Автор Тема: Градина  (Прочитано 176487 пати)

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Одг: Градина
« Одговори #510 на: 03 Јули 2020, 06:14:05 am »
Вилагер има тримери за 7500, ама само налепницата е вилагер. Зелената серија на вилагер е друга приказна,ама по 18000 беа. Прашај во Техногенекс

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #511 на: 03 Јули 2020, 07:04:16 am »
Види во Агросервис 2000 Неготино,имаат голем избор на тримери како Stihl,Makita и Agromaxx (кинеско) со 2 год гаранција и моќност од 1.6kw мислам,можност разни додатоци,фрези и слично.Го имам скоро месец и не е лошо.

https://www.facebook.com/agroservis2000/videos/820819798289322/

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #512 на: 03 Јули 2020, 07:20:17 am »
Со време ми кажа,планирав пила моторна да земам 😁

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Не реков дека не ги бива, имам моторка, маста и е извадена.
@koce1102 да.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #513 на: 03 Јули 2020, 11:04:55 am »
Da ne ima nekoj vakva za ziva ograda da kaze dali ja biva ili ne. Ne mi treba za mnogu 20-30m dolzina.

https://www.krusel.mk/gradina/nozhici-za-zhiva-ograda/iskra-hteg61b-510-elektrichna-nozhica-trimer-za-zhiva-ograda
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #514 на: 03 Јули 2020, 16:47:29 pm »
Ако му треба на некој за поголема површина, јас земав некоја италијанска од Семенарата во Хиподром, во вреќа, 170 денари кило дојде. Има вреки од 5 и 10 кила.
Ne ja biva taa.
Za nase letno sonce ne e izdrzliva, kolku sakas prskaj ja so voda.

Уште ја чекам да потера, пред недела ја посадив. Колку се чека да не знаеш?
Ke potera taa ne deka nema, i ke izgleda super  na pocetok, ali Juli mesec do septemvri ke boleduva i ke se sushi.
Jas frliv od taa Holandskata posle toa i se opravi trevnikot.
Od taa ista Holandska imam 20 god star trevnik muka nema.

Italinanskata mi ja sadea i falea ali ne ja biva.

Денде, почна да се суши, а полевана е навечер секој ден и тоа убаво. Холандската кога може да се фрли, на пролет? И како да ја познаам, каде ја има?

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #515 на: 03 Јули 2020, 17:13:08 pm »
Полевање е најубаво наутро од 05ч до најкасно 10ч.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #516 на: 03 Јули 2020, 17:38:42 pm »
Токму така. Особено во најжешкото. За да и се помогне највеќе што може во периодот на најсилно сонце.

И тоа длабинско наводнување.

Проблемот со сушење и потсушување е од плитки корења кои настануваат од често и површинско наводнување и не ги тераат тревките да прават подлабоки корења. Кога ќе дојде топлото, површинските корење брзо губат вода зошто тој дел од земјата испарува. Веќе по 3-4цм испарувањето е многу мало.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #517 на: 03 Јули 2020, 18:11:08 pm »
Ако му треба на некој за поголема површина, јас земав некоја италијанска од Семенарата во Хиподром, во вреќа, 170 денари кило дојде. Има вреки од 5 и 10 кила.
Ne ja biva taa.
Za nase letno sonce ne e izdrzliva, kolku sakas prskaj ja so voda.

Уште ја чекам да потера, пред недела ја посадив. Колку се чека да не знаеш?
Ke potera taa ne deka nema, i ke izgleda super  na pocetok, ali Juli mesec do septemvri ke boleduva i ke se sushi.
Jas frliv od taa Holandskata posle toa i se opravi trevnikot.
Od taa ista Holandska imam 20 god star trevnik muka nema.

Italinanskata mi ja sadea i falea ali ne ja biva.

Денде, почна да се суши, а полевана е навечер секој ден и тоа убаво. Холандската кога може да се фрли, на пролет? И како да ја познаам, каде ја има?
Jas vo gorce kaj pazarot tie zemjodelski apteki ja kupiv.
Mozes i esen da nasadis.
Dzabe polevanje, ne ja biva taa treva.
Samo holandskata za nasa klima.

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #518 на: 03 Јули 2020, 18:16:32 pm »
Токму така. Особено во најжешкото. За да и се помогне највеќе што може во периодот на најсилно сонце.

Проблемот со сушење и потсушување е од плитки корења кои настануваат од често и површинско наводнување и не ги тераат тревките да прават подлабоки корења. Кога ќе дојде топлото, површинските корење брзо губат вода зошто тој дел од земјата испарува. Веќе по 3-4цм испарувањето е многу мало.
Зошто тогаш тревата се наводнува површински со прскалки, а не со систем за полевање на пр. капалки??

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #519 на: 03 Јули 2020, 18:41:18 pm »
Бидејќи нејзините корени се плитки, не повеќе од 5-10цм. Проблемот настанува кога се 2-3цм.

И двете се плитки, но едното е поплитко од другото.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #520 на: 03 Јули 2020, 19:01:29 pm »

Зошто тогаш тревата се наводнува површински со прскалки, а не со систем за полевање на пр. капалки??
Кој би газел низ тревникот преку црева?

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #521 на: 03 Јули 2020, 19:45:23 pm »

Кој би газел низ тревникот преку црева?
Се вкопуваат цревата, на 5 цм, и ќе ја влажат земјата цело цреме. Се купуваат перфорирани црева, за капка по капка, како за земјоделие

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1554
« Одговори #522 на: 17 Јули 2020, 14:29:56 pm »
Купен Stihl fs55 r..
Си вреди за парите ..и тоа ножот не ми е употребен.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Zalna Vrba

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #523 на: 15 Март 2021, 20:26:33 pm »
Клабери ќе ми треба ваше мислење или уште подобро ако некој има лично искуство во посадување тревник.
Прво,дали периодов со ниски температури одговара или да почекам недела-две да се стопли?
Второ многу побитно какво семе употребувате и сте задоволни?
Во однос на второво ми препорачаа Тиволи(словенечко),меѓутоа за иста цена има и Беренбург(холандско). Тревникот ќе биде на плодна и одлично дренирана почва изложен на сонце до доцна попладне. Повеќе ќе биде украсен без поголема фрекфенција на движење врз него. И посебно би сакал да добијам трева со темно зелена боја.
Ви благодарам однапред!

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #524 на: 15 Март 2021, 22:31:06 pm »
Јас имам Тиволи (Словенско) и е Ок, не расте мн и е темно зелена како што сакаш. Јас имам поставено и систем за автоматско наводнување така да незнам да ти кажам дали има врска наводнвуањето со бојата и растењето али Ок е тревата. Сега ќе побарам слика да ти покажам како изгледа свежо косена кога е.

Рано ти е сега за сеење инаку, почекај до Април барем. Така мислам дека пишуваше на кутијата од семето за трева. Еве ти некој слики од Тиволи.
Edit: Од кога пиша нареднов член ми текна. Кога ја посадија тревата потоа истурав бел прашок против мравки зошто стварно попара ја правеа

Еве ја кога е добра

Еве малце коа ќе ти подизгори, ама ќе фрлиш ѓубриво и лесно се оправа

Еве ја одпозади подизгорена

Еве кај Елизабета II пред куќа, тука стварно многу добра е :D

Еве во Кyoto Garden малце повеќе газена и искористена
« Последно менување: 15 Март 2021, 22:38:45 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA