Автор Тема: Фарови и осветлување  (Прочитано 425482 пати)

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Одг: Фарови и осветлување
« Одговори #1455 на: 20 Ноември 2018, 10:36:31 am »
Џе наџе баш те, најскупље ;D

Осрам или Филипс. У пар мењај ги, пошто големи се шансите посјајно да ти свети новото сијаличе. Ако имаш пристап, не е рокет сајнс и сам да ги смениш...
И ќе има разлика во боја, како стареат ксенонките им се менува и бојата. @velestrumf што кола е модел/година?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1456 на: 20 Ноември 2018, 10:40:06 am »
Opel Insignia 2016 со би-ксенон.

Сега се чув со сервисот, ми понудија благо ненормална цена од само 160 евра по сијалица. Чинам дека сам ќе си ги купам, па или ќе ја однесам само да ми ги сменат, или ќе пробам сам да ги сменам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #1457 на: 20 Ноември 2018, 10:41:57 am »
Многу рано некако за да цркнат. Види гаранцијата можеби треба да важи за вакви работи.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #1459 на: 20 Ноември 2018, 10:44:01 am »

Сега се чув со сервисот, ми понудија благо ненормална цена од само 160 евра по сијалица. Чинам дека сам ќе си ги купам, па или ќе ја однесам само да ми ги сменат, или ќе пробам сам да ги сменам.

Не гледам зошто не би можел да ги смениш, најдов некое видео на нет, ко обична сијаличка менување е. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1460 на: 20 Ноември 2018, 11:17:03 am »
Многу рано некако за да цркнат. Види гаранцијата можеби треба да важи за вакви работи.

Не спаѓа ова под гаранција, како потрошен материјал се води. Пред некое време ми рокна корнер сијаличето на левиот фар, а сега еве, на умирање е и средното/долгото. Негде прочитав дека некој си нормален век на траење им е 2000 часа. Секако го имаат тоа до сега поминато.

http://bulbfacts.com/hid-oe/chart/

https://www.amazon.com/PHILIPS-Xenon-X-TremeVision-Bulbs-42403XV2S1/dp/B076BWMW54/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1542706914&sr=8-1&keywords=Philips+X-treme+Vision+gen2+d3s

Фала Дени. Мада ги гледав обичните изведби и на Филипс и на Осрам, првенствено поради цената. Осрам нуди 4 години гаранција за XENARC Original, па се мислам такви да земам.

Не гледам зошто не би можел да ги смениш, најдов некое видео на нет, ко обична сијаличка менување е. :)

[youtube..]https://www.youtube.com/watch?v=qztuEucrNBc[/youtube]

Некако ептен дигаат џева поради високиот напон и слично, па затоа. Јас ниска струја учев у средно :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #1461 на: 20 Ноември 2018, 11:26:37 am »
Најубаво е да извадиш една и да видиш што сијаличка е. Па да знаеш каква да бараш.
Мене ми се деси тоа. Секаде на интернет пишуваше дека се  d2s, а тоа испадна дека вози d1r.
Среќа шо не купивме сијалички пред да ги менуваме.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #1462 на: 20 Ноември 2018, 11:57:16 am »
Веќе кога вадиш сијалица, смени ги сам. Ако нешто ти значи јас би купил осрам.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #1463 на: 01 Декември 2018, 23:11:50 pm »
Ај мме му еам,нон стоп ми прегорува на истиот фар сијалицата,дали 50 саати издржува,Филипс
Мислење шо да проверам?Фар е еаго шо да му гледам 😁

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #1464 на: 01 Декември 2018, 23:29:42 pm »
Ако ја чуваш прегорената сијаличка, провери ги контактите на сијаличката. Ако делуваат оксидирано, можно е да те зае*ава фасонката на фарот. Исто така, фарот е конектиран со еден мулти-конектор, пробај тој отштекај го, шприцни контакт спреј, заштекај го пак. Трето, види осигурачот дали ти е за тој фар посебен или и за лев и за десен е ист, ако е посебен, провери го контактот на осигурувачот исто така. На крај, види го и релето за фаровите... и тоа може да прави лош контакт.
Кога ја менуваш сијаличката, потруди се најмногу што можеш да не го допираш стаклото на сијаличката со прсти. Земи крпче.
Купи си „лонг лајф“ сијалици, батали фенси-шменси: https://www.osram.com/am/ecat/ULTRA%20LIFE-Halogen%20headlight%20lamps-Cars-Automotive%20Lighting/com/en/GPS01_1056961/PP_EUROPE_Europe_eCat/ZMP_1013618/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #1465 на: 01 Декември 2018, 23:45:18 pm »
Фала Симо,утре ќе проверам детално 😊

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен ivan mk6 gtd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #1466 на: 02 Декември 2018, 01:41:27 am »
здравоо ќе ми треба мала помош и препорака кај добар мајстор да не се вежба на колата или пак да ме услужи некој ако има исти фарови како моите се работи за голф 6 со фабрички фарови со лупа односно АФС систем на фаровие и истите не работат не нивелират ниту вртат на ком го јавува афс проблемот

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1467 на: 02 Декември 2018, 03:30:19 am »
Плус да ги подтегниш кoнекторите со усул не ќе е лошо, тие од сијалицата...
« Последно менување: 08 Декември 2018, 05:10:24 am Bicikle »

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #1468 на: 07 Декември 2018, 23:47:43 pm »
Ставено во гепек овакво лентиче со три диоди.

Иако малку е крпеница за да се поврзе кај мене у случајов, задоволен сум од резултатот, ден е гепекот.
« Последно менување: 07 Декември 2018, 23:53:22 pm Allexxander »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1469 на: 08 Декември 2018, 05:13:44 am »
кај ги набави, што се како се ?