Автор Тема: Фарбање  (Прочитано 202520 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Фарбање
« Одговори #750 на: 28 Јануари 2021, 10:19:41 am »
Цитат
Каде ќе идеме на одмор, што ќе правиме после школо, на која плажа ќе идеме. И луѓето работат, не се мрзливи. Работат многу. Некои викаат дека намерно глумеле да бидат учтиви, насмеани итн. Напротив, според мое искуство луѓето се така израснати во еден сосема друг систем со сосема други вредности. А на јутуб ќе најдеш све и свашта, па после си викаш абе америка сварно нечини батали тоа. Секако, парите се важни но просечен човек таму не ужива да се покаже пред другите или незнам што. Секој си тера со своето.

И не само во америка.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #751 на: 29 Јануари 2021, 16:17:56 pm »
замо никој не спомна што е мотивот за работа.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6437
« Одговори #752 на: 29 Јануари 2021, 18:17:57 pm »
Бр.1 пари. Затоа комунизмот пропадна, обичниот човек нема мотив да биде продуктивен. Дали работел многу дали бил вреден или па бил пијандура на работа исто ти се фаќа, пак ќе земеш плата. Неодржлив систем на среден и долг рок.

Отсутен Lucinefer

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #753 на: 30 Јануари 2021, 00:38:58 am »
Дечки препорака за добар автолакер. Цената не игра улога, важно ми е да е професионално сработено. Ви благодарам

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #754 на: 18 Февруари 2021, 16:19:26 pm »
Момци сакам да го фарбам тракторот дома,станува збор за MF 135,лимариски е ок само шо е изгорена бојата,сакам да го освежам така би го вратил во живот 🙂.
Имам компресор 50л,сет еинхел со манометар,дувалка,пиштол за фарбање (на дизната не пишува каква дизна има пиштолот,тоа е минус за еинхел).
Пиштол за фарбање гледав од Инго 1.4 дизна 1400 денара,ако имате некоја подобра опција од овде за пиштил со 1.3 дизна пишете.Потенцијал за фарбање имам доста,работев на индустриско фарбање и стекнав искуство со рачето 🙂.
За стругање имам машинче,хартии за стругање имам моментално К120 и К240,ако треба погруба и пофина слободно пишете не е проблем да се земе.
Е сеа за фарбата бидејќи оваа не е кола незнам дали да одам од тие фарбите 3 во 1 (антирост,подлога,боја) или како шо читав мислам на тракторите се користи синтетичка боја,ако грешам некој нека ме исправи.
Исто и за ауспухот ќе ми треба боја отпорна на температура,неа веројатно би ја земал во спреј ако е можно,да не шлакам пиштол за малку 😁.
Боите би сакал да бидат на нитро база бидејќи брзо се сушат,маслените сакаат многу чекање.
Кој шо знае нека ме упати во постапката,бидејќи возило немам никојпат спремано онака по ред шо треба да се работи.
На крај оваа е DIY проект не е нешто да излезе како од фабрика 😁,кој шо имате предлози слободно пукајте 😃.
Може треба да отворам тема "DIY MF 135"
На крај некоја слика од макината,на 3-та слика се гледа оти скроЗ некаде се рони бојата 😁

Sent from Poco X3 NFC using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #755 на: 18 Февруари 2021, 16:22:53 pm »
Само да знаеш дека нитрото побргу ќе матира.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #756 на: 18 Февруари 2021, 16:26:07 pm »
мислам со месингана четка и антирост/анти корозин кај што е за`рѓано треба да поминиш, наизменично, е сега на крај антиростот вели демек ќе направи заштитен слој погоден за фарбање. Или ако не штедиш, доктор икс, мадафака е за `рѓа, ама е 4000 ден литро мислам.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #757 на: 18 Февруари 2021, 16:42:09 pm »
280ка кај што имаш погруби оштетувања, 400ка кај што има полесни оштетувања, на крај целите површини со 600ка водена.

Переш, сушиш, бришеш или со 96% алкохол или со она средството за пред фарбање (во Гостивар го најдов како анти-силикон, на англиски се вика wax&grease remover).

Фарбаш во нормални услови со малце повисока температура, и тоа е тоа.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #758 на: 18 Февруари 2021, 16:47:38 pm »
Само да знаеш дека нитрото побргу ќе матира.
Да но немам услови толку време да го чувам,прашина,мушички,бумбари цел ќе се налепе додека да се исуши 😁.
Освен да начекам топли денови и да го извадам на сонце,3-4 дена може ќе му треба.
мислам со месингана четка и антирост/анти корозин кај што е за`рѓано треба да поминиш, наизменично, е сега на крај антиростот вели демек ќе направи заштитен слој погоден за фарбање. Или ако не штедиш, доктор икс, мадафака е за `рѓа, ама е 4000 ден литро мислам.
Имам четки од месинг за на бормашина,брзо би го стругнал каде треба,имам и рачни.
А за оноа не би дал 4000 денара,оваа е земјоделска машина и се пика секаде,нема пазење дали ќе се изгреба некаде 😁

Sent from Poco X3 NFC using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #759 на: 18 Февруари 2021, 16:57:47 pm »
Епа антирост на крај илинпред анти wax.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #760 на: 18 Февруари 2021, 17:43:13 pm »
Јас со брусалица би ја извадил  цела боја, иам онакви шмиргли 120ки беа стандард, не се продаваат пофини од тоа, ама од малтретирање времиња и додатно ги тупев со стружење на цемент намерно  сеа одокативно се 400/600 напраени и ми се супер  за стружење без да нанесам штета,  скоро и да се полира металот. Да ми беше поблиску ќе ти позајмев една, ама земи ако имаш  веќе некоја користена иступи ја салам и ќе  збркаш добра работа за кратко време.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #761 на: 18 Февруари 2021, 19:35:55 pm »
Де бе, трактор е, месингана жица и ајт. 

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
« Одговори #762 на: 18 Февруари 2021, 20:59:34 pm »
Да си носиш маска кога ќе стругаш. Старите бои се доста токсични.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3162
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #763 на: 18 Февруари 2021, 22:00:50 pm »
Ako sakas skroz bojata najlesno e demol sredstvo so koe odkga ke isprskas celata boja ke se izlupi -padne i potoa ubavo perenje spric kit  i farbaj

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #764 на: 18 Февруари 2021, 22:17:23 pm »
Демолот е нож со две острици, ако е салам боја некогаш знае да не излези секаде па да имаш делови тотално без боја а некои делови да се со сите слоеви боја и планини да е местото па да си отвориш дупло работа ем мачење со демол за на крајот пак се да стружиш до крај за да израмниш, барем јас така се имам салам заебано :) a и канцероген е до кај шо оди, јес да овде гледам препечена е бојата сигурно со првото тргање на шпаклата ќе излези. Со методот со салам тупа шмиргла на брусалица ми е испробано и е најбезболно, со осет на рачето многу брзо оди работата без да му наштетиш на  лимот.

Ене се глеа  во позадина, некаде никако не сакаше да попушти, душа ми излезе после со рачно шмирглање секаде за да израмнам до метал.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html