Автор Тема: Градина  (Прочитано 176475 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Градина
« Одговори #600 на: 28 Март 2022, 21:46:13 pm »
луѓе ми треба помош околу моторна косилка пошто ова електричната ми е мала со нож од само 32 сантима ( einhell, нова а би ја продал евтино) а башка и со кабли да косам 450 квадрата веќе ми стана исцрпувачко. Се мислев да купам моторна косилка со нож од 42 до 45 сантима, ама се двоуам дали самоходна да биде или без тоа. Видов од Аргина, Макс плус, Исра и Вилагер ( сите се по околу 22 кг тежина) цените на овие марки беа од 12к до 18к ден па некаква сугестија ваша би било добродојдена.
ПС: 3-15 вештачката бива ли сега да се фрли на тревникот стар 1 година?
@BokiCivic дај му совет на колегата.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #601 на: 29 Март 2022, 09:51:34 am »
луѓе ми треба помош околу моторна косилка пошто ова електричната ми е мала со нож од само 32 сантима ( einhell, нова а би ја продал евтино)

Leon koj model na Einhell go imash i kako si zadovolen od nego (osven shto e mal nozot) se mislev lani da kupam ama ne stignav niti da poseam treba a kamu li da kupam kosilka ... pa ostanuva za godinava :D
овој модел го користам сега https://www.krusel.mk/einhell-bem32-elektrichna-kosilka-za-treva
задоволен сум, добра косачка малецка, влегува во секакви теснио простори на дворот, јас сум задоволен, има квалитетна изработка и мека и еластична пластика што не се крши, сепак германско е
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #602 на: 29 Март 2022, 11:14:33 am »
Јас ја купив пред 2 год. оваа Villager и сум задоволен од неа, ама кога би требал да бирам сега за купување би земал Stihl .
До сега би набројал 2 маани, првата е што нема опција вртлогот да ја крева тревата нагоре кога ќе поминеш останува легната и треба контра да го поминеш вториот прелаз (Stihl го има тоа) и втората работа е што многу брзо стигна за промена на клип, иако на секои 3-4 косења менувам масло.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #603 на: 29 Март 2022, 11:41:33 am »
луѓе ми треба помош околу моторна косилка пошто ова електричната ми е мала со нож од само 32 сантима ( einhell, нова а би ја продал евтино) а башка и со кабли да косам 450 квадрата веќе ми стана исцрпувачко. Се мислев да купам моторна косилка со нож од 42 до 45 сантима, ама се двоуам дали самоходна да биде или без тоа. Видов од Аргина, Макс плус, Исра и Вилагер ( сите се по околу 22 кг тежина) цените на овие марки беа од 12к до 18к ден па некаква сугестија ваша би било добродојдена.

3 15-ki lani bese 450 denari, sega e 1250 :(, bilo koe gubre bogato so natium kalcium kalium (npk) da go frlis nema steta na stara treva i bi trebalo edna[ mesecno da praktikuvas ako sakas bujna i zelena treva

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #604 на: 29 Март 2022, 12:07:28 pm »
Дали има некој вертикутер да позајми? Или да знаете да се изнајмува некаде некој најмал? Dethacher и scarifier е уредот на англиски - електричен се разбира.
Уште еднаш да прашам? Да не му се наоѓа на некој? Електрично гребло?

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
« Одговори #605 на: 29 Март 2022, 15:04:54 pm »

3 15-ki lani bese 450 denari, sega e 1250 :(, bilo koe gubre bogato so natium kalcium kalium (npk) da go frlis nema steta na stara treva i bi trebalo edna[ mesecno da praktikuvas ako sakas bujna i zelena treva
леле изгор цените, зарем и ова поскапело, здравје сега ако има дожд ќе треба да му фрлам едни 10 кг 3-15ки па да видиме што ќе ни покаже тревата попосле
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
« Одговори #606 на: 29 Март 2022, 15:06:48 pm »
Јас ја купив пред 2 год. оваа Villager и сум задоволен од неа, ама кога би требал да бирам сега за купување би земал Stihl .
До сега би набројал 2 маани, првата е што нема опција вртлогот да ја крева тревата нагоре кога ќе поминеш останува легната и треба контра да го поминеш вториот прелаз (Stihl го има тоа) и втората работа е што многу брзо стигна за промена на клип, иако на секои 3-4 косења менувам масло.
тогаш вилигер пропаднува како опција, ќе видиме дали искра дали стил ќе биде изборот
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #607 на: 29 Март 2022, 15:15:08 pm »
Некој да не знае фирма која работи со габиони. Сакам да разгледам опција и за потпорни ѕидови и з партерно уредување.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #608 на: 29 Март 2022, 17:31:35 pm »
тогаш вилигер пропаднува како опција, ќе видиме дали искра дали стил ќе биде изборот
Машината им е иста на Villager, Iskra, Al-Ko, Max Puls, Agrina...
Купи си Stihl или Honda од МП ако ти дозволува буџет, мислам околу 27к ден. е.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #609 на: 29 Март 2022, 21:42:07 pm »
Ajde ushte godinava (se nadevam) dodeka se zavrshi kukjata i da se posee trevnikot...denes se opravi balkonskata hortikultura :) sardelite uspeshno prezimeni i izneseni nadvor, malku potkastreni i bocnato nekoe "chepche" pa ako se fatat ke se razzeleni i drugata strana.

https://ibb.co/0ywnPVT

https://ibb.co/jZWf6JM

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #610 на: 11 Април 2022, 20:14:31 pm »
Есента целиот тревник некои си 150м2 се напрска  со препарат за сушење на тревата,односно намерно ја уништив за да ја посеам одново.Откако се исуши тревникот рачно го прекопав,нов распоред на прскачите им дадов,останува целата површина да ја исфрезирам.Фрезата ИМТ 506 3 дена ја правев да ја управам да можам да фрезирам,едвај ја управив,барем се надевам дека е управена.

Дадете совет/искуство од тревно семе со кое да ја посеам,некој дел од тревникот го фаќа сонце,дел многу малку најверојатно ќе се сее со мешано семе и за сонце и за сенка .
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #611 на: 11 Април 2022, 21:42:58 pm »
Дадете совет/искуство од тревно семе со кое да ја посеам,некој дел од тревникот го фаќа сонце,дел многу малку најверојатно ќе се сее со мешано семе и за сонце и за сенка .

I mene toa me interesira...bev vo elektrometal za sonce i suvo ova e toa shto imaat

Valentin:
SUNNY - za sushni i sonchevi tereni
SPORT - dobro podnesuva gazenje

Franchi:
SEMENTI sunny

Semenarna:

Mediteran - DA
OPATIJA- da - dobra za sushni mesta

tivoli - NE
BLED-NE (saka mnogu odrzuvanje, kosenje, gjubrenje)
Oaza - NE

@AUDI ti ke gledas od ovie shto sum gi oznachil so NE kaj mene :) samo ushte nekoj da ne opravi od koja marka dali Valentin, dali Semenarna ili Franchi... ili neshto sosem chetvrto?

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #612 на: 12 Април 2022, 01:28:35 am »
Колку што гледав на семенарна.мк Тиволи и Блед ги имаат истите 5 врсти на семиња но со различен процент.И тие две се  за сончеви места и нормално е да бараат наводнување и одржување.
Осоја има 7 врсти на семиња и е за засенчени површини.
Ноблезе гледам е најскапа и колку што прогуглав е универзална или за засенчени места.

И најверојатно тој простор каде и засенчени би го посеал со Осоја или Ноблезе  а просторот каде го фаќа повеќе  сонце би го посеал со Тиволи или блед.
« Последно менување: 12 Април 2022, 01:46:47 am AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #613 на: 12 Април 2022, 07:57:35 am »
Tuku ova iskusnive trevari ovde da kazat ... da prsnam tuk tamu i po nekoja semka od crvena detelina ili ne? (ako da kazete nacin kako)

Prasanjeto mi e bidejkji detelinata ne saka mnogu kosenje, korisna e (i za sebe i za drugite trevi) go vrzuva azotot vo pocvata i ima super ubav crven cvet (ako dojde do faza na cvetanje) ama pak saka mnogu voda.

Na shto bi lichel trevnikot od "obichna" treva za kosenje prosharan so detelina?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #614 на: 12 Април 2022, 08:17:15 am »
Искоренување после со нуклеарка.