Автор Тема: Градина  (Прочитано 175734 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Одг: Градина
« Одговори #870 на: 23 Мај 2025, 10:25:39 am »
Мојата градина е ептен мала, има и кај мене дива трева и што све не, ама мравки немам. Претходниот сопственик не живеел активно 2 години тука, а може и од претходно имало веќе дива трева и коров, али тоа е. Пријател ми спомна за тепих со готова трева, ама старата мора да се извади секако. Здравје, планирам тоа у рана пролет следна година да го направам, сам ќе прекопам, 20-30 м2 и ќе порачам од тревата, веројатно околу 100 еур ќе ме фати.
Иначе појма немам од одржување градини, никогаш не сум живеел у куќа, али ќе се научам, не е научна фантастика, плус мора да се кратат гранки од дрвата, треба и за тоа малце едукација :)
Ако си у можност пробај сам, барем за тревата, ако е поголем простор, можеш да ренташ мала механизација, така ми спомнаа, или па некој само за прекопување ангажирај.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #871 на: 23 Мај 2025, 11:03:48 am »
I kaj mene mravkive parche. Rascepkav trevnikot i se razmrdaa, neznam sega sto ke probuvam...

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #872 на: 23 Мај 2025, 11:08:47 am »
@vladic3110 може да ми кажеш која е постапкава со слаткиот компир и како се одгледува?

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
« Одговори #873 на: 23 Мај 2025, 11:13:05 am »
 За дива трева/коров само вертикулер/аератор, јас го земав најефтиниот на Еинхел(сличен имаат Парксајд) ама не би го препорачал зошто се оштети механизмот за подесување уште првата недела заради слаба пластика.
Прво се коси тревникот најниско, па со вертикулерот се мине со додатокот за аерација, после тоа со додатокот што делува како гребло(scarification)  и на крај се ѓубри и се досејува трева.
Првите 3/4 недели ќе изгледа лошо ама после тоа ќе се оправи, и како превенција за појава на коровот само редовно косење и повторување на постапкава 2 пати годишно.
Ако живеете некаде кај што е возможно да се изнајми професионален аератор  go for it, зошто овие за домашна употреба работат на  малце подруг принцип па повеќе ја оштетуваат травата при аерацијата.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #874 на: 23 Мај 2025, 11:30:15 am »
@vladic3110 ти се извртуваат ли цревава од капка по капка системот?  Ние ќе ги наместиме одлично, надолу да капе, ама после некоја недела, се врти цревото, и отворот странично или нагоре доаѓа.

@velestrumf @nikola_bb неопитроид е спасот за мравки. Ама си бара убаво фрлање. (Прашкаста форма е)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #875 на: 23 Мај 2025, 11:30:49 am »
@vladic3110 може да ми кажеш која е постапкава со слаткиот компир и како се одгледува?
И јас прв пат ќе одгледувам годинава ако уопште успеам.
Иначе не се сади директно вземја како компирот, се става во вода да изрти и да пушти ливчиња, после тие ливчињата се сечат под една точка се ставаат во вода да пуштат корен па се садат во земја или пак друг метод е до пола закопан,  да го наводнуваш и да пушти ливчиња па истата постапка понатаму.
Јас пробав на двата начини со две различни врсти, тоа со земјата ништо, скапаа, ова со водата фати еден од двата, дури сега почна да пушта, а во вода е ос 09.04.
Ќе го ставам во вреќи од садници ос боровинка, во случај да залади времето да го приберам да ја дотера сезоната.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #876 на: 23 Мај 2025, 11:36:35 am »
@nikola98 Па отворот треба нагоре кон небото да биди, во земја ќе ги затнеш и за насоката на водата има стрелка на цревата.
Јас ги прицврстив со стапчиња на одредена должина и со некоја жица што најдов направив со клештата профили како П и со нив прицврстив на некои места и  на крајот од цревата.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #877 на: 23 Мај 2025, 12:41:06 pm »
@nikola98 Па отворот треба нагоре кон небото да биди, во земја ќе ги затнеш и за насоката на водата има стрелка на цревата.
Јас ги прицврстив со стапчиња на одредена должина и со некоја жица што најдов направив со клештата профили како П и со нив прицврстив на некои места и  на крајот од цревата.

Ех, не сум знаел за ова.
Јас го центрирам отворот да иде директно на коренот, а ги прицврстувам на почеток и на крај на цревото, каде што е штопната.

Туку, си садел компир во саксија? Баш ќе пробам следна година, само да најдам агриа семе.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #878 на: 26 Мај 2025, 10:34:56 am »
За дива трева/коров само вертикулер/аератор, јас го земав најефтиниот на Еинхел(сличен имаат Парксајд) ама не би го препорачал зошто се оштети механизмот за подесување уште првата недела заради слаба пластика.
Прво се коси тревникот најниско, па со вертикулерот се мине со додатокот за аерација, после тоа со додатокот што делува како гребло(scarification)  и на крај се ѓубри и се досејува трева.
Првите 3/4 недели ќе изгледа лошо ама после тоа ќе се оправи, и како превенција за појава на коровот само редовно косење и повторување на постапкава 2 пати годишно.
Ако живеете некаде кај што е возможно да се изнајми професионален аератор  go for it, зошто овие за домашна употреба работат на  малце подруг принцип па повеќе ја оштетуваат травата при аерацијата.

Имам аератор, исто од Ајнхел. Правев прво на еден дел од дворот, па на друг, пошо иначе немам каде да го фрлам тоа тон ипол ѓубре и глупости што ги извади.

Баш така и направив, искосив, па со аераторот, па после фрлив семе, па тогаш ѓубриво... Изгледа тука ги утнав чекорите.
Можеби може да се изнајми соодветен уред, ама ако е некаков тип на возило (рецимо како косилка количка), немам како да го внесам тоа у двор, без да треба да демонтирам делови од ограда.

Не знам дали да пробам пак сега со аераторот, после фрлено семе за трева и ѓубриво... Чудно ми е што семето многу чудно се понаша, на различни делови од дворот.
На пример, на неколку ќелави делови, од каде што вадевме купишта и чворови од дива трева и грмушки, пушти чат пат по некое стебленце ама многу слабо, а на еден друг дел, си пушти „косичка“, да не можеш да приметиш дека уопште имало проблем.
Најлошо е кај што ни беше базенчето... Тој 3х2 м дел го прекопав скроз, му ја „превртев“ земјата, па порамнив, потсредив, фрлив семе и ѓубриво, ама абер нема, нејќе да чуе...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #879 на: 26 Мај 2025, 11:01:11 am »
Многу години имам работено земјоделие. Што е тоа аератор?

пс. Прашањето е многу сериозно и не ми се пребарува по интернет.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
« Одговори #880 на: 26 Мај 2025, 11:30:48 am »

Не се користи за земјоделие, специфичен алат за тревници е, професионалните прават дупки на секои 5/6цм за аерација на тревникот а аматерскиве ја гребат почвата.
Еве слика од рачната верзија, модифицирана вила  :)

Профи

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 163
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #881 на: 26 Мај 2025, 14:12:52 pm »
Последното видео на Vesic му е за аератор на Stihl https://www.youtube.com/watch?v=NNwF6KlXqlM&t=123s

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #882 на: 26 Мај 2025, 14:40:15 pm »

Дел од новата „шема“ на земјоделие без (пре)многу орање/фрезање т.н. no till метод. Збогатување со кислород за промовирање и на аеробни а не само анаеробни бактарии во почвата. Ти одговарам од аспект на земјоделие, пошто тоа праша... А треваџииве, и они прават варијанти од истото за промоција на поздрава почва и поубава трева, само „понежно“. Ете и цели машини имало само за тоа (додуше плитко и со тенки жици).

Русите имаат направено своја варијанта, која патем е подеструктивна и од орање. Руска лопата нешто се вика, уствари е како западниов broad fork само се две такви вилушки кои како ножици поминуваат една низ друга. Практично како фрезање искача резултатот само скроз рачна работа, и дефинитивно полесно е од прекопување на земјата со ашов. Стариот склепа таква од профили и арматура. Јас да најдам време (здравје следна сезона) планирам да направам реплика од broad fork само за аерирање.

Еве пар видеа, второто е од лик што повремено го следам на јутјуб (знае што зборува).

На 7:05 е за broad fork содржината.

Еве и „руска/чудо лопата“, корисна алатка кој не му се даваат пари за фреза/мотокултиватор (иако после некое време ќе купи и тоа, ако сака да продолжи посериозно со хобито):

« Последно менување: 26 Мај 2025, 14:49:04 pm Van »

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #883 на: 26 Мај 2025, 14:55:41 pm »

Прави простор / дупки, за да подобри принос на воздух, вода и хранливи материјали.

Има рачни и машински.

Јас имам сличен ваков:

https://www.mein-online-baumarkt.de/Article/187025?gQT=1

Рачните најчесто изгледаат вака:

https://www.hornbach.de/p/gardena-combisystem-vertikutierer-boy-32cm/1612653/?marketNo=607&gStoreCode=607&gQT=1
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #884 на: 26 Мај 2025, 15:39:24 pm »
Ништо не спасва ако е полно со дива трева, троска и остало никогаш нема да се искорени и да изгледа како насликан тревникот.
Јас би го изорал, истапкал да се израмни и би ставил дебел најлон над да се умртви се испод и над тоа нов слој на чиста купечка земја без семиња диви во неа, па во неа да оди семето од тревата.
Исто како фолија за мулчирање шо ставаат зњмјоделцитњ за дљ не им расти трева, само слој на чиста земја над неа.