Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1734141 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Цена на горива
« Одговори #4320 на: 09 Јануари 2013, 00:58:08 am »
A be mene mi vika taa na salter koga zemav tablici za Pezoto 404 deka e oldtimer i deka podlezi na specijalna tablica.. Ama cico i izvadi Ipad i i dade da cita Zakon kako e toa za sega. Toa so specijalni tablici vazi za uvezeni koli. Inaku uste eden kuriozitet Makedonija ne e clenka na FIVA (Megjunarodna asocijacija na oldtimeri). Isto taka se sprema izmena na Zakonot za oldtimeri spored koja bi se proglasile nekoi primerci kako NACIONALNO BOGATSTVO i ne bi se dozvolil izvoz t.e. prodazba vo stranstvo !!!!.
BTW Uvoznicite na novi vozila kaj nas pritiskaat za takvi propisi preku EK. A i samiot Dogovor za Stabilizacija i Asocijacija so EU oznacuva deka treba da go adaptirame zakonodavstvoto so ona od EU. Ne ni gine.

A vidis toa za Bugarija zasto oni imaat muda da im kazat prvo napravite standard pa posle ke mislime.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4321 на: 09 Јануари 2013, 01:00:58 am »
Toa sekako Onak. Se predlaga nekoe iznenaduvanje nesto kako vo Germanija zasto se nametnuva od Evropskata Komisija pred vladata da bide propis. Taka da sakale nejkeme ke morame da kupuvame novi koli zasto za starite nema da sme vo moznost da plakjame osiguruvanje i registracija i EKO taksa. Ova ke dojde za brzo vreme.
A za elektricnite vozila mnogu EU drzavi nudat golemi beneficii. Tuka rabotite se jasni. Ke gi cekame Kinezite so nivniot odgovor koj ke bide zestok. Za nekoja godina ke si imame i eftini Kineski koli na elektricen pogon ama nasive utepani politicari uste ne sfakjaat i ne sakaat da napraat olesnuvanja za hibridite i elektricnite vozila.

па нека дојде... можда и така подобро ке биде... ке се исчистат крнтиите од улиците (под крнтии мислев на извозени дрнки од германија и бугарија па и словенија донесени), понатака, ке ни се прочисти воздухот пошто скопје се гуши во смог, а и реално олдтјмер ке има оној кој што може да си го дозволи, а не 30% од возниот парк во државата да ни бидат полураспаднати “олдтајмери“ со кои сопствениците гордо се тупаат у гради...

знам дека сега ке ми скокнат неколку души од форумов со зборовите во стилот дека:  што да прават тие што немаат и неможат да си дозволат нови или понови коли... па еве одма да им одговорам:

незнам... и јас немам пари за нова кола... ама ако дојде таков момент ке размислувам тогаш... се до тогаш, ке си фучкам по асвалтиве со она што го имам и поседувам... кога ке дојде (ако дојде) таков закон, ке си чукаме главите тогаш...

можда конечно ке се намали ултра големата гужва во скопје, поготово во оној шпиц.. каков шпиц бе.. тоа е мравјалник... ама и тогаш македонче ке најде некаква дупка у законот и ке се протне низ нејзе... такви сме ние...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #4322 на: 09 Јануари 2013, 01:05:20 am »
Nisto ne e sigurno ama znam deka na zapad koj saka da kupi kola ja zema na kredit od banka ili na lizing. Ja vozi 2-5 godini i ja ostava i zema nova. Ama glupite lugje ne sfakjaat deka so nasiov standard NE MOZE DA MI PRODAVA KOLA ZA 6XXX EUR koga moze nekoj PAMETEN da uveze NOVO CHERRY QQ i da go prodava za 25XX do 3XXX EUR (ama za nas pazar samo). Togas neka pravat propisi kako sto sakaat.
Taka ke vidime deka sekoj ke si kupi QQ za tie pari na kredit ili lizing i ke vozi NOVO koe e podobro od sekoe staro.

A oldtimer se znae na zapad kolku cini da se vozi i odrzuva kako i da se OSIGURA ! I koe auto moze da e oldtimer. ne ja gleam Slovenia zasto tie alcni seljacista ne mi se reper za nisto. Zboram za Anglija ili Francija na primer ili pak Germanija.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #4323 на: 09 Јануари 2013, 01:17:10 am »
Бугар кој вози ново Шери жити се ? Во која европска држава е толку актуелно ? Кола ли е тоа ?   99% сум сигурен дека луѓето би купиле стара кола од 6000евра него ли шери или QQ за 3000 евра ново. И јас иако не обожавам возила настаро би играл на таа карта, подобро нешто постаро и проверено што ќе можам да најдам совет на интернет, мајстор ако ми се расипе нешто него ли кинеска играчка составена од пластика.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #4324 на: 09 Јануари 2013, 01:24:08 am »
Nisto ne e sigurno ama znam deka na zapad koj saka da kupi kola ja zema na kredit od banka ili na lizing. Ja vozi 2-5 godini i ja ostava i zema nova. Ama glupite lugje ne sfakjaat deka so nasiov standard NE MOZE DA MI PRODAVA KOLA ZA 6XXX EUR koga moze nekoj PAMETEN da uveze NOVO CHERRY QQ i da go prodava za 25XX do 3XXX EUR (ama za nas pazar samo). Togas neka pravat propisi kako sto sakaat.
Taka ke vidime deka sekoj ke si kupi QQ za tie pari na kredit ili lizing i ke vozi NOVO koe e podobro od sekoe staro.

A oldtimer se znae na zapad kolku cini da se vozi i odrzuva kako i da se OSIGURA ! I koe auto moze da e oldtimer. ne ja gleam Slovenia zasto tie alcni seljacista ne mi se reper za nisto. Zboram za Anglija ili Francija na primer ili pak Germanija.

Бугар, жити се не треси зелени. Чери веќе носи Цилаз во Македонија, и од што се ефтини и квалитетни, глеам се утепаа луѓе од купување. Не постои колана планетава што ќе успееш да ја увезеш во Македонија и да ја продаваш (нова) за 2500 евра. Не туку си прај бајрам на паметот со фикс идеите. Ако беше така како што зборуваш, зошто возиш Поло, и зошто купи Пежо старо 40 години? Што не купи Чери за 3000 евра, и да накривиш капче со идејата дека си ги заебал сите?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #4325 на: 09 Јануари 2013, 01:24:26 am »
Druze ako na postaro bi plakjal za osiguruvanje po 800-1000 EUR godisno a za novo Cherry QQ nekoi 200-300 EUR sto bi izbral ?? Za 2-3 godini kolku se pari toa ? Pa sto mislis ti dali eden stisnat Germanec ke padne na stos da vozi staro ili novo. BTW na novoto imas tehnicki ednas na 3 godini ! I plus koga ke imame EKO taksa sto mislis kolku ke bide za staro a za novo ke e NULA ili nisto i ke se plakja sekoja godina.

Se si ima logika. Bi sakal da proucis kako e vo Germanija na primer ili Anglija a istoto ke bide i kaj nas. Veruvaj. Zatoa polovnite koli na zapad se poeftini. Golema rabota e toa, se vika ekonomija t.e. OBRT za sto nie tuka nemame pojma zasto TUKA NIKOJ NE PLAKJA NISTO !  

@Zerosignal, Polo vozam zasto mi e ekonomicno i eftino za odrzuvanje i ne se zamaram. Peugeot vozam od uzivanje. A Cherry QQ ne gi nosat zasto nikomu ne mu  teknalo. BTW ke sfatis deka tie i ne se losi koli AMA VOOPSTO. Duri od Dacia se vo pati podobri. Samo ti kazav mislenje sto ke se sluci za kratko vreme. Ke se najde nekoj maz. Cherry QQ vo Kina e 250O USD vo salon novo so 0Km i KLIMA, REGISTRIRANO !. Na moja poznata tatko i si kupi pred 1 mesec novo vo Peking. Zamisli koga istoto bi se prodavalo tuka so REALNA MARZA pod 3000 eur pa samo zamisli kolku ke kupat. CENATA E VAZNA.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #4326 на: 09 Јануари 2013, 01:26:44 am »
Ama ne posttoi ceri qq za 3000 evra.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #4327 на: 09 Јануари 2013, 01:33:37 am »
@bugar

Значи..

Никогаш, во никој случај, never, niemals, никад, nuh-uh нема да купам кинеска копија на Daewoo Matiz.

НИ. КО. ГАШ.

И да ми ја дадат поклон, со цел да се зголеми безбедноста во сообраќајот церемонијално ќе ја однесам во отпад. Не, нема да ти ја дадам на тебе бесплатно.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #4328 на: 09 Јануари 2013, 01:36:22 am »
Јас би плаќал данок на државата, САМО ДА ЈА НЕМАМ.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4329 на: 09 Јануари 2013, 08:11:49 am »
Druze ako na postaro bi plakjal za osiguruvanje po 800-1000 EUR godisno a za novo Cherry QQ nekoi 200-300 EUR sto bi izbral ?? Za 2-3 godini kolku se pari toa ? Pa sto mislis ti dali eden stisnat Germanec ke padne na stos da vozi staro ili novo. BTW na novoto imas tehnicki ednas na 3 godini ! I plus koga ke imame EKO taksa sto mislis kolku ke bide za staro a za novo ke e NULA ili nisto i ke se plakja sekoja godina.

Se si ima logika. Bi sakal da proucis kako e vo Germanija na primer ili Anglija a istoto ke bide i kaj nas. Veruvaj. Zatoa polovnite koli na zapad se poeftini. Golema rabota e toa, se vika ekonomija t.e. OBRT za sto nie tuka nemame pojma zasto TUKA NIKOJ NE PLAKJA NISTO !  

@Zerosignal, Polo vozam zasto mi e ekonomicno i eftino za odrzuvanje i ne se zamaram. Peugeot vozam od uzivanje. A Cherry QQ ne gi nosat zasto nikomu ne mu  teknalo. BTW ke sfatis deka tie i ne se losi koli AMA VOOPSTO. Duri od Dacia se vo pati podobri. Samo ti kazav mislenje sto ke se sluci za kratko vreme. Ke se najde nekoj maz. Cherry QQ vo Kina e 250O USD vo salon novo so 0Km i KLIMA, REGISTRIRANO !. Na moja poznata tatko i si kupi pred 1 mesec novo vo Peking. Zamisli koga istoto bi se prodavalo tuka so REALNA MARZA pod 3000 eur pa samo zamisli kolku ke kupat. CENATA E VAZNA.

tuka se plaka se i sesto a ne dobivas nisto druze...imas patarina, vozis po dupki plakas ekologija se gusis vo grad, plakas parking kade i da ides a nikoj ne ti garantira za voziloto i premnogu ostanati primeri...pa so sto i sto uste da se plaka de, evropski ceni i zakoni a balkanski standard...

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #4330 на: 09 Јануари 2013, 09:01:10 am »
Toa sekako Onak. Se predlaga nekoe iznenaduvanje nesto kako vo Germanija zasto se nametnuva od Evropskata Komisija pred vladata da bide propis. Taka da sakale nejkeme ke morame da kupuvame novi koli zasto za starite nema da sme vo moznost da plakjame osiguruvanje i registracija i EKO taksa. Ova ke dojde za brzo vreme.
A za elektricnite vozila mnogu EU drzavi nudat golemi beneficii. Tuka rabotite se jasni. Ke gi cekame Kinezite so nivniot odgovor koj ke bide zestok. Za nekoja godina ke si imame i eftini Kineski koli na elektricen pogon ama nasive utepani politicari uste ne sfakjaat i ne sakaat da napraat olesnuvanja za hibridite i elektricnite vozila.

па нека дојде... можда и така подобро ке биде... ке се исчистат крнтиите од улиците (под крнтии мислев на извозени дрнки од германија и бугарија па и словенија донесени), понатака, ке ни се прочисти воздухот пошто скопје се гуши во смог, а и реално олдтјмер ке има оној кој што може да си го дозволи, а не 30% од возниот парк во државата да ни бидат полураспаднати “олдтајмери“ со кои сопствениците гордо се тупаат у гради...

знам дека сега ке ми скокнат неколку души од форумов со зборовите во стилот дека:  што да прават тие што немаат и неможат да си дозволат нови или понови коли... па еве одма да им одговорам:

незнам... и јас немам пари за нова кола... ама ако дојде таков момент ке размислувам тогаш... се до тогаш, ке си фучкам по асвалтиве со она што го имам и поседувам... кога ке дојде (ако дојде) таков закон, ке си чукаме главите тогаш...

можда конечно ке се намали ултра големата гужва во скопје, поготово во оној шпиц.. каков шпиц бе.. тоа е мравјалник... ама и тогаш македонче ке најде некаква дупка у законот и ке се протне низ нејзе... такви сме ние...

И јас сонувам за понова кола ;) А оваа моментално што ја возиме да си ја тргнам на страна и полека полека мерачки да си ја средам и еднаш до два пати во месецот да си ја провозам онака чисто од мерак да се потсетам на старите времиња ;) Сега и мојата кола е 35 години, ама за да се смета за олдтајмер треба стручна комисија да утврди така ? Така е колку што знам во законот

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #4331 на: 09 Јануари 2013, 09:41:37 am »
@Филомкд....кај нас нема стручна комисија за олдтајмери!!!
Иначе олдтајмерите се поделени во група ( А, Б, Ц, Д,...... ) т.е во зависност од тоа дали е во оргинална состојба т.е не реставрирана и со сите оригинал делови......

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4332 на: 09 Јануари 2013, 09:46:04 am »
A Cherry QQ ne gi nosat zasto nikomu ne mu  teknalo. BTW ke sfatis deka tie i ne se losi koli AMA VOOPSTO.....

салонот на чери автомобилите за македонија е на следната адреса:
 bul. 3-ta Makedonska Brigada веднаш после тутунски комбинат скопје, од десна страна односно, наместо поранешното леснина. има таму некакви модели на чери и сите возила на чери се достапни по нарачка да ги добиеш... и твојов QQ што го спомињаш е достапен да се нарача и да се добие за месец-два... значи има, ама никој нејќе... ај појди и види во салонот зашто е тоа така...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4333 на: 09 Јануари 2013, 12:22:11 pm »
@bugar

Значи..

Никогаш, во никој случај, never, niemals, никад, nuh-uh нема да купам кинеска копија на Daewoo Matiz.

НИ. КО. ГАШ.

И да ми ја дадат поклон, со цел да се зголеми безбедноста во сообраќајот церемонијално ќе ја однесам во отпад. Не, нема да ти ја дадам на тебе бесплатно.

Оти бе шо му фали, за Колтук за на Вардар супер е ! ;D ;D ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #4334 на: 09 Јануари 2013, 12:28:04 pm »
Ako sednes vo pristojna nova kola, tesko da se vratis vo oldtajmer. Ova go kazuvam od iskustvo so vozenje Matiz bez servo... Dlankive parce.