Јас можам да кажам само позитивни искуства за Биодизелот на Макпетрол,кои како што кажа Џиџи не е чист био дизел туку има само 5% биодизел.
Јас бев скептик и не се осудував да ставам во моето возило се додека човек од Аутомотив не ми препорача да ставам од тоа гориво и дека нема да имам никаков проблем.
Објаснувањето е дека тие 5% биодизел придонесуваат за подоброо подмачкување на инџекторите и аналогно на тоа подобро работење на моторот кое во пракса искочи дека е точно.
Страшното кај нас е што очигледно дека во сите горива има вода и многу повеќе сулфур.Новиве дизелаши не успеваат да го согорат тој сулфур и ако немаат ДПФ филтер мораат да го испуштат низ ауспух кое беше случај кај мене и страшно ме нервираше.
Со биодизелот тоа чурење од ауспух драстично се намали.
Единствено за кое нема спас е водата.Среќа во несреќа е тоа што филтерот за гориво има сензор за вода и успева да ја детектира таа вода и да предупреди,доколку би затаил тој филтер,водата би можела да биде погубна за инџекторите а можеби и за моторот.
Страшни работи се случуваат со нашиве горива ама јебига таа ни е ебаната реалност

Едит
Еве го објаснувањето на Макпетрол за биодизелот
http://www.makpetrol.com.mk/biodizelb8_mk.asp