Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 533972 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #1620 на: 09 Декември 2016, 13:53:56 pm »
Имаш сменето масло во менувач? Ако не, менувај под итно да не молиш после за 4500 да го дадеш :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #1621 на: 09 Декември 2016, 13:56:21 pm »
Имаш сменето масло во менувач? Ако не, менувај под итно да не молиш после за 4500 да го дадеш :)
Сменето е лани :)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
« Одговори #1622 на: 09 Декември 2016, 16:05:37 pm »
Не си играј бајрам со умот. Ќе се помачи невестата ќе се научи да вози.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1623 на: 09 Декември 2016, 20:55:12 pm »
Џонтра фала за предлогот, ќе треба во банка да одам во понеделник, да видам што „рекет“ ќе ми бараат, па ќе решам тогаш што ќе правам...Спенсер што знам за цената што ја спомна, само во гуми, бандажи и плин се најмалку 1500 евра, плус не мора голем сервис да се прави (како што „би“ требало за колите од увоз), ниту пак мал сервис сега за сега,...

Колата по највисока теоретска цена можеш да ја продадеш веднаш, само на некој твој пријател, кој те следел како ја одржуваш, кој знае навистина колку си вложил и како си ја возел.

Бидејќи денес сите огласи се „искрени“, се продаваат „уникатни“ коли, се продаваат коли со „сервисни книшки“, твојата кола со највисока цена само ќе биде прескокната, без разлика колку е добра.

Ако сакаш сега, одма да го уновчиш Голфот, треба да го огласиш на ниво - или малку под просечната цена. Ако сакаш да го продадеш Голфот по највисоката цена, спреми се да причекаш доста долго време.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1624 на: 12 Декември 2016, 00:40:30 am »

Фабриката вели дека не се менува. Имаш поинакво инфо?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1625 на: 12 Декември 2016, 11:33:20 am »
Иди прошетај по сервиси и отпади, ќе видиш дали треба или не. На ибица 1.2 стропаа лагери (главниот дупли лагер го викаат) на 50.000, на голф 5 1.4 на 100.000 (комплет сет лагери). Секое масло губи својства така и ова водава што VW ја става у мењач.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1626 на: 12 Декември 2016, 11:50:32 am »
Изгледа како вода пошто е SAE75 а не SAE90 како што се ставаше на времето.

Читав дека секое масло е биоразградливо па така и маслото во менувач. Дека ако колата не се вози подолго време се остава време да се развијат бактерии и да го расипат маслото. Е сега, нешто не ми штима во врска со ова, од каде бактерии кога едно извозување на отворено и дигање мењачот температура на 100 степени и ќе утепа све тоа. И ако ја оставиш колата од каде ќе влезат нови бактерии во херметички затворен систем?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1627 на: 12 Декември 2016, 11:53:16 am »
Иди прошетај по сервиси и отпади, ќе видиш дали треба или не. На ибица 1.2 стропаа лагери (главниот дупли лагер го викаат) на 50.000, на голф 5 1.4 на 100.000 (комплет сет лагери). Секое масло губи својства така и ова водава што VW ја става у мењач.

Абе читав за ова од сопственици, некои менувале на 300.000к некои никогаш, но не наидов на сериски проблем, фабриката вели не е потребно. Сепак за различни менувачи станува збор? На 50.000 не смее ни под разно да падне.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1628 на: 12 Декември 2016, 11:54:15 am »
Изгледа како вода пошто е SAE75 а не SAE90 како што се ставаше на времето.

Читав дека секое масло е биоразградливо па така и маслото во менувач. Дека ако колата не се вози подолго време се остава време да се развијат бактерии и да го расипат маслото. Е сега, нешто не ми штима во врска со ова, од каде бактерии кога едно извозување на отворено и дигање мењачот температура на 100 степени и ќе утепа све тоа. И ако ја оставиш колата од каде ќе влезат нови бактерии во херметички затворен систем?

нема бактерии, миленце, утепува све маслото. А температурата на маслото во мења е од 30-60степени.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1629 на: 12 Декември 2016, 12:02:34 pm »
Какви бе другар 30-60 степени?
Без 80 степени во мењач тој не е загреан, а безбедна температура е и до 150 степени кога е под оптеретување.
Кај октавијата со градско возење се стабилизира над 80 степени. На отворено редовно оди 100 степени.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1630 на: 12 Декември 2016, 12:03:32 pm »
Оф леле миленце, да не мешаш ти масло на мотор со масло на менувач?

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1631 на: 12 Декември 2016, 15:50:05 pm »
.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1632 на: 12 Декември 2016, 15:50:46 pm »

Otidete u Porshe ke doznaete povekje. Tolku se naviknati na takvi defekti, sto ti odgovaraat ko da trebas lager na kaish da menjash, a ne na menjac.  koshta od 400e pa nagore. No big deal... im ebam mamicata!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1633 на: 12 Декември 2016, 16:18:18 pm »
Оф леле миленце, да не мешаш ти масло на мотор со масло на менувач?
Да бе, грешка моја, масло во мотор сум гледал.
Ама најдов информација и за темепратура на масло во менуцач мануал и АТФ у аутоматик. Се поклопува со кажаното, менувачот е закачен за моторот ако моторот е 80-100 степени тогаш и менувачот треба да е иста таа температура.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1634 на: 12 Декември 2016, 16:32:16 pm »
Само што не е ;)  И алтернаторот и анласерот се закачени на мотор па не се 200 степени. Туку ме замисли мармалад за маслото во мењачот во фелервагенот. Незнам дали и во 1.9TDI ставаат пластични мењачи како во 1.2 и 1.6 косилиците, ама не звучи добро...ќе мењам масло. Мармалад, што масло за 1.9 тди 105 5 берзински?