Автор Тема: Андроид Апликации и Телефони  (Прочитано 1351682 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Андроид Апликации и Телефони
« Одговори #5055 на: 15 Мај 2015, 00:13:26 am »
Појма неам, кај мене супер си функционираше... И од мене, и са друге стране јастука, звукот си беше супер, без прекинување, крчење, и слично.

Провери 10 снимки една мора да имаш таква, пак знае да зеза.

Не знам дали ги имам уште снимките... Телефонот го сменив пред некое време, така да, ни апликацијата не ја користам.
Знам само дека кога ја користев, арна си беше.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #5056 на: 15 Мај 2015, 09:47:59 am »
Не сум знаел дека има толку настрани форумџии овде, што фетиш им е да снимаат разговори ... После немојте да се чудите зошто сме во оваа септичка јама. Ако сте толку наклонети кон снимање, снимајте се сами а не други луѓе. Зборот приватност очигледно е мислена именка овде.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5057 на: 15 Мај 2015, 16:12:14 pm »
Јас бев принуден да снимам разговори, пошто као Прецедник на зграда, повеќе пати ми се деси да некој ми се праи на Тошо во врска со некој муабет што сме го правеле на телефон, па затоа...

Веќе не снимам ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5058 на: 18 Мај 2015, 15:15:04 pm »
незаконски е да ме снимаш без да знам. ми го објасни законот еден правник. не е незаконски да снимаш ако сум известен, ама ако не сум, е незаконски. одкако ке ме известиш, можеш да снимаш, а мое е да одберам дали ке зборувам или ке ја прекинам врската.

Колку што знам, тоа е само под услов ако разговорите после ги слуша трето лице, т.е. некој што не учествувал во разговорот. Во тој случај и двете страни мора да бидат информирани (и имплицитно да се согласат) дека се снимани.

За разговор меѓу двајца, разговор кој после нема да го слуша некој трет е онака како што рече дени. Снимај си за свои лични потреби, а нелегално е во смисла што тие снимки немаат легална значение, т.е. не можеш да ги употребиш како доказ во некој хипотетски спор.

Значи, не е забрането да си ги снимаш разговорите во својот телефон. Кога би било забрането во секој случај - како што ти си го разбрал правникот -  тој закон би бил неприменлив: како ќе ме спречиш да снимам на мојот телефон и - уште поважно - како ќе докажеш дека сум снимал, ако таа снимка ја поседувам само јас и сум ја чул само јас? Закон кој не може да се спроведе (анг. enforce) не може да биде закон.

Не знам, не се разбирам многу, ама мене лично ми нема логика да постои забрана чие прекршување е недокажливо.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #5059 на: 18 Мај 2015, 16:15:08 pm »
Еве што вика законот, па вие сами проценете.

Неовластено прислушкување и тонско снимање

Член 151

(1) Тој што со употреба на посебни уреди неовластено прислушкува или тонски снима разговор или изјава што не му е наменета, ќе се казни со парична казна или со затвор до една година.

(2) Со казната од став 1 ќе се казни тој што ќе му овозможи на неповикано лице да се запознае со разговор или изјава која е прислушкувана или тонски снимана.

(3) Со казната од став 1 ќе се казни и тој што тонски ќе сними изјава што му е наменета, без знаење на оној кој ја дава, со намера да ја злоупотреби или да ја пренесе врз трети лица или тој што таквата изјава непосредно ја пренесува врз трети лица.

(4) Ако делото од ставовите 1, 2 и 3 го стори службено лице во вршење на службата, ќе се казни со затвор од три месеци до три години.

(5) Службеното лице од став 4 кое делото го сторило по наредба на претпоставениот и го пријавило пред да дознае дека против него е покрената кривична постапка,
     ќе се ослободи од казна.

(6) Ако делото од овој член го стори правно лице, ќе се казни со парична казна.

(7) Гонењето за делото од ставовите 1, 2 и 3 се презема по приватна тужба.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5060 на: 18 Мај 2015, 16:17:06 pm »
Значи снимај си до утре. :)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #5061 на: 18 Мај 2015, 16:27:42 pm »
Па не баш :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5063 на: 18 Мај 2015, 16:44:48 pm »
Баш, баш. Секој разговор во кој сум јас лично е наменет за мене и можам да го снимам. Според точка 1.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #5064 на: 18 Мај 2015, 16:48:48 pm »
Исто така не користиш посебен уред ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5065 на: 18 Мај 2015, 19:04:36 pm »

Kaко не баш, тачно истото го вика законот она што го спомна дени а ја го раскажав

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5067 на: 19 Мај 2015, 01:40:25 am »
Значи снимај си до утре. :)
Kaко не баш, тачно истото го вика законот она што го спомна дени а ја го раскажав
Баш, баш. Секој разговор во кој сум јас лично е наменет за мене и можам да го снимам. Според точка 1.

и според точка 3 несмееш да ме снимаш мене додека ти зборам на тебе, ако не си ме известил дека ме снимаш:

(3) Со казната од став 1 ќе се казни и тој што тонски ќе сними изјава што му е наменета, без знаење на оној кој ја дава, со намера да ја злоупотреби или да ја пренесе врз трети лица или тој што таквата изјава непосредно ја пренесува врз трети лица.
бидејки ти не водиш монолог, туку и јас сум на таа снимка, односно, потполно истото што го пишав пред некој ден.. повели:

незаконски е да ме снимаш без да знам. ми го објасни законот еден правник. не е незаконски да снимаш ако сум известен, ама ако не сум, е незаконски. одкако ке ме известиш, можеш да снимаш, а мое е да одберам дали ке зборувам или ке ја прекинам врската.
« Последно менување: 19 Мај 2015, 01:48:18 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5068 на: 19 Мај 2015, 08:48:33 am »
А намерата е после болдираното. :)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #5069 на: 19 Мај 2015, 09:34:22 am »
Запирките значат набројување а не дека треба сите услови таксативно да се исполнети.