Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1522490 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #375 на: 07 Мај 2012, 19:04:57 pm »
Значи местава не се за нешто добри-мобри. Тоа е генерално земено - некој бејзик минимум. Ама тие се доволно блиску за да може да се отиде со деца, и да не се матљаат во кола  10-15 саати. :) Првиот крак имаш чат пат некое местуле (одлични дискотеки 1-2) и другото е легачење во најголема мера. Истото и во неа пори, местата се многу слични едно на друго.
Тасос е исто некој беар минимум, од островите. Нафурале цена на патлиџан и мислат џам скршиле. Инаку си е онака, лаганица местото.
Каде и да отидеш во овие - со деца, нема голема разлика. Тоа е тоа.
Од првиот малку двои Сани бич, како малце постокменко место, ама па дудлачите наплаќаат 20еур чадор и по 10 еур лежалка = 40 евра за двајца на ден. Е сега може да си налегнеш некаде, ама па тогаш џабе си дошол таму. Значи врти сучи - тоа е. Што се тиче мене, не се исплати.

Сакам да кажам, за со дете да се потпрошетнеш најблиску негде и ајт. Ако има некој што е за повеќе возење нека каже, ќе му објаснам. :)

П.С. А да фатите санторини со авион?

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4020
« Одговори #376 на: 07 Мај 2012, 19:11:13 pm »
Пефкохори, Полихроно и уште едно друго местенце кое беше негде на почетокот на првиот крак.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #377 на: 07 Мај 2012, 19:16:03 pm »
Nea Fokaja, нема плажа нешто, само се двои патот за лева и десна страна.
 Па иде калитеа, па Криопиги, па Полихроно.

Едина мана, за мене поголема е што сите гледаат на исток, и брзо заоѓа сонцето преку глава. Затоа за одмор многу се подобри местата чии плажи гледаат на запад. :)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #378 на: 07 Мај 2012, 21:09:38 pm »
Ама затоа тие што гледаат на запад се помуљави.

Генерално Грција е практична за Парадајз туризам. Класика, апартманче со поглед на прашњав паркинг, и минималистичка соба, отвраш врата се удираш у фрижидер, и легнуеш. Крај приче.

Лептокарии и платамони да се избегнуваат, катастрофа невидена.

И да навечер дознаваш дека фрижидерот тропа ко 123ка мерцедес дизел.

За ентузијасти  - островите. Хинт - Наксос (Naxos)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #379 на: 07 Мај 2012, 21:46:40 pm »

Од првиот малку двои Сани бич, како малце постокменко место, ама па дудлачите наплаќаат 20еур чадор и по 10 еур лежалка = 40 евра за двајца на ден. Е сега може да си налегнеш некаде, ама па тогаш џабе си дошол таму. Значи врти сучи - тоа е. Што се тиче мене, не се исплати.

Хмммм..... да не си грешка нешто. Лежалка на Сани е 3 евра ама немаш пијачка со тие пари. На другите места обично добиваш кафе со тие пари и + лежање цел ден. Проблемот на Сани е платениот паркинг кој кошта десетина евра. Ако паркираш некаде на страна има големи шанси да те собере пајак

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #380 на: 07 Мај 2012, 21:47:14 pm »
Јаре тоа е за студенти/средношколци. Има и опции за покултурен смештај за нешто плус пари каде имаш две независни соби раздвоени со ходник, кујна, веце и пристојна тераса со поглед кон плажа/море. Што се однесува до парадајз туризам, доколку немаме ол инклузив пансиони, не гледам ништо погрешно да си донесеме од дома некои работи кои овде се многу поефтини или се повкусни. Јас во принцип јас сум потрошувач(за разлика од жена ми) кој сака да си приушти задоволства како да си пијам коктелчиња на плажа, да вечерам морска храна и слично. Така да смештајот никогаш не ми бил најголем трошок.

Во случајов ќе морам малку повеќе да ги редуцирам моите задоволства бидејќи сме многу заглавени со кредит и долгови. Буџетот е ограничен 1000 евра за 10 дена одмор, 2 возрасни, дете од 2 години и бебе од 6 месеци. Дали во тој буџет се вклопува Наксос? и што конкретно препорачуваш за тој остров?

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #381 на: 07 Мај 2012, 23:04:54 pm »
@Gojdo So bebe od 6 meseca ke patuvas ? Auuuu be druze.  Greota e da mrcvaris bebe na gorestini. Babi, dedovci dal Gospod, ostavaj bebeto na cuvanje i uzivajte.

Za 1000 EUR mozete da otidete i da ste pospokojni.

Krediti i dolgovi koj nema denes. 90% site imaat. Ama ke se opraime ako ne godinava dogodina.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #382 на: 07 Мај 2012, 23:07:48 pm »
Bugar, ако знаеш место кажи. А шо ќе праам со мое бебе јас си знам подобро. Кога бабите ќе можат да ја дојат може и ќе ја оставам ќерка ми кај нив. Дотогаш е врзана со жена ми.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #383 на: 07 Мај 2012, 23:34:44 pm »
Јаре тоа е за студенти/средношколци. Има и опции за покултурен смештај за нешто плус пари каде имаш две независни соби раздвоени со ходник, кујна, веце и пристојна тераса со поглед кон плажа/море. Што се однесува до парадајз туризам, доколку немаме ол инклузив пансиони, не гледам ништо погрешно да си донесеме од дома некои работи кои овде се многу поефтини или се повкусни. Јас во принцип јас сум потрошувач(за разлика од жена ми) кој сака да си приушти задоволства како да си пијам коктелчиња на плажа, да вечерам морска храна и слично. Така да смештајот никогаш не ми бил најголем трошок.

Во случајов ќе морам малку повеќе да ги редуцирам моите задоволства бидејќи сме многу заглавени со кредит и долгови. Буџетот е ограничен 1000 евра за 10 дена одмор, 2 возрасни, дете од 2 години и бебе од 6 месеци. Дали во тој буџет се вклопува Наксос? и што конкретно препорачуваш за тој остров?

Сакав да кажам дека генерално грчката туристичка понуда особено на северниот дел на Грција е највеќе орјентиран на парадајз туризам. Генерално и на нашиот џеб таков и одговара. Таа понуда секако не е наменета само за студенти и ученици, пошто повеќе од грубо 70 % такви се понудите. Јас немам против парадајз туризам воопшто, ама мислам дека идењето на одмор во гз место апартман е глупост ( а агенцииве наши редовно ги имаат најлошите соби/апартмани од тој тип ).

Наксос е остров за млади, а сепак прифатлив со цени. Да далеку е ( До Атина па + 6 саати на брод ) ама таму се чувстува лудоста на островите по прифатлива цена. Секако е мачно за фамилија, ама го спомнав за помладата публика тука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #384 на: 07 Мај 2012, 23:46:19 pm »

Па тамам ти студент си.

;D ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #385 на: 07 Мај 2012, 23:47:04 pm »
@Gojdo Neli e bebeto uste malecko ?

Za toa vikam da ne se tormozi za dzabe. E pa valjda ima resenie..... A bebinjata sakaat more i plaza.
Jas koga bi imal malo bebe ne bi go vodel na odmor, dodeka seuste cica barem. Neka prestane da cica (kolku znam do 9 meseca e cicanjeto taka da mozes i van sezona) Em poeftino ke e em poubavo nema guzvi.

Sto znam, zal mi e da se mrcvari navaka nataka. Ne e lesno so bebe da se patuva.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #386 на: 07 Мај 2012, 23:48:22 pm »
Бебе, 10-20кила едвај. Не е многу тешко.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #387 на: 07 Мај 2012, 23:50:38 pm »
A be ne za tezina. Greota e ne za drugo. Uste cica zatoa vikam uste mesec - dva kaj i da e ke prestane da cica. Bebinjata kolku sto znam se do 9 meseca na mleko od majkata.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #388 на: 07 Мај 2012, 23:53:10 pm »
nie 4-ca mame so 650-750 evra, ali skromno, ideme na more i po nekoe giro moze  ;)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #389 на: 08 Мај 2012, 00:05:56 am »
@NUME e kakov odmor e toa so 650-750 EUR !

Jas sum bil na budzet odmor, spienje na divi plazi so mini satorce, gotvenje na plinsko, hrana od po sela od bavci (minimalno plakjav - ednas pominav so 1 pivo a zedov 2 kila patlidzani, 1 kilo tikvi i 1 kilo krompir) ama sam si gi berev t.e. iskopuvav krompirite, abe romantika pod zvezdite.
Ne plakjav spienje, imav super drustvo na plaza navecer, samo pienje, benzin (i toj od crna berza za 1/2 cena - i pominav 20 dena po primorje vo Grcija) za mnogu mali pari (pod 150 DM !) i sekako kola voznje JOK. Trgnav so poln rezervoar od MK. (Togas benzinot bese mislam 38 denari i plus boca plin puna do gore..
Mnogu jak odmor mi bese i najvazno mi ostanaa 20DM koi gi sipav plin vo Gevgelija da se vratam do Skopje.
No bev SAM ! Od Skopje si ponesov 1 kilo patlidzan, krastavici (od bavcata na eden poznat i 3 sisinja ODLICNA domasna rakija). Fantazija odmor. Imav i malo friziderce na 12V (pozajmeno), malo TV (Junost), masicka, stolcinja, za kampuvanje - cela oprema imala plinska boca 3l, komplet sadovi i mini solaren tus za tusiranje. Muzika (kaseti kolku sakas vo kola).
Drustvo kolku sakas, 2 veceri pominav so edni stoperki od Avstrija (izgubeni curici). Go delevme satorceto
i hranata. Imaa nekoi top kolbasici i gi pecevme.. Bese stvarno nezaboravno. (Vo onie denovi na DM, koga uste imavme aparati so film, nemavme mobilni, nemavme mobilen internet (samo doma na 14.4 Dial Up!, Benzinot bese poeftin, hranata isto taka, zenskite lesno davaa za keif))........

EEEEEE.... Zlatni 90-tti.
Mi fali edna vakva avantura ama pustoto ostarev.