Море одма им ги одблокираа сметките, прпа прпа ...
па нормално де... макпетрол е единствен снабдувач (преку тендер) за школи, градинки, болниците со мазут и нафта за греење... не само што е тендер, ке речеме тендер се прави, ама они имаат и ексклузивен договор, така што друг неможе да им испорача, ке се плаќаат дебели пенали...
понатака макпетрол е единствениот кој увезува и снабдува со керозин за двата аеродроми во македонија.. никој друг не увезува... макпетрол изјавија дека по тоа пршање имаат залиха за 5-7 дена... после АШ... авионите, воглавном ке ја заобиколуваат македонија...
меѓу другото, и економијата ке падне... макпетрол на ниво на цела држава (наводно, ова не ми е баш проверено) правел промет од горивата во просек за околу 1 милион евра НА ДНЕВНА БАЗА... во тој промет се и акцизи, профит, данок итн итн... што и не е баш некој пресуден фактор, бидејки тоа милионче, ке се прелее по другите бензински брендови... само проблем ке им беше во некои градови низ мк, кај што само макпетрол постои и никој друг...
како и да е, дигнаа прст, посочија што ке се деси и одма ги деблокираа...
bas zaradi sve ova sto go nabroja,treba da se razbie monopolot na makpetrol i ajducite na celo na makpetrol.
извини вака, ама секој година има тендери за набавка на мазут и керозин... и со години, макпетрол го добива... не дека ги бранам, искрено ми чуе онак џуниор за нив, ама другиве зашто не учествуваат или не го добиваат тендерот? не е ништо скришно нити пак тајно, напротив тенедерот е јавен... кој монопол и што треба да се разбие тоа?
сепак се согласувам со тебе, во делот со ајдуците... 
aj za kerozinot ima ekonomska opravdanost,edinstveni se vo mkd.
dali se MP edinstveni vo makedonija sto rabotat so nafteni derivati?ne.
a monopol e poso eve ti realna situacija kade sto i da sakas da gi sredis da rabotat kako treba,ti vika 'kriza vo drzavata'.
zatoa treba da se rascepkaat nabavkite od povekje dobavuvaci,da nema vakvi uceni od MP.
na kraj kraeva,ako samo MP ispolnuva krteriumi za gorivo,zaso togas rabotat drugite so nafteni derivati? za vakvi raboti ne bi trebalo sekogas najniskata cena da e presudna(MP kako najgolem-monopol,gi jade ostanatite vo taa stavka na tenderot).
basicly,MP ja drzi drzavata za jajca so momentalnava postavenost i sekoj obid da se sredi propagjanjeto na MP,se stiskaat jajcata i se veli'kriza vo drzavata'
ja ne sfakjam kaoo sitnite akcioneri do sega ne rekle nisto? 4 godini MP raboti so zaguba za smetka na Oilko so dobivka. zamisli imas akcii i sekoja godina akcijata ti vredi se pomalku poso andreja i drugarcinjata go prelevaat kapitalot vo Oilko... i najjakoto e sto ti nemas akcii vo Oilko,poso Oilko e bezmalku privatna firma na ajducite na celo na MP.
i sea ako kazes deka na 'berzata' akciite na MP ne pagjaat,kje te potsetam zaso nashata 'berza' ne e povrzana so niedna druga propper berza vo svetot. poso ne e berza,poso sluzi za insajderski prelevanja na pari na ajducite kako kje im tekne. na nashata 'berza' vazi sve,samo ne pravi berzanski zakonitosti.