Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 253269 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29669
    • CARclub.mk
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #1170 на: 01 Февруари 2018, 13:24:17 pm »
Така некако му доаѓа, да. :)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1171 на: 01 Февруари 2018, 13:26:33 pm »
@Bicikle  Ete da razberes poso ne razbiras !!! Sakam doma da imam parking, sekogas, vo sekoe vreme, besplaten, bez da me blokiraat moroni i da blokiraat se poso kako sto pisav se moroni!!!
A koga ke odam na gosti, ke se ponasam so pocit kon tie tamu kade sto odam, pa ako se plakja ke platam, ako ne se plakja ke gledam da se zadrzam/parkiram najkratko mozno vreme bez da precam na bilo kogo !!!
Ok e ? Sfati?
poso i jas sum extremno zasegnat so prokletiov parking, prasanje na vreme e koga ke pocnat i incidenti da se desavaat !!! od grebenje na kola pa do ostanato ...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29669
    • CARclub.mk
« Одговори #1172 на: 01 Февруари 2018, 13:29:20 pm »
Гребење на кола е најморонскиот потег што можеш да го направиш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1173 на: 01 Февруари 2018, 13:32:19 pm »
Ти не ме сФати, ама нејсе... 

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1174 на: 01 Февруари 2018, 13:35:19 pm »
Гребење на кола е најморонскиот потег што можеш да го направиш.

Jbg, jas niti pravam niti se zamaram, a kako zrtva na moron sto mene mi ja izgreba pred moja zgrada na moj parking, decidno sum protiv toa, ama na komsiite tamu (vidi kaj mi ja izgrebaa) im e preku k**. Taka da ... ete jamb vo najava, poso opstina, mvr neznam koj nishto ne prezema zasega, najlesno e ulicna (ne)pravda. Plus za grebenje i busenje gumi ne ni treba nekoja posebna pricina, se sto treba da ima e nekoj tezok idiot bez mozok. Recipe for disaster
A Bicikle te sfativ, ama morav da pisam :) izvini sto te tagnav
« Последно менување: 01 Февруари 2018, 13:40:22 pm Inter1 »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #1175 на: 01 Февруари 2018, 13:42:55 pm »
А на посао коа идеш? Кај паркираш?

Сега видов дека за мене било наменето прашањето.

На работа имам обезбедено паркинг место на паркинг со рампа и чувар, иначе и канцеларија и дом и најчести дестинации од работа ми се во центар.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54989
  • Махер
« Одговори #1176 на: 01 Февруари 2018, 13:47:09 pm »
Сите треба рапма и чувар да си ставиме и дома и на работа за да се преживее во град предвиден за 600.000, кога во него има 1.200.000.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1177 на: 01 Февруари 2018, 13:51:21 pm »
@Banzai  dali imas iskustvo/poznavanje, dali za rampite se potrebni nekoi posebni dozvoli od opstina ili mvr ili nekoj drug? ili moze sekoj pred zgrada da stavi?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1178 на: 01 Февруари 2018, 13:51:41 pm »
@Bicikle  Ete da razberes poso ne razbiras !!! Sakam doma da imam parking, sekogas, vo sekoe vreme, besplaten, bez da me blokiraat moroni i da blokiraat se poso kako sto pisav se moroni!!!
A koga ke odam na gosti, ke se ponasam so pocit kon tie tamu kade sto odam, pa ako se plakja ke platam, ako ne se plakja ke gledam da se zadrzam/parkiram najkratko mozno vreme bez da precam na bilo kogo !!!
Ok e ? Sfati?
poso i jas sum extremno zasegnat so prokletiov parking, prasanje na vreme e koga ke pocnat i incidenti da se desavaat !!! od grebenje na kola pa do ostanato ...
Ако сакаш дома да имаш паркинг секогаш и во секое време ќе си го купиш.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #1179 на: 01 Февруари 2018, 13:52:22 pm »
ја то не разбира, значи секој сакат пред зграда да му е чисто, а тој ко ќе појди некаде да има слободен бесплатен паркинг специјално а него....

Не.
Јас не сакам кога излегувам од дома сабаље да најдам некој морон со СУВ паркиран попречно и блокира 3 коли.

Ако има место нека влези и нека се паркира. Не ми смета.

Ама гледа дека нема место, притоа веќе има такви морони како него 3ца и тој се прави уште по паметен.

Затоа на работа си одам со точак/пешки. Мирна глава.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #1180 на: 01 Февруари 2018, 13:54:01 pm »
Da imase opcija ke kupev odma !!! p.s. od sprotiva ima nova zgrada so "kupeni" parkinzi, poso i tamu im se parkirase koj stigna, pocnaa lugeto pregradi da stavaat, pajaci da vikaat i tn ... ali fala za predlogot

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1181 на: 01 Февруари 2018, 13:57:34 pm »

На работа имам обезбедено паркинг место на паркинг со рампа и чувар, иначе и канцеларија и дом и најчести дестинации од работа ми се во центар.
Не се сите таа среќа. Претежно вработените се снаоѓаат за паркинг, превоз итн итн... Сега тие што се платени да речиме 1000 еу+пеки, ама пак ќе речам не се сите таа среќа...
Да не го тупа многу...
8-ца кај сите градинки ми изгледа така дека е, значи не е само тамо, ама тоа е...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1182 на: 01 Февруари 2018, 14:01:10 pm »
п.с. и кај нас направија 2-3 згради(нови), паркинг не им обезбедија или им беше скапо да купат од тие гаражите што се в подрум, во склоп на зградата, ама тоа е...
п.п.с. патем и јас барав да си купам паркинг, ама муабетот беше ете имаш слободен паркинг пред зграда паркирај си тука, не смееш да ставаш рампа(или како и да се викаат тие), и демек ќе си се снаоѓаш...
« Последно менување: 01 Февруари 2018, 14:10:41 pm Bicikle »

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1183 на: 01 Февруари 2018, 14:11:13 pm »
Во сите овие ситуации крива е општината/управата што дозволува големи угостителски/пазарни/стамбени објекти да се градат/отвараат во густо населено место без да има предвидено доволно паркинг места. Еве пример: во Седмица 3 бисери дневно јадат преку 1000 луѓе, од кои еве половина нека се со кола и мисија да ја паркираат внатре во седмица која се наоѓа баш на влез на паркинг/раскрсница и редовно настанува запек/хаос.

Кој како влезе на паркингот застанува (бара паркинг, па се мисли дал лево дал десно, па како по скали да ја качам колава што поблиску да ми е до сендвичот) заради ова се блокира влезот на паркингот и се прави колона која го блокира булеварот. Ако во првите 3 метри од влезот на паркингот не се најде место тогаш се иде на дај што даш ама поблиску макар да се качи на ивичњак контињер рампа да заглави паркирани коли или коловоз, па се застанува со 4 жмигавци па се јаде колективно на коловоз стоечки (не сфаќам како може стоечки да јаде некој на улица) и не се мрда, па кај што се стеснува паркингот (поради лош дизајн) се паркира во средина и за да поминеш треба да се качуваш на ивичњак (неколку пати ми закачила колата доле и се почесто кружам од кај мајчин дом да го избегнам тоа).

Верувам дека и да има зонско паркирање тука пак ќе биде запек, затоа што паркингот едноставно нема капацитет за тој наплив на возила па дури и да не постои селото во нас: ,,Ја сум шефе“ ,,На 2 минути само“ или ,,Кој ве ебе кај сакам и како сакам ќе паркирам“.

Кој мекдоналдс или мол у америка нема бесплатен паркинг од 1км квадратен? Икеа, Космос, Веро Тафталиџе, Рамстор Мол се добри примери како треба.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #1184 на: 01 Февруари 2018, 14:13:10 pm »

Не се сите таа среќа. Претежно вработените се снаоѓаат за паркинг, превоз итн итн... Сега тие што се платени да речиме 1000 еу+пеки, ама пак ќе речам не се сите таа среќа...
Да не го тупа многу...
8-ца кај сите градинки ми изгледа така дека е, значи не е само тамо, ама тоа е...

Се согласувам дека сега за сега супер ми е погодено за паркинг. Претходно ми беше проблем за паркинг дома, сега ни таму веќе не ми е ради ПОЦ.

Иначе според мене секогаш првенство мора да имаат станарите пред вработените во фирмите на истата локација. А решение за проблем со паркинг на вработени се решава темелно, со добра идеа, проект и план и никако за 2-3 години.

Не може во центар да има највеќе фирми и тоа напикани по станови.
Не може секој вработен да доаѓа сам со кола и да очекува дека ќе има обезбедено и ефтино/гратис паркинг место.
Не може да се градат згради со 50 станови и 10 дуќани, а при тоа да имаш обезбедено 30 подземни паркинг места и 10 надземни.
Не може сите државни институции да се во центарот на градот.

Правник сум, не сум стручен, али со добар јавен транспорт, малце паркинг места, добра инфраструктура за велосипеди и планско градење во иднина ќе се реши бар дел од проблемот.
Максимално нерационално е некој што работи од 8 до 4 без да мрдне од работното место да оди со кола. Ќе си запали точакот/моторот или бусот и ефтино, без нервози и слично брзо ќе стигне до работа и после до дома.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.