолутно исти. Дури, можам да кажам дека секогаш кога сум бил надвор од Скопје, секаде ме примиле одлично, гостопримливо и топло, а во Скопјево се тепаме ради тоа од која населба сме.

Е сега, другиот момент - апсолутно се слагам дека голем процент (ајде, нека не биде 100%) од луѓето што доаѓаат тука на факултет, имаат цел да останат тука. Да се оженат/омажат, итн, и да најдат работа, затоа што во градот од кој што потекнуваат едноставно нема работа. Можам да го разберам тоа. Ама не мора сите да живеат во строг центар, и би ги замолил навиките на однесување кои ги носат од својот град, а не одговараат во Скопје, да си ги остават таму. Имав колега Битолчанец, што во секој можен момент сереше дека „Скопје смрдело, било гнасно, било овакво, било онакво“. Во еден момент, ми пукна филм, му се развикав, и го прашав „Па добро бе Битолчанец, ако толку не ти е добро тука, ако Скопје толку смрди, што к*р не си се вратиш во Битола? - Еее, ама тамо работа немет! - Епа, ако немет, ќути и работи еб*те беља!“.

Ти се восхитувам на размислувањето и погледите кои ги имаш кон оваа тема ....

Поголемиот дел во темава велат дека сељаците од страна се криви за сообраќајките ...
Мислам баш напротив. Зборувам за себе. Од Куманово сум, но кога и да возам низ Скопје, секогаш сум екстра внимателен ...
Премногу е различно за возење во Куманово и Скопје, погуст сообраќај, недоволно познавање на улици итн ...

Сте се запрашале колку луѓе кои живеат во Скопје прават сообраќајки? Колку пати сте возеле низ Скопје со двојно од пропишана брзина?
Како што кажа Зиро, секој мисли дека градот во кој што живее е најдобар, луѓето се најзакон и шоферите се најисправни ...

Мислам дека сообраќајната (НЕ)култура е главната детерминанта за големиот дел на сообраќајките, а не фактот кој од каде потекнува ...
Кога на цела оваа некултура ке додадеш густ сообраќај, неадекватно инфраструктурно решение, се добива бројка на сообраќајни несреќи кои се загрижувачки ... 

Построги критериуми при полагање, построго казнување на тазе шофери при прекршоци кои директно ја загрозуваат безбедноста на учесниците во сообраќајот, неселективно казнување(Рики за тебе ова не важи, пошто си член на Carclub), построги казни за мајсторите кои поминуваат на црвено, за оние што мислат дека е нормално на Партизанска да се вози со 140 ... 

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10969
  • 430i
« Одговори #103 на: 01 Јуни 2011, 09:34:09 am »
Најголем проблем во Скопје е паркингот. Од него произлегуваат сите други проблеми. И гужва, и тротоари и „краден“ овај платен паркинг и се по ред. Значи не е обезбедено потребно место за паркирање никаде низ центарот, а е многу потребно. Незнам точно како беше законот, ама за во Скопје е смешен. Нешто како на еден стан му следува 1.5-1.75 коли место или слично. А ретко кој има една кола, дури ретко кој има две коли. Ем ќе дојдат гости. ти ќе одиш, по работа се оди. Паркингот законски е изциркузиран и додека не се постави паркинг место во нормална големина - нема да се оправи гужвата. Ставаат казни, ставаат плаќања, ставаат забрани... неможе кога нема паркинг. Нема каде. Насекаде се застанува, зошто никој со здрав разум нема да плати 40 денари со порака, за да извади пари од банкомат или да купи банани од пиљара. Тоа нема да го доживее ниеден човек, едноставно е нездраво.
Тоа е Скопје - снајди се па живеј.
А тоа што го направија Скопје од 600.000, на 1.000.000 „жители“ и тоа како помага во гужвата и паркингот. Ама ќе си трпи момче македонче, дур не му прсне некој живец и да направи нешто радикално. До тогаш ќе си трпиме...

Само да не заборавиме дека и покрај тоа што има на дадено место за паркинг, истиот се заобиколува за да се заштедат 50 денари, а колава од пет-шеснаес иљади евра може да се помачи и на тротоар. Конкретен пример. Околу Бисер, Веро, карши Бисер секаде направија зонско паркирање. Направија и катна гаража. Гаражата е 30 ден/час а ако купуваш во Бисер со сметка над 500ден еден час е гратис паркингот. Гаражата е празна. На пеиземјето има чат-пат 5-10 коли, а нагоре не ни палат светло пошто нема потреба. Ама затоа, Македонче не го мрзи да се паркита кај мене во маало, па да се разоноди 10-тина минути до Бисер и околината

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8965
« Одговори #104 на: 01 Јуни 2011, 10:06:39 am »
Normalno deka ne plakaat za parking sekoj gleda da zastedi, samo so ne gledaat na golemite raboti nego na parkingot od 30 den.
Sepak mislam deka cenite za parking treba da se prepolovat i parkinzite masovno ke bidat koristeni.

Vo debar maalo nikoj ne parkira po oznaceniot parking nego site se pikaat po ulickite kade sto ne se naplaka pa posle macise da se razmines so nekoj ili pa koga nekoj crep ti parkiral pred garaza i ceka da mu svirnes za da se trgne.