Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1375753 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #6090 на: 02 Јули 2019, 17:39:04 pm »
Lisbon metropolitan area има скоро 3 милиони. Тоа е реалната бројка ;)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6091 на: 03 Јули 2019, 16:43:03 pm »
"Metropolitan area" и „град“ не е исто.

Во метро-Лисабон спаѓа цел еден дел од Португалија, вклучително и градови до кои се патува по аутопут и се плаќаат патарини (напр Есторил, Синтра, итн...).

Во еден метрополен регион може да има повеќе градови. На пример, во Њујорк-метро спаѓа и Лонг Ајленд, па сепак кога се бројат жителите на Њујорк не се бројат жителите на Флендерс или Хемптонс.

Градот Лисабон е релативно мал по површина. Површината која ја зафаќа е пат пати помала од Скопје (100 vs 500 km^2) но густината е многу поголема. Па така, и покрај тоа што маат ист број на жители, заради густината Лисабон делува како светска метропола, за разлика од Скопје.

У принцип, метрополен регион е секаде каде што соседните градови растејќи на крај се „допреле“. Гостивар и Тетово формираат таков регион, а во иднина тој регион ќе се спои со Скопје и Куманово - ќе возиш од Куманово до Гостивар без ниту еднаш да напуштиш „цивилизација“. Но, сепак, кога ќе ги броиме жителите на Скопје нема да ги броиме Гостивар, Тетово и Куманово, и покрај тоа што ќе се формира еден голем метро-регион долг околу 100 километри.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #6092 на: 03 Јули 2019, 19:43:01 pm »
Така е, ама поентата е дека од тие 3 милиони што живеат во метро Лисабон, повеќето функционираат, работат, учат во градот Лисабон.
Што значи дека иако градот како град е колку Скопје по бројот на жители, сепак реално има барем три пати повеќе "жители" од Скопје.

Скопје како град има да кажеме 500к жители, а заедно со Куманово, Тетово и Велес и нивните околни места можеби ќе стигне до милион или малце над него. Чисто како илустрација за споредба на бројноста на жителите, да не си помисли некој дека Лисабон е само густо населено градче.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6093 на: 03 Јули 2019, 20:08:20 pm »
Така е, ама поентата е дека од тие 3 милиони што живеат во метро Лисабон, повеќето функционираат, работат, учат во градот Лисабон.
Што значи дека иако градот како град е колку Скопје по бројот на жители, сепак реално има барем три пати повеќе "жители" од Скопје.

Ферска поента. Иако бројот на регистрирани жители во обата града можеби е ист, големината на метрополниот регион не може да се занемари, пошто не е исто ако во работно време ти се слеваат луѓе од метрополен регион од милион луѓе и метрополен регион од три милиони луѓе.

А, инаку, знаеме колку луѓе се слеваат во Скопје во работно време? Или к, ништо не знаеме, пошто не сме имале асален попис цела геолошка епоха...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #6094 на: 03 Јули 2019, 20:45:40 pm »
Мислам дека ништо не знаеме :) Ако некој има некаков податок, слободно дека сподели.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6095 на: 03 Јули 2019, 21:10:26 pm »
"Донееее...излеви уд вот`та  муцката те е пумудреана, ак ти доам ќе те нарепкум кути магареее..!"

;D

Немој да очекуваш нешто многу поразлично и во Ксамил... :)

Не очекувам, али после 6 лета во Грција, би пробал годинава.
Не сум по шетањето, не сум по летото и за мене лично одмор е фрлена пара у неповрат и да не е ради жена и дете, истата би ја потрошил на нешто што ќе ме служи и во август септември, 2020та, 2025 та...

Плус, не се уморувам толку многу преку годината мајку му, па да мора 500 -1000 евра да ги залупам некому за 7-10 дена за да се осечам - feeling relaxed & refreshed. ;D

Сеа @achtung ќе ти каже "па нормално, државна цицка коа цицаш не се умараш, туку одмараш, хенс не ти треба одмор".

:D
Кур дрви 11 месеци на работа сега на одмор ќе одел

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #6096 на: 03 Јули 2019, 22:17:16 pm »
"Донееее...излеви уд вот`та  муцката те е пумудреана, ак ти доам ќе те нарепкум кути магареее..!"

;D

Не сум по шетањето, не сум по летото и за мене лично одмор е фрлена пара у неповрат и да не е ради жена и дете, истата би ја потрошил на нешто што ќе ме служи и во август септември, 2020та, 2025 та...

Плус, не се уморувам толку многу преку годината мајку му, па да мора 500 -1000 евра да ги залупам некому за 7-10 дена за да се осечам - feeling relaxed & refreshed. ;D

Сеа @achtung ќе ти каже "па нормално, државна цицка коа цицаш не се умараш, туку одмараш, хенс не ти треба одмор".

Ти плаќаш во секој случај.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #6097 на: 04 Јули 2019, 05:14:37 am »
Само што си дојдов од Малта, бидејќи јас прашувава, а немаше многу напишано во темава ќе пишам збор-два отприлика за тие што сакаат да одат.
Мало островче, лесно достапно и брзо се стасува од една до друга страна на островот. Барајте смештај во било кое од познатите гратчиња само да изгледа пристојно и да има клима.
Ако одите со деца препорачувам да барате во близина на Mellieha. Ако одите пар, Sliema/Saint Julian's... Најдобро ако имате можност одете сами, оти има многу добри риби. ;D
Инаку Малта како држава се гледа дека била заглавена и наеднаш нагло отскокнала и почнала да се развива, ама има солиден потенцијал.
Во 5 дена мислам дека можат да се видат побитните работи. Валета е старовремско гратче, убаво за шетање, со добри ресторантчиња за навечер.
Слиема и Saint Julian's се малку помодерни и по живи, има ноќен живот, кафичи, коли, дискотеки, ресторани итн.
Песочни плажи околу овие места нема, сите убави плажи се на северниот дел од Малта. (СПОРЕД МЕНЕ ) -> Како најдобра плажа би ја препорачал Mellieha Bay. Исто така добра е и Golden Beach.
Вреди да се посети и островот Comino со Blue Lagoon и Crystal Lagoon, ако сте мераклии на проѕирна вода и убав песок. Crystal Lagoon е инаку нешто како залив кај што кампуваат богаташите со нивните бротчиња и си го прчат. Убаво било и на Gozo ама не бев, не знам да кажам.
Доста интересно е да се посети Malta International Aquarium, има што да се види, само шетајте го полека бидејќи е мал да не ви биде џабе картата платена.
Cafe del Mar е убав базен со поглед на море, изгледа преубаво и е доста скап.
За превоз можете да користите бус, возење чини 2еур или можете да си купите картичка со 12 возења за 15еур. Пристап со автобус имате буквално до сегде, и на секој 30 мин имате автобус. Бидејќи е сезона малку е тесно и густо, па за тие што нејќат гужва може да си рентате количе 25-50 еур дневно зависи од колата, и имајте во предвид дека возат на грешната ( десна ) страна ;D
Накратко толку, ако некој го интересира нешто слободно нека праша.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
  • Сузуки Витариче
« Одговори #6098 на: 04 Јули 2019, 07:57:07 am »
Само што си дојдов од Малта, бидејќи јас прашувава, а немаше многу напишано во темава ќе пишам збор-два отприлика за тие што сакаат да одат.
Мало островче, лесно достапно и брзо се стасува од една до друга страна на островот. Барајте смештај во било кое од познатите гратчиња само да изгледа пристојно и да има клима.
Ако одите со деца препорачувам да барате во близина на Mellieha. Ако одите пар, Sliema/Saint Julian's... Најдобро ако имате можност одете сами, оти има многу добри риби. ;D
Инаку Малта како држава се гледа дека била заглавена и наеднаш нагло отскокнала и почнала да се развива, ама има солиден потенцијал.
Во 5 дена мислам дека можат да се видат побитните работи. Валета е старовремско гратче, убаво за шетање, со добри ресторантчиња за навечер.
Слиема и Saint Julian's се малку помодерни и по живи, има ноќен живот, кафичи, коли, дискотеки, ресторани итн.
Песочни плажи околу овие места нема, сите убави плажи се на северниот дел од Малта. (СПОРЕД МЕНЕ ) -> Како најдобра плажа би ја препорачал Mellieha Bay. Исто така добра е и Golden Beach.
Вреди да се посети и островот Comino со Blue Lagoon и Crystal Lagoon, ако сте мераклии на проѕирна вода и убав песок. Crystal Lagoon е инаку нешто како залив кај што кампуваат богаташите со нивните бротчиња и си го прчат. Убаво било и на Gozo ама не бев, не знам да кажам.
Доста интересно е да се посети Malta International Aquarium, има што да се види, само шетајте го полека бидејќи е мал да не ви биде џабе картата платена.
За превоз можете да користите бус, возење чини 2еур или можете да си купите картичка со 12 возења за 15еур. Пристап со автобус имате буквално до сегде, и на секој 30 мин имате автобус. Бидејќи е сезона малку е тесно и густо, па за тие што нејќат гужва може да си рентате количе 25-50 еур дневно зависи од колата, и имајте во предвид дека возат на грешната ( десна ) страна ;D

Кој ќе оди, во местата за посета обавезно нека ја додаде и Мдина.
Потпис.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #6099 на: 04 Јули 2019, 08:06:01 am »

;D

Ти плаќаш во секој случај.
Ако сакаш да те носам за египет со екстра цени и ресорти пиши ми.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #6100 на: 04 Јули 2019, 09:42:12 am »
Догодина сигурно.
Оваа година сум ограничен со денови и датуми.
А не сум бил во Шарм Ел Шеик откако рокна бомба.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3280
« Одговори #6101 на: 04 Јули 2019, 09:46:47 am »
Догодина сигурно.
Оваа година сум ограничен со денови и датуми.
А не сум бил во Шарм Ел Шеик откако рокна бомба.

Еее, после тоа имаше пак акција таму. Пуцаа со калашњиков по туристи што се сунчаа на плажа.

Ама да не се фаќаме за ситници сега, топ е Египет.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #6102 на: 04 Јули 2019, 09:48:35 am »
И 80% македонци вработени по плажите :) бувни некоја слика :)

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #6103 на: 11 Јули 2019, 08:11:26 am »
Каде да се оди на прв крак? Предлог некој смештај или локација?

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #6104 на: 11 Јули 2019, 08:22:14 am »
Каде да се оди на прв крак? Предлог некој смештај или локација?
Ако си заинтересиран за Ханиоти имам број од апартмани блиску до плажата.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk