Автор Тема: Во потрага по компактен СУВ  (Прочитано 61351 пати)

Отсутен joco225

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
Одг: Во потрага по компактен СУВ
« Одговори #285 на: 27 Февруари 2013, 12:56:17 pm »
Дарко, прво многу да те пофалам за исцрпните постови.

Стварно треба да има вакви постови од некој кој посветел доста време да го најде тоа сто го бара.

Ама колку и да некој опишува детално, друго е кога лично ќе се седне и повози возилото.

Така јас сакм да додадам коментар за KIA Sportage 1.7 Дизел.

Лично и јас во моментов барам некое "Џипче" односно кросовер за жена ми па ќе ги наведам моите размислувања и искуства.

Сега за сега имам ја имам возено само Киата, ама мене лично ми направи многу ќеиф.

Прво да објаснам дека бара нешто до 15000 Евра и бев спремен дека за таа сума ќе мозам да си дозволам само несто половно по можност 2-3 години старо и со километраза не поголема од 80000км.

Бензинци не ни доагаат во предвид. Мислам дека бензинците кои се нудат со смешни 1.2 или 1.4 па дури и 1.6 мотори не само сто се поспори од модерниве дизели туки и секогаш повеќе ќе трошат.

А мене возилово ми треба и за градска вожња и за на отворено, знаци ќе се вози секој ден.

Киата мене ми се допаѓа највеќе во класата, значи поубава ми е визуелно од IX35, Forester и Yeti.

Единственио Tiguan ми е поубав.

Исто така внатре изгледа доста ОК, дури и доста едноставен и суптилен дизајн има. Уште кога прв пат седнав мењачот и потпирачот ми се наместија идеално на лактот и дланката, значи некако ептен ми легна.

Моторот 1.7 со 115кс е малку слаб ама за низ град е солиден и е со 6 брзини. Многу убаво и тивко работеше и лесно влечеше на ниски обртаи.

Ама да, би сакал да е појак.

Овој што го пробав е со најслаба опрема, има аутоматска клима, ама тоа јас не го рачунам за опрема.

Радиото ми се свиѓаше што има опција за УСБ и за iPhone iPad.

Сум седнал во CR-V и во HR-V и ентериерот во Хонда ми е мене стварно мизерен, ја поштувам Хонда за квалитет и издршливост, ама за дизајн и изглед се стварно мизерни.

Сум се возел во Yeti 1.2, Opel Antara и во Captiva и тие не ми направија толку ќеиф ко Киата.

Следно да го пробам ми е Tiguan.

Па ќе пишам мое искуство.

Можда и психата ми делува бидејќи за цената која ја добив за Киата не мозам ништо друго да споредам.

Ја начекав од еден близок прекупец кој ја зел во компензација од Киа со ниска цена. Ми ја остави за 16500 Евра нова!

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #286 на: 27 Февруари 2013, 13:17:07 pm »
Дарко, прво многу да те пофалам за исцрпните постови.

Стварно треба да има вакви постови од некој кој посветел доста време да го најде тоа сто го бара.

Ама колку и да некој опишува детално, друго е кога лично ќе се седне и повози возилото.

Така јас сакм да додадам коментар за KIA Sportage 1.7 Дизел.

Лично и јас во моментов барам некое "Џипче" односно кросовер за жена ми па ќе ги наведам моите размислувања и искуства.

Сега за сега имам ја имам возено само Киата, ама мене лично ми направи многу ќеиф.

Прво да објаснам дека бара нешто до 15000 Евра и бев спремен дека за таа сума ќе мозам да си дозволам само несто половно по можност 2-3 години старо и со километраза не поголема од 80000км.

Бензинци не ни доагаат во предвид. Мислам дека бензинците кои се нудат со смешни 1.2 или 1.4 па дури и 1.6 мотори не само сто се поспори од модерниве дизели туки и секогаш повеќе ќе трошат.

А мене возилово ми треба и за градска вожња и за на отворено, знаци ќе се вози секој ден.

Киата мене ми се допаѓа највеќе во класата, значи поубава ми е визуелно од IX35, Forester и Yeti.

Единственио Tiguan ми е поубав.

Исто така внатре изгледа доста ОК, дури и доста едноставен и суптилен дизајн има. Уште кога прв пат седнав мењачот и потпирачот ми се наместија идеално на лактот и дланката, значи некако ептен ми легна.

Моторот 1.7 со 115кс е малку слаб ама за низ град е солиден и е со 6 брзини. Многу убаво и тивко работеше и лесно влечеше на ниски обртаи.

Ама да, би сакал да е појак.

Овој што го пробав е со најслаба опрема, има аутоматска клима, ама тоа јас не го рачунам за опрема.

Радиото ми се свиѓаше што има опција за УСБ и за iPhone iPad.

Сум седнал во CR-V и во HR-V и ентериерот во Хонда ми е мене стварно мизерен, ја поштувам Хонда за квалитет и издршливост, ама за дизајн и изглед се стварно мизерни.

Сум се возел во Yeti 1.2, Opel Antara и во Captiva и тие не ми направија толку ќеиф ко Киата.

Следно да го пробам ми е Tiguan.

Па ќе пишам мое искуство.

Можда и психата ми делува бидејќи за цената која ја добив за Киата не мозам ништо друго да споредам.

Ја начекав од еден близок прекупец кој ја зел во компензација од Киа со ниска цена. Ми ја остави за 16500 Евра нова!

Затоа е важно секој да проба пред да купи. Вкусот е субјективна работа, и не на сите ни се бендисува исто нешто (да беше така сите ќе возевме идентично возило). Што се однесува до инериерот на ХРВ -то, со оглед дека е  дизајнирано 1999 година, мене ме бендисува како изгледа а и како се покажа во поглед на квалитетот (крцкање, топење и слично) (да треба да го купувам сега со истиот интериер дефинитивно би го доживеал оскудно). За ЦР-В, не знам дали си влегол во нов модел (има уште два во салон види ги), мене лично ми е баш тамам. Ем доволно шминка, ем не е кичасто, ем доволно квалитетно.
За КИА -та имам другар кој што има CEED, и од сам старт има некои ситни проблеми (не му се затвараа прозорите, а последно му се излупи слој пластика од шалт таблата, наводно бил познат проблем, и му го средија под гаранција).

Како и да е.. Не брзај, ако ги имаш средствата и не зависиш од кредит, пробај, испитај :). Да треба јас да земам до 15000 еур и ни евро повеќе ќе земам Јети. Обавезно пробај го и немај предрасуда..

поздрав

Дарко

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #287 на: 27 Февруари 2013, 13:25:17 pm »
за 15000 евра и ни цент повеќе јас би зел дастер дци со највише опрема што може за тие пари.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #288 на: 27 Февруари 2013, 13:25:55 pm »
Od Skoda begaj druze. Samo Honda ili Subaru. Za Subaru da odrzavas trebe da imas dzeb do kolena.
Ako sakas eftino i Ubavo pogledni Great Wall Hover vo salonot vo TCC Plaza. 2.4 benzin so plin poln pogodok. Cena 11000 EUR a kvalitet ODLICEN. Vo Bugarija imas primeroci so po 150KKM.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #289 на: 27 Февруари 2013, 13:27:45 pm »
Od Skoda begaj druze.

зошто?

(ова више те прашав еднаш ама не ме удостои со одговор)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #290 на: 27 Февруари 2013, 13:29:46 pm »
Bugar повторно ручал непелцовани домашни миленици ;D :D ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #291 на: 27 Февруари 2013, 13:32:47 pm »
Skoda ja kupuvas denes i ostanuva tvoja forever. Daleku e od kvalietn vozilo. Site sto znam sto imale Skoda (Favorit, Felicija, Fobija, Ostavija) nikogas povekje ne bi kupile. Najbitno e sto tesko se prodava. Ista e ama ne e ista so VW. Da bila ok ke bese masovno vozilo kaj nas i vo EU i ke rasturase po prpdazbi.
Duri i kako polovno vozilo begaat od nego lugjeto.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #292 на: 27 Февруари 2013, 13:43:23 pm »
„од Шкода бегај, ама обавезно провери Great wall...“

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #293 на: 27 Февруари 2013, 14:41:46 pm »
На колку ширења на дезинформации, деградации на дискусија, тролања, измислици и гомненици, администрацијата  превзема конкретни мерки (бан) за да не поштеди од Бугар?
Дали има шанса да се изнајде трајно решение за бугарофилието?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #294 на: 27 Февруари 2013, 14:58:15 pm »
Тестовиве ги читам со кеф, имам едно прашање до Дарко, дали тестираше Куга?

Другото е топ, едвај чекам да прочитам уште нешто :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #295 на: 27 Февруари 2013, 15:10:59 pm »
Ооодлични одлични постови ! Колку човек и да не се разбира што конкретно сака од едно возило и како треба еден комплетен тест да изгледа - Ке научи !

ОТ : Ке да треба да се надополни списокот со правила на однесување со правилото : Не ги земајте здраво за готово постовите на Бугар ;D

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #296 на: 27 Февруари 2013, 15:50:35 pm »
Волво-то не е малце прескапо, со оглед на пишаното до сега, ај што влага во преиум сегмент ама и цената му височка.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #297 на: 27 Февруари 2013, 17:12:48 pm »
Тестовиве ги читам со кеф, имам едно прашање до Дарко, дали тестираше Куга?

Куга,да бееее.Куга е одлично возило според мене.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #298 на: 27 Февруари 2013, 17:17:35 pm »
Му ја спомнав јас кугата неколку страни поназад и не знам дали ја има тестирано, ама знам дека ја нема купено.

Отсутен joco225

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #299 на: 27 Февруари 2013, 17:38:08 pm »
Kuga mi e na lista za testiranje na mene.

Ama nova mi e skapa, a polovni nema mnogu po oglasive.

Mnogu sum zagrean za Tiguan. Ke trknam do Porsche drugata nedela.

CR-V dizel najdov edno polovno na pazar3, ama ne mozam da go dobijam covekot.

Na slikite unutra izgleda mnogu retro, ko nekoj star Honda Shuttle.

Honda kako marka mnogu ja postuvav do pred nekolku godini, jas imav dva Civika VTI, a brat mi momentalno ima Acord 2007 restajling, i mozam da kazam deka zaostanuvaat vo dizajn na enterierot vo sporedba so evropskite.
I ne e nesto kvalitetna vnatre, ne krcka nisto ama sedistata koi navodno bea so polu koza i alkantara pocnaa nekako da obleduvaat a kolata ima 70000km. i sumnjam deka voopsto e toa koza, posto mi lici na imitacija.
Nekako vo Honda mi fali nekaov shmek, porano isto taka bea spartanski vnatre, ama i konkurencijata bese blisku, sega evropskive spored mene se ponapred.
A i vo snaga pak evropskive, posebno germanskite motori imaat najvise konji po litraza.

Da se vratam na tema, mene licno od SUV najvise mi se svidja Mazda CX-7. I vnatre i nadvor spored mene izgleda fenomenalno.

Ne sum vozel ama mislam deka nema da razocara na voznja. Steta nema polovni dizeli za prodazba.

Darko, sledno ste e na test?