Автор Тема: New Skoda Octavia III 2013  (Прочитано 43747 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: New Skoda Octavia III 2013
« Одговори #45 на: 27 Јануари 2013, 10:35:13 am »
VW си брца прст у око. Луѓе ќе се свртат кон Dacia и слични брендови, бегајќи од цената на овие новиве шкоди фаувеа. На добар пат е да го запусти брендот. Лесно ќе изберам џета место октавија (на пример).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #46 на: 27 Јануари 2013, 11:12:04 am »
Ama dali lesni ke dades 5000 plus za jetta e prasanjeto. :) pogotovo koga ke legne cenata.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #47 на: 27 Јануари 2013, 12:05:30 pm »
Да видиме чии цени колку ќе легнат. Јас тоа го зборувам, дека со овие цени сега објавени, споредено со цените на џета кога беше промовирана (а и сега), лесно може да издрифташ накај џета покрај октвија. Секако, реков, тука се и другите европски конкуренти во тој ценовен ранг, како меган седан и фокус седан.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #48 на: 27 Јануари 2013, 12:21:04 pm »
Е да,џетата е поубава од октавијава,ама далеку од тоа дека и оваа не ја бива..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16755
  • Keep it 100
« Одговори #49 на: 27 Јануари 2013, 14:20:33 pm »
Октавијава ќе биде околу 1000 евра поефтина од Golf 7, а Jetta-та со истиот 1.2 tsi 105 кс и со старата платформа почнува од 19,000 евра.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34291
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #50 на: 27 Јануари 2013, 16:55:09 pm »
Ние ко демек сите сега ќе купуваме џети и октавии па за цениве сме се фатиле :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #51 на: 27 Јануари 2013, 19:35:48 pm »
Октавијава ќе биде околу 1000 евра поефтина од Golf 7, а Jetta-та со истиот 1.2 tsi 105 кс и со старата платформа почнува од 19,000 евра.
1000 поефтина е премалку поефтина. Имање старa платформа не е маана во фауве светов колку што разбрав ;) Имиџот на ефтин а добар „фауве“ е нешто што треба да те привлече да купиш шкода.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #52 на: 27 Јануари 2013, 19:44:38 pm »
Новата Октавија порасна во димензии и веќе стана многу блиску во големина со Passat. Затоа и ја споредија со него Autobild.de. А со цена поефтина од Golf ја прави да биде баш ефтин и добар "фауве".

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #53 на: 27 Јануари 2013, 19:45:14 pm »
Дојдена е оваа кај нас, знае некој? Не сум отишол преку улица да проверам.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30067
    • CARclub.mk
« Одговори #54 на: 27 Јануари 2013, 19:46:51 pm »
Уште не.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #55 на: 27 Јануари 2013, 19:54:31 pm »
Новата Октавија порасна во димензии и веќе стана многу блиску во големина со Passat. Затоа и ја споредија со него Autobild.de. А со цена поефтина од Golf ја прави да биде баш ефтин и добар "фауве".
Секој нов модел расте во димензии, но сепак Октавија е возило кое е „ефтин голф со 550 литри гепек“, не е пасат. Тоа е возило кое е наменето за пазарите во развој, како македонски, бугарски румунски итн. Таму е местото. Разликата меѓу Џета и Октавија во потрошениот лим при производство е -  1 квадрат да речеме (оптимиситички). Димензиите не се мерка за големинта и припадноста на одредена класа. Споредбата со Пасат ја сметам за мана на пасатот, не за предност на октавијата. 

Сепак, моето мислење е дека за парите (или 3-5% повеќе) би возел друга значка, а не синоним за евтина алтернатива.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #56 на: 27 Јануари 2013, 20:34:20 pm »
Возило наменето за пазарите во развој, мислам дека не е повеќе. А што друго е Пасат ако не голф со продолжено меѓуоскино растојание и поголем гепек? Ако грешам нека ме поправат Зеро или Велештрумф.

Autobild.de исто така ја споредија Октавијата со Golf 7, и двата модели беа опремени со 1.4 tsi 140 кс. Според нив Октавијата има послаба изолација, торзија позади, подобро возење на автопат, но послабо држење во кривини од Голфот. Во се останато била на исто ниво, а нејзината цена била за 1800 евра пониска.

The conclusion of AUTO BILD Editor Stefan Voswinkel: "Attention, golf, here's your biggest rival ... the new Octavia."
http://www.autobild.de/artikel/skoda-octavia-vw-golf-vergleich-3767327.html

Значката мене не би ме одвратила доколку некој автомобил изгледа атрактивно и вреди за парите, а не па поготово кога е баш ефтин Фолксваген. Која друга значка ќе ја возиш за 3-5% повеќе пари?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #57 на: 27 Јануари 2013, 20:45:17 pm »
Одговор на последното прашање: Фауве :)

Сеа друго, за платформата. Модуларната платформа овозможува голф и пасат да делат „ист концепт“, но трагот, меѓуоскиното растојание (а со тоа и просторот во кабина) e  одреден од конкретната платформа. Во прес рилисот се споменуваат платформите на новите голф, леон и а3. Значи таа е платформата, таа е класата. И така ќе биде оценета и од Euro NCAP, како small family car, за разлика од passat-от кој е во класата на large family cars.

Autobild.de очигледно не знае веќе со што да ја спореди, па да му помогнеме. Нека ја споредува со конкуренцијата вон фамилија. Можеби подобар впечаток ќе добиеме за возилото.

Значката не е битна. Имиџот е битен. Да те постетам само, дискусијава почна кога реков дека Фауве си бра прст во око, и дека благодарение на политиката, шкода и октавија може да испадант од игра. Или можеби ќе испадне џета од игра. Сеедно. Некој е вишок. Кога би се држел до ставот Шкода да биде брендот кој треба да може јас да си го приуштам во МК, како просечен македонец, тогаш би било далеку подобро и за шкода и за фауве.

Отсутен DasAuto.

• Сениор
  • Пораки: 4586
  • ~ Full of soul ~
« Одговори #58 на: 27 Јануари 2013, 20:51:24 pm »
Симо,ме радува тоа што се интересираш и за Фауве ;)
↯↯ Don't try to follow me ↯↯

http://www.youtube.com/watch?v=b_v5fPI-DUw

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #59 на: 27 Јануари 2013, 21:32:41 pm »
Цитат
MQB models may range from superminis to large family cars, replacing the current generations of models. The MQB architecture will supersede the current PQ25, PQ35 and PQ46 platforms.
All MQB cars will share the same front axle, pedal box and engine positioning, despite varying wheelbase, track and external dimensions.
http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_MQB_platform

Аутобилд ќе ја спореди и со другите конкуренти од нејзина класа, ова е само за почеток.

Моделите им растат и созреваат. Сега новава Октавија е ефтин VW со изглед на Audi. За пазарите во развој сега ќе основаат нов нискобуџетен бренд. Не навлегувам во политиката на групацијата за класирањето на нивните модели. Главната поента е дека Octavia III нуди најмногу за парите!