Автор Тема: Манијаци се движат низ Скопје!  (Прочитано 22641 пати)

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
Одг: Манијаци се движат низ Скопје!
« Одговори #30 на: 31 Мај 2011, 12:21:37 pm »
Сето ова за кое зборите околу паркирани коли на тротоари, кретени на кинески и на секакви други мотори, велосипедисти по улици и идиотски пешаци е само поради тоа што во Скопје има наплив на провинцијалски селендри, а повеќето од нив едноставно не знаат и не сакаат да се однесуваат цивилизирано и градски и да учат од луѓето кои живеат подолго време во Скопје !!!

Затоа јас тоа го решавам на релативно културен начин, се симињам од точак ( излагам од кола ) и културно го подучувам ( со боксови ) тој дојденец кој решил да не почитува малку од малку коректен начин на однесување.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #31 на: 31 Мај 2011, 12:25:56 pm »
Сето ова за кое зборите околу паркирани коли на тротоари, кретени на кинески и на секакви други мотори, велосипедисти по улици и идиотски пешаци е само поради тоа што во Скопје има наплив на провинцијалски селендри, а повеќето од нив едноставно не знаат и не сакаат да се однесуваат цивилизирано и градски и да учат од луѓето кои живеат подолго време во Скопје !!!

Дал ти бог добро, честити царе.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #32 на: 31 Мај 2011, 14:32:34 pm »
во Скопје има наплив на провинцијалски селендри
И пази сите тие сељаци ги регистрираат колите со скопски таблици. Абе ко педери станале едвај више можеш да ги приметиш. Кога ќе направи некоја глупост тек тогаш ќе го приметиш дека е од пичку материну. Ама јебига, глупост напраил и веќе е статистика.,...

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #33 на: 31 Мај 2011, 14:54:56 pm »

Затоа јас тоа го решавам на релативно културен начин, се симињам од точак ( излагам од кола ) и културно го подучувам ( со боксови ) тој дојденец кој решил да не почитува малку од малку коректен начин на однесување.

Генерализираш, еве јас како дел од таа провинцијалска сељандра сум Скопје 2 или 3 пати во месецот службено, фала му на бога досега никогаш не сум удрил некого нити некому сум му го попречил патот да му влезам од споредна улица или да се паркирам непрописно, додека пак мене не знам колку пати ми се случило за влакно да избегнам незгода поради некоја будала, е сега дали таа будала е провинцијалец или скопјанец не знам не им се познава по фацата. Поентата ми е дека не е коректно да се обвинуваат само провинцијалците за сообраќајната некултура во Скопје, а дека има наплив на дојденци во Скопје е факт и најголемиот проблем е преголемата популација и патната инфраструктурата што не е подготвена да се справи со тој наплив на дојденци. Скопје како град не може да поднесе бројка од 1 000 000 жители и огромна бројка на возила, проблемот и неговото решение треба да се бараат на друго место, но не сакам да навлегувам во политички и економски прашања не ни е таков форумов.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #34 на: 31 Мај 2011, 15:11:59 pm »

Генерализираш, еве јас како дел од таа провинцијалска сељандра сум Скопје 2 или 3 пати во месецот службено, фала му на бога досега никогаш не сум удрил некого нити некому сум му го попречил патот да му влезам од споредна улица или да се паркирам непрописно, додека пак мене не знам колку пати ми се случило за влакно да избегнам незгода поради некоја будала, е сега дали таа будала е провинцијалец или скопјанец не знам не им се познава по фацата. Поентата ми е дека не е коректно да се обвинуваат само провинцијалците за сообраќајната некултура во Скопје, а дека има наплив на дојденци во Скопје е факт и најголемиот проблем е преголемата популација и патната инфраструктурата што не е подготвена да се справи со тој наплив на дојденци. Скопје како град не може да поднесе бројка од 1 000 000 жители и огромна бројка на возила, проблемот и неговото решение треба да се бараат на друго место, но не сакам да навлегувам во политички и економски прашања не ни е таков форумов.

Потполно се сложувам со постов, од првата буква до последната, ипак не треба да се најдеш во муабетот, ипак се збори за сељаци кој не се од село туку се во душа, спомнати се провинцијалците затоа што во најголем процент они знаат да бидат проблем во сообраќајот но секоја чест на исклучоците, тие што знаат да возат и имаат култура без разлика дали не знаат да се снајдат во големи гужви културата си го прави своето, воедно и постапките се нормални и прифатливи, и во никој случај не смее да се заборави дека има и од скопјево тешки сељандури заради кои и нас провинцијалците не генерализираат како скопски лигавеши. На доста места и во доста поголеми градови од Скопје сум возел, не ми било лесно да се снајдам но секогаш сум имал култура и возачко знаење за секаде да бидат моите постапки добро прифатени и да не предизвикуваат револт кај другите возачи.

Него што да правиме со женскава популација возачи, се повеќе и повеќесе множат а 97% од нив немаат поим од возење...
« Последно менување: 31 Мај 2011, 15:14:34 pm chlink »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #35 на: 31 Мај 2011, 15:16:52 pm »

На сите ни е и многу повеќе од јасно, тоа. Ама нема што да се прави, како СИДА се.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #36 на: 31 Мај 2011, 15:20:01 pm »

На сите ни е и многу повеќе од јасно, тоа. Ама нема што да се прави, како СИДА се.

Дени не ти чини муабетот, сите ние смеодиста држава, да се најдеше ти во ситуација да немаживот во скопјево и да е толку мртво и да нема леб да јадеш и ти ќе бегаш другар и ќе бараш бољи живот. Него ајде со оваа филозофија да се затвориме и да не смееме ни од градовиве да искочиме. Слободна земја е барем оваа нашава и кај сакаме можемеда идеме, и змиите имаат повеќе бенефиции од нас низ граници без проблем поминуваат.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #37 на: 31 Мај 2011, 15:31:36 pm »
Да не настанат недоразбирања. S16 малку претера со коментарите.
1) Сељак е начин на однесување и размислување, а не човек кој потекнува од село
2) Сељаците комуницираат со тупаници, а не-сељацитее учат школо и комуницираат со светот за да знаат како полесно да комуницираат и да се изразат
3) Скопје е едно село најголемо во земјава сочинето од збирштина од се и сешто од секаде. Сон на 80% провинцијалци на "модерна" Македонија е да се одселат во Скопје
4) Метежот во сообраќајот во Скопје е причинет од два фактори: несоодветната инфраструктура (патишта, тротоари и паркинзи) за бројот на возила и учесници во сообраќајот и сообраќајната не-култура на населението во Скопје
5) 90% од провинцијалците (мислам на оние кои не живеат во Скопје, а доаѓаат по потреба) не знаат да возат и да се снајдат во Скопје. Најчесто ги оставаат колите на влез/излез од градот и понатаму се возат со автобус или такси. Оние кои пак и покрај своето неискуство и незнаење се осудуваат да возат, за релативно кусо време предизвикуваат сообраќајна пиздарија.
6) Најголеми прекршители на сообраќајните правила и прописи се таксистите. Некој на форумов рече дека таксист не е професија туку дека тоа е дијагноза. Секоја чест на ретките исклучоци, но тие не се доволни за да може да се корегира општата слика за таксистите.

Во контекст на точка 5, завчера бев сведок, како еден сељак(по сите норми и стандарди) од прилепско со големо комбе непрописно натоварено со проста маса навијачи од една политичка партија, на Партизанска си дозволи на црвено да сврти лево за да се приклучи кон Никола Парапунов (Карпош 4). Од другата страна човекот си возеше прописно и неочекуваше дека будалава ќе му улета по што дојде до директен судир на комбето со патничкиот автомобил. За среќа имаше само лесно повредени.

До сега имам видено многу сообраќајќи, повеќето кај мене пред куќа (годишно има во просек 100 може и повеќе). Речиси секогаш кога во сообраќајката учествува возач од надвор тој е причинтел на инцидентот поради непочитување на сообраќајните знаци и правилата за предност при преминување на раскрсница.

Како и да е, можеби кривицата за неискуството на оние шофери кои не се во Скопје е тоа што немаат соодветен сообраќај каде може да се извештат нивните шоферски способности. Но најголема кривица сносат автошколите и комисиите кои многу лесно делат возачки на кој треба и кој нетреба.
Како пример за ова ќе го споменам Охрид и Тетово. Таму не важи ниедно правило и пропис. Не се даваат жмигавци, не постои зона каде смее или не смее да се застане или паркира, предност има кој е најбрз, едносмерните улици имаат смер на движење на оној кој е појак или е поголем инат, автомобилот се паркира онаму каде најмногу ти одговара и небитен е бројотна паркинг места кои ги зафаќаш и тн.

Секако дека и во Скопје има такви несовесни возачи, но по глава на жител оваа бројка е драстично поголема во другите градови.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #38 на: 31 Мај 2011, 15:37:37 pm »
Во Швајцарија се поделени, во Љубљана несмееш да се доселиш. Си знаат они како треба.
Ако не ти чини животот, оди уништи му го и на другиот? Ко циганине азил што бараат, и сега ПАК јас да го јадам со визи?
Новопечен граѓанин, леле-леле, да не те најде таква беља.

Ако велиш дека бараат „бољи живот“, тогаш единствена утеха ми е дека ќе бидат доволно амбициозни за да се иселат и од Скопје во некој поголем град.

Или ако не па сите да се вселиме во Центар - цела Македонија. За да нема „сељаци“, демек ако живееш во град - не си сељак. Сељак е карактерна особина која не е зависна од твоето живеалиште. Сите кафичи ги иссељачија, немаш кај да отидеш ако не си сељак (или малку места). Цело време си во потрага по кафичи кои не ги знае никој - со цел да имаш малку раат. А ќутиш на никој не кажуваш (од новопечените) каде излегуваш за да не донесе сурија сељаци утредента.
Не е работата за бољи живот, работата е што се нема усул. Никаков усул.

Он топик.
Како запролетува се вадат скутери и точаци, баби и дедовци се по улица, деца прескокнуваат огради. А булеварите имаат шума во средина, за да не видиш некој кога ќе истрча. Пак и оваа година ќе се тркалаат јаболки по улица. Пак ќе се гази народ кај Буњаковец. Тоа е Скопје.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #39 на: 31 Мај 2011, 15:38:24 pm »
Така е Деан. Се сложувам.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #40 на: 31 Мај 2011, 15:40:22 pm »
Во Швајцарија се поделени, во Љубљана несмееш да се доселиш. Си знаат они како треба.
Ако не ти чини животот, оди уништи му го и на другиот? Ко циганине азил што бараат, и сега ПАК јас да го јадам со визи?
Новопечен граѓанин, леле-леле, да не те најде таква беља.

Ако велиш дека бараат „бољи живот“, тогаш единствена утеха ми е дека ќе бидат доволно амбициозни за да се иселат и од Скопје во некој поголем град.

Или ако не па сите да се вселиме во Центар - цела Македонија. За да нема „сељаци“, демек ако живееш во град - не си сељак. Сељак е карактерна особина која не е зависна од твоето живеалиште. Сите кафичи ги иссељачија, немаш кај да отидеш ако не си сељак (или малку места). Цело време си во потрага по кафичи кои не ги знае никој - со цел да имаш малку раат. А ќутиш на никој не кажуваш (од новопечените) каде излегуваш за да не донесе сурија сељаци утредента.
Не е работата за бољи живот, работата е што се нема усул. Никаков усул.

Он топик.
Како запролетува се вадат скутери и точаци, баби и дедовци се по улица, деца прескокнуваат огради. А булеварите имаат шума во средина, за да не видиш некој кога ќе истрча. Пак и оваа година ќе се тркалаат јаболки по улица. Пак ќе се гази народ кај Буњаковец. Тоа е Скопје.

Токму така.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #41 на: 31 Мај 2011, 15:44:52 pm »

Потполно се сложувам со постов, од првата буква до последната, ипак не треба да се најдеш во муабетот, ипак се збори за сељаци кој не се од село туку се во душа, спомнати се провинцијалците затоа што во најголем процент они знаат да бидат проблем во сообраќајот но секоја чест на исклучоците, тие што знаат да возат и имаат култура без разлика дали не знаат да се снајдат во големи гужви културата си го прави своето, воедно и постапките се нормални и прифатливи, и во никој случај не смее да се заборави дека има и од скопјево тешки сељандури заради кои и нас провинцијалците не генерализираат како скопски лигавеши. На доста места и во доста поголеми градови од Скопје сум возел, не ми било лесно да се снајдам но секогаш сум имал култура и возачко знаење за секаде да бидат моите постапки добро прифатени и да не предизвикуваат револт кај другите возачи.

Него што да правиме со женскава популација возачи, се повеќе и повеќесе множат а 97% од нив немаат поим од возење...
Освен за клецање, не би знаел да кажам со нив шо прајме  ;D

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #42 на: 31 Мај 2011, 15:46:57 pm »
Deni донекаде е во право, конкретно од мојот клас од средно школо 60% се во Скопје и сигурен сум дека тоа е случај и во другите градови во Македонија, значи наместо да бараат лесно решение со одењето во Скопје и да земаат плата која не им стигнува до крај на месецот и земаат уште пари од дома, нека пробаат да направат нешто во својот град. За генерализирањето сум многу против и во смисла на провинцијалци и во смисла на скопски лигуши, најблиските роднини ми се сите скопјани и познавам многу супер луѓе од Скопје, меѓу кои ќе ги вбројам и chlink и фаланга и аце-106 и гојдо, зеро, рики, банзаи и сите други што ги запознав на собирот. Да се вратам на темата, по мене главниот проблем во сообраќајот го прават и не само во Скопје следниве категории на луѓе:

1. Транзициони профитери (функционери или нивни деца што се збогатиле преку ноќ, возат коли од 30 000 евра и поскапи, ги возат како сакаат и не одговараат пред никого)
2. Жени во SUV возила
3. мажи/жени антиталенти за возење
4. стари луѓе на точаци што не им е битно дали возат по магистрален пат или еднонасочна улица
5. таксисти

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
« Одговори #43 на: 31 Мај 2011, 15:50:49 pm »
За да нема „сељаци“, демек ако живееш во град - не си сељак. Сељак е карактерна особина која не е зависна од твоето живеалиште.

Да си жив и здрав за муабетов ...

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #44 на: 31 Мај 2011, 15:52:14 pm »
Deni донекаде е во право, конкретно од мојот клас од средно школо 60% се во Скопје и сигурен сум дека тоа е случај и во другите градови во Македонија, значи наместо да бараат лесно решение со одењето во Скопје и да земаат плата која не им стигнува до крај на месецот и земаат уште пари од дома, нека пробаат да направат нешто во својот град. За генерализирањето сум многу против и во смисла на провинцијалци и во смисла на скопски лигуши, најблиските роднини ми се сите скопјани и познавам многу супер луѓе од Скопје, меѓу кои ќе ги вбројам и chlink и фаланга и аце-106 и гојдо, зеро, рики, банзаи и сите други што ги запознав на собирот. Да се вратам на темата, по мене главниот проблем во сообраќајот го прават и не само во Скопје следниве категории на луѓе:

1. Транзициони профитери (функционери или нивни деца што се збогатиле преку ноќ, возат коли од 30 000 евра и поскапи, ги возат како сакаат и не одговараат пред никого)
2. Жени во SUV возила
3. мажи/жени антиталенти за возење
4. стари луѓе на точаци што не им е битно дали возат по магистрален пат или еднонасочна улица
5. таксисти

Токму така.