Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1724958 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
Одг: Цена на горива
« Одговори #4875 на: 15 Мај 2013, 12:04:42 pm »
Епа зашто е чудно тогаш Макпетрол да биде во криза?

Нормален народ мора да си го плати бензинот, ама министерства, влада, фирми не плаќаат одма, некои сеуште не платиле. И тоа не е тука само гориво за коли, за наплата на мазутот исто така имаат проблеми.
gi vadat parite preku kosultantski firmi, za da platat mal danok, i naravno da ne podelat dividenda... jasna e rabotata od avion ;)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4876 на: 15 Мај 2013, 13:03:44 pm »
Тоа се супер, ама викаш дека ова го прават од пред година две? Пред тоа не смееле или не им текнало?

И долговите кои ги имаат големите потрошувачи према Макпетрол немаат врска или немаат никакво влијание?
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7240
« Одговори #4877 на: 15 Мај 2013, 13:55:05 pm »
Долговите и те како имаат влијание врз ликвидноста на компанијата, но тука не ја гледам поврзаноста сепак зошто управниот одбор на МП го извлекува и тој мал капитал и пренесува на други фирми коишто претпоставувам се лично од нив (или блиски на нив) основани.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #4878 на: 15 Мај 2013, 14:01:20 pm »
Јас на тоа гледам вака - подобро е да се извлече оној бизнис што колку-толку остварува профит, наместо тој бизнис (једва) да ги покрива нефукнционалните делови на компанија која влече корени од пред 50 години, се справува со превработеност, летаргија и долгови.

Отсутен Lamja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 83
  • Pinki Jebo
« Одговори #4879 на: 15 Мај 2013, 14:17:19 pm »
па како... другаров што работи на нас гас, вели просек им е 15 тона плин на дневна база. која бензинска продава 15 тона течно гориво нафта и бензин заедно? на макпетрол им ги гледам цистерните 4, 6 и 8 тонски се што им доаѓаат и не се секојдневно таму...

od kade be batka 4,6,8 tonski cisterni si gledal ti na makpetrol i za koe gorivo pravis muabet?

да не бев грешно разбран. не сум инволвиран во ниедна компанија никако и појма немам кој колку троши т.е.продава. ова само по свое лично видување на бензинскиве што се околу мене, а ги има точно 6 на радиус од 1 километар од кај што живеам и кај што работам. 2 макпетрол, лукоил, макоил, окта. марија трејд. значи зборев за бензин и нафта. во ред, имам видено и од огромните цистерни кои веројатно носат бајаги повеке и по големи се... и не ме интересирало колку носат.

nema veze samo za tonazata mi bodese oci tamo rabotam i moze da vi kazam golemite cisterni za dizel se po 33,000 litri za benzin 95, 98, i 100ka se po 35,000 litri malite sto si gi gledal se po 12,000 litri a isto ima i 2 sredni da recam po 18,000 litri sto moze da nosat, samo sto zavisi koja pupma e prometna i kolku trosi nekogas im se nosi po celi cisterni, nekogas na nekolku pumpi po pola ili po 10,000 ili 5000 litri, drugoto jasno e:)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4880 на: 15 Мај 2013, 15:14:36 pm »

NAFTNI giganti BP i Shell nalaze se pod istragom Europske komisije nakon što su se u javnosti pojavile informacije da su ove dvije tvrtke više od desetljeća namještale cijene goriva, javlja Daily Mail.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/naftni-giganti-bp-i-shell-pod-istragom-vise-od-desetljeca-namjestali-cijene-goriva/677865.aspx

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #4881 на: 15 Мај 2013, 16:54:50 pm »
Дечки, каде е нафтата подобра според вас ? Макпетрол или Лукоил ?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #4882 на: 15 Мај 2013, 18:29:09 pm »
Биодизел на МП.

Отсутен jufka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
« Одговори #4883 на: 15 Мај 2013, 18:31:15 pm »
Биодизел на МП.
Дај објаснение земјак,ја као што слушам на Лукоил е подобра :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #4884 на: 15 Мај 2013, 19:02:56 pm »
Мое субјективно мислење! Откако ми ја поебаа Бош пумпата на АХ-от (или сменија со друга), при пуштање на гаста т.е. отпуштање на педалата за гас-при ниски вртежи колата сецка. Ставив 100000000000 адитиви ама џабе, прештелувана е три пати и што уште не. Ставав дизел на сите пумпи за кои слушав дека се добри. На крај ми остана уште Биодизелот, таман празен резервар и го напунив до крај. По 200км извозени сецкањето се минимизира до толку да било кој друг да седне у АХ-от нема ни да примети дека нешто не е во ред со колата. Можда е и коинциденција, незнам, ама кажувам од лично искуство.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #4885 на: 15 Мај 2013, 19:03:44 pm »
Провери прво дали моторот е предвиден да работи на Биодизел. ЦР дизелашите на VW изричито нагласуваат да не се става биодизел.

Јас препорачувам Екто Дизел на Лукоил.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #4886 на: 15 Мај 2013, 19:14:50 pm »
Дефинирај Биодизел...

Б8 на МП е у ствари Б5 т.е. само 5% биодизел.
2% т.е. Б2 е дозволено за сите дизел мотори, Б20 само за некои, а Б100 е вистинскиот - чист биодизел.
Обично се користи за чистење на системот за вбризгување кај дизелите, после што се менува и филтерот за гориво. Значи не е наменет за континуирано возење, заради различните хемиски к-ки со класичниот дизел - туку за превентивни цели. Во колите пред 1992 не е препорачлив заради можноста од „јадење“ на гумените црева, дихтунзи и сл.
ЦР се стварно осетливи на ова гориво, а VW ...

The Volkswagen Group has released a statement indicating that several of its vehicles are compatible with B5 and B100 made from rape seed oil and compatible with the EN 14214 standard. The use of the specified biodiesel type in its cars will not void any warranty.

« Последно менување: 15 Мај 2013, 19:58:32 pm djidji »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #4887 на: 15 Мај 2013, 19:48:16 pm »
Баш тој Биодизел на МП што се става.
Кога на МП во Гостивар немаше дизел (се чекаше цистерна), бев со Мерцедесот на дратучеда ми да ставам и тој ми рече "имаме Биодизел, ама ко што глеам CDI мотор возиш, не ставај."

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4888 на: 15 Мај 2013, 20:07:17 pm »
имам зборено за ова и порано...

дизел од макпетрол НЕ!! само лукоил или окта... бензин од друга страна САМО НА МАКПЕТРОЛ и никаде на друго место...

ако побарате поназад во темата за квалитет на горива ке најдете мое тестирање од неколку дена со хјундаи 2.5 и со форд 1.8  тестирано во период од неколку дена и не е тестирано со 10 литри туку со цели резервоари, полни до капаче... наполни и потроши за еден ден. следниот ден од други наполни цел и потроши за еден ден. на макпетрол нафтата дефинитивно ми ја троши побргу, а моторот е по тромав и самото возило е по тромаво. на лук оил дизел екто покажа дефинитивно нај убави резултати. возилата се поживи и помалку трошат. откако турив од окта, кога ја отвоија кај нас, не приметив никаква разлика од лук оил.

правило кај мене во фирма. само на овие две пумпи нафта, а бензин само од макпетрол. плин од нас гас исклчиво.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #4889 на: 16 Мај 2013, 00:09:18 am »
Јас можам да кажам само позитивни искуства за Биодизелот на Макпетрол,кои како што кажа Џиџи не е чист био дизел туку има само 5% биодизел.
Јас бев скептик и не се осудував да ставам во моето возило се додека човек од Аутомотив не ми препорача да ставам од тоа гориво и дека нема да имам никаков проблем.
Објаснувањето е дека тие 5% биодизел придонесуваат за подоброо подмачкување на инџекторите и аналогно на тоа подобро работење на моторот кое во пракса искочи дека е точно.
Страшното кај нас е што очигледно дека во сите горива има вода и многу повеќе сулфур.Новиве дизелаши не успеваат да го согорат тој сулфур и ако немаат ДПФ филтер мораат да го испуштат низ ауспух кое беше случај кај мене и страшно ме нервираше.
Со биодизелот тоа чурење од ауспух драстично се намали.

Единствено за кое нема спас е водата.Среќа во несреќа е тоа што филтерот за гориво има сензор за вода и успева да ја детектира таа вода и да предупреди,доколку би затаил тој филтер,водата би можела да биде погубна за инџекторите а можеби и за моторот.

Страшни работи се случуваат со нашиве горива ама јебига таа ни е ебаната реалност >:(

Едит

Еве го објаснувањето на Макпетрол за биодизелот http://www.makpetrol.com.mk/biodizelb8_mk.asp