Автор Тема: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.  (Прочитано 253272 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54989
  • Махер
Одг: Паркинзи / Паркинг места низ нашите градови.
« Одговори #1185 на: 01 Февруари 2018, 14:18:00 pm »
Секоја улица каде има кафана е комплетно уништена од паркирачите во кафаната. Иако има слободно место за паркинг на само 50 метри од кафаната на широко и убаво, потребно е да се паркира на скалите од кафаната. Ама кога 30 коли ќе пробаат да се паркираат на самите скали или врата од кафаната настанува проблемот и се уништува целата улица.

Треба да е легално да им се одземе животот на лице место.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1186 на: 01 Февруари 2018, 14:32:44 pm »
Пред 2-3 години во Расадник К.Вода имаше анкета (од месна заедница ваљда организирано) дали сме за зонско или не. Јас гласав (пополнив листот) против, ама сеа да има иста таква анкета ќе бидам ЗА, поради тоа што во меѓувреме е таков хаос од "дојденци" кои идат во кладионица, ресторан, аптека, игротека и сите паркираат искривено и фаќаат место за 2-3 коли и ние што живееме таму вртиме и кружиме и бараме слободно паркинг место по 10-15 мин. Така да слободно нека стават зонско ама само за резиденти исто ко у Капиштец што има.

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
« Одговори #1187 на: 01 Февруари 2018, 14:48:31 pm »
Убаво ви пиша @Molec , не треба да ја барате вината во "дојденците" што ви паркираат пред згради. Градот е тој, има дупло и више повеќе население него што може да смести, урбаната мафија си направи згради на секое можно празно место без притоа да обезбеди соодветен паркинг за станарите. Сите тие кладилници, ќебапчилници, маркети, трговски и што ти не ја прават гужвата. Плански градот треба да обезбеди соодветен паркинг простор за секоја зграда, да има места предвидени за живеење со тишина и мир и места за шопинг и забави. Проблемот е што повеќето сакаат на 5 минути од дома да имаат трговски, пазарче, ова она дека далеку ќе им биде да запали кола и да извози 20-30 минути.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #1188 на: 01 Февруари 2018, 14:49:19 pm »
Пред 2-3 години во Расадник К.Вода имаше анкета (од месна заедница ваљда организирано) дали сме за зонско или не. Јас гласав (пополнив листот) против, ама сеа да има иста таква анкета ќе бидам ЗА, поради тоа што во меѓувреме е таков хаос од "дојденци" кои идат во кладионица, ресторан, аптека, игротека и сите паркираат искривено и фаќаат место за 2-3 коли и ние што живееме таму вртиме и кружиме и бараме слободно паркинг место по 10-15 мин. Така да слободно нека стават зонско ама само за резиденти исто ко у Капиштец што има.
Па нели во новите згради има подземен паркинг?
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #1189 на: 01 Февруари 2018, 14:50:39 pm »
@Banzai  dali imas iskustvo/poznavanje, dali za rampite se potrebni nekoi posebni dozvoli od opstina ili mvr ili nekoj drug? ili moze sekoj pred zgrada da stavi?

Не сум сигурен, ама мислам дека е потребна некоја дозвола од општина. Ова е само од што сум слушнал, сум немал потреба за да се заинтересирам подетално како е ова решено кај нас.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #1190 на: 01 Февруари 2018, 14:52:21 pm »
У Карпош кај Сити Мол се бунат станарите и кога нема настани во Сити Мол,туку секој ден што паркираме на паркинзите.На некој му сметало што колата ми загадувала,иако паркирана седи 8 саати,изгасена,а комшијата што 10 минути сабајле ја загрева во место не му загадувал.Само дојденците им сметаат,иако секогаш паркирам подалеку од влезовите на зградите,за да можат станарите да си паркираат најблиску до влезовите на паркинзите кои се општински,а не приватни.

Imate srekja sto samo se bunat ... Da bese vo drug kraj City mall malce vo vozduh ke vi letaa kolite. Drug pat imaj oset i plati si 30 denari od sat ili kolku i da e vo parkingot od City mall ... pozdrav
p.s. ako e opstinski ili besplaten neznaci deka sekojdnevno izzivuvanje treba da se desava tamu ...
ти на работа кога идеш плаќаш 8 саати по 30 денари за паркинг?Прочитај што сум пишал и не напаѓајте некој што паркира на јавен паркинг,а не на приватен за да се буните.Ако е ваш паркингот ставете си рампа и решете си го проблемот.Ама истото правете и кога доаѓате во Ново Лисиче кај мене, немој да ми паркирате пред зграда,на општински паркинг.На сопствениот паркинг на зградата,кој е на станарите ќе ве опоменеме и ќе си ја тргнете колата,пошто е приватна имовина,а не општинска.
Убаво пишав дека имам разбирање за станарите, и затоа се паркирам подалеку од влезовите и пред зградите,ама пак се наоѓа некој да мрчи за нешто општинско,а не сопствено.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
« Одговори #1191 на: 01 Февруари 2018, 14:55:32 pm »
@Busav, Конкретно кај мене у зграда има 4 влеза и 182 стана а 80% од подземните гаражи се купени од дуќанџиите и ги користат како магацински простор

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1192 на: 01 Февруари 2018, 14:58:16 pm »
У Карпош кај Сити Мол се бунат станарите и кога нема настани во Сити Мол,туку секој ден што паркираме на паркинзите.На некој му сметало што колата ми загадувала,иако паркирана седи 8 саати,изгасена,а комшијата што 10 минути сабајле ја загрева во место не му загадувал.Само дојденците им сметаат,иако секогаш паркирам подалеку од влезовите на зградите,за да можат станарите да си паркираат најблиску до влезовите на паркинзите кои се општински,а не приватни.

Imate srekja sto samo se bunat ... Da bese vo drug kraj City mall malce vo vozduh ke vi letaa kolite. Drug pat imaj oset i plati si 30 denari od sat ili kolku i da e vo parkingot od City mall ... pozdrav
p.s. ako e opstinski ili besplaten neznaci deka sekojdnevno izzivuvanje treba da se desava tamu ...
ти на работа кога идеш плаќаш 8 саати по 30 денари за паркинг?Прочитај што сум пишал и не напаѓајте некој што паркира на јавен паркинг,а не на приватен за да се буните.Ако е ваш паркингот ставете си рампа и решете си го проблемот.Ама истото правете и кога доаѓате во Ново Лисиче кај мене, немој да ми паркирате пред зграда,на општински паркинг.На сопствениот паркинг на зградата,кој е на станарите ќе ве опоменеме и ќе си ја тргнете колата,пошто е приватна имовина,а не општинска.
Убаво пишав дека имам разбирање за станарите, и затоа се паркирам подалеку од влезовите и пред зградите,ама пак се наоѓа некој да мрчи за нешто општинско,а не сопствено.
Vazi koga ke dojdam Novo Lisice ke te pobaram da mi dozvolis da se parkiram, a vo megjuvreme koga nekoj ke ti kaze deka zagaduvas, citaj megju redovi deka smetas. I ne e do zagduvanjeto, tuku so tvoeto vozilo 8 saati na nekoj mu zemas parking mesto. Ako parkingot e od zgrada, znaci logicno e da e za stanarite (10 parking mesta za 60 stana) iako izricno ne e zabraneto i za drugi normalno ... Ama koga sekoj den se parkiras pred necij dom, racunaj deka stvaras negativna reakcija ... poso za ti da si parkiran istiot toj stanar po 10 kruga vrti okolu zgradata !!! I da si samo ti ne e problem, problem e sto ima uste 1000000000 kako tebe.
Jas na rab za da izbegnam nervozi odam so avtobus, pa ti preporacuvam i tebe da probas nekogas.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #1193 на: 01 Февруари 2018, 14:58:30 pm »
Тоа е тоа македонска работа колата надвор а ајварот мора да е во гаража... Море да сум на власт секој што има гаража, а не ја користи за да ја паркира колата одма му ја запленувам гаражата и ја донирам на некој што ја нема :)
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1504
« Одговори #1194 на: 01 Февруари 2018, 14:59:02 pm »
@Busav, Конкретно кај мене у зграда има 4 влеза и 182 стана а 80% од подземните гаражи се купени од дуќанџиите и ги користат како магацински простор
А кој дозволи 80% да бидат маг.простории ???

Мала информација - кај мене во зграда има 18 стана, а има 4 гаражи. И после имало проблем за паркинг ....е има...

Тоа е тоа македонска работа колата надвор а ајварот мора да е во гаража... Море да сум на власт секој што има гаража, а не ја користи за да ја паркира колата одма му ја запленувам гаражата и ја донирам на некој што ја нема :)

да додадам и за ова.
До зградата имаме 20 лимени - нелегални гаражи. Од тие 20 само во 3 се паркират возила, во другите ајвари, кучки, мачки, дрва ......

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #1195 на: 01 Февруари 2018, 15:00:57 pm »
Вие со становите, требало да си мислите на паркинг кога сте купиле стан од 7-80.000 евра. Му се мочам у станот ако немам ЗАГАРАНТИРАНО мое паркинг место. Се враќаш у 17:00 од работа, и вртиш 20мин за паркинг ? Греота. ;D :D  Продајте станот и напрајте си куќа со двор во приградските населби. :) :D

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
« Одговори #1196 на: 01 Февруари 2018, 15:01:55 pm »
Едноставно инвеститорот им ги продал на дуќанџиите и они ги имаат пренаменето во магацински простор.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #1197 на: 01 Февруари 2018, 15:02:06 pm »
Вие со становите, требало да си мислите на паркинг кога сте купиле стан од 7-80.000 евра. Му се мочам у станот ако немам ЗАГАРАНТИРАНО мое паркинг место. Се враќаш у 17:00 од работа, и вртиш 20мин за паркинг ? Греота. ;D :D  Продајте станот и напрајте си куќа со двор во приградските населби. :) :D

И паркирај си на улица, по можност од двете страни на улицата за да не може да пројде пожарна не дај боже.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #1198 на: 01 Февруари 2018, 15:02:56 pm »
dali sum kupil stan od 2-3-4-5-6-700000000 evra e moja rabota ... Isto mozes da se mocas i vo kukjata tvoja i vo dvorot vo prigradska naselba, ama toa nema da go resi problemot so parkingot niz Sk, osobeno na nekolku hot spots

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6743
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1199 на: 01 Февруари 2018, 15:03:37 pm »
Кај мене зградава има 63 стана, до неа уште 63, и мали 3со по 20 стана, паркинг место ниту едно, зеленило јок, ѓубре колку сакаш, сељаци со лопата да ги ринеш. Тоа е кој кај се снаоѓа паркира по улицата, затоа 3 пати колата ми ја удрил некој.