Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1523769 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #8535 на: 28 Јули 2024, 10:44:12 am »
Што е форава со литриве?
Лани потрошив 130L до/низ Крит и низ Атина, некаде околу 2400km...

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
« Одговори #8536 на: 28 Јули 2024, 10:54:25 am »
Ми се врати срце на место.
Тронот е успешно одбранет. :)))
Јас сум на летување, 2000км автопат во двата правци и околу 1000 локал, дрш се ако не се врати алфава на шлеп :D

Авиони за такви растојанија измислија 😀
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
« Одговори #8537 на: 28 Јули 2024, 11:35:25 am »
Баш ме интересира како ќе биде за одење нагоре, уморен + натоварен.

Sent from my iPhone using Tapatalk

2016-та немаше скали воопшто, имаше само огромни одрони заради земјотресот. Последните десетина метри имаше јаже поставено да помогне со спуштање. Водата ја заборавивме во колата горе, и никогаш во животот не сум бил поблиску до дехидрација на враќање нагоре, во сред жештина.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #8538 на: 28 Јули 2024, 12:01:54 pm »
Убаво имав напишано пред некоја недела дека има бродче од Василики кое за 20 евра те носи на Егремни и имаш 3 саати за уживање на плажата (плус саат и кусус усидрен пред Порто Кацики + светилникот на крајниот југ), ама ете, некој сака да плаќа 10 евра за паркинг и да кука после...

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6153
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #8539 на: 28 Јули 2024, 12:05:48 pm »
Колку за инфо - досега бродче не дојде тука. Има само две закотвени, но сите луѓе кои дојдоа на плажа - дојдоа преку скалите.
А додека одам до Василики, ќе дојдам тука. Поблиску е.

На интернет прочитав вака:
 From the port of Vassiliki, visitors can take a water taxi that drops them off either at Porto Katsiki or Egremni.
The boat departs at 11:00 and the trip lasts approximately 90 minutes. The cost of the ticket is around 10€ for Porto Katsiki and around 12€ for Egremni.
The water taxi anchors at Egremni. The return trip starts around 16:30, leaving visitors several hours to enjoy the magnificent waters and captivating scenery!

Досега ниеден брод не ни помина тука, само глисери.
12€ за двајца = 24€ х 2 = 48€ кои може да се искористат за подобри работи. Секој си има своја математика. Ако одам на 8 плажи и на сите да плаќам по 50€ само за пат, што сум направил? Каде се тука + 2 оброци по човек? 100€ ден само за плажи дневно?
« Последно менување: 28 Јули 2024, 12:12:12 pm nestor04 »

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #8540 на: 28 Јули 2024, 12:22:07 pm »
Епа да не читаше на интернет и да ги прашаше директно преку Фејсбук (ако напише некој Ionian Sun таму), те носи на следниов профил:

https://www.facebook.com/MakedoniaPalaceCruiseShip/

каде ќе ти кажеа дека:

We also have the taxi boat type Wendesday, Friday and Sunday with #IONIAN SUN⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ you will travel to: ✅Egremni (3 hours)
✅ Porto Katsiki (one hour.)

и се тргнува од 10, се враќа во 16h.
Цената е 20 евра од човек ~ 40 евра за двајца.

Денес е недела, така да некој лаже.
Или ти или тие. Или немале доволно заинтересирани баш за денес или има бранови од Василики до Егремни, па не пловат. Во секој случај, можело да се праша. Или јас да им пишам сега, да ги прашам дали денес отишле за Егремни, па да видиме кој лаже?

Разликата е 30 евра од паркингот на Егремни и 2 билети за бродче од Василики до Егремни. Ако си толку скржав за тоа мачење за 30 евра - тоа е друг муабет.
Како и да е - од Агиос Никитас до паркингот на Егремни има 23km. Од Агиос Никитас до Василики има 26km.
За кои 50 евра само за пат ќе се лажеме сега?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #8541 на: 28 Јули 2024, 12:27:14 pm »
Хахаха, немам потреба за бродче да лажам искрено
Еве моментална слика.

Да, 3-4км е разликата, баш гледав. Во Василики е тешкo за паркинг, барем каде што бев вчера паркиран платив 10€. Значи сѐ е исто (палам кола пак, сместен сум до Катизма) само што плус ќе платам пари за брод. Колку е round trip?

Едит: Видов дека е 40€, немам + 40€ за фрлање како вас само за една плажа јебига. Имам секој ден за посетување различни плажи + Порто Кацики ми е во дтуг ден. Би јадел по 5 гира со девојката плус долу во Агиос Никитас.

3 пати го надополнуваш постов, ајде прашај ги ако сакаш да се докажуваме за бродчиња, ај да не велам...
Гарантирам дека овде брод досега не дојде.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #8542 на: 28 Јули 2024, 12:32:22 pm »
Идеме пак - 30 евра е, не е 40.
40 евра за двајца за бродче минус 10-те евра за паркинг на Егремни.

Во Василики никогаш не сум плаќал паркинг, има бесплатни места за паркинг.
Ниту 2016, 2017, па ни годинава.

30 евра заштеда за пешачење по удолници/угорници од 2.6km, симнување и качување по 800 скали, натоварен... да им се посе*ам на петте гира што ќе ги заштедам :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #8543 на: 28 Јули 2024, 12:36:01 pm »
Во ред, немам потреба да се карам за бродче. Не го знам Василики, прв пат идам тука и гледам во живо како вадат таблици, па да бидам искрен ми е страв дали ќе се вратам со демолирана кола или без таблици. Да е Прилеп и на булевар ќе ја оставам, ама тука сум во друга држава и се трудам да си платам поштено паркинг, па затоа ги сметам тие 10€ паркинг.

Не е темава за буцкање, одморај под сенка, пиј пиво и уживај во летото. Другарски поздрав!  ;)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #8544 на: 28 Јули 2024, 12:58:45 pm »
Нестор, оди прчи го таквото таму, не се замарај на форум, секако нема најправилен начин кој одговара за секого :)  Башка на качување ќе ти биди изедено/испиено се што носиш, ќе бидиш полесен
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8545 на: 28 Јули 2024, 14:00:42 pm »
Кога сте во море/езеро, мочате во тоалет или во водата си мочате лабаво?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #8546 на: 28 Јули 2024, 14:02:36 pm »
На Егремни нема тоалет, барем досега не видов околу плажава. 😂

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #8547 на: 28 Јули 2024, 14:24:47 pm »
Ne ti se pravi zolto krugce okolu tebe koga si vo voda ?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #8548 на: 28 Јули 2024, 14:34:03 pm »
@balanar поздрав брат, баксуз си е баксуз.
Бројот е од тие што ми ги прати со линкот од фб, ги пребарав со истото име и ми излезе оваа страница:
https://makedoniapalaceboat.gr/
Потоа го копирав бројот за контакт на Whatsapp и го добив овој одговор:

За овој одговор (види втора слика) го има истото и на оваа страница:
Истото инфо е и тука:
https://lefkascruises.com/

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #8549 на: 28 Јули 2024, 15:18:48 pm »

Како што пишав претходно - изгледа ја смениле недела како ден заради недоволна заинтересираност.

Што не го менува фактот дека само 30€ е разликата од одење и мачење пешки. На Егремни не се оди само во недела, си бираш во зависност од тоа кога има бродови.