Автор Тема: Манијаци се движат низ Скопје!  (Прочитано 22670 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Манијаци се движат низ Скопје!
« Одговори #45 на: 31 Мај 2011, 15:52:48 pm »
Имаше емисија на оваа тема, на Алфа. Гости беа Игор Џамбазов и Калиопи, и баш имаше прашање дали Скопје треба да се затвори за вселување по примерот на Љубљана со цел да се развијат и другите градови во државава.. ама бидејќи одлучува некој друг што има ќар од ситуацијата, тоа неможе да се случи.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #46 на: 31 Мај 2011, 15:54:05 pm »
Имаше емисија на оваа тема, на Алфа. Гости беа Игор Џамбазов и Калиопи, и баш имаше прашање дали Скопје треба да се затвори за вселување по примерот на Љубљана со цел да се развијат и другите градови во државава.. ама бидејќи одлучува некој друг што има ќар од ситуацијата, тоа неможе да се случи.

Токму така.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #47 на: 31 Мај 2011, 15:55:33 pm »
S16 од сега има јапанско име и е познат како чичко Токму Така.  8)

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #48 на: 31 Мај 2011, 15:57:02 pm »

не само да се развијат другите градови, туку и да се релаксира Скопје. Јас иако сум во Скопје само 2-3 пати во месецот, искрено страшно ми смета гужвата и хаосот во сообраќајот и затоа најчесто одам во сабота рано сабалје кога е порелаксирано

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #49 на: 31 Мај 2011, 15:57:23 pm »
1. Транзициони профитери (функционери или нивни деца што се збогатиле преку ноќ, возат коли од 30 000 евра и поскапи, ги возат како сакаат и не одговараат пред никого)
Браво друже, ти си ми пола мозок, од прееска мислам и не ми текнува на пишам.
Тие мочковци кога ќе ги видам како се паркирани на Ленинова (5 метра улица) паралелно по едно Ферари или Мерцедес паралелно од двете страни на ПРОМЕТНА улица ми се темни. А дали ви текнува каква багра се паркираше на најпрометното место во скопје? На партизанска пред боними на самата автобуска станица и воедно на самата кривина од климент охридски десно према партизанска. Бенвиња, бело Ауди Ку7, сребрен Мерцедес цеелес. Со години тие се иживуваа со моите живци и безбедност. Многу пати празни пајаци поминуваа покрај нив и ништо не преземаа. Многу пати веднаш кревав слушалка во сообраќајна полиција... јок бе брат не те ебат 5%.

Е такви гомна педерски старудиски и профитерски. Не треба да го кажам ова ама ми се направи кеифот кога се опнаа Бемвето и Џипот на раскрсницата кај карпош 3. Значи типичен пример!!! Сред бел ден, фино убаво обележана најкоректно раскрсница со семафори. И тоа не да се чукнат него стока да се направат парам парче и среќа не погина некој пешак од страна ни крив ни должен. Ако им е, сите нека цркнат нека изгинат... без разлика од каде се...

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
« Одговори #50 на: 31 Мај 2011, 15:58:13 pm »
Сите што побарале место за живеење во Скопје, а се од некоја провинција бараат станови во строг центар или блиската околина. Значи само така можеш да бидеш граѓанин на Скопје се друго е фејк.
Он топик.
Многу пати во моето мало искуство како возач ми се има случено некој каубоец од Охрид или Тетово да ми исече пат, да помине на црвено итн.
Таксистите секоја чест ќе ти се упика со некоја лименка од 81ва што едвај се движи ако не закочиш на време отиде јабана.

Гојденце, сон на 80% на провинцијалците (ако се дојдени да студираат) е да го завршат факултетот и да се заковаат на некое место у Скопјево и да не мрдаат или ако имаат среќа да се омажат/оженат пред да го завршат.

@deni не само кај Буњаковец туку и кај Бисер и Рамстор истото е :)
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #51 на: 31 Мај 2011, 15:58:36 pm »

Токму така.

И +, рикверц за тие што се доселиле у последни 15 години.

S16 од сега има јапанско име и е познат како чичко Токму Така.  8)

;D ;D :D :D ;D ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #52 на: 31 Мај 2011, 16:02:57 pm »
Сите што побарале место за живеење во Скопје, а се од некоја провинција бараат станови во строг центар или блиската околина. Значи само така можеш да бидеш граѓанин на Скопје се друго е фејк.
Он топик.
Многу пати во моето мало искуство како возач ми се има случено некој каубоец од Охрид или Тетово да ми исече пат, да помине на црвено итн.
Таксистите секоја чест ќе ти се упика со некоја лименка од 81ва што едвај се движи ако не закочиш на време отиде јабана.

Гојденце, сон на 80% на провинцијалците (ако се дојдени да студираат) е да го завршат факултетот и да се заковаат на некое место у Скопјево и да не мрдаат или ако имаат среќа да се омажат/оженат пред да го завршат.

@deni не само кај Буњаковец туку и кај Бисер и Рамстор истото е :)
Да бидеме реални - нели. Ама што ќе правиш, кога скоро сите бизниси пропаднаа надвор од Скопје? Немаме земјоделци, тоа стана срамота во нашето општество. Немаме сточари и тоа е срам... Се што е убаво и продуктивно стана срамно за работа.
Ем со приватниве факултети секој испозаврши факултет, и тие што едвај 2ка во средно добиваа. И сега испод част им е да работат некоја благородна работа, која би ја поткренала економијата и стопанството.
« Последно менување: 31 Мај 2011, 16:07:38 pm Deni »

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #53 на: 31 Мај 2011, 16:08:55 pm »
Епа во Скопје има разни фабрики и такви чуда, а во другите градови каде што воздухот е малце по чист се има развиено земјоделието. Не дека во Скопје воопшто нема земјоделие и сточарство само што по малце е застапено од другите градови.
Јас во викендицата имам бавча се утепав еден викен орајки ама затоа намини некој ден летоска на салата и ракија да видиш што е Путлиџан ;D
Исто ко.... Њујорк има таму некои фабрики во индустриска зона, а надвор од него на периферијата и подалеку има земјоделство (don't kill me)
« Последно менување: 31 Мај 2011, 16:10:48 pm NetworX »
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #54 на: 31 Мај 2011, 16:10:42 pm »
сточарство само што по малце е застапено од другите градови.
Ако у Скопје нема сточарство не знам каде има. Јас мислам дека пола македонија сточарството е сконцентрирано во скопје.. и тоа во строг центар

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #55 на: 31 Мај 2011, 16:12:25 pm »
Ако у Скопје нема сточарство не знам каде има. Јас мислам дека пола македонија сточарството е сконцентрирано во скопје.. и тоа во строг центар

Не бе тоа е за продавање од селата ги носат :) иначе врв е кога ќе се испаркираат после пластичарите за време на Бајрам или како и да се вика празникот со јагниња и други животни за продавање

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #56 на: 31 Мај 2011, 16:14:19 pm »

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #57 на: 31 Мај 2011, 16:16:00 pm »
Ајааааа па ми нацрта дури :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #58 на: 31 Мај 2011, 16:21:18 pm »
Сето ова за кое зборите околу паркирани коли на тротоари, кретени на кинески и на секакви други мотори, велосипедисти по улици и идиотски пешаци е само поради тоа што во Скопје има наплив на провинцијалски селендри, а повеќето од нив едноставно не знаат и не сакаат да се однесуваат цивилизирано и градски и да учат од луѓето кои живеат подолго време во Скопје !!!

Затоа јас тоа го решавам на релативно културен начин, се симињам од точак ( излагам од кола ) и културно го подучувам ( со боксови ) тој дојденец кој решил да не почитува малку од малку коректен начин на однесување.

Генерализираш, еве јас како дел од таа провинцијалска сељандра сум Скопје 2 или 3 пати во месецот службено, фала му на бога досега никогаш не сум удрил некого нити некому сум му го попречил патот да му влезам од споредна улица или да се паркирам непрописно, додека пак мене не знам колку пати ми се случило за влакно да избегнам незгода поради некоја будала, е сега дали таа будала е провинцијалец или скопјанец не знам не им се познава по фацата. Поентата ми е дека не е коректно да се обвинуваат само провинцијалците за сообраќајната некултура во Скопје, а дека има наплив на дојденци во Скопје е факт и најголемиот проблем е преголемата популација и патната инфраструктурата што не е подготвена да се справи со тој наплив на дојденци. Скопје како град не може да поднесе бројка од 1 000 000 жители и огромна бројка на возила, проблемот и неговото решение треба да се бараат на друго место, но не сакам да навлегувам во политички и економски прашања не ни е таков форумов.

Потполно се сложувам со постов, од првата буква до последната, ипак не треба да се најдеш во муабетот, ипак се збори за сељаци кој не се од село туку се во душа, спомнати се провинцијалците затоа што во најголем процент они знаат да бидат проблем во сообраќајот но секоја чест на исклучоците, тие што знаат да возат и имаат култура без разлика дали не знаат да се снајдат во големи гужви културата си го прави своето, воедно и постапките се нормални и прифатливи, и во никој случај не смее да се заборави дека има и од скопјево тешки сељандури заради кои и нас провинцијалците не генерализираат како скопски лигавеши. На доста места и во доста поголеми градови од Скопје сум возел, не ми било лесно да се снајдам но секогаш сум имал култура и возачко знаење за секаде да бидат моите постапки добро прифатени и да не предизвикуваат револт кај другите возачи.

Него што да правиме со женскава популација возачи, се повеќе и повеќесе множат а 97% од нив немаат поим од возење...
Освен за клецање, не би знаел да кажам со нив шо прајме  ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #59 на: 31 Мај 2011, 16:28:25 pm »
Значи за муабетов со провинцијалциве, толку на ниско ниво но за чудо со интелигенција размислувате, чудо едно сте, со исклучок на гојдо него секој збор му држи вода.

Абе Дени кога ќе бидеме на ниво на Словенија и швајцарија тогаш иди и слободно забрани да се доселуваат, ама ако биде така биди сигурен дека јас прв ќе избегам надвор од скопјево.

Проблемот не е во поединци така наречени сељаци проблемот е до нас што дозволуваме тоа да се случи, до вчера во карпош 1 од седек ниеден човек што неличи на чове не смееше да помине, кафичите и ден денес работат на стара слава. Се дозволи идиотизамот и нефкусното однесување да се донесе за пример како треба да се однесуваат младите и нормално во лудница меѓу 100 луѓе ти еден како здрав ќе бидеш луд не они.

Проблемот е поголем и поединци не се криви, во никој случај дени не смееш да обвинуваш и да генерализираш и никако да споредуваш со некои други држави нации и така натака, светлосни години сме назад, од секој аспект, меѓу неколкуте држави на дното сме, а петко ни е крив.

Целата работа е таква затоа што како народ сме дунди, кога ќе дојде време нешто да се смени сите рипаат и кога ќе треба крв да падне никој никаде го нема, секоја држава пред да стане држава крв и лоши работи видела, а ние како дунди дома ќе седиме и гомца ќе грицкаме, па петко бил крив, или некој сељак бил крив затоа што таква шема ширел, ширел дека му се можело.