Автор Тема: Градина  (Прочитано 176536 пати)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Одг: Градина
« Одговори #405 на: 09 Април 2020, 14:10:39 pm »
Ако му треба на некој за поголема површина, јас земав некоја италијанска од Семенарата во Хиподром, во вреќа, 170 денари кило дојде. Има вреки од 5 и 10 кила.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #406 на: 09 Април 2020, 15:05:23 pm »
Препорачајте ми некое семе за убава трева у двор. Прекопав еден дел па да го садам одново.
Земјоделска аптека тафталиџе оди ќе си земеш трева за сенка или за сонце зависи од местото. Ќе земеш најмалку дупло од што треба по квадрат. Најмалку. Нај-малку. (Ја јадат врапци, гулаби, мравки, се сушат семиња...) 360денари кило, грубо за 15 квадрати РЕАЛНО е тоа. Фиктивно е за 35м2.

Ќе си земеш и 15/15/15 ѓубренце кило е околу 60 денара. Колку трева толку ѓубренце. Одма се раствораат гранулите во замјата после 3 дена.

Ако ти е на сенка местото и имаш проблем со мов ќе си земеш и железо сулфат. Ќе раствориш во вода 10л, 200г за 15м2.

Грубо тоа е. Колку поголема квадратура множи си пута толку. Значи за 15м2, кило трева, кило ѓубре гранули и 200г железо.

Убаво е да земеш 20-30% вишок за да ти остане, за после месец дена кај што ќе има дупки од чавки, мочки и мравки да коригираш и да фрлиш втора тура кај што е тенко.
Не се става ѓубре додека не се зафати , 3х15 дури на есен можеш. Најбитно е убаво да се исчисти земјата од пиреј и камења, и да се испрска со неопетроид алфа против мравки, а после да се наводнува секој ден по малку (да биде влажно,а не да има вирови).

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #407 на: 09 Април 2020, 15:07:12 pm »
Ако му треба на некој за поголема површина, јас земав некоја италијанска од Семенарата во Хиподром, во вреќа, 170 денари кило дојде. Има вреки од 5 и 10 кила.
Ne ja biva taa.
Za nase letno sonce ne e izdrzliva, kolku sakas prskaj ja so voda.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #408 на: 09 Април 2020, 15:11:34 pm »
Препорачајте ми некое семе за убава трева у двор. Прекопав еден дел па да го садам одново.
Земјоделска аптека тафталиџе оди ќе си земеш трева за сенка или за сонце зависи од местото. Ќе земеш најмалку дупло од што треба по квадрат. Најмалку. Нај-малку. (Ја јадат врапци, гулаби, мравки, се сушат семиња...) 360денари кило, грубо за 15 квадрати РЕАЛНО е тоа. Фиктивно е за 35м2.

Ќе си земеш и 15/15/15 ѓубренце кило е околу 60 денара. Колку трева толку ѓубренце. Одма се раствораат гранулите во замјата после 3 дена.

Ако ти е на сенка местото и имаш проблем со мов ќе си земеш и железо сулфат. Ќе раствориш во вода 10л, 200г за 15м2.

Грубо тоа е. Колку поголема квадратура множи си пута толку. Значи за 15м2, кило трева, кило ѓубре гранули и 200г железо.

Убаво е да земеш 20-30% вишок за да ти остане, за после месец дена кај што ќе има дупки од чавки, мочки и мравки да коригираш и да фрлиш втора тура кај што е тенко.
Не се става ѓубре додека не се зафати , 3х15 дури на есен можеш. Најбитно е убаво да се исчисти земјата од пиреј и камења, и да се испрска со неопетроид алфа против мравки, а после да се наводнува секој ден по малку (да биде влажно,а не да има вирови).
Само да дополнам за мравките, ако им го најдеш мравјалникот со 10-100мл маслен разредувач директно во него - доста долгорочно се решава проблемот за тоа место.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #409 на: 09 Април 2020, 15:24:05 pm »
Ne ja biva taa.
Za nase letno sonce ne e izdrzliva, kolku sakas prskaj ja so voda.

Уште ја чекам да потера, пред недела ја посадив. Колку се чека да не знаеш?

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #410 на: 09 Април 2020, 15:55:16 pm »
Ke potera taa ne deka nema, i ke izgleda super  na pocetok, ali Juli mesec do septemvri ke boleduva i ke se sushi.
Jas frliv od taa Holandskata posle toa i se opravi trevnikot.
Od taa ista Holandska imam 20 god star trevnik muka nema.

Italinanskata mi ja sadea i falea ali ne ja biva.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #411 на: 09 Април 2020, 17:19:06 pm »
Ke potera taa ne deka nema, i ke izgleda super  na pocetok, ali Juli mesec do septemvri ke boleduva i ke se sushi.
Jas frliv od taa Holandskata posle toa i se opravi trevnikot.
Od taa ista Holandska imam 20 god star trevnik muka nema.

Italinanskata mi ja sadea i falea ali ne ja biva.
Дај повеќе инфо,од каде и каква точно

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #412 на: 09 Април 2020, 18:57:34 pm »
Нешто сите сњ фрлифме на градинарство, не можев да најдам валентин отимум од 70л

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #413 на: 09 Април 2020, 19:15:02 pm »
Нешто сите сњ фрлифме на градинарство, не можев да најдам валентин отимум од 70л
Две вреќи 70л од Меркур купив, последни беа на палетата. има 45 литарски, ако ти бркаат работа...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #414 на: 09 Април 2020, 19:23:14 pm »
Како се вика...како да ја кажам она зеленана мрежа пластична некои луѓе што ја користат и за сенка? Незнам како поубаво да објаснам.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #415 на: 09 Април 2020, 20:07:47 pm »
Како се вика...како да ја кажам она зеленана мрежа пластична некои луѓе што ја користат и за сенка? Незнам како поубаво да објаснам.
Онаа со дупки?ги има по земјоделски аптеки ги има разни димензии и се продават на кило.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #416 на: 09 Април 2020, 20:11:39 pm »
Онаа со дупки?ги има по земјоделски аптеки ги има разни димензии и се продават на кило.

баш таа, да не знаеш цени?

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #417 на: 09 Април 2020, 20:17:22 pm »
Уф не се сеќавам,јас зедов и ја користев 4-5 дена и така ми остана,мислам околу 200 ден. кило беше...Имаш погусти и поретки.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #418 на: 09 Април 2020, 22:21:34 pm »
Јас купив српска некоја од Агроунија 5кг вреќички (6 вреќи отидоа), 500м2 посеав, после 10 дена почна да пркнува, од кога огреа сонцево, ќе видиме како ќе се покаже.
Нема смисла со ловџиска да пукам по двор со ситна сачма, ќе купам воздушна за гулабите...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #419 на: 10 Април 2020, 12:40:49 pm »
Две вреќи 70л од Меркур купив, последни беа на палетата. има 45 литарски, ако ти бркаат работа...
флориан зедов, ваљда се добри а ? по која цена ги зеде ?