Истава ја имам, ја купив од електометал, трета година тера и се по убава и поубава е. Мојата е и за сенка и за сонце( јеби га таков е делот каде што ми е тревата) барем така ми кажаа од елктрометал. Лани, негде ноември а може и декември и фрлив 3 петнаески. Вода, не сака многу, може секој ден ако ти е мерак ама не во големи количини. Стрикно прскање со вода или рано по сабајле или касно навечер.
Друго што приметив е дека ако една кутија семе е 25 м2, реално е покрива 15 м2. Така да фрли си повеќе семе од пропишаното. Е сеа дали мене мравки ми ја однесоа или се погоди глуво семе незнам ама докупував и изгледаше смешно еден период. Дел подрасната дел само што почнала да расте
Исто сметам дека сеа ти е касно за садење трева, мравки, врапци партал ке го направат семето. Со среќа!!
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
За мравки се меша семето со прашок како се викаше го заборавив ,а на неколку мачки низ дворот гуштерче и скачка не можам да видам а не пиле некое да застане .Ладни се утрата сеуште,некни околу 0С беше утрото,во недела пак се очекуваат ниски температури,почвата не е затоплена ,а за ртенје на семето колку што сум читал температурата треба да е околу 10С на почвата.
Оваа година малку пролетта е касна.За 100м2 зедов 4 пакуквања од 4тото пола ќе го оставам за досејување.
И прашаци ставав и неопитроид и па го разнесоа. Трева најубаво се сади на есен. Прашај пателец а не гаталец. Мравките уште пред месец дена се излезени така да попара ке го направат семето. Од кога ке ја насадиш гледај барем недела дена цело време да е влажно семето. Така мравките помалку ке го носат, ќе им ја отежниш работата.
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
До сега на 6-7 години едно 4 пати го прекопувам и наново го сеам тревникот и секој пат го сеам на пролет како што е и пропишано на самото семе и до сега не сум имал никаков проблем.Дефинитивно нешто грешка правите ,бидејќи кога земјата е добро обработена исфрезирана,кога семето ќе се разфрла и со ваљаче помине и при првите вадења семето се закопува во земјата и мравка тоа не го ваде.Редовно се полива земјата да биде влажна и не сум имал никаков проблем.Имам 20+ годишно искуство со тревникот.
И тревникот првиот месец си бара внимание,не е само фрли го семето и батали го чекај да никне тревата.
Според мене пролетта е подобро да се сее бидејќи времето се затоплува,на есен со овие непредвидливи временски услови може и под 0С да падне температурата и си го јадел.

За месец и пол ќе ви пуштам сликичка од тревникот.
Инаку денес тревникот исфрезиран неколку пати,прскачите поставени,утре со греблото малку да поизрамнам може повторно ќе му ја пуштам фрезата и утре некаде поручек ќе ја посеам тревата,со импровизиран ваљак ќе ја поминам,обавезно пуштање прскачите,во недела се најавува дожд па и во понеделник.А тој дожд и тоа како ќе биде добредојден.