Автор Тема: Градина  (Прочитано 176250 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8003
  • Плинаш!!!
Одг: Градина
« Одговори #630 на: 14 Април 2022, 19:49:20 pm »
Грешка, ваква била сега ја прашав лепша половина.
Сеа ми текна, барав некоја треба што ќе се гази а ке биде отпорна за да може малиот да си игра во тревата.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #631 на: 14 Април 2022, 20:16:45 pm »
Истава ја имам, ја купив од електометал, трета година тера и се по убава и поубава е. Мојата е и за сенка и за сонце( јеби га таков е делот каде што ми е тревата) барем така ми кажаа од елктрометал. Лани, негде ноември а може и декември и фрлив 3 петнаески. Вода, не сака многу, може секој ден ако ти е мерак ама не во големи количини. Стрикно прскање со вода или рано по сабајле или касно навечер.
Друго што приметив е дека ако една кутија семе е 25 м2, реално е покрива 15 м2. Така да фрли си повеќе семе од пропишаното. Е сеа дали мене мравки ми ја однесоа или се погоди глуво семе незнам ама докупував и изгледаше смешно еден период. Дел подрасната дел само што почнала да расте

Исто сметам дека сеа ти е касно за садење трева, мравки, врапци партал ке го направат семето. Со среќа!!

За мравки се меша семето со прашок како се викаше го заборавив ,а на неколку мачки низ дворот гуштерче и скачка не можам да видам а не пиле некое да застане .Ладни се утрата сеуште,некни околу 0С беше утрото,во недела пак се очекуваат ниски температури,почвата не е затоплена ,а за ртенје на семето колку што сум читал температурата треба да е околу 10С на почвата.
Оваа година малку пролетта е касна.За 100м2 зедов 4 пакуквања од 4тото пола ќе го оставам за досејување.
« Последно менување: 14 Април 2022, 20:22:58 pm AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
« Одговори #632 на: 14 Април 2022, 21:50:01 pm »
Јас на еден дел садев есента и го мешав семето со прашок за мравки и пак го однесоа и не порасна. Се згусти малку, ама не е тоа тоа. Пак ќе треба да се сади.

Оваа погоре на сликата исто имам фрлено прашок за мравки, ама тогаш ја насадив почеток на март додека беше поладно, а садење сега овој период не знам како ќе биде со мравките.

На некои делови имам проблем со троскот, го копав, садев нова трева во тој дел, ама пак него повеќе го има.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #633 на: 14 Април 2022, 22:05:40 pm »
Секоја пролет со вертикатер ќе го држиш троскотот под контрола, и онака тој бувнува дури во Јули.

Грцине па си го одгледуваат, а не па да му се плашат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #634 на: 15 Април 2022, 06:31:39 am »
Секоја пролет со вертикатер ќе го држиш троскотот под контрола, и онака тој бувнува дури во Јули.

Имаш вертикутер?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #635 на: 15 Април 2022, 07:29:32 am »

Имаш вертикутер?
Немам Дени, да имав ќе ти завршев работа :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #636 на: 15 Април 2022, 10:05:31 am »
Златен троскот, си го косиш, тепих се прави.
Ни нафта го јаде, ни деривати го јадат

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #637 на: 15 Април 2022, 10:22:02 am »
Истава ја имам, ја купив од електометал, трета година тера и се по убава и поубава е. Мојата е и за сенка и за сонце( јеби га таков е делот каде што ми е тревата) барем така ми кажаа од елктрометал. Лани, негде ноември а може и декември и фрлив 3 петнаески. Вода, не сака многу, може секој ден ако ти е мерак ама не во големи количини. Стрикно прскање со вода или рано по сабајле или касно навечер.
Друго што приметив е дека ако една кутија семе е 25 м2, реално е покрива 15 м2. Така да фрли си повеќе семе од пропишаното. Е сеа дали мене мравки ми ја однесоа или се погоди глуво семе незнам ама докупував и изгледаше смешно еден период. Дел подрасната дел само што почнала да расте

Исто сметам дека сеа ти е касно за садење трева, мравки, врапци партал ке го направат семето. Со среќа!!

За мравки се меша семето со прашок како се викаше го заборавив ,а на неколку мачки низ дворот гуштерче и скачка не можам да видам а не пиле некое да застане .Ладни се утрата сеуште,некни околу 0С беше утрото,во недела пак се очекуваат ниски температури,почвата не е затоплена ,а за ртенје на семето колку што сум читал температурата треба да е околу 10С на почвата.
Оваа година малку пролетта е касна.За 100м2 зедов 4 пакуквања од 4тото пола ќе го оставам за досејување.
И прашаци ставав и неопитроид и па го разнесоа. Трева најубаво се сади на есен. Прашај пателец а не гаталец. Мравките уште пред месец дена се излезени така да попара ке го направат семето. Од кога ке ја насадиш гледај барем недела дена цело време да е влажно семето. Така мравките помалку ке го носат, ќе им ја отежниш работата.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #638 на: 15 Април 2022, 10:38:53 am »
Златен троскот, си го косиш, тепих се прави.
Ни нафта го јаде, ни деривати го јадат

Problemot so troskotot e shto ne e redoven i ramnomeren (dobro se poznavame od lozjeto) a deka e uporen uporen e upmf :) edno vreme se nosev so idea da go namnozam vo dvorot mesto trevnik.. otporen e i na bolest i na susa i na zesko

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #639 на: 15 Април 2022, 10:41:16 am »
Кај мене во двор до лани се ширеше како тепих. Немам фрлено око на тој дел годинава.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #640 на: 15 Април 2022, 14:22:36 pm »
Едно питање. Ми остаја некој тример,агрина или некој таков кинез, 40:1 таман е за мешавината двотактол, односно на 1л 25мл масло, го разработив така убаво работи, дури и преубо ја прима гаста, не чади не масти, ме задума да не му е малце масло да го поебам, јас навикнат сум по томосите да ми потчурнува малце или таман си е ? Читав некој 25мл некој 20 на литар ставаат.
Друга работа како се вади тоа главата долу, освен синото дугме за попуштање на сајла не видов нешто, имам површина за косење утре поприлично нема да знам да го наполнам сајла :D

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #641 на: 15 Април 2022, 14:52:01 pm »

И прашаци ставав и неопитроид и па го разнесоа. Трева најубаво се сади на есен. Прашај пателец а не гаталец. Мравките уште пред месец дена се излезени така да попара ке го направат семето. Од кога ке ја насадиш гледај барем недела дена цело време да е влажно семето. Така мравките помалку ке го носат, ќе им ја отежниш работата.

До сега на 6-7 години едно 4 пати го прекопувам и наново го сеам тревникот и секој пат го сеам на пролет како што е и пропишано на самото семе и до сега не сум имал никаков проблем.Дефинитивно нешто грешка правите ,бидејќи кога земјата е добро обработена исфрезирана,кога семето ќе се разфрла и со ваљаче помине и при првите вадења семето се закопува во земјата и мравка тоа не го ваде.Редовно се полива земјата да биде влажна и не сум имал никаков проблем.Имам 20+ годишно искуство со тревникот.
И тревникот првиот месец си бара внимание,не е само фрли го семето и батали го чекај да никне тревата.
Според мене пролетта е подобро да се сее бидејќи времето се затоплува,на есен со овие непредвидливи временски услови може и под 0С да падне температурата и си го јадел.

За месец и пол ќе ви пуштам сликичка од тревникот.

Инаку денес тревникот исфрезиран неколку пати,прскачите поставени,утре со греблото малку да поизрамнам може повторно ќе му ја пуштам фрезата и утре некаде поручек ќе ја посеам тревата,со импровизиран ваљак ќе ја поминам,обавезно пуштање прскачите,во недела се најавува дожд па и во понеделник.А тој дожд и тоа како ќе биде добредојден.
« Последно менување: 15 Април 2022, 14:57:39 pm AUDI »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #642 на: 16 Април 2022, 07:27:35 am »
Е јас немам фреза, рачно копав, а ваљак ми беше едно старо пластично буре наполнето со вода . Може и тука да ми е грешката, си се помачив малку со мравките ама си се среди тревата.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #643 на: 16 Април 2022, 15:01:55 pm »
И јас рачно копав и тоа зимово го скопав цело,вчера 3 пати го поминав со фрезата.
Ваљакот и кај мене е импровизација.Овој пат најдов метално буренце од некои си 50л ми се чини е,го наполнив нешто со земја нешто камења,го заварив капакот.Денес пак ја поминав со фрезата целата површина и за некој саат ќе се сее.

« Последно менување: 16 Април 2022, 15:08:13 pm AUDI »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #644 на: 16 Април 2022, 15:25:39 pm »
Еве ја пред косење, сеа ќе ја косам и ке ставам слика коа ќе биде искосена. Стара е 3 години.