Автор Тема: Автомобилски Генерални Муабети  (Прочитано 493893 пати)

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
Одг: Автомобилски Генерални Муабети
« Одговори #480 на: 16 Септември 2014, 14:19:51 pm »
Ќе ве замолам за малку помош.Гледав Спарк 2007 година на плин за купување,но забележав еден проблем,кој може би и не е проблем.
имено на шалтаблата свети постојано едно портокалово сијаличе.(Сликата е од нет и ја ставив чисто да се знае на што мислам.на сликава е под реден број 62
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Значи да напоменам дека сијалицата постојано свети и не се гаси.Продавачот вели дека на секој спарк светела.
Некој совет.Секако ќе го гвиди мајстор,но сакав и овде некоја консултација
Продавачот лаже. Да се закачи на дијагностика и да се види зошто свети MIL (check engine по нашки).
има ли врска тоа што се вози на плин да дава така,или нема врска!Искрено лаик сум по коливе,па незнам ни да приметам дали е добар мотор.Ништо ќе се носи на проверка ондак

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
« Одговори #481 на: 16 Септември 2014, 14:22:12 pm »
Заради плинот свети најверојатно. Кај многу коли се случува тоа. Меѓутоа паметно е да се види што вика Симо, дали е навистина заради плинот или можеби нешто не е во ред. :)
Фала момци.Веројатно не е при крај моторот.А за друго мисллам дека ќе се среди нели

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #482 на: 16 Септември 2014, 15:29:25 pm »
Заради плинот свети најверојатно. Кај многу коли се случува тоа. Меѓутоа паметно е да се види што вика Симо, дали е навистина заради плинот или можеби нешто не е во ред. :)
Фала момци.Веројатно не е при крај моторот.А за друго мисллам дека ќе се среди нели
Ако е поради плинот, тогаш ќе даде грешка во вредностите на О2 (ламбда сензорот, број 2, после катализаторот), те. неисправен катализатор. Ако грешката е поради нешто друго, тогаш има стварно некој проблем.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #483 на: 16 Септември 2014, 15:55:27 pm »
Ќе ве замолам за малку помош.Гледав Спарк 2007 година на плин за купување,но забележав еден проблем,кој може би и не е проблем.
имено на шалтаблата свети постојано едно портокалово сијаличе.(Сликата е од нет и ја ставив чисто да се знае на што мислам.на сликава е под реден број 62

Значи да напоменам дека сијалицата постојано свети и не се гаси.Продавачот вели дека на секој спарк светела.
Продавачот лаже. Да се закачи на дијагностика и да се види зошто свети MIL (check engine по нашки).
Не, продавачот не лаже... 5 Спаркови ги имаме службени и на сите им свети чек енџинот а немаат ниеден проблем колите. Едноставно светнува заради бензинот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #484 на: 16 Септември 2014, 17:55:19 pm »
Суши лаже.
Значи не свети на сите спаркови туку свети на сите коли кои имаат некој проблем. Да се однесе на дијагностика, да се провери зошто свети и да се реши проблемот.

Не купувај кола на која и свети чек енџин, може да е и заебан дефект.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
« Одговори #485 на: 17 Септември 2014, 01:13:03 am »

Не, продавачот не лаже... 5 Спаркови ги имаме службени и на сите им свети чек енџинот а немаат ниеден проблем колите. Едноставно светнува заради бензинот.
Штознам можно е!Ќе треба да седнам во неколку спарка и да проверам!Овој е со 200.000км,така да малку е повеќе возен.Она што јас сметам е дека по правило не треба да свети.
Е сега ако со монтажата на плин се палат овие работи тоа е друго.

Суши лаже.
Значи не свети на сите спаркови туку свети на сите коли кои имаат некој проблем. Да се однесе на дијагностика, да се провери зошто свети и да се реши проблемот.

Не купувај кола на која и свети чек енџин, може да е и заебан дефект.

Да и јас сметам дека е некој проблем.Инаку замисли од фабрика испаднато и така да свети.Нема логика.

Туку чудно ми е само едно.Зашто ако е некој дефект,едноставно не ја исклучи човеков сијаличката.
Или не се сетил или пак не се гаси.Стварно глупа работа.Инаку колава си има поминато бааѓи километри.Километражата си застанала на 198.500км и од тогаш не и се мери.А од кога не работи,тоа само бог и човекот знаат. :D

Инаку друго што приметив е дека колата си бега малку на лево.Всушност малку повеќе,а вака не ми делува на удрена.Е сега дали станува збор за некоја гума,спона или сјеб*на предница ќе треба да се види.Се на се количето го имам за 1100 евра регистирано уште 10 месеци фиксно,па за таа цена мислам дека и глупо ми е да наоѓам замерки.Можеби и грешам,незнам.

Прва регистрација му била во Велес,и факт е дека тука многу му паѓа цената,но прашање е дали може нешто да се искористи односно дали има уште возење во него или е веќе умрено.Јас би вложил во него,но прашање е колку тоа би се исплатело.

Опремата му е 0 т.е нема ништо специјално нели како за такси.
На крај би замолил ако има некој што стварно се разбира од сервисериве т.е проценителиве да ја види колава.
Нормално да биде некој фер,а не од овие ајдуциве.

Секако ќе се одолжиме,па ако сум задоволен колата во иднина би ја правел кај него или нешто друго.Нели сите ние сакаме човек од доверба.

Значи ако има некој фер мајстор кој ќе се нафати и ќе си каже онака како на пријател дека ваква и ваква е колата.Вреди да се земе,не вреди итн. нека ми пише порака.ВО меѓувреме можете и да ми дадете препораки од саглам сервисери,но пред се фер луѓе,а не арамии.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #486 на: 17 Септември 2014, 01:27:05 am »
Значи прво и основно, не смее да свети сијаличката ако се е во ред со колата.
Второ, плинот нема никаква врска со светнувањето на сијаличката, барем не директна.
Трето, чим е Спарк и е од Велес тој сигурно има поминато многу повеќе од 200.000. Не биди наивен, ја исклучиле километражата за да можат маста да му ја извадат.
Четврто, тоа што влече на лево е најверојатно од криви бандажи, гуми или ненаштелувана преница. Не значи дека е удрено возилото. И мојот спарк со зимските бандажи врти на десно или лево, зависи кои тркала ќе ги ставам напред а со алуминиумските не врти, оди право како по шини.

Од сите спаркови ти баш за тој се најде? Немој да го гледаш уопште. Премногу сомнителни работи.
Јас имам таков Спарк, што те интересира во детали за него можеш да ме прашаш мене.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #487 на: 17 Септември 2014, 01:47:23 am »
Второ, плинот нема никаква врска со светнувањето на сијаличката, барем не директна.
Трето, чим е Спарк и е од Велес тој сигурно има поминато многу повеќе од 200.000. Не биди наивен, ја исклучиле километражата за да можат маста да му ја извадат.
Четврто, тоа што влече на лево е најверојатно од криви бандажи, гуми или ненаштелувана преница. Не значи дека е удрено возилото. И мојот спарк со зимските бандажи врти на десно или лево, зависи кои тркала ќе ги ставам напред а со алуминиумските не врти, оди право како по шини.

Од сите спаркови ти баш за тој се најде? Немој да го гледаш уопште. Премногу сомнителни работи.
Јас имам таков Спарк, што те интересира во детали за него можеш да ме прашаш мене.

ако има плин на плочка ИТЕКАКО ке се упали ламбда сонда и чекенџинот ке светне... со инјекционен-секвент плински уред не би се десило тоа, но со плочка или монопинт да.. одма, после 2-30 километри...

за влечењето си во право... една подиздишана гума и ке влече..

такси во велес 200.00 км? па тоа значи дека 70.000 пати треба уздружи и попреко да го пројде зашто цел велес е 3 километри улица ебаго... инаку, тука му е маста извадена...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #488 на: 17 Септември 2014, 02:00:52 am »
Јас кога го купив мојот Спарк и отидов во велес, разговарав со еден таксис со жолт спарк. Мојот имаше поминато 3300км а тој ми покажа и јас видов дека неговиот има 333.300 километри, кои ги поминал за 3 години. Велеше дека го возат 3 смени. Така да нема врска што Велес е 3км, возат таксистите нон стоп и низ велес и низ цела македонија.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Бенве сие бенве
« Одговори #489 на: 17 Септември 2014, 09:13:32 am »
Daj da go vidam koj spark e ili kazi mi go prodavacot, golema e verojatnosta da ja poznavam kolata

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
« Одговори #490 на: 18 Септември 2014, 00:04:14 am »
Значи прво и основно, не смее да свети сијаличката ако се е во ред со колата.

Jaсно ми е дека е такси возен.Сијаличката свети,но пак ќе кажам зашто не би ја исклучил продавачот,aко тоа укажува на сериозен проблем
Километражата јасно е дека не е таа,но мислам дека и не е многу поголема бидејќи вака изгледа доста сочувана колата.
Иако знам добро колку може да сврти едно такси во Велес.Имам видено и матизи со по 700.000км,и не е чудно па и да има волку поминато,но како што напоменав изгледа прилично добро шасијата.

За удрено како што видов по штрафови се е исто и хаубата не двои од крилата(единствено што е проблем е што е малку избледена бојата)
За тоа што бега знам дека можно е да е некој бандаж во прашање.Но јас се соменвам на предница,па ме интересира колку би имал инвестиција во неа т.е колку би чинела комплет и дали може да се оди на половни делови или за предница мора нови.

Значи јасно ми е дека Спарков не е нов,но цената ми е солидна за него.Регистрација има уште 10 месеци,па околу неа давачки немам.
да ми даде некој информација  како е со делови

П.С Никој не се јави по порака да помогне околу сервис.Што толку се уплашивте незнам
:)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #491 на: 18 Септември 2014, 00:21:47 am »
сакаш дијагностика да направиш со компјутер или сакаш механичка дијагностика? да знам кој и што да ти препорачам...

ни едното ни другото не е беспари...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
« Одговори #492 на: 18 Септември 2014, 00:34:26 am »
сакаш дијагностика да направиш со компјутер или сакаш механичка дијагностика? да знам кој и што да ти препорачам...

ни едното ни другото не е беспари...
Taman rabota ke si platam.Glupo bi mi bilo bezpari.

Inaku ne mi e bitno kakva ke bide tuku nekoj saglam majstor da se kaci i proveri i da kaze informacii za motor,prednica i drugi pobitni stvari.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #493 на: 18 Септември 2014, 00:41:19 am »
мехатроника сервисот, самоил ке го бараш, 071-630-158.. ке му кажеш дека јас сум те пратил, алек со белото волво и ке добиеш третман... ке ти направи дијагностика со компјутер, ке ја дигне на дизалица или на канал ке ја тури и ке ти провери предница цела... за моторот ке знае уште од сам старт со компјутерот кога ке ја провери... само малку е во гужвичка, ке мора да се договориш со него за кој ден да биде... нема да можеш да отидеш кај него и да завршиш работа одма... има работа бајаги...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
« Одговори #494 на: 18 Септември 2014, 01:17:31 am »