Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1378874 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3083
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #3900 на: 06 Јули 2015, 17:12:15 pm »
Негооо, од муабети слушнав дека патот преку Битола бил малце никаков према Крф/Парга/Лефкада... Кој идел у брзо време да ми каже поасална ситуација, да си праам рута...

И од Гевгелија и од Битола искачаш на A2 - Egnatia Odos - автопатот што води до Игуменица.

Од Гевгелија ако идеш имаш + 2 патарини за да стигнеш до местото каде би се прикличил кога би идел преку Битола.

Од Битола има едно 60-70км мислам двосмерен локален пат додека да дојдеш на A2. Тоа е разликата.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #3901 на: 06 Јули 2015, 18:04:16 pm »
Значи патот ко патот е океј, не е некој затуцан со обраснати треви ко сред писта у Мк ???

За возење а биле поише а помалце километри исто ми е, али неќу да им шфркам пари за патарини на грците 2 пати, кој ги ебе, ќе одам преку Битола, ќе се враќам преку Шолун, може ќе начекам тоа попустот(ако го има)
No turbo, no fun :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #3902 на: 06 Јули 2015, 18:34:07 pm »
Јас не би ти советувал да одиш преку Битола. Тоа не е пат. Зборам за македонска страна.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #3903 на: 06 Јули 2015, 19:25:34 pm »
Абе луѓе што го направивте патот? Како да не е прооден. Патот си е како повеќето патишта низ Македонија, од Битола до после Лерин потесен е, а од Прилеп до Битола има испакнатини кои ако не возиш 180+ се зема редот да не ги скокаш ;D Јас лани од таму одев накај Игуменица и не е страшен патот, само пушти си навигација за секој случај :)

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Шалабајзер
« Одговори #3904 на: 06 Јули 2015, 19:38:10 pm »
Без навигација не ни тргам, него да видам да прашам каков е, пошто прв пат од таму и во тој дел на Грција, па за враќање и пнака сакаме да прошетаме низ Солун...

Фала инаку на сите :)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #3905 на: 06 Јули 2015, 21:27:32 pm »
Кога би одел од Скопје би идел на Гевгелија, па потоа на Вериа за А2 - Кожани / Гревена / Јанина / Игуменица. Патот е подолг за 50км но е подобар и пократко се патува.

Јас сум од Прилеп и маршрутата преку Гевгелија ми е 150 км подолга и неисплатлива, и временски и финансиски, затоа одам преку Битола.

А преку Битола не е само патот полош, туку и цариниците од двете страни на границата.
Сум чекал по 2 - 2.5 саати заради гужва или проблем со компјутери. Колона од 30 возила 1.5 часа, на Гевгелија истата колона поминува 3-4 пати побрзо.

Ако се решиш за патување преку Меџитлија, одма по Ники се исклучуваш на првата петља за Веви / Аминтао за да не влегуваш низ Лерин (пократко е и побрзо).

По 15км патот се дели: право е за во селото, ти одиш како полу-лево преку пруга.

Продолжуваш на Птоломеида, па Кожани.

По Кожани тие е делењето за Солун / Игуменица -  се вклучуваш на автопатот А2 Гревена / Јанина / Игуменица, само успори оти исклучувањето некако доаѓа веднаш ако си побрз. И внимавај да не заминеш Солун :)

Квалитетот на патот до Меџитлија е тапа, нешто поарен од Ники до Аминтао, одличен до Кожани и писта до Игуменица.

Што и да одлучиш, среќен пат и убав престој.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #3906 на: 07 Јули 2015, 00:10:18 am »
Алал парите за патарините, кога се иде преку Гевгелија. Толку!

Иначе, мислам дека е плус една, а не две патарини.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3083
« Одговори #3907 на: 07 Јули 2015, 00:41:52 am »
Од Солун до Битола се две патарини и да, на Меџитлија спори и досадни се и нашите и нивните граничари. Ако се иде преку Битола добро е што помалце км ќе возиш во Грчка (ради гориво) наспроти возење од Гевгелија.

Кога ќе ги споредиш сите плусови и минуси скоро исто искача.

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 444
« Одговори #3908 на: 07 Јули 2015, 00:56:12 am »
Дали треба зелен картон за Грција годинава?
Малку е може безврска прашањево,но пријатели од Србија и Италија кои годинава биле велат дека влез им бил дозволен и без зелен картон во Грција.Зелен картон им требало само на македонска територија.

Дали истото важи и за нас.Не верувам но да прашам

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #3909 на: 07 Јули 2015, 01:00:54 am »
Зелен картон не се вади ради тоа дали го бараат или не, претежно не го бараат. Го вадиш ради тебе, пошто ако ти се деси незгода а не си крив да речеме нема да ти се исплати ништо. А и да си крив не знам кој ќе му плаќа на тој, само проблеми ќе си напраиш Ете затоа треба зелен картон. Тоа ти е документ за меѓународно осигурање, еден вид полиса. Не слушај прикаски и извади.

Едит: На србите не им треба зелен, изгледаат имаат склучено некои договори, баш гледав и на тие емисиите сат патрола. Ама тебе ќе ти треба.

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 444
« Одговори #3910 на: 07 Јули 2015, 01:26:28 am »
Зелен картон не се вади ради тоа дали го бараат или не, претежно не го бараат. Го вадиш ради тебе, пошто ако ти се деси незгода а не си крив да речеме нема да ти се исплати ништо. А и да си крив не знам кој ќе му плаќа на тој, само проблеми ќе си напраиш Ете затоа треба зелен картон. Тоа ти е документ за меѓународно осигурање, еден вид полиса. Не слушај прикаски и извади.

Едит: На србите не им треба зелен, изгледаат имаат склучено некои договори, баш гледав и на тие емисиите сат патрола. Ама тебе ќе ти треба.
Ако треба,нема бегање.Србиве и Италијаниве си склучиле договори и си возат безпари.Зашто ние никогаш не се договараме за вакви работи. :(

10000 коли х 4000 денари.

Отпосле се сетив што е проблемот

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Шалабајзер
« Одговори #3911 на: 07 Јули 2015, 02:06:26 am »

Кога би одел од Скопје би идел на Гевгелија, па потоа на Вериа за А2 - Кожани / Гревена / Јанина / Игуменица. Патот е подолг за 50км но е подобар и пократко се патува.

Јас сум од Прилеп и маршрутата преку Гевгелија ми е 150 км подолга и неисплатлива, и временски и финансиски, затоа одам преку Битола.

А преку Битола не е само патот полош, туку и цариниците од двете страни на границата.
Сум чекал по 2 - 2.5 саати заради гужва или проблем со компјутери. Колона од 30 возила 1.5 часа, на Гевгелија истата колона поминува 3-4 пати побрзо.

Ако се решиш за патување преку Меџитлија, одма по Ники се исклучуваш на првата петља за Веви / Аминтао за да не влегуваш низ Лерин (пократко е и побрзо).

По 15км патот се дели: право е за во селото, ти одиш како полу-лево преку пруга.

Продолжуваш на Птоломеида, па Кожани.

По Кожани тие е делењето за Солун / Игуменица -  се вклучуваш на автопатот А2 Гревена / Јанина / Игуменица, само успори оти исклучувањето некако доаѓа веднаш ако си побрз. И внимавај да не заминеш Солун :)

Квалитетот на патот до Меџитлија е тапа, нешто поарен од Ники до Аминтао, одличен до Кожани и писта до Игуменица.

Што и да одлучиш, среќен пат и убав престој.

Дејјј пријателе, шо ќе ми е навигација, ти си тука, баталуем и навигон и копајлот и се... Фала ти за исцрпнава рута, би требало нешто да применам, значи негде после Битола е крш патот до граница... Ако таман да разбудам сопатници да попунуваат тоа листовите

Алал парите за патарините, кога се иде преку Гевгелија. Толку!

Де бе зар до толку ме мислеше циција бе ? :D

Дали треба зелен картон за Грција годинава?
Малку е може безврска прашањево,но пријатели од Србија и Италија кои годинава биле велат дека влез им бил дозволен и без зелен картон во Грција.Зелен картон им требало само на македонска територија.

Дали истото важи и за нас.Не верувам но да прашам

Секако дека за нас треба, не само за Гр, туку за сегде низ светов :)

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #3912 на: 07 Јули 2015, 02:43:55 am »
Цитат
Дејјј пријателе, шо ќе ми е навигација, ти си тука, баталуем и навигон и копајлот и се...

Ни Навигон ни Копилот ја немаат рутата преку Веви/Аминтао, туку ке те „возат“ преку Лерин, но и тоа не е страшно, се работи за десетина плус километри.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 804
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #3913 на: 07 Јули 2015, 17:46:26 pm »
   Preku Bitola imate 5-10km Makedonski pat.Znaci ne e krs tuku sosem normalen selski pat. Potoa vo grcija e odlicen i za nasi standardi avtopat so 4 zvezdi.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1531
« Одговори #3914 на: 07 Јули 2015, 19:53:50 pm »
ova leto ovde sum na odmor
Ps slikata e od mene