Во сите овие ситуации крива е општината/управата што дозволува големи угостителски/пазарни/стамбени објекти да се градат/отвараат во густо населено место без да има предвидено доволно паркинг места. Еве пример: во Седмица 3 бисери дневно јадат преку 1000 луѓе, од кои еве половина нека се со кола и мисија да ја паркираат внатре во седмица која се наоѓа баш на влез на паркинг/раскрсница и редовно настанува запек/хаос.
Кој како влезе на паркингот застанува (бара паркинг, па се мисли дал лево дал десно, па како по скали да ја качам колава што поблиску да ми е до сендвичот) заради ова се блокира влезот на паркингот и се прави колона која го блокира булеварот. Ако во првите 3 метри од влезот на паркингот не се најде место тогаш се иде на дај што даш ама поблиску макар да се качи на ивичњак контињер рампа да заглави паркирани коли или коловоз, па се застанува со 4 жмигавци па се јаде колективно на коловоз стоечки (не сфаќам како може стоечки да јаде некој на улица) и не се мрда, па кај што се стеснува паркингот (поради лош дизајн) се паркира во средина и за да поминеш треба да се качуваш на ивичњак (неколку пати ми закачила колата доле и се почесто кружам од кај мајчин дом да го избегнам тоа).
Верувам дека и да има зонско паркирање тука пак ќе биде запек, затоа што паркингот едноставно нема капацитет за тој наплив на возила па дури и да не постои селото во нас: ,,Ја сум шефе“ ,,На 2 минути само“ или ,,Кој ве ебе кај сакам и како сакам ќе паркирам“.
Кој мекдоналдс или мол у америка нема бесплатен паркинг од 1км квадратен? Икеа, Космос, Веро Тафталиџе, Рамстор Мол се добри примери како треба.