Автор Тема: Фарбање  (Прочитано 250843 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2758
Одг: Фарбање
« Одговори #1035 на: 14 Ноември 2025, 12:40:18 pm »
Договорив термин кај Бектеши за следниот петок, некако поблиску ми е со локација, здравје да решиме и тоа
Своерачен потпис ;)

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2854
« Одговори #1036 на: 15 Ноември 2025, 00:15:01 am »
https://www.facebook.com/servis.senna?fref=ts
Од @godofspeed Пробето е кај него фарбано.
Секоја препорака од мене за мајстор Самоил.Човекот е повеке од професионалец.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 420
« Одговори #1037 на: 27 Јануари 2026, 14:44:39 pm »
Да препорача некој автолакер во аеродром, кисела вода.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6630
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #1038 на: 22 Февруари 2026, 18:11:02 pm »
Беше само линија, од солта многу брзо прошири.
Дали само фарбање е лекот или може да се исчисти и да се намачка со touch up боја со лак?
Од внатрешна страна нема ништо.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17925
« Одговори #1039 на: 22 Февруари 2026, 18:45:31 pm »
Може да се исчисти, да се помине со нешто против корозија, и да се санира локално, само треба и малце да се зашмиргла, за да се "истапат" острите рабови кај што паднала бојата.

Иначе многу ќе се познава touch up-от.

Секако заврши со лак, стави повеќе лак од што треба, па после со многу фина шмиргла ќе симнеш до ниво до кај што ти треба, и полирката на крај.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #1040 на: 22 Февруари 2026, 20:05:25 pm »
Пробав со Sonax Felgenbeast, но нема никаква промена што значи е малку посериозно (на астрата падна веднаш корозијата со тоа пред да се фарба).
Ќе мора на автолакер. Дали smart repair е доволно или мора да се фарба цела врата?
@n1kola како одат цените тука за оваа работа? Знам дека имаш фарбано некоу делови на алфата.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6206
« Одговори #1041 на: 22 Февруари 2026, 23:42:36 pm »
Со анти рост и малце боичка може да ја успориш работата и замаркираш. Рѓата си работи зад бојата нема шанса да ја доискорениш само со стружнување и анти рост цела.
За да излези мора стружење шо ќе бара фарбање цел панел.
Нормален полу писмен лакер  може да го исфарба со блендање на бојата и лакот стар со нов на улица и ништо да не се познава, ама овие кај нас не се баш писмени а и им одговара повеќе да ти прешприцаат цел панел за повеќе пари.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5321
« Одговори #1042 на: 23 Февруари 2026, 06:45:38 am »
Пробав со Sonax Felgenbeast, но нема никаква промена што значи е малку посериозно (на астрата падна веднаш корозијата со тоа пред да се фарба).
Ќе мора на автолакер. Дали smart repair е доволно или мора да се фарба цела врата?
@n1kola како одат цените тука за оваа работа? Знам дека имаш фарбано некоу делови на алфата.
ke zemes antirost od wurth, toj sto e kako mleko

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7513
  • French diamond
« Одговори #1043 на: 23 Февруари 2026, 11:45:33 am »
Мислам дека платив околу 350€ за санирање на рѓа на долен дел од заден полумесец/крило и некои си 30цм од прагот.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2079
« Одговори #1044 на: 23 Февруари 2026, 11:53:35 am »
Не знам дали те имам добро сватено Нестор, ама ако планираш да идеш МК со колата и да ја префрлаш тука, гледај среди нешто локално па тука среди ја како што треба знам кажуваше дека имаш познаници тука профи лакери

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #1045 на: 23 Февруари 2026, 13:13:52 pm »
Добив понуда од 800€ само за вратата, што според мене е прескапо...
Од друг автолакер треба да добијам понуда после проценка во живо (мислам ќе биде упола). Порка гласи вака:

Цитат
„Добровечер,

Ви благодарам на вашето барање во врска со вашиот Lexus IS 250.

Во принцип, поправка на штетата што ја опишавте (појава на рѓа на долниот раб на вратата во пределот на преклопот/фалцот) е можна. Меѓутоа, токму во преклопот рѓата често седи подлабоко, па затоа на лице место мора да се провери колку всушност е напредната корозијата.

За да може да се процени:

колку интензивно механички ќе мора да се чисти рѓата,

дали и во кој обем има смисла да се користи конвертор на рѓа (Rostumwandler),

и до каде точно треба да се фарба, односно да се нијансира (beilackiert) (исто така и со оглед на кодот за боја 4T1),

потребен е преглед на самото возило.

Во принцип, можеме да направиме и заштита на шуплините во вратата (Hohlraumversiegelung), за дополнително да го заштитиме тој дел од внатре. Дали оваа мерка е доволна или има потреба од понатамошни чекори, исто така може да се каже со сигурност дури по прегледот.

Ве молам за разбирање дека врз основа на фотографии, за жал, не можам да направам обврзувачка понуда со цена. Вистинскиот напор (трошок) силно зависи од состојбата под видливата рѓа.

Радо можеме да договориме термин за преглед – тогаш ќе можам да ви дадам и реална процена на трошоците.

Со почит, ххх“

„Во принцип, епоксидна подлога (Epoxy-Grundierung) е препорачлива. Нормално, и јас ја користам при третирање на рѓа. Меѓутоа, мора да се провери дали во овој случај таа може да се примени со Smart-Repair постапката. Секој случај треба индивидуално да се процени и обработи.“

„Сметка ќе добиете. За сите работи постои и гаранција (Gewährleistung), освен за работи на рѓа. Тука никој не може да ви даде гаранција.“

Не знам дали ќе заврши добро работа, не сакам да ја гледам така, а со оглед на тоа што немаше ништо на надворешната страна кога ја купив колата (само на работ невидливо, забележав рапавост кога го бришев работ со крпа) и не знам кога ќе се вратам во Мк, ќе мора да ја фарбам тука.

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 737
    • ibiz.mk
« Одговори #1046 на: 23 Февруари 2026, 14:10:43 pm »
800евра поправање на мал дел рѓа, на 19годишно возило кое чини ~8000евра ми е малку  :-X

тебе изгледа џебот те чеша и не знаеш каде да трошиш пари.
па и 400евра да е за ова ми е nonsense

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5321
« Одговори #1047 на: 23 Февруари 2026, 16:38:32 pm »
Ne gi znaes cenite vo Germanija. Mene mi e 800€ dibra cena spored drugi popravki limarski tuka sto sum gledal(na kolegi).
Inaku cenata na rabotnata raka e papreno skapa

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 737
    • ibiz.mk
« Одговори #1048 на: 23 Февруари 2026, 17:04:26 pm »
Никола јасно е дека цената на работна рака е плафон отидена, али според мене германија одат 2 типа на луѓе

Оние кои решиле таму да живеат
Оние кои отишле, 1,2 5,10,години да направат кеш и дојдат тука.

Сега зависи нестор во која е

Бидејќи сака да си ја увезе претпоставувам после некое време ке дојде, ова не е ништо критично да се даваат 800евра а да не се почека па тука за 10тина цена се среди.

Па дури и оние од прва група на одмор тука средуваат, ништо страшно си ги ценат заработените пари.

Во тој контекст ми беше муабетот,

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #1049 на: 23 Февруари 2026, 17:10:50 pm »
Моментално сум во професионален автолакерски сервис, еден од познатите го Германија. За вратата ми побара 350€.