Автор Тема: проект: алфа ромео 155 твинспарк-реновирање и малку пимпање, ама само малку...  (Прочитано 72450 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
за проектов е потребно следново:

една алфа ромео во роскоп верзија... ја имам. презентација со слики утре-задутре, чим ке сликам...
мотор и мењач во солидна состојба-ги имам.

3 кила боја
2 кила кит
1 кило грунд
препорачливо е предна хауба да се смени
рака што ке мачка, струга и остали металолимарски зафати

се ова имам... хаубата веке ја сменив....

бидејки е роскоп верзија ми фалеа и следниве работи:

пресредување на електрична инсталација:

-прозор не работеше-моторче прегорено-средено
-жмигавци немаше-средено
-централно пола ради-пола не и тоа средено
-електрична инсталација под хауба за плинскиот уред комплетно извадена поради она што јас го викам 10 годишно прикрпување.. не сакате да видите на што личеше тоа кога отворив хауба... на сите страни жици, подзагорени, подзастопени и висат парчиња изолири.. во 3-4 случаеви ваљда немале изолир па се послужиле со кеса најлонска за да изолираат па со конец ја стегнале.. отровно бе.. незнам како не се запалиле досега

е сега,
-бензински дизни, уништени заради долгото возење исклучиво само на плин поради прегорена бензинска пумпа, која па прегорела затоа што останало без бензин во резервоар, а па така изненадно останало без бензин затоа што и протекле едно или повеке црева за бензин...

сменив пумпа... ја вклучувам,па кога рече тече бензин од сите страни... ајде 2 метра црева Ф8 и едно 10 стеги се сменив... па вклучувам пумпата ок е не тече, ама па и не работи колата на бензин... проклето на плин се навикнала... му се јавив на еден другар, ме одвлеча низ некои села онаму кај еден што растурал алфи и му зедовме дизни... ги ставаме дизниве запали некако ама клокоти и трокира... и тие не чинат.. ке има кавга утре си викам, му се јавивме, не викна да дојдеме со колата таму ке средел он...

излагам на автопат да ја пробам како иде колава ово-оно... стискам ко неарен, во 4-та 160 скоро 170, уште малце клипови ке почнат да фрштат низ хауба... ај викам доста е, не за друго почна да тресе волан некако многу чудно... застанувам и се враќам назад... во гаража стигам, вадам клуч да проверам тркалата дали се лабави.. пази моментов: ПРЕДНО ЛЕВО ТРКАЛ СЕ ДРЖИ САМО НА 1 ШТРАФ... од останатите 3 еден комплетно го нема а 2 се провртени... дрн-дрн ало друже, да ти со деловите за алфа.. ај те молам и една главчина спреми, сега ке дојдам да ја земам... ја сменивме и нејзе... дрн-дрн ало педер, ти што ми ја даде алафата... све живо да ти ебам, ако те најдам на улица ке те газам со нејзе или со што и да сум... требаше да ми кажеш, за малку бе со лопатче ке ме собираа од асвалт бе мамата... знаеш ли на 160 со само 1 штраф на тркало и тоа предно како пука алу бандаж? и знаеш ли бе мајчин што се дешава тогаш?

не е битно... нејсе... сум имал живот-век у мене сеуште...

понатака за мали пари што се вика, 4.000 денари ги имам спортски спирали и амортизери за оваа алфа...

е сега... барам турбина, интер кулер, цевки потребни овој мотор да се направи да биде турбаш.

до сега добив понуда за околу 300 евра да се вгради турбина... сега за сега алфава е со 130 коња... со турбина ке биде околу 180 коња...  чекам одговор од уште луге, а и не е хитно, пошто прво лимарофарбарските работи да се завршат а и очекувам од вас тука да понудите солуција некоја...

и нај веројатно бандажи ке и сменам пак.. 15-ки се, сакам 14-ки, ама за тоа отом потом...
« Последно менување: 17 Февруари 2013, 10:49:10 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Онак, ти бе друже си легенда! Алал да ти е мирен не седиш место не те фаќа само напред :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
мора негативитет да се исфрла негде друже... а кај ке го истеруваш ако не на она што ти е омилено хоби, а мене ми е токму ова, автомобилизмот... и нај веројатно кога ке завршам со алфава, за брзо време ке ја продадам.. мене тоа ми е интересно, да ја средам колата пиц-пец ама не и да ја експлоатирам... треба ептен нешто да ме тагне за нејзе па да ја задржам... а сега за сега алфа тешко ме тагнува...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Ако не е тајна, колку ја купи ???
« Последно менување: 26 Јануари 2013, 03:09:54 am Бузуки »

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
онам имам едно другарче што продава комплет турбо цевки итн.
едон и рики ја имаат видено па нека кажат нешто повеќе

свака ти част за проективе,место не те фаќа :)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond

Еве од мене одговор, нека си кажи и Онак ако има нешто друго

и ја влагам у друштвото на алфисти... пазарена за компензација алфа 155 твин сарк... би требало во вторник-среда да ја имам кај мене

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Ги смени лагерите на амортизери? Колку те чинеа?
Со среќа проектов, и не знам зошто на помали бандажи идеш, ако може образложение?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
за поише да држи кога ќе лупне 230-240 слик гума на 14ки има сите да се чудат ;D

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
Само напред Онак, аирлија да е !

Туку да ја земиш и оваа па да правиш Q4 :)

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=628338

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
ovoj e prevarant...nekogas i negde alfata bila q4 ama veke ne e, standard e so predna vuca!!!

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
за делови види кај Жаре сигурно има
Иначе само напред и јас едно време бев на ум за 155ка ама рано е уште не е олдтајмер :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи

не е тајна... ја зедов компензација и ни сам незнам точно колку ама околу 600 евра излага муабетот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Ги смени лагерите на амортизери? Колку те чинеа?
Со среќа проектов, и не знам зошто на помали бандажи идеш, ако може образложение?

видиш, тоа заборавив да го кажам... не ги сменив... ке ги сменам иако сеуште не сум ги купил.. тоа ми е напоредна работа, зашто е брзо за мењавање. само ги пушташ двата горни штрафови од амортизерот и го запињаш истиот надоле и се ослободува лагерот...

а 14-ки... па 14-ки се фабричка димензија за овие алфи, плус ке добие на подобар торк на влечење со нископрофилни гуми.. по стартна ке биде.. ке се изгуби малку само на крајна брзина... а со турбина и веројатно и ке ја чишувам, крјната брзина само господ знае колку ке биде.

чекам одговор од чип тјунинг а и од овие со чип боксот да ми кажат цена и добиена снага на возилото без турбина...после ке се прават калкулациите со турбина колкава снага ке биде. според пресметните на самоил дискутираме за околу 230 коња. на таа шасија и таа тежина би требало возилото да биде метак...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
онам имам едно другарче што продава комплет турбо цевки итн.
едон и рики ја имаат видено па нека кажат нешто повеќе

свака ти част за проективе,место не те фаќа :)

дај да стапам у контакт со него некако.. телефонче нешто? може и во пп.. или дајте му мој телефон нека се јави.. да видиме што и како ке понуди...

плус синоќа касно беше сум изумил и уште една работа... барам исто така квалитетен а не прескап мајстор што прави-монтира и РОЛБАР на возила.. т.е. она стандардно, зима цевки и работи на лице место...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
за делови види кај Жаре сигурно има
Иначе само напред и јас едно време бев на ум за 155ка ама рано е уште не е олдтајмер :)

дај од овој жаре контакт... моеш пп или прати ми смс... турбини има со се цевки? кај се наоѓа?

тенк ју...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk