Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1334027 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #7110 на: 08 Август 2021, 12:07:14 pm »
Задоцнето, но не заборавено - хајлајтс од Албанија, иако има еден куп други моменти.

Приватна плажа во склоп на ресторан La Petite во Саранда. Ресторанот е од кумановец и местото е одлично. Две лежалки и чадор - 700 леки (350 денари) за цел ден.

Погледот кон албанска страна од замокот и музеј Кала на врвот на Бутринт националниот парк

Поглед од Лекурси замокот кон внатрешноста на Албанија со река Бистрица

Крајбрежје на Албанија на потегот Саранда - Ксамил, гледано од Лекурси замокот

За сите клабери со невести, десерт и зајдисонце на врвот на Лекурси замокот.

За сите клабери со невести И коли, мал поздрав за долго сеќавање

Прекрасна песочна плажа во склоп на Mucobega Hotel 1, во Саранда. Лежалките варираат од 700-1000 леки. Местото е по фамилијарно.

Се снимаше Top Gear Special, nothing to see here  ;D. Премин преку Бутринт каналот кон Венецијанската тврдина и правец кон Грција. 5 евра за кола.

Амфитеатарот во Бутринт националниот парк и јас како просечен турист. Картата е 1000 леки (500 ден) по човек и се шета цел стар град за 2, 2ипол саати

Кластер Ксамил, на Bora Bora beach, лежалките се 1200-1500 леки за цел ден, но мора најдоцна во 8 наутро да бидете таму. Многу македонци и срби има поради што местото е прекомерцијално.

Ресторан Old Story во центарот на Саранда, на самото шеталиште, кој го држи србин и има прекрасни јадења. Топло го препорачувам.

Поглед од коктел бар кон пристаништето на Саранда. Отприлика секоја вечер имаше толку луѓе на самото шеталиште. Точеното пиво им е многу лошо.

Сите беа фини, сите беа гостопримливи, најмногу на англиски се разбиравме, дел ако имаше потреба и на албански. Мислам дека се уште сум под импресии и од местото и од храната и од љубезноста на луѓето.

Јас платив 150 еу за сместување за двајца за 7 дена преку Booking. Дури и останавме пријатели на Инстаграм после тоа.

Сообраќајната култура е .. таа што е. Мене не ми пречеше бидејќи сум трпелив, не ми менува ако ми пресечи пат или сака да се вклучи пред мене, делумно и навикнат сум од сообраќајот во Гостивар. Како град, Саранда особено никогаш не очекувал и не бил планиран да порасне експоненцијално во поглед на туризам.

Баш со газдата од сместување разговаравме дека местото е поридско и градено е (во поглед на живеење), каде што имало можности, а не е толку плански. Барем сега додека не сум со деца, не беше воопшто лошо.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #7111 на: 08 Август 2021, 12:07:48 pm »
Моите сега се во некое место Голем Драч и они иако имаат минимални или скоро никакви барања и очекувања, на прашањето како е, ми викаат така така ама ти со децата не доаѓај.
Јас еднаш поминав транзит низ Албанија пред 4 години и катастрофа е благ збор за тоа што го видов. Со мислењава само си потврдив дека наредни 10 години нема да одам таму.
Исто искуство, Грција ми е на 350км не ни  помислувам на Албанија.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #7112 на: 08 Август 2021, 12:10:39 pm »
Во Албански стил.

Возачка култура непостоечка, се вози до 5000е некоја канта, овие живеат Албанија, и другите се над 50000е Ленд ровери и Мерцедеси...

Totalno sprotivno iskustvo (so iskluchok za vozenjeto na POEDINCI, ne na site) od tebe imav godinava koga bev vo Juni (mozebi zatoa shto beshe pred sezona). Ja izvozivme skoro cela Albanija preku Kosovo, Drach, Valona, Himare, Ksamil, a se vrakjavme preku Gjirokastro, Tepelene, Drach, Kosovo. Eve link od rutata podole.

https://www.google.com/maps/dir/Skopje/Durr%C3%ABs,+Albania/Vlor%C3%AB,+Albania/Himar%C3%AB,+Albania/Ksamil,+Albania/Durr%C3%ABs,+Albania/Skopje/@39.9767905,20.2649276,10z/data=!4m44!4m43!1m5!1m1!1s0x135415a58c9aa2a5:0xb2ed88c260872020!2m2!1d21.4254355!2d41.9981294!1m5!1m1!1s0x134fd97c5fbbbcc7:0x77f377eae6cd81ee!2m2!1d19.4564686!2d41.3245904!1m5!1m1!1s0x134533f1e8cc1895:0xd31099af13e0e86!2m2!1d19.491356!2d40.4660668!1m5!1m1!1s0x135b28b44726f08b:0x5fd51827b768fd02!2m2!1d19.7502384!2d40.1034715!1m5!1m1!1s0x135b6bd1e3b36029:0x87cc14b3c8a2d66d!2m2!1d19.9943469!2d39.7636732!1m5!1m1!1s0x134fd97c5fbbbcc7:0x77f377eae6cd81ee!2m2!1d19.4564686!2d41.3245904!1m5!1m1!1s0x135415a58c9aa2a5:0xb2ed88c260872020!2m2!1d21.4254355!2d41.9981294!3e0

Da ne beshe koronava nemashe nikogash da pojdam za Albanija tokmu poradi predrasudite koi gi imav od komentari kako tvojot i slichni na nego i gledajki go groto od "plemeto" shto zivee kaj nas (vo plemeto ne gi brojam Albancite koi pochituvaat pravila i ziveat civilizirano). Vo Valona vidovme edna budala koja preleta preku peshachki ostrov so GOLjF 5 na odenje i 2-3ca na vrakjanje koi na mesta shto bea oznacheni so 60km/h vozea preku 100 .. i normalno gi zaprea istite tie policajci i naj verojatno gi kaznija... Jas iako redovno vozam so 20tina km nad dozvolenoto nikogash niti me zapre policija niti me gnjaveshe nekoj.

Tolku za soobrakjajnata kultura i za odnesuvanjeto na policijata. Sega malku i za hotelite, restoranite i opshto za turizmot:

Posle 100 godini odenje vo Grcija i troshenje edno chudo pari a retko koga da dobijam prechek i usluga kako shto treba za gostin koj plakja, vo Albanija konechno se pochustvuvav bash taka kako shto treba da se pochuvstvuva turist, sekade dobredojden i sekade dochekan so nasmevka. Da plazite se mali, lezalkite se skapi (1000leki = 500 denari bea 2 lezalki bez nikakva pijachka vo pred sezona, naj verojatno vo Juli i Avgust cenite se ushte povisoki, no vo Grcija istite tie lezalki koshtaa 8evra shto vrti suchi ke mu dojde isto).

Bidejkji koristevme vaucher od kovidov (lani uplateni 100 evra za vikend vo Maj vo Grcija) imavme edna nedela smestuvanje vo vila Luna (neshto epten slichno na groto od apartmanite vo Grcija, so edinstvena EPTEN LOSHA ocena za krevetite koi za nekoj od 100 i kusur kila bea krajno neudobni).

Vo Ksamil se rasprashav za smestuvanje vo Avgust i za 400 do 600 evra se dobiva FANTAZIJA od apartmani (na maksimum 100m od plaza) za koe vo Grcija moze samo da se sonuva makar uplatil nekoj i 1000evra za tie 10 dena. Ne znam shto kje kazat drugite koi bile vo Albanija poslednive godini no jas bev MNOGU PRIJATNO iznenaden.

Ushte edna negativna zabeleshka za Albanija mada toa moze na golem del od vas nema da im e vazno, e deka i naj skapiot hotel nema golem dvor so zelenila (toa vo Grcija mi e naj golem plus kade i da pojdam no ne vredi tolkava razlika vo finansii) Podole ke napravam paralela na dvata odmori Grcija/Albanija od finansiski aspekt.

usluga/drzava                                     Grcija                                                          Albanija
==========================================================
ruchek za 2v+1d                           50 do 60                                                             25 do 40
doruchek i vechera                                0 (vklucheno vo smestuvanjeto)                         20
smestuvanje hotel so 3*                    130                                                                      60
==========================================================
vkupno za 10 dena
so troshoci za sladoledi
pijachki i drugi gluposti                      2000evra                                                     1200evra

Vo Grcija moravme da vnimavame shto kade kje narachame za da vlezeme vo toj budzet, vo Albanija bukvalno se odnesuvavme raskalashano, vo Grcija ne dochekauvaa kako da sme im zgreshile neshto, a vo Albanija ednash ne ne poglednaa na krivo (moze me pcuele od kako ke si zaminam ne znam dali e iskrena gostoprilivosta no go komentiram ona shto go gledav i doziveav)

Vo Grcija na komshiite na moite im ja ispogrebaa kolata (nov Pasat pa sea so srekja farbanjeto)

Suma sumarum Grcija teshko da me vidi kako turist vo slednive nekolku godini ako ne se opametat sega za sega Albanija mi e glaven favorit za slednoto leto ako nedaj boze ne ispocrkame so koronava.

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 860
« Одговори #7113 на: 08 Август 2021, 12:22:58 pm »
Suma sumarum za Albanija, ne deka e ubavo,ama e evtino 😀

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #7114 на: 08 Август 2021, 12:23:25 pm »
na idenje kosovarot na granica ne sakase da me pusti so pominatiot rok na vaznost na  pasos od 10 dena na kerka mi , bese na leva noga i se zajadov so nego, pa sakase da mi se osveti, zasto ne sum mu gi dal site dokument vikai, mu rekov deka ne znam sto mu treba,  da mi pobara i se ke mu dadam, od negovata butka site idea da kupuvaat osiguranje ili sl, se vrativna nasa granica, i nasite mi rekoa da idam na druga butka deka ke se javi sega sefot da se cue so nivniot sef ili za 40 minuti ke ima smena da pricekam, otidon na druga lenta izvadiv site dokumenti vo raka i mi mafta toj od butkata ne mi ni proveri dokumenti, inaku patot e bomba, 90% leteci se ide, iako e brza voznja i ne e po znaci (od 90 do 110 im se znacite) se vozi 120-140,treba da se pazi imase na 2 mesta so radari, ipak 6 saati mnogu vozenje, evtina hrana, ubav apartman, evtini ceni, ubo pivo i tolku...goveda od kosovo i albanija i onie so stranski tabli isto taka,i tie albanci, stom ke se vratat tuka vo mod stoka i pleme se pretvaraat, ticaat na puna, nema znaci za niv, frlaat od kola gjubre, se trkaat, zagrozuvaat drugi ucesnici vo soobrakaj, na pat gjubre na site strani, crknati zivotni od koi se siri rea, na kruzen ili raskrsnica vozi i gleda vo tebe mislis igra chiken pa koj prv ke zastane, koloni non stop prema plazi preku den(ako vi teknuva ohrid koga imase samo po edna lenta) i na cela kolona nekoj kurton najpameten so tablica kujtim ili safet gi tica site dodeka ne dojde nekoj od karsi pa zastanuva, saka da se butne, ovie normalno ne go pustaat pa svirenje, pa ko je jaci, od koga toa ke pomine, na nekoj ke mu tekne dosta mi e , pa saka nazad da se vrati, ili da se parkira, i se ova na 35 stepeni zasto valona e vo zaliv i nema vetar, preku den temperatura i navecer 30-35, navecer site setaci pod cicki i na grb se vo voda od pot, klimata ne ja ni gasevme za da mozeme da sedime vo apartmanot, parking nikade nema, na ulica parkirani koli so 4 zmigavci i u kafic ili kafana sedat, avtobus stoi ne moze dase razminat nikoj ne go pusta, jas zastanav i ete ti dzandar doaga so rotacija i svirka, ceka da dojde gazdata da gi zbrka, nikoj ne go ebe i si odi normalno, na plaza, za 5 dena na 14 plazi bev, vodata nema vrska so sliki i videa , se  e filtri i izvikano, vodata e zelena, mozebi e i cista i prirodna no ima nekoja tinja u nea pliva, i na kamen i na pesok isto sranje, ne mozes poveke od pola metar- metar da vidis, vo grcija 20 metra se gleda pod voda niz nebesno plava voda, imav kolega bez maska gledase vnatre koga e cisto bez branovi, plivam pred mene kesa majonez tomi, casa plasticna, pikavec, kesa od cigari, na planinite so oskudna vegetacija izbrojav 27 pozari, cad izlaga od niv, i edno smrdeno helihopterce so onakva kesa gasi ogin, smeska, jas lezam na lezalka od segde gori, apokalipsa, na sekoj 10-20 minuti pozadi mene pominuva na 10-tina metri kiper so sut, pesok, mikser, betonjerka, pumpa za beton, bager...teska mehanizacija kolku sakas, prasina kolku sakas, 2 dena ja perev kolata, i motorot go isprav i izduvav filter za vozduh i klima, kako cement nalepeno,fino sitno, kako brasno, celo vreme samo frcat brza pomos i smesni pozarni vozila,  na kamena plaza, krsis prvo noze posle gazis na nekakvi korenja i trevi, na plazite pesocni i kameni, hartija, kesi, opakovki nikoj ne si sobira, pod plitkoto pesoce zakopani kakski od deca sto kenjale, ako nesto pazaris, gledaj da ima cena inaku 30-50% ti zgolemuva, vlagam vo market pazarime mi vadi smetka +1200leki, vikam za sto, mi objasnuva nesto, i gi pokazuvam cenite i vadi da mi vrati pari, i ja ostaviv robata i si izlegov, otidov vo drug market, topka sladoled sakaa da me zdrpat se praat ludi, ako prodze prodze, sedi na terasa i od 3 kat frla sise sok i tetrapak mleko, ke go sobere nekoj zato vo kesa i kontejner da frla, rea na kanalizacija se siri od eden del od gradot jak intenzitet da procistis sinusi, pomesano ro crknata riba i iznutrici meraci, po cela vecer slajfki i turiranje, iako redovno pominuvaat dzandari so rotacija, i tie me zastanaa so eden srbin zaedno, srbinot odma pomina i niz staklo mi pravi so prstite pari da im dadam, za kafe 5 evra otidoa, ulici parking prasina, zgradi nabutano kaj stignale, kisela voda i cair, nema vrska sto si stranec, svirki, butanje, merenje muda, egoto da porasne, ako na nekoj ne mu smeta vakva anarhija moze i da se uklopi dobro, ljubezni imav gazdi, mladiot sinot sakal istorija pa da razmatrame, sakal, otvara na telefon slika uck, so divenje mi raskazuva za vejce i kumanovo, kako albanija golema i ono ovo, pa mu pokazav golema srbija i san stefanska bugarija deka pola albanija mu ja jadat i zaneme, ne mu  bese jasno, i mu rekov deka svojata istorija samo ja znae a site na cel balkan imame nasa, mu pokazav i golema albanija i deka mala prespa i podgradec se makedoski deka ziveat makedonci tamu i deka iminjata na naselbite ne se albanski, nasto spomna za nekoj grk se buntuval na jug go utepale, i odma mu svrtev deka i kaj nas trebase site dagi utepaat i vo kumanovo i vo2021, zasto napadnale suverena drzava, a amerite gz im spasile, i nasite prodadeni politicari se dogovorile zapari, zena mi preblede dodeka razgovaravme, toa on sto znae i jas so znam, sum mu kazal se vo faca, zbunet bese zasto samo svojata strana ja znae, na kraj zavrsiv so toa deka kosovo im e pokon od amerika i anglija, zatoa sto im go kopaat rudnoto bogatstvo, i site najgolemi firmi se nivni, i go prasav dali imaat nafta, i mi se pofali, gord deka nasle nafta, i britis petroleum dosol da ja vadi, mu vikam, a vie glupi ste pa sami ne znaete da si ja vadite, ili i tuka ke go dadete gzot pod kirija za da ve smukaat strancite, se zamisli tro i go prativ po pivo da donese nova tura,
mi se smaci celata guzva, nemanjeto vozduh, svezina, namesto da odmaram i da sum relaksiran, napnat sednuvam vo kola i pazam od site strani da ne se ucukam, sram me fati kolku mnogu srabotele, i najverojatno ke ne pominat vo razvoj na infrastruktura,sekade ima albanski znaminja i kecinja i sl, si ja postuvaat drzavata i nacijata, i slozni se, tuka siminjam kapa, ne se kako nas, beskicmenjaci, imaat problem so voda i toa go resile so rezervoari na kuki koi se polnat preku vecer za da ima preku den, zasto nema dovolen kapacitet,
predolgo e 6 saati vozenje za nisto podobro od hellas, taka da mozebi na nekoj ke mu se pogodi poubav odmor na drugo mesto, ova e zaliv mozebi i zatoa nemase vozduh,
btw pasatot do tamu potrosi 5.3 so klima na vrakanje 5.1 so klima, pominav so eden rezervoar od 65  litra 1020km i mi pisuvase deka uste 140imam da pominam ali si go dopolniv da ne mi sveti sijalicata  ;D
kolega bese za ksamil rece deka tolku guzva nikogas nemalo bil 2 pati prethodno, nemalo kade da sestavi peskir, toa e moeto negativno iskustvo, pozz

Ме знам што беше потрагично, твоето искуство или мојот обид да го прочитам.

;D ;D ;D
Намерно е така напишано за да прочиташ во еден здив, за вепечатокот да биде подраматичен :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3479
« Одговори #7115 на: 08 Август 2021, 12:53:18 pm »
Се знае каде со деца, нормално ако на некого му се вози и не му е проблем патот, Далмација.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7116 на: 08 Август 2021, 13:25:16 pm »

Цел одмор, во 7 збора.

Се знае каде со деца, нормално ако на некого му се вози и не му е проблем патот, Далмација.

Можеш да напишеш неколку песочни плажи? Не сум бил во Хрватска, само во Црна гора, а мераклија сум на песок, не на крупен тампон.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6450
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7117 на: 08 Август 2021, 14:44:27 pm »
Vo Valona vidovme edna budala koja preleta preku peshachki ostrov so GOLjF 5 na odenje i 2-3ca na vrakjanje koi na mesta shto bea oznacheni so 60km/h vozea preku 100 .. i normalno gi zaprea istite tie policajci i naj verojatno gi kaznija... Jas iako redovno vozam so 20tina km nad dozvolenoto nikogash niti me zapre policija niti me gnjaveshe nekoj.

Разликата меѓу Албанија и Грција во тој поглед е:

Албанија полиција насекаде, ред никаков
Грција полиција никаде, ама ред има

Грција 100 на 60 и ојде возачката, Албанија со под рака се поминува и 200 да тераш.

Албанија на граница пари бараа на враќање да те пуштат да се вратиш дома, Грците ги заболе стапот.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #7118 на: 08 Август 2021, 16:04:18 pm »

Цел одмор, во 7 збора.

Можеш да напишеш неколку песочни плажи? Не сум бил во Хрватска, само во Црна гора, а мераклија сум на песок, не на крупен тампон.
Уф, јас сум контра тебе, искрено од тоа што сум видел и посетил во неколку години, следно одење би ми било Башка Вода/Брела. Најситно сум сретнал таму, не знам ни дали воопшто сретнав плажи со ситен песок како во Јужна Македоноја. Искрено не ми е битно дали е тампон, камења или песок, битно ми е што водата е стакло, луѓето се лабави скроз и културата е на 100 скалила повисока во споредба со Албанија на пример, мислам дека дури и одморот со деца би го нарекол одмор, а не летување. Се надевам следна година ќе можам да отидам, што ради корона што ради 2 мали деца на долг пат 😂

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 860
« Одговори #7119 на: 08 Август 2021, 17:26:13 pm »
Проблемот со Хрватска е лошата поврзаност со Мкд, и дооолгото возење т.е. лоша просечна брзина до таму
Со задоволство ги прескокнувам Албанија и ЦГ, и одам меѓу урбан свет.
Одморот не е само море и плажа
Нема празнење јами, нема "Немањааа изаџи одма", нема коњи и крави по пат, нема политика и гледање на криво, нема соби со плочки и железен кревет, нема комшиско дете да ми се дере цел ден пред врата итн

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #7120 на: 08 Август 2021, 18:05:33 pm »
Единствен минус е тој, ама ај се трпи некако ако можеш навечер да возиш, сум тргнувал 00ч. до 09-09:30ч. сум бил на море. Реално вреди да замижиш пред тој проблем, ама бар знаеш дека ќе се одмориш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #7121 на: 08 Август 2021, 18:09:26 pm »
Има уште еден минус, немаат Гирос :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #7122 на: 08 Август 2021, 18:49:33 pm »
Има уште еден минус, немаат Гирос :)
Затоа имаат, пршут, буџола, пашки сир, ливањски сир, Далматинска плата итн. :D

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1791
« Одговори #7123 на: 08 Август 2021, 18:50:50 pm »
Јас на Истра сум сега, за 11тина часа стасав, без чекање на граници, немаше воопшто гужва. Може и побрзо да се стигни ако возиш 130-140 цело време. Во однос на муабетот од погоре за Албанија, овде има страшна сообраќајна култура и општо по плажи. Уствари глупа е споредбава оти нема никаква допирна точка освен што имаат море. Ни деца се довикуваат, ни родители се дерат по децата. Баш ме интересира како ги воспитуваат

Цените се колку во Грција, можда малку поскапи (кафе на плажа 10-14 куни, пиците 60-70 куни, бечка 80куни, пиво 20-30 куни, тестенини 65-75 куни, риби од 100-150 куни... 1 евро = 7.3 куни) но не е недостижно како што ја прикажуваат Хрватска.

Далмација како што памтам, единствена песочна плажа е Бачвице (градската) во Сплит, но е многу плитка.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #7124 на: 08 Август 2021, 19:23:23 pm »
Јас на Истра сум сега, за 11тина часа стасав, без чекање на граници, немаше воопшто гужва. Може и побрзо да се стигни ако возиш 130-140 цело време. Во однос на муабетот од погоре за Албанија, овде има страшна сообраќајна култура и општо по плажи. Уствари глупа е споредбава оти нема никаква допирна точка освен што имаат море. Ни деца се довикуваат, ни родители се дерат по децата. Баш ме интересира како ги воспитуваат

Цените се колку во Грција, можда малку поскапи (кафе на плажа 10-14 куни, пиците 60-70 куни, бечка 80куни, пиво 20-30 куни, тестенини 65-75 куни, риби од 100-150 куни... 1 евро = 7.3 куни) но не е недостижно како што ја прикажуваат Хрватска.

Далмација како што памтам, единствена песочна плажа е Бачвице (градската) во Сплит, но е многу плитка.

За цените на многу луѓе пробав да им докажам, ама се откажав. Обавезно појди на Mošćenička Draga. Убав помин. :D