Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1519177 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #8130 на: 11 Септември 2023, 10:07:27 am »
Да.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #8131 на: 11 Септември 2023, 10:33:51 am »
Коректна цена, мислам. Плус ако има опција да се убоде ноќно патување, барем колку-толку да преспијат пошто подосадно нешто од брод/фери нема...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8132 на: 11 Септември 2023, 10:36:26 am »
Цената од 50 евра беше лупната по кратко пребарување за декември (додека возев и реков на девојка ми "стави не знам, датум за два-три месеци од сега") и излезе таква цена во еден правец.

Очигледно што повеќе се ближи датумот до врв на сезоната, тоа поскапо станува.

Сакам да го возам Амалфи брегот, па треба да си направам математика дали е поарно со ренталка + авион или траект + своја кола.

ЕДИТ: Сегa не можам да ја добијам пак истата цена, нормално ;D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16754
  • Keep it 100
« Одговори #8133 на: 11 Септември 2023, 10:39:11 am »
Коректна цена, мислам. Плус ако има опција да се убоде ноќно патување, барем колку-толку да преспијат пошто подосадно нешто од брод/фери нема...

Баш такво е патувањето со фери на оваа релација. Тргаш вечерта, со цел да преспиеш во кабина и сабајле да стигнеш свеж на дестинацијата.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
« Одговори #8134 на: 11 Септември 2023, 10:49:14 am »
Цената од 50 евра беше лупната по кратко пребарување за декември (додека возев и реков на девојка ми "стави не знам, датум за два-три месеци од сега") и излезе таква цена во еден правец.

Очигледно што повеќе се ближи датумот до врв на сезоната, тоа поскапо станува.

Сакам да го возам Амалфи брегот, па треба да си направам математика дали е поарно со ренталка + авион или траект + своја кола.

ЕДИТ: Сегa не можам да ја добијам пак истата цена, нормално ;D

Најпаметно е со локален автобус или скутер да шеташ по Амалфи. Ако веќе одиш со кола, барај смештај во Салерно или Соренто и заборави на колата додека си таму.

Верувај дека ќе ти се одмили и шетање и се само заради колата :D

П.С. Тоа то го кажува човек шо да има како и за Америка ќе оди со кола :D
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8135 на: 11 Септември 2023, 11:22:51 am »
Баш Салерно и Соренто ги гледавме како опции за сместување, не можам да платам баш во Амалфи или Поситано, нема шанса.

Ќе ја разгледам и таа опција со скутер, иако прва замисла ми беше со своја кола таму, ќе беше кул да се доживее.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
« Одговори #8136 на: 11 Септември 2023, 11:48:14 am »
Не е воопшто кул верувај, нема место каде да возиш, не дај боже да треба да се паркираш.

Јас бев сместен во Салерно, најлесно е од аспект на комуникација со Неапол, симпатичен град и убав јавен превоз до сите места долж брегот.

И обрни внимание повеќе на неизвиканите места по брегот (Виетри сул Маре, Маиори, обавезно Фиордо ди Фуроре), исто се убави како Амалфи и Поситано, а сто пати порастеретени.
Aus Liebe Zum Automobil...

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #8137 на: 11 Септември 2023, 12:13:32 pm »
Јас бев на honeymoon таму со возење.

Скопје - Косово - Драч

Траект до Бари.

Бари по аутострада до Салерно.

Салерно возев до Прајано (то е градче до Позитано).

Не е за возење секој ден по Амалфи.

Гужва, автобуси, камикази колку да сакаш. Гледајте видеа по Youtube ќе ви е јасно.

Има евтини автобуси (2015 беа по 2 евра) од Соренто до Амалфи возеа. Беа редовни.

Ни паркинг, ни да му се сеќираш нешто. Колата ми беше паркирана кај апартманот, под сенка во дворче.

После бев до Неапол со возење - пола предница на Алфата ја оставив во Неапол ;D

Ама убаво искуство е во секој случај.

На враќање не возевме по Аутострада, туку забегавме по мали градчиња и слично. Да речеме ми остави впечаток Алтамура.

Салерно е предобар град. Пристојни цени за сите работи. Убава пица конечно :) Пицерија Пинокио :) секоја препорака. На убава локација е .

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
« Одговори #8138 на: 11 Септември 2023, 14:11:54 pm »
Јас октомври планирам Лефкада/Кефалонија да разбаратам, топ е, за шетање капење и да не мора да се потам како на голи оток да сум.

Лефкада, Кефалонија и Парга, иако Лефкада и Кефалонија посебно, се баш напорни за возење и ако сакаш да менуваш плажи секој ден, но местата се преубави. Тркнете до Мелисани ако можете. Местото е како сликовница од друг свет.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #8139 на: 13 Септември 2023, 15:01:06 pm »
Вчера вратени безбедно од Крит.
Се утепав од возење на враќање, автопатот преку Лариса е затворен заради поплавите, возев преку Ламиа, Трикала, Каламбака (Метеори), Гревена, Козани.
Се мислев да се враќам преку Коринт и Патра, ама премногу километри ми е.

Патот од Каламбака до Гревена е ист како тој на Пониква, само што сега цел сообраќај од Солун кон Атина (и обратно) оди преку него. Шлепери, автобуси и автомобили.

Вкупно поминати 2361km, потрошени 130L дизел (Макпетрол, Shell V-Power Diesel x2 и еднаш на Aegean), 255€

Кој може - нека си дозволи да отиде макар еднаш на Крит, не претерувам.
Поминав и 2 дена во Атина на враќање, ако некогаш најдам работа со добра плата - би се преселил без да трепнам, јебеш политика. Тоа таму е друг свет.

Во она Stavros Niarchos комплексот ( @Power to the people ), чистеа ѓубре и гланцаа подови во 11 навечер. На семафори никој не свири ако не тргнеш одма, те пуштаат да се шалташ во ленти без проблем (за разлика од Солун), иако Грците генерално се крш возачи.

Ќе напишам еден подолг пост во посебна тема ако дозволи класниот, да се приберам малку сам со себе и да легнат впечатоците.

« Последно менување: 13 Септември 2023, 15:10:29 pm balanar »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #8140 на: 13 Септември 2023, 21:31:05 pm »
Нема што да дозволувам јас, напиши си. Со задоволство ќе читаме!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8141 на: 14 Септември 2023, 06:55:00 am »
Поминав и 2 дена во Атина на враќање, ако некогаш најдам работа со добра плата - би се преселил без да трепнам, јебеш политика. Тоа таму е друг свет.

Аууу, во поѓупски град јас не сум бил, последниот град од светот е каде што би живеел, во некои населби во секоја кола воланот заклучен со канџа.
Да тргнам некаде, 1 сат да ми треба да излезам од градот, па и да влезам потоа. Со среќа ако се преселуваш некогаш...

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #8142 на: 14 Септември 2023, 10:27:43 am »
Се утепав од возење на враќање, автопатот преку Лариса е затворен заради поплавите, возев преку Ламиа, Трикала, Каламбака (Метеори), Гревена, Козани.

KoЖани :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #8143 на: 14 Септември 2023, 11:05:25 am »

KoЖани :)

Супер ако од цел пост тоа најмногу ти остави впечаток, што да ти кажам :)

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #8144 на: 14 Септември 2023, 15:45:12 pm »
😅 Се ребрам малку де. Шо се лутиш 😁