Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1523440 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Цена на горива
« Одговори #7845 на: 18 Октомври 2016, 19:24:30 pm »
Очекувано беше, и доларот и нафтата поскапеа. во хрватска поскапе минатата недела

Мала исправка  ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7846 на: 18 Октомври 2016, 21:52:22 pm »
Мислев на нафата на светска берза, не за нафтата во Хрватска ако добро те разбрав. Секој ден го следам курсот на доларот и цената на нафтата и логично ми беше дека ќе скокнат цените на горивата кај нас. Пресетката на цената на горивата во МК е на база на формула во која главна улога имаат баш курсот на доларот и цената на нафтата на берза..
Brains are awesome. I wish everybody had one.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7847 на: 18 Октомври 2016, 21:54:16 pm »
Јас секогаш гледам недела дена претходно како се движи цената во хрватска, и одма знам како ќе се смени кај нас. Не мора да тупам глава со курсеви на долари и барели брент :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7848 на: 18 Октомври 2016, 22:26:04 pm »
Јас тупам глава од други причини ;D.

Кажи ми дали секогаш кога имало покачување на цената на горивата во Хрватска имало и кај нас? Те прашувам од причина што минативе месеци имаше покачен курс на доларот и на цената на нафтата на берза и очекувано беше дека ќе се поскапат горивата кај нас ама не испадна така. Мое субјективно мислење е дека не дозволуваат од влада да рипаат цените ради изборите, а реално треба согласно начинот на кој се пресметуваат. Чисто ме интересира.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7849 на: 18 Октомври 2016, 22:35:54 pm »
Кај хрватите пресметката е малку поинаква од нашите. Нивната се базира на „европска берзата на деривати“, каде што сите купуваат деривати.  Не глумат ко нашиве нешто цена на барел цена на долар... Ако е цена на барел и цена на долар, зошто тогаш процентуално различно се покачуваат дизели и бензини? Некогаш ќе рипне дизелот, ќе остане бензинот, некогаш обранто, некогаш со различни проценти.. нелогично. Затоа пресметката на хрватите прилично прецизно ја одразува сликата за она што ќе се деси кај нас по една недела (и они на две недели ги корегираат ми се чини, само една недела сме разлика)....

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7850 на: 18 Октомври 2016, 22:42:58 pm »
Изгледа не ме разбра Симо. Ме интересира дали секогаш кога ќе поскапат горивата кај нив истото се случува и кај нас или не? Кај нас ништо не проаѓа без амин од власта. РКЕ е само продолжена рака на власта. Инаку се согласувам дека начинот на пресметка на цената на горивата кај нас е далеку од идеален и реален ама тоа е. Формулата по која ги пресметуваат цените не може ни НАСА да ја одгатне.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7851 на: 18 Октомври 2016, 22:52:46 pm »
Скоро секогаш, освен кога од политичко-поентирачки причини ќе рипнат недела - две кај нас.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
Одг:
« Одговори #7852 на: 31 Октомври 2016, 16:18:56 pm »
Денеска ќе има нови цени или нареден понеделник?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7853 на: 31 Октомври 2016, 16:25:22 pm »
Помина регулаторна, рече сстануваат исти цените.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1305
« Одговори #7854 на: 31 Октомври 2016, 16:29:03 pm »
Утешително е што нафтава на берза деновиве е падната за околу 4%

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7855 на: 12 Ноември 2016, 08:52:26 am »
WTI Crude Oil
$43.41   ▼-1.25       -2.88%
2016.11.11 end-of-day

Brent Crude Oil
$44.75   ▼-1.09       -2.44%

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #7856 на: 13 Ноември 2016, 09:17:38 am »
Незнам за нафтата ама плинот падна од 29,5 на 28,5.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #7857 на: 14 Ноември 2016, 12:17:16 pm »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7858 на: 14 Ноември 2016, 12:44:54 pm »
Живела влада! Живели Избори!!!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9228
« Одговори #7859 на: 14 Ноември 2016, 14:13:26 pm »
утрово плинот на МП беше покачен за денар, може вечер ке во вратат :D