Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 285134 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #375 на: 30 Јуни 2014, 22:33:28 pm »
Зонско опнаа околу МРТВ, таму да не ги штитат станарите?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #376 на: 30 Јуни 2014, 22:36:11 pm »
Еве да речеме и во Автокоманда, треба да опнат и таму зонско сега кај зградите. Во близина нема паркинг што се наплаќа па луѓето да бегаат кај зградите. Не се прави гужва, има за секој место. Зошто ќе ставаат зонско?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #377 на: 30 Јуни 2014, 22:37:31 pm »
Веќе не се оди на гости. Само кај луѓе со куќи и паркинг. Инаку јок, нека дојдат они. Социјализација јок - тоа беше поентата на проектот.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #378 на: 30 Јуни 2014, 22:43:01 pm »
Mesto na gosti na forumi kje kenjame ...

;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #379 на: 01 Јули 2014, 00:21:05 am »
Зонско опнаа околу МРТВ, таму да не ги штитат станарите?

таа локација има зонско, првично наменето за напата на друг тип услуги... додека си паркиран :)

шала на страна, кај мтв не се знаеше кој каде а кој пие од коли. од едната страна сега има паркинг кој е за вработените на мтв, а од друга страна има зонски паркинг под конец. претходно тоа беше земјиште, а со помош на дожд и снег, стануваше калиште. коли се паркираа по улицата главна, а ако не сте приметиле, целиот потег покрај кеј, од мтв, до главната улица, позади судот, се тоа се бараки и деловни простории кои функционираат скоро сите. јас го знам следново: кога идев кај чичко ристо кој има канцеларија во тој дел, паркирањето ми беше скоро невозможно. да најдеш место тука беше успех. сега кога идам кај чичко ристо, секогаш имам паркинг и си плаќам за него... што е тука нејасно?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #380 на: 01 Јули 2014, 11:08:43 am »
Па ... плаќањето ;D ;D ;D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #381 на: 01 Јули 2014, 11:10:12 am »
Не толку плаќањето, колку што е цената на саатот која треба да е за цел ден цена очигледно.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #382 на: 01 Јули 2014, 11:11:41 am »
за џабе нема ни код бабе.. кратко и јасно.. кај народот функционира смао по џеб да го мавнеш. друг начин нема. и повеке од јасно е дека ако нешто го сакаш, а неможеш да го добиеш, ке го добиеш со пари. така и паркинзите со зонско паркирање. беа незамисливи гужви, немаше слободно место.. сега има ама со плаќање...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #383 на: 01 Јули 2014, 11:15:18 am »
На пример ако си вработен на некое место, на кое се издадени доволно места и не даваат повеќе места, ќе треба да си одиш со автобус (нема соодветен) или да си платиш зонско секој ден со колата, што ако го правиш може и отказ да си дадеш - зошто поефтино е да дадеш отказ. Останува за летните месеци да купиш веспа, а за остатокот месеци да се чудиш што те снашло. Ете тоа го прави зонско паркирање. Конкретен пример.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #384 на: 01 Јули 2014, 11:33:04 am »
На пример ако си вработен на некое место, на кое се издадени доволно места и не даваат повеќе места, ќе треба да си одиш со автобус (нема соодветен) или да си платиш зонско секој ден со колата, што ако го правиш може и отказ да си дадеш - зошто поефтино е да дадеш отказ. Останува за летните месеци да купиш веспа, а за остатокот месеци да се чудиш што те снашло. Ете тоа го прави зонско паркирање. Конкретен пример.

конкретен пример за лоша организација... ке се органзиирате со колегите за идење на рабпта.. башка поевтино е одколку секој ден со свое возило да идеш...

да да, знам.. сега следи пример за хипотетичка ситуација каде што никој од работа не живее во твојот правец... во право си...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #385 на: 01 Јули 2014, 11:34:32 am »
Ako nekoj izgradil parking ok e da si naplaka.

Ama ako naplakas nesto sto e na site i dotogas bilo besplatno, toa e aramiluk.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #386 на: 01 Јули 2014, 11:38:11 am »
Ako nekoj izgradil parking ok e da si naplaka.

Ama ako naplakas nesto sto e na site i dotogas bilo besplatno, toa e aramiluk.

донекаде си во право. ке го дадам примерот во аеродром. зонско Д3 и Д4. тие паркинзи не се купени, но од плата на мајка ми и платата на дедо ми, било одбовано за развој на инфраструктурата околу зградите. тоа идело спред локација на живеење.. и сега, кога има зонско паркирање, тие што живеат тука имаат бесплатен паркинг. само треба да ги пријават возилата и толку. ништо не плаќаат. и тоа знам дека нешто имаше комбинација до 3 возила на еден стан. за сите други, паркингот се наплаќа. општина аеродорм (имаше известување колку и кога) на годишно ниво плаќа на градски паркинг некоја паушална сума за жителите и своите возила.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #387 на: 01 Јули 2014, 15:55:10 pm »
Секој станар каде што е зонско во Аеродром може да уплати 300 денари месечно и да следуваат 30 часа паркирање за гости по принципот се јавуваш, кажуваш регистрација и течат саатите.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #388 на: 01 Јули 2014, 15:56:47 pm »
Када то средите, јавите ми преко Тасета.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #389 на: 01 Јули 2014, 16:07:23 pm »
Слично нешто има и за во Општина Центар.

Инаку се согласувам со некој погоре што спомна дека со зонското се решија доста од проблемите за станарите. Но секако излегоа други проблеми.

Според мене треба јавниот транспорт да се подобри. Треба катните гаражи и паркинзите со рампи кои не се за станари да бидат поефтини од зонско и да ги има во доволен број, за луѓето да не мора да се паркираат на зонско, и секако да не биде се централизирано прво во Скопје, а второ во центарот на Скопје.

Потоа треба да се прилагодат деловите од зонското паркирање каде главните гужви и проблеми се до 16-17 часот, после тоа да бидат бесплатни или да речеме да се плаќа до кај 19-20 часот максимум. Ама кај нас најлесно им е исто работно време за цело зонско, па на некој му е тоа ок, на некој не.

Друг проблем е, а го разговарав и со дечки од ПОЦ, ограниченоста според лична карта на сопственикот на возилото. Јас не можам да бидам со лична карта на 5 адреси, ама можам да имам станови на 5 адреси. Според нивните прописи ми следува само една налепница за во зоната каде што ми е личната карта. А мене никој не ме ограничува да си живеам по месец дена во секој стан или до 4 во еден, после 4 во друг итн...

И вака уште еден куп ситници кои се недоречени, неодредени или лошо решени.

Инаку и претходно пишував, во повеќето цивилизирани држави постои зонско паркирање и наплаќање за паркирање на улица. Нашиве сигурно не го измислиле. Во Љубљана на пример на секој паркинг пред зграда имаше рампа и јас како гостин се паркирав 10 минути пешки од зградата, и тоа ако најдам место на тоа сеуште незаградено паркингче. За станарите е тоа супер решение, за гостите не.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.