Автор Тема: Мобилни Оператори  (Прочитано 323554 пати)

Отсутен Bender

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
  • GSM Servicer
    • Search Girls from your city for night
Одг: Мобилни Оператори
« Одговори #1455 на: 09 Август 2018, 01:06:03 am »
Можно ли е гпрс да влече нет од телфонот, ми стигна сметка дека роаминг сум користел а нет не пуштив цел одмор? Или па лошо јас ја читам сметкава, ако знае некој да ми каже, однапред фала
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Според потписот, користиш П10 Лајт. Самиот уред има опција да ти каже во Settings - Connectins - Data Usage. Можеш да си одбереш датум од кога до кога си трошел интернет и која апликација го трошела интернетот, логиката на работите е доколку не ти е уклучена Roaming Data опцијата - кога си на друг оператор освен домашниот, проток на интернет не треба да имаш но за жал не функционира со нашиве оператори целосно тоа, имам баш во Грција приметено да ми се дисконектира од мрежа (што не е нормално) уредот и да се префрли на друг оператор и да биде уклучен интернетот и да повлече неколку кб/мб иако пред граница си исклучувам да не користи дури и во "домашни услови" интернет. Да така овој парадокс не е во грешката на уредите, илјадници пати е пробано да се конектирам на интернет во роаминг со уклучено дата, но исклучено роаминг дата и не сакало да повлече ни еден бајт.

Да така моја препорака, извадете си ја картичката на граница во меѓувреме купете си на Wind GR (https://www.wind.gr/en/for-individual/wind-mobile-broadband/mobile-broadband-without-contract/order-mobile-broadband-online/ 20GB со валидност од 60 дена за 18еур) или Telenor BG при-пејд и сурфајте на раат. Алтернатива е од самиот оператор да побарате ограничување во роаминг да немате интернет, но не го нудат кај сите корисници колку што добив инфомрација и од двата оператори.
« Последно менување: 09 Август 2018, 01:13:16 am Bender »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #1456 на: 09 Август 2018, 01:39:23 am »
Прилично сум сигурен дека веле мислеше GPS дали може да му влече нет, а не ГПРС/data. И не, ГПС не троши интернет без уклучена дата.

Отсутен Bender

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
  • GSM Servicer
    • Search Girls from your city for night
« Одговори #1457 на: 09 Август 2018, 02:09:42 am »
Прилично сум сигурен дека веле мислеше GPS дали може да му влече нет, а не ГПРС/data. И не, ГПС не троши интернет без уклучена дата.

Од искуство кај мене пред шанк, повеќето луѓе не ја знаат разликата помеѓу GPS i GPRS да така во деталната сметка си пишува ГПРС а периодов имам и со своите клиенти проблеми поради операториве, сум им инсталирал навигација и им земало ГПРС (генерал пакет радио сервис) и апликацијата им "направила сметка", ама дури и во периоди кога не ја користеле. Кога ќе отидам во Data Usage месинџедрот и се што е на пуш им ги земало тие бајти, мегабајти иако се сигурни дека никогаш не сурфале ниту пак уклучиле интернет.

Да така да се вратиме на мојот претходен пост, проблемот е во тоа дека некој има систем за лапање ;)

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
« Одговори #1458 на: 09 Август 2018, 08:23:49 am »
Да на GPS мислев

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1459 на: 09 Август 2018, 09:22:07 am »

Од искуство кај мене пред шанк, повеќето луѓе не ја знаат разликата помеѓу GPS i GPRS ...

Ne da ne ja znaat razlikata, za poveketo toa e isto :)

GPS ne treba da koristi internet ako ne e vklucen. No moze nesvesno da go uklucis ako aplikacijata ti javi poraka, primer, deka so internet pobrzo ke te locira ili sl. a ti nabrzina, necitajki ja stisnes ok, i go jades posle na smetka.
Pretpostavuvam "Mobile data" si go isklucil, neli normalno. Vo setings>wireless&networks ima "Networked apps" i tamu pokazuva koja aplikacija kolku jadela internet na Wifi a kolku na Mobile data, proveri sto ti javuva tamu. Isto taka vo "Data usage" mozebi najubavo pokazuva dali i kolku mobile internet (ne Wifi) ti potrosil telefonot vo odreden period i koja aplikacija ti trosela.

Stalno smetkive za internet vo roaming se poradi nesvesno koristenje. Ne e mozno da ti naplatat ako stvarno ne ti vlecel telefonot.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #1460 на: 09 Август 2018, 10:25:19 am »
Некогаш има опција на телефонот што се појавува и ти вика - За трафик и поточни податоци дали сакате да активирате и интернет?

Може во брзање YES си стиснал

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1461 на: 09 Август 2018, 10:49:38 am »
Не е проблемот тоа. И на ит форумот им се случувало на повеќе луѓе. На некој начин тоа е легална кражба и неможеш ништо да направиш.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1462 на: 09 Август 2018, 10:59:58 am »
Чинам дека на сите смарт телефони, има опција”Data when roaming” (или нешто со сличен назив) што по дифолт е исклучено.

Еве кај мене како е у моментов:

По дифолт ова е исклучено. Кај мене е уклучено пошто ми следи интернет у тарифата.

ГПС не користи интернет, освен ако не му кажеш да ги користи интернет додека е пуштен.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
« Одговори #1463 на: 09 Август 2018, 11:07:12 am »
Некогаш има опција на телефонот што се појавува и ти вика - За трафик и поточни податоци дали сакате да активирате и интернет?

Може во брзање YES си стиснал
Си имам навигација, телефонот е користен строго за вибер на ви-фи, оваа сметка ми е само за последните 3 дена од минатиот месец. Во новата сметка ќе имам дополнителни 5 дена роаминг, памет за нареден пат. А имам и             е- сметка од т - моб што можеш да пратиш во секое време трошоци тамо стои "дополнителни трошоци 0ден"

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1464 на: 09 Август 2018, 11:13:24 am »
До Хаваито ќе да е. И јас имам P10Lite и сега кога погледнав, секој ден си лапка по 2-3 килобајти. Среќа е што мојот оператор не ми наплаќа за тоа. Исклучен мобилен интернет, исклучен роаминг на мобилен интернет, немам никаков план/сметка/постпејд за мобилен интернет. Но, секој ден си лапка по еден-два килобајти хаваито.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1465 на: 09 Август 2018, 12:35:20 pm »
Eve kaj mene na Huawei so android 4.4 kako e.
Ne vlece internet.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1466 на: 09 Август 2018, 13:53:36 pm »
Хмм, јас сум на P10 Lite, не сум приметил дека во роуминг ми лапа нец или дека за тоа имам зголемени трошоци за интермец. Секако, дата роуминг исклучено.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1467 на: 09 Август 2018, 13:59:34 pm »
Хмм, јас сум на P10 Lite, не сум приметил дека во роуминг ми лапа нец или дека за тоа имам зголемени трошоци за интермец. Секако, дата роуминг исклучено.

И јас не знаев додека не погледнав преѓе дека лапа по некој килобајт секој ден. Се сомневам во Location Services кои иако не користат интернет и WiFi сигнал за одредување на локацијата, сепак земаат/праќаат по некој килобајт до најблиските кули за да ја одредат точната локација на самиот уред. Колку што се сеќавам пред неколку години кога чепкав по малце програмирање апликации за андроид, Location Info има внатрешен премостувач кој има негови овластувања и буквално ги прескокнува забраните од корисникот. И најверојатно го злоупотребуваат тоа од Хајвеј. И е отворена дупка за праќање/примање информации без дозвола.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1468 на: 09 Август 2018, 14:10:33 pm »
Она што јас успеав да го најдам е дека при рестартирање на телефонот, можно е додека не се подигнат сите сервиси (меѓу нив и дата роуминг оф), да џитне неколку килобајти интернет. Мислам дека со поновиве верзии на андројт не може така лесно да помине дата без да дозволиш, ама што знам, се бива... Така да, на одмор, дата роуминг оф и стално пуна батерија :)
Веројатно, најдобро решение е, во странство да исклучиш дата роуминг како сервис во телелкомо во кој што си „ало, добар ден, дата роуминг да ми исклучите - ок, нема проблем, фала пријатно“ и раат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
« Одговори #1469 на: 18 Август 2018, 09:11:01 am »
Можно ли е гпрс да влече нет од телфонот, ми стигна сметка дека роаминг сум користел а нет не пуштив цел одмор? Или па лошо јас ја читам сметкава, ако знае некој да ми каже, однапред фала(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

GPRS е протокол за пренос на податоци, така да, да, си користел интернет на телефонот. Дали си планирал или не, тоа е друг муабет.
Еве бидејки ти знаеш дека сум користел нет во роаминг, пуштив приговор до Т моб и еве што ми одговорија:

« Последно менување: 18 Август 2018, 09:56:33 am vele85 »