Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 4560142 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #25650 на: 21 Ноември 2022, 12:29:00 pm »
Ако возилото не е во твоја сопственост во моментот, нема што да бараш сервисна историја. Не е твоја работа. Стварно не разбирам зошто ви е чудно тоа.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
« Одговори #25651 на: 21 Ноември 2022, 12:37:58 pm »
Аха, аа зошто тогаш вин-от е на видливо место за сите на шофершајбна и постојат страни како кар вертикал и остало ? Само кај над не можи со цел некој дубара да се напрај.

Sent from my SM-A202F using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #25652 на: 21 Ноември 2022, 12:43:51 pm »
CarVertical обично влече податоци од трети институции. Осигурителни компании, јавно-достапни податоци од институции за регистрирање, итн. Многу ретко информациите доаѓаат од официјални сервисни центри.

VIN е видлив за да може лесно да се провери колата дали е крадена, итн. Не е за јас да можам на рандом кола на паркинг да ѝ проверам кога последен пат ѝ било сменето уље.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #25653 на: 21 Ноември 2022, 12:53:42 pm »
Ама ме насмеа Зеро,
Си чекаш некого на паркинг и за да утепаш време проверуваш Тасе  дали сменил уље на време ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #25654 на: 21 Ноември 2022, 13:01:38 pm »
Ако возилото не е во твоја сопственост во моментот, нема што да бараш сервисна историја. Не е твоја работа. Стварно не разбирам зошто ви е чудно тоа.

Тоа е во ред.

Друг е проблемот со Хонда.

Ако пример то го продадеш Голфот на Дени, јас одам со Дени во Порше и ми даваат сервисна историја од моментот кога Дени е газда. За „твоите“ километри не ми даваат.

Тебе ќе треба да те барам да одиме во Порше, прати ...за кола која е во моја сопственост, ... да ми дадат информација.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
« Одговори #25655 на: 21 Ноември 2022, 13:21:30 pm »
За шо да барам сервисна историја од кога ќе е возилото во моја сопственост...По свадба тапани мубетот.
 Ако вин-от е видлив, тогаш е видлив за секоја намена  и да,можиш слободно ако сакаш да си платиш 5/10 евра и да си видиш кога менал масло последно, секое криење или не давање на таква информација асоцира на потенцијална превара.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
« Одговори #25656 на: 21 Ноември 2022, 13:23:29 pm »
Ама ме насмеа Зеро,
Си чекаш некого на паркинг и за да утепаш време проверуваш Тасе  дали сменил уље на време ;D
https://youtu.be/yDgRFhbVJlY

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #25657 на: 21 Ноември 2022, 13:36:24 pm »

Тоа е во ред.

Друг е проблемот со Хонда.

Ако пример то го продадеш Голфот на Дени, јас одам со Дени во Порше и ми даваат сервисна историја од моментот кога Дени е газда. За „твоите“ километри не ми даваат.

Тебе ќе треба да те барам да одиме во Порше, прати ...за кола која е во моја сопственост, ... да ми дадат информација.

Го разбирам тоа, и тоа е глупаво, се согласувам. Можеби си имаат некакво објаснување. Не разбирам како тоа е поврзано со „ретардирана држава“.

За шо да барам сервисна историја од кога ќе е возилото во моја сопственост...По свадба тапани мубетот.
 Ако вин-от е видлив, тогаш е видлив за секоја намена  и да,можиш слободно ако сакаш да си платиш 5/10 евра и да си видиш кога менал масло последно, секое криење или не давање на таква информација асоцира на потенцијална превара.

Затоа ќе си отидеш со газдата, и газдата ќе рече „да, може да види сервисна историја“. Како што кажуваш и самиот - ако нешто крие, тогаш е потенцијална превара. Ако не крие ништо, тогаш не крие ништо.

Отсутен dgx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #25658 на: 21 Ноември 2022, 13:52:42 pm »
Значи ние шо не менуваме масло во овластен, а со тоа и немаме печати на книшките, не ни ги бива колите ?  :)

Да, ако не е на овластен сервисирана и паѓа цената кога се продава т.е ако ја нема во официјалниот систем на производителот со историја на сервиси. Од лично искуство ова.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #25659 на: 21 Ноември 2022, 14:10:09 pm »

Го разбирам тоа, и тоа е глупаво, се согласувам. Можеби си имаат некакво објаснување. Не разбирам како тоа е поврзано со „ретардирана држава“.

1. Постои некое законски правило
2. Не постои институција која ќе го санкционира ова (пазарен инспекторат, АЗП или сл.)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #25660 на: 21 Ноември 2022, 14:12:53 pm »
Ја кога продавав кола, купецот дојде со мене во овластен сервис и на мое барање му дадоа историја и ја проверија колата дали е во ред.

Јас побарав, купецот плати колку чинеше. Нормално, после тоа си ја купи колата.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #25661 на: 21 Ноември 2022, 14:27:19 pm »
Јас кога купував кола, гледав да е здрава и права и фала богу еве ја 30К поминав со неа без проблеми  :) Јас ја сервисирам во сервис за Алфа ( ама не официјалниот) или понекогаш ако се погодам во МК, таму менувам масло. Тоа со официјален сервис и не е толку значаен фактор за тоа дали и како е одржувана колата...едино само да видиш да не случајно е каросериски поправана од удар.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
« Одговори #25662 на: 21 Ноември 2022, 16:47:59 pm »
CarVertical обично влече податоци од трети институции. Осигурителни компании, јавно-достапни податоци од институции за регистрирање, итн. Многу ретко информациите доаѓаат од официјални сервисни центри.

VIN е видлив за да може лесно да се провери колата дали е крадена, итн. Не е за јас да можам на рандом кола на паркинг да ѝ проверам кога последен пат ѝ било сменето уље.

За Јагуар сите овластени сервиси се на интеренет достапни за секого со број на шасија.

https://osh.jaguar.com/

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #25663 на: 21 Ноември 2022, 17:25:34 pm »

За Јагуар сите овластени сервиси се на интеренет достапни за секого со број на шасија.

https://osh.jaguar.com/

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Секоја чест.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #25664 на: 21 Ноември 2022, 17:32:16 pm »
Најс! Корисно, нема муабет.