Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1721365 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #1230 на: 16 Август 2012, 23:36:31 pm »
Еве една проста математика:

- Зелен картон - 6000 денари
- Гориво - 4000 денари ( строго наменски) до 6000 со шетање лево десно.
- Смештај апартман до 30 евра - 300 евра
- Дневно по чоек минимум 10 евра - 100 евра x 2 - 200 евра

Така да минимумот е околу 700 евра за двајца доколку се патува со ауто.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #1231 на: 16 Август 2012, 23:43:11 pm »
Баш ме занима, колкав е минимумот со кој може да поминеш во Миконос, Хајџра и Санторини во Грција за 10 дена по човек?

Баш гледав за Санторини за летово. Само патот сече 500еур за авион за двајца(од Солун) (од Скопје 1100еур за двајца), ако сакаш да одиш како човек. Доаѓаше некои 1500 еур по човек - се комплет. И тоа во прекрасно сместување.
Миконос не ми е мерак.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1232 на: 17 Август 2012, 01:13:10 am »
незнам какви им се математиките,ама просек не се трошат поише од 400 евра по човек во грчка(зборам за големото мнозинство што иде таму),а може и помалце.а за поише трошење,да речеме 1000 евра,се проаѓа all inclusive и на подалечни места

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #1233 на: 17 Август 2012, 01:18:57 am »
Со цениве што ги пишувате дека се трошат на одмор да чита некој ќе се смее. Јас во потполност се слагам со ficomk и е 100% во право. Еве јас летово до Лефкада 9 ноќи спиење, со вклучено гориво 2ца во кола потрошив 470евра, а апсолутно во ништо не си скратив и направив 1600км вкупно. Ова е без вклучен зелен картон.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1234 на: 17 Август 2012, 01:20:38 am »
добро,горивото над 70 посто кај нас ти е потрошено,те кај нас си го платил,исто зелениот картон.може ако све тоа рачунаш искача и над 550 да речеме,ама тие пари не влагаат во грчката статистика

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #1235 на: 17 Август 2012, 01:21:56 am »
Горивото го вклучив и тоа кај нас што го потрошив, значи цело гориво, патарини и се останато што го платив до лефкада е вклучено.  Без пат некаде 390-400еу испаѓа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1236 на: 17 Август 2012, 01:26:14 am »
Саше Лефкада е благодет. Од многу причини, многу од нив лични и субјективни. Не ми се ни навлаго колку е перфектно. Ама ај на кратко.

Прво, нема траект. Има топ пат. Многу е ефтин смештајот, и се друго е ефтино. Јас најмалку пари за одмор имам дадено на Лефкада. Иако важи за остров/полуостров.

Пробај молимте истиот филм да го истераш (иако полошо ќе си поминеш, пошто Лефкада е врв) на Скијатос. Ништо посебно остров. Молимте запази колку е САМО траект за двајца и 1 кола. 250 еур. Фала пријатно. Смештај 250 минимум... И така се калеше челикот.

А многу народ иде и со бус за 150еур, и 150 за таму... 350 се на се за цел одмор. Може и така. Ама не би јас така.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1237 на: 17 Август 2012, 01:38:34 am »
Од ова што го видов на виа мишелин, 920 км има до Санторини ...  4 резервоара горивце, скоро 300 Е само гориво :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1238 на: 17 Август 2012, 03:07:13 am »
Томи рачунај плус траект ;)

Не ти се исплати и немаш потреба да идеш до Санторини, Иос, Миконос и остали со кола. Иначе гледав за Санторини годинава, ама досадно е да седиш повеќе од 4-5 дена. Иначе испод 1000 може да те фати се комплет од Солун. Авион, смештај и за таму.

Иначе ако се побара убаво и се организира може скоро секаде да се помине многу поефтино. Агенција никако! На пример на Крит спиевме за 11 евра вечер по човек, во апартман со се комплет, базен, поглед на море.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #1239 на: 17 Август 2012, 03:12:24 am »
Де бе Томи 4ри резеровара, со Мајбах да не планираш да одиш :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7791
« Одговори #1240 на: 17 Август 2012, 03:29:58 am »
Томи рачунај плус траект ;)

Не ти се исплати и немаш потреба да идеш до Санторини, Иос, Миконос и остали со кола.

По едно слетување во Скопје ми преседна авион, и реков никад више, па макар и со кола да идам, и сосема неисплатливо да биде ...
А и, изгледав 12 сезони на Air Crash Investigation, и нееееееееее за авион ...

Де бе Томи 4ри резеровара, со Мајбах да не планираш да одиш :)

Не со Мајбах, со голфот .... Има околу 1800-1900 километри во двата правца, од да кажеме 7-8 литри потрошувачка, граница, клима ...
19х8= 152/50 литри= 3 резервоара грубо кажано ...

Ако правиш обиколки по островот, уште половина резервоар и ете ... за малку сум промашил ... 

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1241 на: 17 Август 2012, 09:15:16 am »
До санторини може брод да ти преседне, имаш околу 8-9 саати сигурно на траект. Мене еднаш невреме некое ме фати, пола брод повраќаше :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #1242 на: 17 Август 2012, 11:30:36 am »
Саше Лефкада е благодет. Од многу причини, многу од нив лични и субјективни. Не ми се ни навлаго колку е перфектно. Ама ај на кратко.

Прво, нема траект. Има топ пат. Многу е ефтин смештајот, и се друго е ефтино. Јас најмалку пари за одмор имам дадено на Лефкада. Иако важи за остров/полуостров.

Пробај молимте истиот филм да го истераш (иако полошо ќе си поминеш, пошто Лефкада е врв) на Скијатос. Ништо посебно остров. Молимте запази колку е САМО траект за двајца и 1 кола. 250 еур. Фала пријатно. Смештај 250 минимум... И така се калеше челикот.

А многу народ иде и со бус за 150еур, и 150 за таму... 350 се на се за цел одмор. Може и така. Ама не би јас така.

Не гледам причина зошто некој не би сакал да оди на одмор без негова кола, ако транспортните трошоци се високи.
Бидејќи летово бев на Скиатос, 100 евра цела тура, автобусот возеше некои 6-7 саати, траект 2.5 часа.
Си рентав скутер за 40 евра за 6 дена, Кимко Агилити 125 цц, 2 дена бев со тури на брод, и еден ден кола за 20 евра. Значи за превоз сум/сме платил/е 60 евра. Да те потсетам,
 - не му ја мислам ако удрам некоја дупка
 - не му ја мислам ако некој пијан ми ја изгребе, оштети ...
 - не му ја мислам ако ми се дупне гума, да барам вулканизер,
 - не му ја мислам ако некој ме удри
 - не му ја мислам кога ја возам по тоа патиштата неасфалтирани
 - итн.

не гледам зошто ова, по некогаш кога се прави cost-benefit анализа дали со свој превоз или на агенцијата, да се исклучи од алтернативите.

БТЊ островот е ТОП

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1243 на: 17 Август 2012, 11:47:09 am »
Ете одлично што имаме искуство од Скиатос. Може да споделиш и добри места и плажи, што-како. Како што сме изнапишале за другиве места. :)

Еве јас на пример си носам ствари кои неможам- и несакам да ги мкнам во автобус. Ама и едноставно сакам да возам. Тоа ми е дел од одморот мене. Ствар укуса.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #1244 на: 17 Август 2012, 12:18:23 pm »
Не сум дома инаку ќе ставев и некоја слика (ако сакате после викендов ќе го дополнам одговорот)

1. Најубава плажа - Lalaria (од прљаво бел камен, се стигнува само со брод)
2. Најинтимна плажа - Hidden Beach не ми текнува областа
3. Најдобар панорамски поглед - Kastro
4. Најдобра плажа со млади и забава (одличен песок и вода) Banana Beach
5. Сите дискотеки се на едно место, на 5 мин од градот.
6. Нај шема кафич, Hard Rock

Од еден до друг крај на островот се стигнува за ~20 мин (од градот до Banana Beach) по убав широк пат, што води цело време покрај море. Целиот остров е со зимзелена шума, можеш да видиш на maps.google.com .Цените на пијалоците се поскапи, пример пиво на плажа (Banana Beach) 4 евра, коктел 10 евра. Во дискотека 6 евра пиво, коктел 10 евра. Островот има Керфор, на 5 мин возење од градот.

п.с. никој не ти ја скратува љубовта кон возењето, туку само кон твоето возило. Во случајов ќе имаш мала летна авантура со друго возило ;D ;D ;D