Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1412027 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Одг: Цена на горива
« Одговори #7305 на: 24 Август 2015, 15:58:20 pm »
Во кола се возат двајца.

Во лимузина како мечката 4 души.

Ретко која кола собира 5 луѓе, тоа комбиња некои или бусчиња.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7306 на: 24 Август 2015, 17:32:25 pm »
aj za kerozinot ima ekonomska opravdanost,edinstveni se vo mkd.
dali se MP edinstveni vo makedonija sto rabotat so nafteni derivati?ne.
a monopol e poso eve ti realna situacija kade sto i da sakas da gi sredis da rabotat kako treba,ti vika 'kriza vo drzavata'.
zatoa treba da se rascepkaat nabavkite od povekje dobavuvaci,da nema vakvi uceni od MP.
na kraj kraeva,ako samo MP ispolnuva krteriumi za gorivo,zaso togas rabotat drugite so nafteni derivati? za vakvi raboti ne bi trebalo sekogas najniskata cena da e presudna(MP kako najgolem-monopol,gi jade ostanatite vo taa stavka na tenderot).
basicly,MP ja drzi drzavata za jajca so momentalnava postavenost i sekoj obid da se sredi propagjanjeto na MP,se stiskaat jajcata i se veli'kriza vo drzavata'
ja ne sfakjam kaoo sitnite akcioneri do sega ne rekle nisto? 4 godini MP raboti so zaguba za smetka na Oilko so dobivka. zamisli imas akcii i sekoja godina akcijata ti vredi se pomalku poso andreja i drugarcinjata go prelevaat kapitalot vo Oilko... i najjakoto e sto ti nemas akcii vo Oilko,poso Oilko e bezmalku privatna firma na ajducite na celo na MP.
i sea ako kazes deka na 'berzata' akciite na MP ne pagjaat,kje te potsetam zaso nashata 'berza' ne e povrzana so niedna druga propper berza vo svetot. poso ne e berza,poso sluzi za insajderski prelevanja na pari na ajducite kako kje im tekne. na nashata 'berza' vazi sve,samo ne pravi berzanski zakonitosti.

мемрзи да објаснувам, како што реков мислам дека ке се подзатегнат малку работите, па можда и ние обичните смртници ке видиме некое фајде од целава ситуација... НО, морам да ти посочам дека во еден тендер не се гледа само нај ниската цена... има многу други фактори за одлучување на  НАЈ ПОВОЛНА ПОНУДА... затоа и се вика така, нај поволна понуда а не нај ниска понуда...

еве, јас ти гарантирам дека можам со 2 денари подоле мазутот да го понудам од макпетрол... и тоа пак од нив ке го купам... и ке добијам нај ниска понуда... финтата е што неможам да обезбедам превоз за истата.. неможам ни да гарантирам точен датум на испорака... неможам да гарантирам ни за постојан квалитет...

значи во еден тендер за набавка на било што се гледаат следниве аспекти:

-цена
-транспорт
-време на испорака
-задржан квалитет
-договорено ПЕНАЛЕЊЕ за каснење на испорака

има и други работи.. на пример, еве да речеме дека е отворен тендер да се испорача и монтира 100 клими во зградите на плоштад што се направени....

јас учествувам на тендерот. давам цена од 250 евра по клима комплет со монтажа. давам рок за монтажа од 2 месци на сите, и барам да ми се плати во рок од 6 месеци.

конкурентската фирма нуди 240 евра по клима, рок на монтажа 4 месеци и исто како и мене бара да му се плати не подолго од 6 месеци

трета конкурентска фирма нуди 230 евра по клима, рок на монтажа 1,5 месец но бара да му се плати не подолго од 1 месец..

четврта конкурентска фирма ја дава комплетно мојата понуда иста, ама вели гаранција само 12 месеци наместо како другите 24 месеци, но со понудено БЕСПЛАТНО годишно одржување во следните 3 години, наместо 5 евра од клима после истекот на гаранцијата како другите што понудиле, а по истекот 10 годишен договор по 5 евра од клима за одржување и сервисирање...

и ти (одлучувачкиот фактор т.е. комисијата која го отворила тендерот) седнуваш на маса и ги разгледуваш сите аспекти...

-која цена ни одговара според буџетот.
-дали сме во можност да палтиме за 1 месец, дали за 3 или 6 месеци
-квалитетот кој го нудат дали задоволува критериуми (гарантниот рок)
-колку ни е ургентно да се наместат климите што побрзо (дали за 1,5 месец, дали за 2 или за 4)
-понатамошното одржување...

и сега, за секоја ставка си има бодување. кога на крај ке се заврши бодувањето, се одлучува КОЈА ПОНУДА Е НАЈ ПОВОЛНА... а не која е нај евтна... ако им се брза да ги наместат, а немаат пари да платат се одма, ке ја прифатат мојата понуда, затоа што им давам пола година рок да платат...

ако не им се брза за монтирање, а сепак немаат пари, ке ја прифатат втората фирма, бидејки е подоле од мојата понуда, а сепак имаат пола година рок за плаќање...

ако им се брза и имаат пари за одма да платат, ке ја прифатат третата понуда...

ако не им се брза, а одлучувачки фактор е цената, тогаш четвртата понуда...

можев да редам уште комбинации но ете мислам дека се доволни и овие, за да ја добиеш правата слика како функционира еден тендер, и дека скоро никогаш и не игра улога висината на цената...

е сега, од друг агол гледано, СЕКОГАШ постоела и ке постои опцијата однапред договорање т.е. пропуштање на информации од “блиски извори“ кон давачот на тендерот да му кажат каква понуда да состави за да би била нај поволна и одлучувачкиот фактор да биде кон таа фирма наклонет... е мислам дека тука се играат прљавите работи и тука се дел од оние криминогени ситуации за кои ги теретат сега нив, за случај стар 10-тина години... ова е за тендерите... за што друго ги теретат, незнам и лично баш и не ме интересира.. што си дробеле, тоа нека си сркаат...

иаку, да повторам, не се залагам за макпетрол, не ги бранам, немам никакво фајде од тоа... нај големото фајде ке го имам ако ти го сватиш правото значење што е тендер и како се прави тендер и што е одлучувачкото при избр на понуда... тогаш веке имам фајде... а криминалците залегнати во дебели и длабоки фотељи... ако правеле криминал, кад тад ке си платат... 10-20 години, небитно, раката на правдата секогаш ке ги стигне...

туше...
« Последно менување: 24 Август 2015, 17:39:16 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #7307 на: 24 Август 2015, 22:32:18 pm »
Нафтата паднала на 38$ ;)

Отсутен pero sipino

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #7308 на: 24 Август 2015, 22:39:37 pm »
аирлија нека паѓа уште по долу а нека паѓа и цената на доларо па да возоме барем бензин по 50 а плинчево нека дојди на реални 20 а можи и нешто подолу

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #7309 на: 24 Август 2015, 23:44:38 pm »
Ако не па и по 200 денари за хамбургер да ви дадат кога ставате плин, а? ;D

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #7310 на: 25 Август 2015, 00:42:27 am »
Yupiiiiiiiiii! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14173
« Одговори #7311 на: 25 Август 2015, 12:49:02 pm »
Ако не па и по 200 денари за хамбургер да ви дадат кога ставате плин, а? ;D

Чизбургер? :D

Нафтата паднала на 38$ ;)

$42.69 Гледај ја Брент не америчката. Рефернтна е лондонската кај нас, а возиме уралска. Go figure.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1304
« Одговори #7312 на: 25 Август 2015, 22:26:44 pm »
Имаме висока цел ;-)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Цена на горива
« Одговори #7313 на: 26 Август 2015, 00:12:06 am »
Пиеме горско а плаќаме бадвајзер?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7314 на: 26 Август 2015, 02:59:52 am »
Сеа Онак ќе ви објасни ако негомрзи ;D

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #7315 на: 26 Август 2015, 07:26:31 am »
Сеа Онак ќе ви објасни ако негомрзи ;D
;D
за тендерите беше муабетов?
епа вака,ај мене не ме мрзи :)
тендери се договараат однапред.како што спомна онак,една специфична работа се бара и таа се договара да ја пишува во понудата,која нормално другите не би ја имале.и тепаш у гости 0:2 :)
ова ми го кажал играч на тендери...се е намештаљка

форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7316 на: 26 Август 2015, 09:49:41 am »
Затоа постои совет за јавни набавки, за да мора да има 3-5 понудувачи.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #7317 на: 26 Август 2015, 10:23:45 am »
Кај нас тендери добиваат фирми што не се уште отворени. Се' тоа поради транспарентност, бизнис етика и фантастични методи на функционирање.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #7318 на: 26 Август 2015, 10:30:23 am »
Откако им ги смрзнаа-одмрзнаа сметките на МП, овие ја “смрзнаа цената на плинот“ на 27 мкд. :)

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6541
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7319 на: 26 Август 2015, 10:56:32 am »
Најдоа друг начин на легална кражба. :)