не. приватен смештај. лани по препорака отидовме кај извесен Хисни. имаше повеќе соби, секоја со свое купатило, кујна и клима. не се луксузни баш апартманите, ама се пристојни, но пред се една од нај битните работи за мене е што се супер чисти. хигиената во самиот објект е на високо ниво.
ако сакаш ке ти пишам тел. во пп од човекот. само има проблем со разбирање. он знае само албански и грчки. керка му е таа што знае англиски.
цените беа за собите 20 евра, во нив има брачен и детски кревет, по желба ОДМА ти носат уште еден кревет, не она на расклапање како што праат скоро сите туку баш кревет, а да, не доплаќаш за тоа а ни за климата. имаше и како 2 собен апартман, значи 2 спални со брачен кревет и 2 клими за секоја соба. тој беше 30 евра, по желба ти носат детски кревети-единечни.
локациски:
незнам како да ти објаснам, ама начелно е во централниот дел од ксмаил, на главната улица е, а до него одма е хотел тирана. изгуглај на maps веројатно ке го видиш. жолт е објектот.. барем лани жолт беше...
Те прашав поради друго, мислам пред две години ја застапуваше тезата на строго хотелско сместување со сите удобности на истото, а опцијата камп ти беше некако испод части.
Јас редовно одам по хотели, а во вакви приправљотки сум бил еднаш и никад више. Очајни се во Грција а и за Албанија гледам што зборуваат и другите, воглавном во негативна конотација.
Во оваа прилика те поканувам на ручек во кампот каде што одам. Скоро и сум убеден дека на патот за накај дома веке ке размислуваш како и ти да позиционираш приколка таму од наредна сезона.
Ти зборам од практични причини, а тоа е - близина, чисто море ( според некои најчисто во Грција ) бисерна боја на морето со песок што не влага во газ, шума од позади, чисти и средени тоалети и тушеви, и најважно, непарцелизираност на кампот кој е во огромни димензии и никогаш не се осеќа гужва.
Тпла препорука период од 25 Јуни до 15 ти Јули.
дали збориш за локацијата што зеро неколку пати ја има посочено? тој камп-приколка?
ако е така, еве... го прифаќам предизвикот, летово ке се извозам со невестава на мотор низ грчка, па еден ден може да поминам таму, секако смештај ке мора да барам у околина негде, зашто немам приколка... меѓутоа со голема идеја сум следнава година-две да направам еден од моите 2 замислени проекти:
-од слупаното волво (моето прво) да направам приколица со спална кревет, и дел шаторски како тенда од една од страните, на расклопување, или
-од товарно комбе од максималната носивост за Б категорија, на пример цитроен џампи, да направам за кампување. камп приколица со сопствен погон.
па ако успееш некако да ме убедиш, можда и ке ви се приклучам во комшии што се вика... инаку во албанија смештајот не е баш приправљотка. солидна градба, нов смештај итн итн... и во грција кога идам не влагам било каде, поготово кога сум со семејство цело. мене ке ме биде ако сум сам било како.. можам да спијам и на плажа со глава потпрен на тркалото од моторот...
она што пред година-две го зборев за хотелско сместување сеуште стојам на тоа дека прав одмор е дефинитвно да идеш во полн пансион. поготово со деца ако идеш. не дека се шерифува, има нели и поевтини хотелски смештаи со комплет оброци. еве црна гора во чучањ, за 570 евра полн 7 дневен пансион за 4 особи т.е. 2 возрасни и 2 деца. начелно тоа е за да не му се замараш за храна... стануваш, јадеш, идеш на плажа се враќаш јадеш, одспиваш малку, пак идеш на плажа, се враќаш вечераш и на спиење или во кафана на пиење... измеѓу сето ова нај големиот проблем ти е да одлучиш кај ке шеташ тој ден.
али времињата се менуваат, а со самот тоа и перцепцијата на приоритетите (како предности) кога одлучуваш каде на одмор и како... до пред 2 години желен бев за шетање... сега сум желен со мотор да шетам, али кога идам на одмор начелно битен ми е мирот и тишината, како и флегматичноста на околината. значи ако кампувам, тоа ке биде 2-3 дена, не повеке, ама тоа кампување ке подразбира фрлање котва таму кај што сум, а клучевите од возилото ке забораам кај сум ги ставил...
затоа и велам, може и ке ме предомислиш...
е во кампувањето.. она што го зборев цело време како мој роблем... ама личен проблем е тоа и не е дека е испод части, далеку од тоа... значи јас сум човек кој има 150+кг... во врвот од денот жештината ми е проблем, а грција богами знае да биде жешка, поготово периодот што го спомнуваш... стварно проблем, поготово одкако пред 3 години ме лупна инфаркт. меѓутоа која и да ја одберам од оние две опции погоре за кампување (ако ја одберам) испланирано е клима да има (имам мала прозорска од само 1 киловат). дури и обична приколица да купам, ДЕФИНИТИВНО климата ке и ја вградам... за струја знам дека повекето кампови имаат, ама и да немаат, јас веке имам 2 помали агрегати, така да ни тоа не ми е проблем...

на се сум мислел у пм... хахаха..