Автор Тема: Ова лето, каде на одмор ???  (Прочитано 1334248 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Ова лето, каде на одмор ???
« Одговори #345 на: 05 Мај 2012, 21:28:01 pm »
Abe druze jas sum od familija po tatko od Bugarija, mesavina Evrejska krv i Bugarska Krv :) Abe istorija :) Taka da toa e. No vo MK sum roden :).

Vo Bugarija se ide za eftina pijacka i lapacka. Moreto ne e bas ubavo. Sega site odat vo Grcija. Ne e mnogu poskapo. A baska tepanje pat do Nesebar/Burgas/Varna nekako ne ide. Duri i od Sofija na primer cepam za Grcija (sega e avtopat i taka) i se patuva brzo i nema patarini (samo vinetka). Patot e ubav voglavnom avtopat. A ako odis do Sofija, podobro ti e da ne odis preku Knjazevo i Vladaja, patot e dupka do dupka tuku na Dragicevo se isklucuvas desno i prodolzuvas po Avtomagistrala Liulin do zapadna Sofija i ne moras da vlezes vo gradot samo po zaobikolnicata vozis na severen lak na Okoluvrsten pat i izleguvas na Avtomagistrala Trakija.... Za vozenje e dobro i ke ima 140 ogranicuvanje po magistralite.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #346 на: 05 Мај 2012, 21:32:22 pm »
Бил некој до Хрватска преку Албанија? Ме интересира за враќање како е патот. Ми кажаа имало некој тунел што многу крател во Албанија - нов.

А гледам преку Белград идење до Сплит е некои 12 часа со 1200км, а преку албанија 700км, а пак 12 часа. Да не не е ставен тој нов тунел по навигацииве (гугл мапс, виамишелин)?

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #347 на: 05 Мај 2012, 21:36:22 pm »
Abe druze jas sum od familija po tatko od Bugarija, mesavina Evrejska krv i Bugarska Krv :) Abe istorija :) Taka da toa e. No vo MK sum roden :).

Vo Bugarija se ide za eftina pijacka i lapacka. Moreto ne e bas ubavo. Sega site odat vo Grcija. Ne e mnogu poskapo. A baska tepanje pat do Nesebar/Burgas/Varna nekako ne ide. Duri i od Sofija na primer cepam za Grcija (sega e avtopat i taka) i se patuva brzo i nema patarini (samo vinetka). Patot e ubav voglavnom avtopat. A ako odis do Sofija, podobro ti e da ne odis preku Knjazevo i Vladaja, patot e dupka do dupka tuku na Dragicevo se isklucuvas desno i prodolzuvas po Avtomagistrala Liulin do zapadna Sofija i ne moras da vlezes vo gradot samo po zaobikolnicata vozis na severen lak na Okoluvrsten pat i izleguvas na Avtomagistrala Trakija.... Za vozenje e dobro i ke ima 140 ogranicuvanje po magistralite.

Друже не за друго, и да сакам не одам со мое возило пошо неможам да гарнтирм дали ке си го најдам утрото на пракингот каде што ке го оставам. :) Знаеш и самиот се краде се плачка на невидено во БГ. Затоа најдобро плати си превоз и кулирај..А за морето, мене ми прави кејф, пошо имам одено во БГ 8 години по ред, и ми оставило многу убав впечаток. Истотака, преку летото во БГ имаш добри журки по кафичите и баровите, а токму таму можеш да сретнеш и добри "бројки", од секаде, почнувајки од соседството па се до Германија, Шведска, итн..Се надевам свати што сакам да кажам.

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
« Одговори #348 на: 05 Мај 2012, 21:39:12 pm »
Бил некој до Хрватска преку Албанија? Ме интересира за враќање како е патот. Ми кажаа имало некој тунел што многу крател во Албанија - нов.

А гледам преку Белград идење до Сплит е некои 12 часа со 1200км, а преку албанија 700км, а пак 12 часа. Да не не е ставен тој нов тунел по навигацииве (гугл мапс, виамишелин)?

ја знам за новиот аутопат приштина-тирана, уствари нов е само на албанска страна, у косово не е, ама ептен побрзо се оди отколку порано преку струга-ќафасан. ама затоа црнагора ќе се окозиш.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #349 на: 05 Мај 2012, 21:40:46 pm »
Deni a be preku Albania e top. Pokus ti e patot preku Prizren do Kukes i Skodra. Sega treba da e zavrsen. Jas vozev Ibiza na toj pat i prezive akolata a bese vo gradba nekade makadam nekade asfalt ama krati.

Do Prizren ides Sk-Kacanik, prodolzuvas 15-20Km na krivinata prema Strpce vrtis i prodolzuvas po patot za Strpe i posle toa po eden mnogu zivopisen kraj patuvas za Prizren, se isklucuvas na patot za Kukes i ides Kukes - Skodra, posle Skodra Velipolje - Ulcinj i patuvas preku Jadranska magistrala za Dubrovnik. Vaka kratis barem 150-180Km.
Albanija e dobro za vozenje po ovoj pat.

Koga Grcka e na 2.5 saata od Skopje ne gledam pricina da se arcit gorivo do Crna Gora :) Poeftino ke izleze Grcija.
A be deca kriza e opametete se, stedete !

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
« Одговори #350 на: 05 Мај 2012, 21:43:02 pm »
не до црнагора, туку до хрватска сака до оди.......леееллеее ама стариот мост пред црногорска граница беше хит, секоја секунда мислев дека ќе отидам у реката, сега не сум бил, ми кажале дека има нов.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #351 на: 05 Мај 2012, 21:45:55 pm »

Друже не за друго, и да сакам не одам со мое возило пошо неможам да гарнтирм дали ке си го најдам утрото на пракингот каде што ке го оставам. :) Знаеш и самиот се краде се плачка на невидено во БГ. Затоа најдобро плати си превоз и кулирај..А за морето, мене ми прави кејф, пошо имам одено во БГ 8 години по ред, и ми оставило многу убав впечаток. Истотака, преку летото во БГ имаш добри журки по кафичите и баровите, а токму таму можеш да сретнеш и добри "бројки", од секаде, почнувајки од соседството па се до Германија, Шведска, итн..Се надевам свати што сакам да кажам.

A be moreto vo Bugarija ne go biva. Ako sakas ripcinja idi vo Romanija - Plaja Vama Veke na 20Km severno od Konstanca. E toa e lepota. Baska nesto poskapo od kaj nas ama vredi za zabava.

Bugarija godinava ocekuva priliv na turisti od Izrael :). Ke bide veselo.

Ama sepak mozes so tvoja kola da si odis. Fino lepo si pravis Avto Kasko i si top. By the way vozot od Sofija e mislam 42 leva sega do Burgas i ne se isplati so voz. Poarno so kola, ne e do tolku rabotava. Dodeka ne ja dadov Korsata non stop ja cepav za Sofija i po 4-ca idevme za keif :) - Ama na BG tabli bese. Imas dobri motelcinja po pat i sekako magistralni praktikanti na najstariot zanaet so dobri atributi za max. 15-20lv za partija :) Pa uzivaj be druze :) Bockaj i ne se misli.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #352 на: 05 Мај 2012, 21:47:11 pm »
Абе многу подолг е планот, не е Црна Гора. А Гриција не е само Халкидики, си има и таму убави места на 19 саати од Скпоје. :) :) Ама ова и во Косово треба да влагам? И тоа многу километри.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #353 на: 05 Мај 2012, 21:48:45 pm »
@zvonkog Sega se srusi eden most na rekata Kongo, a be sto da Vi kazam Kamion so 50T cement (dve prikolki) probal da pomine na most izgraden vo 1950 godina od zelezo i drvena podloga i pola kamion vo rekata pola na iskrsen most. Sega patniot soobrakjaj od edno mesto do Uganda e vo prekin ... Ti vikas imame stari mostovi. Dojdi vo Kongo da vidis kako e.. Vrvis preku most i cel tropa krcka i se raspagja. Zaden pat farban vo 1960 godina.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
« Одговори #354 на: 05 Мај 2012, 22:03:56 pm »
Лелеееее бугааар амаан, дај сите да се преселиме во конго да видиме колку е лошо, и да си купиме гарсонјера во охрид и да си ги поправаме колите у бугарија, пошто така е најбоље..... NHF, ама доста чоек со ваквите муабети!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11742
  • Архитект
« Одговори #355 на: 05 Мај 2012, 23:11:02 pm »

Тууу сум го поминал тој новиот тунел. Мислев дека нема крај . Незнам колку км беше ама доста долго возевме. А каде е тој, абер немам, со автобус одевме во албанија е знам само. :D

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #356 на: 05 Мај 2012, 23:37:44 pm »
И јас пред 2 години поминав низ тој тунел... Уште беше во изработка односно едната страна беше направена а другата сеуште се бушеше... па имаше наизменично пропуштање на секои пола саат.. долг е околу 6.5 км и е негде на влез на албанија од косово... а за низ косово патот е леле мајко.. мислиш дека ке се качиш на монт еверест па после се спушташ од таму за да влезеш у албанија...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #357 на: 05 Мај 2012, 23:41:21 pm »
@Simo abe samo za ilustracija. A garsonjera vo Ohrid ne e losa ideja :) Baska Ohid istoriski me vrzuva... Car Samoil, Gligor Prlicev... Itn... Mnogu emocii imam za toj prekrasen grad so odlicni devojki :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
« Одговори #358 на: 05 Мај 2012, 23:47:20 pm »
А бе мислам дека секој више ти ја свати поентата ;) Да продолжиме со конструктивни муабети, и коа нас не ни` чини не мора да кажуваш дека у тунгузија понечини, и ако кај нас има мајстор да кажуваш дека у бугарија има поефтин, а уствари повеќето сакаат локална сигурност и можност да го испцуе локалниот мајстор ако не му заврши работа, а не да плаќа уште 50е пат до Софија за да го исплука, и некој можеби сака да спие во кожна фотеља од BMW, многу повеќе отколку на стар кауч во охридска гарсоњера. You made your point, и тоа одамна :) Пола форум веќе спомиња гарсоњера коа ќе се спомне нешто поскапо ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3851
« Одговори #359 на: 06 Мај 2012, 00:12:47 am »

Јас бев летово во Макарска на одмор, преку албанија одев 10 саати пат. Лагана вожња без никакво претерување со брзините освен на автопатот во албанија каде возев малце побрзо(150-60). Патот воглавном е добар, во косово е малце крш кога влегуваш се до искачувањето на шара од нивна страна, искачувањето исто е доста досадно патот е доста тесен но нема дупки. Во албанија има нов автопат и на него се наоѓа тунелот кој мислам дека 7км беше долг. Автопатот е доста добар, цело време е удолници и нагорници но нема дупки никакви. Автопат имаш скоро цела албанија, односно 70км пред границата со црна гора. Мана е единствено што нема никакви знаци на патот,  ептен дива лига е со знаците, овен чат пат некој за тирана друго ништо нема. После е црна гора, од влезот на црна гора возиш 20-30км по планина и тесно патче со крш асвалт и чат пат некој добиток, но после се поправа кога ќе се симнеш во градчињата. Грдо е само што ги минеш сите приморски места па неможеш во никој случај да возиш над дозволеното а се случуваше и по некоја колона да не фати и така се до граница. Во Хрватска малце подруго е, од граница до дубровник патот е просечен, потоа на јадранска магистрала е одлично, нема дупки погледот е супер и се така до Плоче, кај Плоче се уклучуваш на автопат и цепаш 100км до Сплит. Автопатиштата им се Феноменални во секоја смисла на зборот. Мерак да ти е да возиш, до 170км/ч пресретнувачите не прават проблеми така да одма се стасува. Преку овој пат даваш само 10евра на влез во црна гора за некоја си еколошка такса која важи цела година и тоа е тоа со плаќања. Додека ако одиш преку автопат имаш околу 15евра патарини во србија и 21евро е патарината од српска граница до сплит така да 36евра во еден правец само за патарини имаш од таа страна. Ем поинтересно е одтука по јадранска магистрала. Мене ми беше малце страв како ќе биде преку косово и албанија зошто бев сам со девојката но излезе одлично без никакви проблеми.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA