Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 4212037 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6191
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #24570 на: 21 Јануари 2022, 19:24:55 pm »
Уф... Жалосно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43916
  • Il Moderatore
« Одговори #24571 на: 21 Јануари 2022, 19:28:38 pm »
А тие што чурат плав дим на ауспух, колку трошат уље?
Тие се за преса.
Тоа да, ама колку литри трошат на 100км за да имаме некаков репер :)

Сериозно прашувам
У суштина, тие што чурат, испуштаат несогорено уље низ ауспух. Тоа е или многу уље низ карики, или помалку уље низ воџици/гумици на издувни вентили. И лубекс минерално :)
Тоа што може да согори, воглавно не чади, поготово синтетика.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #24572 на: 21 Јануари 2022, 19:36:00 pm »
Можеби треба да продолжи да ја одржува иако ја продал?

Би било скроз коректно да продолжи да ја одржава уште 2 години :D

Инаку фан факт на тема одржавани половни коли: Пред некоја година бев на занаетчиска прослава за Василица во Велес и седев на маса со мајстори (препродавачи) за/на коли неколку, и си се фалеа кој како има зафркнато муштерија. Нај легендарен муабет што ми остана во памет е како за едно BMW 320d E90 им викал да го гледаат се на поручек за да неможе да го префрлат истиот ден возилото кај нотар и да си го земат заради тоа што треба да си извади делови од него и да го продаде со стари. Така едни дечки дошле го повозиле некое БМВ-нце, си дале рака ама ај другиот ден од сабајле ќе префрлиме ќе средиме се. Вечерта вадење од него здрави турбо и замаец, ставање некој истрошени и ајт. Се зачудив од досетливоста дури, не е лесно и воа да ти текне. Дечките веројатно ќе сетат по некое време ама ќе им рече си го пробавте се ви беше Ок, таа е, стара кола....

Не би било лошо анонимно да се споделуваат имињата на тие ликови, јас кога барав половна кола за сестра ми почнав иницијатива да ја наречам, каде ќе споделуваме  личности и авто плацеви за кои со сигурност знаеме дека прават превари со километражи и слично. Вака додека го пишувам ова сфаќам дека во МК уствари 90% се праваранти што продаваат коли, било плацеви или физички лица, и реално не вреди замарањето кога знаеме у глобала што се се прави, ама ајде можеби ќе му помогне на некој случајно да не се заебе.

Јас тогаш го посочив примерот со Авто Стеф плацот https://www.pazar3.mk/mk/AvtoPlacMobilStef, каде гледав Фиеста со наводни 150,60к км, кога ја проверив на КарВертикал испадна вратена 100к км. На сопственикот му го пратив извештајот да испровоцирам одговор, ама нормално него му беше рамно се, се додека не се гони законски за превари така лагано ќе се однесуваат.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #24573 на: 21 Јануари 2022, 19:40:11 pm »
А шо мислиш ти прв си му бил?

Можда, тоа утро...

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5197
  • Пиши лаже
« Одговори #24574 на: 21 Јануари 2022, 19:44:53 pm »
Кога сме кај препродавачиве веќе, пријателче оди да гледа мотор. Детево продава и коли, оди да го види моторот и вика да го пробам. Му вика нема што да го пробуваш, моторот е џам (на сликите беше стакло, во живо цел изгребан и слично). Ако ти се свиѓа земај, ако не ке го фрлам у Вардар. Ја имам 20 коли за продавање, нема да се замарам со тебе тука.

Шта речи...
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #24575 на: 21 Јануари 2022, 19:46:22 pm »
А шо мислиш ти прв си му бил?

Можда, тоа утро...

Не знам како да те сфатам, требаше да речам еј супер не му праќам ич.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #24576 на: 21 Јануари 2022, 20:04:48 pm »
Не, ми стоиш изненаден, затоа...

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3889
« Одговори #24577 на: 21 Јануари 2022, 20:11:59 pm »

Инаку фан факт на тема одржавани половни коли: Пред некоја година бев на занаетчиска прослава за Василица во Велес и седев на маса со мајстори (препродавачи) за/на коли неколку, и си се фалеа кој како има зафркнато муштерија. Нај легендарен муабет што ми остана во памет е како за едно BMW 320d E90 им викал да го гледаат се на поручек за да неможе да го префрлат истиот ден возилото кај нотар и да си го земат заради тоа што треба да си извади делови од него и да го продаде со стари. Така едни дечки дошле го повозиле некое БМВ-нце, си дале рака ама ај другиот ден од сабајле ќе префрлиме ќе средиме се. Вечерта вадење од него здрави турбо и замаец, ставање некој истрошени и ајт. Се зачудив од досетливоста дури, не е лесно и воа да ти текне. Дечките веројатно ќе сетат по некое време ама ќе им рече си го пробавте се ви беше Ок, таа е, стара кола....

Не би било лошо анонимно да се споделуваат имињата на тие ликови, јас кога барав половна кола за сестра ми почнав иницијатива да ја наречам, каде ќе споделуваме  личности и авто плацеви за кои со сигурност знаеме дека прават превари со километражи и слично. Вака додека го пишувам ова сфаќам дека во МК уствари 90% се праваранти што продаваат коли, било плацеви или физички лица, и реално не вреди замарањето кога знаеме у глобала што се се прави, ама ајде можеби ќе му помогне на некој случајно да не се заебе.

Јас тогаш го посочив примерот со Авто Стеф плацот https://www.pazar3.mk/mk/AvtoPlacMobilStef, каде гледав Фиеста со наводни 150,60к км, кога ја проверив на КарВертикал испадна вратена 100к км. На сопственикот му го пратив извештајот да испровоцирам одговор, ама нормално него му беше рамно се, се додека не се гони законски за превари така лагано ќе се однесуваат.

Ни плацеви имаат ни ниш. Се носи крш некој од дупница, се средува се прикрпува, се става на Реклама5 со име XXX и се продава, после одново. :D Така да џабе и име да ставам, никаква корист. Заради тоа купување кола или од некој домаќин што ја поседува подолго или барем од фирма препродавач каде што ќе се плати на фактура па колку толку имаш некоја покриеност при проблеми и малверзации. Друго чаре нема. Пред брзо јас зимав кола и ја земав од Олимпиа моторс само заради таа причин. Другиве препродавачи само за бојата не лажеа, се друго да ти е незгодно дури. Што е најлошо од се и време ти губат. По телл ти вика камен е колата, итн итн итн... одиш да ја гледаш, крш, нема здрава ќош на неа, воланот ипукан и искинат (па ме убедуваше на сонце стоела свртена со шофершајбна), кумплугот за никаде....
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1043
« Одговори #24578 на: 21 Јануари 2022, 20:45:05 pm »
Сите знаеме колку пари коштаат асални и зачувани коли, ама сакаме за ефтини пари да возиме скапи луксузни коли. И после дупка без дно се.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 724
« Одговори #24579 на: 21 Јануари 2022, 20:57:38 pm »

Јас слично со Авро Банда, стариот. Одам таму пред неколку години, пред малиот да почне со работа, летно време, во минување загледувам кола, и влегувам внатре да добијам инфо. Немаше никој но слушнав тропање. Одам натаму, во друга просторија, и што да видам. Голф-че засклопено пола, ргосано, во багажникот цела дупка крпена ја премачкуваа.
После некоја недела поминав пак, и на другарчето му сврте муабет за истиот голф како е добар, како е донесен така го продава, немал време он да се замара околку колите биле добри...

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1043
« Одговори #24580 на: 21 Јануари 2022, 21:08:08 pm »
Тие Авто Банда се најлошии.... Јас кога барав кола, и сакав да ја пробам ми вика да ја купам па да си ја пробувам. :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
« Одговори #24581 на: 21 Јануари 2022, 21:12:10 pm »
Уште ли трае приказната за потрошувачка на масло? Искрено од 2005 до 2012та речиси сите бензински мотори на сите автопроизводители трошат масло поради три причини:

- Последната ера на атмо мотори со варијабилен усис и издув, висока работна температура од 100 до 115 степени (наместо 80-90 степени како што е овие години) и борбата против издувни гасови и норми.
- Проблематични маслени карики кај сите тие мотори (ок освен мерцедес затоа што имаат најчесто принудно полнење со компресор и не им требаат мотори да вртат до 10000000 вртежи за да имаат сила).
Примери. Тојота/Лексус со нивните големи 2.0/2.5 4цил и 3.0-3.5 В6 мотори проблеми со маслени карики. БМВ со нивните Н42/46/М54/Н52 проблеми со гумици на вентили и маслени карики. Мазда со нивниот 1.8/2.0 Мотор што прегорува маслени карики до 200к. Форд со нивниот Дуратек Мотор ги има истите добавувачи како и Мазда (иста групација). Фолксваген Групацијата со нивната прва генерација ФСИ/ТФСИ/моторите на порше од тоа време се познати маслојади. Алфа/Фиат со нивниот твинспарк/твин усис. Опел со нивните маслојади 1.4/1.6 во Астра Г/Х, Вектра Ц. Французите со нивните големи мотори (за чудо малите моторчиња им се ОК). Зачудувачки, корејците од тоа време со нивните прво сопствено разработени мотори (не наследените од ГМ) немаат проблем со потрошувачка на масло. Не знам дали заборавив некоја марка, ама гарант го е имала истиот/сличниот проблем.
- Вртење до 4000-5000вртежи за да има сила моторот и да повлече споредено со сличен турбо дизел од тоа време
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6842
  • Бенве сие бенве
« Одговори #24582 на: 21 Јануари 2022, 21:22:21 pm »
Отворете тема за измами далги и бајки околу препродажби има шо да се каже

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MNikolovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 81
« Одговори #24583 на: 22 Јануари 2022, 00:20:50 am »
Отворете тема за измами далги и бајки околу препродажби има шо да се каже

Sent from my iPhone using Tapatalk

И ја сакав ова да предложам.

Исто така може и да се споделуваат проверки од страни како Car Vertical и сл., ако веќе некој проверил и открил нешто лоши, да не фрламе сите пари, може и на друг ќе му се најде.

Некогаш дури може некој и ќе провери и ќе биде се океј од аспект на историја и сл., ама ради други причини нема да се одлучи да го земе возилото, па веќе кога ги имаме податоците, штета би било да не се споделат со сите и по неколку пати да се фрлаат пари од различни луѓе за едно исто возило :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #24584 на: 22 Јануари 2022, 01:59:06 am »
Уште ли трае приказната за потрошувачка на масло? Искрено од 2005 до 2012та речиси сите бензински мотори на сите автопроизводители трошат масло поради три причини:

- Последната ера на атмо мотори со варијабилен усис и издув, висока работна температура од 100 до 115 степени (наместо 80-90 степени како што е овие години) и борбата против издувни гасови и норми.
- Проблематични маслени карики кај сите тие мотори (ок освен мерцедес затоа што имаат најчесто принудно полнење со компресор и не им требаат мотори да вртат до 10000000 вртежи за да имаат сила).
Примери. Тојота/Лексус со нивните големи 2.0/2.5 4цил и 3.0-3.5 В6 мотори проблеми со маслени карики. БМВ со нивните Н42/46/М54/Н52 проблеми со гумици на вентили и маслени карики. Мазда со нивниот 1.8/2.0 Мотор што прегорува маслени карики до 200к. Форд со нивниот Дуратек Мотор ги има истите добавувачи како и Мазда (иста групација). Фолксваген Групацијата со нивната прва генерација ФСИ/ТФСИ/моторите на порше од тоа време се познати маслојади. Алфа/Фиат со нивниот твинспарк/твин усис. Опел со нивните маслојади 1.4/1.6 во Астра Г/Х, Вектра Ц. Французите со нивните големи мотори (за чудо малите моторчиња им се ОК). Зачудувачки, корејците од тоа време со нивните прво сопствено разработени мотори (не наследените од ГМ) немаат проблем со потрошувачка на масло. Не знам дали заборавив некоја марка, ама гарант го е имала истиот/сличниот проблем.
- Вртење до 4000-5000вртежи за да има сила моторот и да повлече споредено со сличен турбо дизел од тоа време

Скоро сите коли и ден денес работна температура им е околу 105°C особено бензин.

Многу мотори не си спомнал 😅

Ги заборави Honda, колку што знам немаа проблем со масло, барем не сум слушнал за четирицилиндрашите.