Само што си дојдов од Малта, бидејќи јас прашувава, а немаше многу напишано во темава ќе пишам збор-два отприлика за тие што сакаат да одат.
Мало островче, лесно достапно и брзо се стасува од една до друга страна на островот. Барајте смештај во било кое од познатите гратчиња само да изгледа пристојно и да има клима.
Ако одите со деца препорачувам да барате во близина на Mellieha. Ако одите пар, Sliema/Saint Julian's... Најдобро ако имате можност одете сами, оти има многу добри риби.

Инаку Малта како држава се гледа дека била заглавена и наеднаш нагло отскокнала и почнала да се развива, ама има солиден потенцијал.
Во 5 дена мислам дека можат да се видат побитните работи. Валета е старовремско гратче, убаво за шетање, со добри ресторантчиња за навечер.
Слиема и Saint Julian's се малку помодерни и по живи, има ноќен живот, кафичи, коли, дискотеки, ресторани итн.
Песочни плажи околу овие места нема, сите убави плажи се на северниот дел од Малта. (СПОРЕД МЕНЕ ) -> Како најдобра плажа би ја препорачал Mellieha Bay. Исто така добра е и Golden Beach.
Вреди да се посети и островот Comino со Blue Lagoon и Crystal Lagoon, ако сте мераклии на проѕирна вода и убав песок. Crystal Lagoon е инаку нешто како залив кај што кампуваат богаташите со нивните бротчиња и си го прчат. Убаво било и на Gozo ама не бев, не знам да кажам.
Доста интересно е да се посети Malta International Aquarium, има што да се види, само шетајте го полека бидејќи е мал да не ви биде џабе картата платена.
Cafe del Mar е убав базен со поглед на море, изгледа преубаво и е доста скап.
За превоз можете да користите бус, возење чини 2еур или можете да си купите картичка со 12 возења за 15еур. Пристап со автобус имате буквално до сегде, и на секој 30 мин имате автобус. Бидејќи е сезона малку е тесно и густо, па за тие што нејќат гужва може да си рентате количе 25-50 еур дневно зависи од колата, и имајте во предвид дека возат на грешната ( десна ) страна
Накратко толку, ако некој го интересира нешто слободно нека праша.