Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 425406 пати)

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #1440 на: 17 Октомври 2018, 16:18:32 pm »
Значи овие да ги земам нема да му истечат очите на тој пред мене и да и горат ушите на мајка ми?
https://www.ebay.com/itm/Nighteye-H7-LED-Headlight-8000LM-Conversion-Kit-6500K-Replace-Halogen-Xenon-Bulb/273200371325?hash=item3f9c02d67d:g:06gAAOSwCDZa8VhK:rk:3:pf:0&vxp=mtr
п.с. конктетно тие добри се ?

Бицикле, ти имаше Голф тројка со стаклени фарови? Епа што и да туриш, ќе ќори. Во таквите фарови, стаклото е она што ја спречува светлината да не свети кон Исус и апостолите. Ако ти се изгорени рефлекторите на Голфот, оди во отпад, земи два нови фара за една богородица и тури ги со нови сијалици, и не ќори народ.

Ако ептен сакаш ЛЕД за твојата кола, барај ЛЕД кит кој специфично и експлицитно кажува дека е за рефлекторски фарови.

Одлично кажано.

Ме интересира дали сте нашле некои кои се соодветни и кои нема да заслепуваат?
Имав Nightbreaker од Osram, една година тераше и толку. Краток име векот на тие сијалички, така се проектирани. Сакам да ставам квалитетен ЛЕД кој ќе свети подобро од стандардна сијаличка, но нема да ги заслепува другите учесници во сообраќајот. Дoдека не најдам квалитетна замена ќе си ги возам жолтите "старомодни"

Некој ако знае за квалитетен ЛЕД кој може да се купи од нет или од државава нека сподели.
Made in Japan ☮

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1441 на: 17 Октомври 2018, 16:28:54 pm »
Значи овие да ги земам нема да му истечат очите на тој пред мене и да и горат ушите на мајка ми?
https://www.ebay.com/itm/Nighteye-H7-LED-Headlight-8000LM-Conversion-Kit-6500K-Replace-Halogen-Xenon-Bulb/273200371325?hash=item3f9c02d67d:g:06gAAOSwCDZa8VhK:rk:3:pf:0&vxp=mtr

Бицикле, ти имаше Голф тројка со стаклени фарови? Епа што и да туриш, ќе ќори. Во таквите фарови, стаклото е она што ја спречува светлината да не свети кон Исус и апостолите. Ако ти се изгорени рефлекторите на Голфот, оди во отпад, земи два нови фара за една богородица и тури ги со нови сијалици, и не ќори народ.

Ако ептен сакаш ЛЕД за твојата кола, барај ЛЕД кит кој специфично и експлицитно кажува дека е за рефлекторски фарови.
таман се рефлекторите, ама жичаните се неспоредливи со хид или лед. Е сега поентата ми е да не ги ќореам другиве, а да ми се гледа. Онда некој предлог за фарови/сијалици ? појма нема ни кај да барам. Само да не бидат пластика, иомав такви ги џиднав, се направија како млеко бели за пола година. да бидат „оригинал“, не знам на пример од голф 4 дали пасираат со леќи.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1442 на: 17 Октомври 2018, 17:02:42 pm »

таман се рефлекторите, ама жичаните се неспоредливи со хид или лед. Е сега поентата ми е да не ги ќореам другиве, а да ми се гледа. Онда некој предлог за фарови/сијалици ? појма нема ни кај да барам. Само да не бидат пластика, иомав такви ги џиднав, се направија како млеко бели за пола година. да бидат „оригинал“, не знам на пример од голф 4 дали пасираат со леќи.

Не знам која година ти е Голфот, ама глеам има два-три различни модели на фарови. Види по фејсбук, тие групите за VW, нека ти понудат од модел 97-98 год. фарови, тие сигурно светат како што треба. Од 4ка не пасуваат ваљда...

Строго сум против ксенони и ЛЕД на таа кола зошто живеам во средина кај што Голф тројка се цени како крава во Индија, и сите тураат китови што горат рожници и очни нерви.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1443 на: 17 Октомври 2018, 17:10:19 pm »
Ниеден не е со лупа што се испорачува од фабрика, него се стаклени.
еве какви се
https://bazar.bg/obiava-11039862/far-za-golf-3-93g-far-za-vw-golf-3-liav-i-desen-tsena-na-broy

Кај седиш да се преселам, да не двојам :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #1444 на: 03 Ноември 2018, 19:01:48 pm »
Osram Nightbraker Laser, убаво светат, ама не светат 4 пати поубаво од обични Osram OEM. А коштаат 4 пати повеќе.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1445 на: 03 Ноември 2018, 19:04:12 pm »
Јас ги имам истите, ги зедов да ги пробам ама не се којзнае што. Наредни некој филипс ќе земам.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #1446 на: 03 Ноември 2018, 19:08:27 pm »
Јас имам xtreme vision philips, доста подобри од тие што ги имав претходно се. Сепак малце се прескапи.

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
« Одговори #1447 на: 03 Ноември 2018, 20:21:39 pm »
Made in Japan ☮

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #1448 на: 05 Ноември 2018, 19:13:59 pm »
Интересно АМА ако имаш лупа/проектор за халоген ќе изгори рефлекторот многу брзо, на i30ката и ставив, по 2 години едвај светеа, сменив и сијалички и баласти џабе. А ако имаш халоген рефлектор, не знам можда стварно имаат прифатлив cut-off. Ликчево вика дека се ок во F-30 со халогени рефлектори:

"F30 with halogen headlights. These kits are plug and play, so no error on dash. I've changed the whole headlights now to depo xenons. Light colour is the same, but much wider beam patterns and sharper cutoff line with projector lens." - Ако му изгледаат DEPO ок ондак не ми е многу веродостоен дечково, не видел како треба.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1449 на: 05 Ноември 2018, 21:03:11 pm »
Рефлектор гори од UV. А 4300 50w имаат многу помалку UV од 6000к 35w.
Една од многуте причини зошто оем е 4300к.

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
« Одговори #1450 на: 05 Ноември 2018, 23:51:18 pm »

На што се базира ова тврдење? Извор? Дај да прочитаме и ние ако си прочитал некаде. Вака мислење ставено не значи ништо, може да е лично твое размислување што не се темели на испитувања.
Ова чисто за да добие на тежина мислењето, да не биде прескокнато како небитно.
Made in Japan ☮

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1451 на: 08 Ноември 2018, 10:46:13 am »

На што се базира ова тврдење? Извор? Дај да прочитаме и ние ако си прочитал некаде. Вака мислење ставено не значи ништо, може да е лично твое размислување што не се темели на испитувања.
Повели овде сум ставил: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,102.msg1017987.html#msg1017987

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
« Одговори #1452 на: 08 Ноември 2018, 12:52:55 pm »

Повели овде сум ставил: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,102.msg1017987.html#msg1017987

Ти благодарам. Но, повеќе ме интересираше зошто и како ги горат проекторите. Фаровите се нон стоп изложени на дневна светлина и до сега не сум видел уништени проектори од UV зрачењето на сонцето. UV светлината е само светлина со бранова должина над видливиот спектар. Логично е што изворите кои претежно емитуваат ладни бои на светлина имаат поголемо УВ зрачење.
Очекував да причитам некоја статија на темата - влијание на УВ зрачењето на изворите на светлина врз различни coatings (не знам македонски збор)
« Последно менување: 09 Ноември 2018, 10:47:10 am is200 »
Made in Japan ☮

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1453 на: 20 Ноември 2018, 09:38:21 am »
Левиот фар почна да ми свети благо љубичасто, па претпоставувам дека кај и да е, ќе рикне сијаличката?

Со оглед на тоа дека е би-ксенон, дали да пробувам сам да мењам, или да одам у сервис? Во мануелот вика "consult a workshop", а инструкции за замена има само за жмигавци, магленки и светла за вртење.

По нетов најдов видеа за замена и заменски сијалици, ама се некои HIR2, кои би рекол дека се обични халогенки (и по изглед, и по цена), не се ксенон. Од конфигураторот на Осрам, најдов дека кај мене се HID D3S.

Успут, Osram, Philips, Narva или некои други?

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #1454 на: 20 Ноември 2018, 09:47:47 am »
Џе наџе баш те, најскупље ;D

Осрам или Филипс. У пар мењај ги, пошто големи се шансите посјајно да ти свети новото сијаличе. Ако имаш пристап, не е рокет сајнс и сам да ги смениш...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.