Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 4571836 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #18090 на: 07 Мај 2018, 13:53:25 pm »
Ако има мака од тјунингот, 5 секунди требаат да се деси ова:

Ништо не те кошта да си ставиш проверена мапа од светски познат тјунер.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #18091 на: 07 Мај 2018, 16:08:02 pm »
Не постои универзална мапа на секое возило и гориво, секој поединечен мотор/гориво ќе си бара fine-tuning во комбинација со dyno, иначе проблеми се неизбежни...и во зависност од состојбата на аутото + тјунот + колку и како се вози ќе почнат да си откажуваат разни делови порано од вообичаено затоа што не се дизајнирани/изработени да работат на повисок стрес.

Тјунинг да, признавам, ама да го надградиш и хардверот со соодветен. Тука спаѓаат мотор, мењач и ладење + пожелно кочници, подвозје. Евентуално софтверски тјун на кола под гаранција, па да се праиш на Тошо ко ќе рикне нешто.

А да му дадам на Торко на лаптопот и да ми стаи jb4 тјун од piratebay или сам да си стаам што не е воопшто комплицирано, сепак не фала...можда ќе работи ама не глатко и прашање до кога.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #18092 на: 07 Мај 2018, 16:15:28 pm »
Според мене, вака лаички, ако мапата не е агресивна, таа може без проблем да работи на 99% од моторите за кои е наменета, односно да биде универзална без последици.

Работата е што со пеглање на истата кај конкретно возило може многу повеќе да се добие, но за тоа треба познавање на тјунерот и секако дино за да се согледаат придобивките.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #18093 на: 07 Мај 2018, 17:14:33 pm »
Не постои универзална мапа на секое возило и гориво, секој поединечен мотор/гориво ќе си бара fine-tuning во комбинација со dyno, иначе проблеми се неизбежни...и во зависност од состојбата на аутото + тјунот + колку и како се вози ќе почнат да си откажуваат разни делови порано од вообичаено затоа што не се дизајнирани/изработени да работат на повисок стрес.

Тјунинг да, признавам, ама да го надградиш и хардверот со соодветен. Тука спаѓаат мотор, мењач и ладење + пожелно кочници, подвозје. Евентуално софтверски тјун на кола под гаранција, па да се праиш на Тошо ко ќе рикне нешто.

А да му дадам на Торко на лаптопот и да ми стаи jb4 тјун од piratebay или сам да си стаам што не е воопшто комплицирано, сепак не фала...можда ќе работи ама не глатко и прашање до кога.

Така е, ама и не е. Имаш тјунери кои после 1 коментар избегаа од форумов (да не ги именувам), а имаш и тјунери од типот на ABT, APR кои имаат универзални мапи, а се на некои си 95% од перфекцијата која може да ја направи најдобриот тјунер на DYNO. Нивниот дивелопмент за stage 1 мапа може да трае и до 1 година (повеќе него ли самиот производител што се ебавал) и најчесто имаат различни мапи во зависност од локацијата. Развивањето на самата мапа е со мерење на еден куп параметри, можеби 10 температурни сензори и неколку манометри поставени на клучни локации на моторот и во секакви услови на вожња.
Кој сака нека е тјунер на DYNO, таква посветеност, пари, ресурси, луѓе, технологија, време, не може да посвети на твоето или моето возило.
Затоа коментарот ти е погрешен.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #18094 на: 08 Мај 2018, 21:20:12 pm »
Било која мапа или чип, без разлика дали е агресивна или не, може да го скрати или да го продолжи векот на моторот. Се тоа зависи од тјунингот и останатите модификации. Пример: Може со промена на мапи и мали измени на моторот да се добие +снага +економичност и подолготраен мотор. Секако ова зборам за возила што немаат повеќе од 50-100 илјади км, не за чипување на нашиве гробови тука што имаат 130 илјади на саат, и 685 илјади у позадина прегазено... xD

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
« Одговори #18095 на: 08 Мај 2018, 22:53:26 pm »

Astra 2.0 16v turbo 250ks

http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=2857461

Еве ви една комшиска , дечкото што ја продава е еден од најдобрите механичари во Битола.

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 445
« Одговори #18096 на: 08 Мај 2018, 23:40:12 pm »
Дали може да се врати тјунинг кола на фабрички сетинзи? Мојава ја имам така купено и 20 коњи има повеќе, па сакам да ја вратам на стандарт фабрички.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18097 на: 08 Мај 2018, 23:48:48 pm »

Astra 2.0 16v turbo 250ks

http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=2857461

Еве ви една комшиска , дечкото што ја продава е еден од најдобрите механичари во Битола.
Ако е син му на Слободан,тој шо е со гаражата одма покрај патот,механичар,ти се моЉа.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #18098 на: 09 Мај 2018, 00:16:30 am »
Toj e.

Врвен механичар.
;D ;D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
« Одговори #18099 на: 09 Мај 2018, 00:17:47 am »
Гаражата е покрај патот да, ама се вика Кико Демката, син му на Стево...ај кажи ти еден подобар од нив во околината ?  Секој ден имаат по 10+ коли, детето е ѕвер..а Стево пак да не правиме муабет, штета што се тргна од гаражата поради здравствени причини, човекот имаше прочитано еден куп книги за коли и на памет знаеше кој коли каков џек за дијагностика користат  (марка, модел, година од-до).

За на памет зборање да, ама јас 10 години кај нив ги одржавам колите и знам шо зборам, неколку пати поради гужва сум бил кај други и сум се заебвал.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #18100 на: 09 Мај 2018, 08:44:06 am »
Можи детето си го бива, ама срамота е то да го наречиш “Сервис“. Можи да речиш дека е шупа покрај патот со дупка на средина.

Јас сум бил кај нив, ми завршија работа шо ми беше проблем од друг мајстор. Наместо да имат дигалка како сите сервиси, овие ваделе хауба, тегнеле мотор. Па после хауба цела крива, оштетена. Резил.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #18101 на: 09 Мај 2018, 09:09:29 am »

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #18103 на: 10 Мај 2018, 23:38:04 pm »
https://m.mobile.de/auto-inserat/subaru-brz-2-0i-automatik-sport-birkenwerder/261590014.html?ref=srp

Kolku  odprilika bi kostala so se davacki?

Грубо... на ценава додади:
300е „транспорт“
5% царина
6% акциза
18% ддв
+ уште 100-тина евра „хомологација“
+ уште регистрација и таблици..

Би рекол, околу 5500-6000 да стане македонска. Со здравје да се вози :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html