Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1418428 пати)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Одг: Цена на горива
« Одговори #120 на: 29 Март 2011, 11:39:56 am »
Па види, од нормална до нормална вожња за секој тоа е субјективно... зависи кај живееш, кој правец го возиш најчесто... дали се пикаш во гужви и слично...

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8536
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #121 на: 29 Март 2011, 11:58:23 am »
Leleeee ama se zapalivte site sto vozite dizeli. Znam deka ste dale poveke pari za dizle vozilo no i jas dadov pari za olin (ama plin na mesto a ne da se zaebavam) Problemi so plinot sum nemal, sem eden koj nema veze so motor i rabotenje na kolata. Jas so 500 denari pominuvam 110-120 km gradska voznja. A tamu kade sto stavam plin e 38 denari litar, a za denes veke mislam deka ke bide 35 den.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #122 на: 29 Март 2011, 12:09:27 pm »
Во стаклара мислам дека плинот е 36.5 и многу подобар, од тој на мак петрол и од другите приватни пумпи

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #123 на: 29 Март 2011, 13:22:56 pm »
Јас пунам кај керамидница и плинот е подобар од било која бензинска само може да е во окта подобар. Во стаклара не ми се свиѓа, со 10 километри побрзо го троши.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #124 на: 29 Март 2011, 13:26:42 pm »
Mоже другар, ова е муабет на еден колега... и он цело време ова го кажува... а иначе ја на бензин возам сеа... а пред 10 години возев на плин, коа беше 22.5 :)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1858
« Одговори #125 на: 29 Март 2011, 13:30:39 pm »
Јас пунам кај керамидница и плинот е подобар од било која бензинска само може да е во окта подобар. Во стаклара не ми се свиѓа, со 10 километри побрзо го троши.
Каде кај Керамидница, и по која цена го ставаш плинот.Да не мислиш на бензиската кај Комуна фабриката што е ???

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #126 на: 29 Март 2011, 13:34:07 pm »
38 денари, позади се влага кај фабриките, едносмерно уличе имаш, идеш до крај и немаш веќе каде мораш да влезеш на бензинска. Има три пумпи едната е за црвена нафта, другата еуро дизел и третата плин.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #127 на: 29 Март 2011, 13:36:21 pm »
Кога го зимав АСХ-от имав понуда исто така за бензин со фабрички вграден плин за кои ми гарантираа дека работи перфектно и дека не троши повеќе од колку што ќе троши бензин, под услов плинот да исполнувал не знам какви норми.
Требаше да се доплати плус 1700 евровизиски мислам, така нешто отприлика.
Прво ми беше глупо да лупнам толку пари за кола а да ја возам на плин, а второ пошто плинот (поготово оној што се продава во Велес) е катастрофа, сигурно немаше да биде онака како што ми ветуваа и скоро сум сигурен дека ќе имав проблеми. Таксистиве кај нас по улица како пуканки се...само пукаат позади тоа Матизите и Тиковците.
Разликата од таа варијанта до варијанта дизел беше 800 евра плус и до ден денешен мислам дека дизелот за таа разлика е каде каде подобра варијанта...да не ги спомнувам разликите во перформансите на тој и овој мотор.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #128 на: 29 Март 2011, 13:43:38 pm »
Не споредувај баби и жаби... јас плинор го ставив 625 евра и е перфектно добар. Нит пука нит смрди нит се осеќа дека на плин работи, перформансите се полоши но сосема задоволувачки за во град, на пр. тие матизи и тиковци и на бензин да се многу поспори од мене ќе бидат(но и ова е споредување баби и жаби)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #129 на: 29 Март 2011, 14:44:58 pm »
Не споредувај баби и жаби... јас плинор го ставив 625 евра и е перфектно добар. Нит пука нит смрди нит се осеќа дека на плин работи, перформансите се полоши но сосема задоволувачки за во град, на пр. тие матизи и тиковци и на бензин да се многу поспори од мене ќе бидат(но и ова е споредување баби и жаби)

Не мислев ја за твојата лично....туку општо за плинот. Глув да си ќе слушнеш како пукаат, од памет вадат, а тиковци и матизи споменав оти нив најмногу ги возат таксистиве по градов како кинези ги има....а дека сум видел и ауди да пукаат сум видел...и голф богами....а и КИА СИД нова гланц една мине покрај канцеларија секој ден и одвреме навреме се случува да знам кога си е дојден комшијата од работа...по пукањето се разбира.
А за перформансите мислев помеѓу дизел моторот кај АСХ и бензинецот....

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #130 на: 29 Март 2011, 14:51:04 pm »
зависи каде ставиле плин, се знае каде и каков плин се става. Ја искрено мене еднаш да ми пукне колава идам и им викам вадете ова гомно од моја кола. Еве види ја шкодата на луди куре, он ми е другарче и него ланди ... плински уред му ставија на нова кола, јес да имаше малку проблеми но на следниов собир се надевам дека ќе дојде и ќе демонстрира возење на плин. Јас гарантирам дека кај него ни на перформанси не се осеќа. Колата перфектно добро работи.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #131 на: 29 Март 2011, 15:01:12 pm »
зависи каде ставиле плин, се знае каде и каков плин се става. Ја искрено мене еднаш да ми пукне колава идам и им викам вадете ова гомно од моја кола. Еве види ја шкодата на луди куре, он ми е другарче и него ланди ... плински уред му ставија на нова кола, јес да имаше малку проблеми но на следниов собир се надевам дека ќе дојде и ќе демонстрира возење на плин. Јас гарантирам дека кај него ни на перформанси не се осеќа. Колата перфектно добро работи.
Далеку од тоа дека нема плиснки уреди кои се квалитетни, добро монтирани и наштелувани и работат одлично.
Зборот ми беше, генерално гледано, повеќето од колите на плин (оние што ги гледам кај мене во град) се катастрофа. Многу од нив имаат проблеми, а кај местеле плин и кај полнат гориво - врска немам оти не ме интересирало. Ама сум чул дека во Велес кај и да полниш плин, било срање.
Во прилог на тоа дека има разлики во зависност од тоа каде и каков уред има наместено и каков плин, а верувам дека и моторот на колата може да има врска со тоа како го прифаќа плинот, ќе го наведам последниот пример кога сум се возел во кла со плин.
Такси во скопје, бел КИА Сид нов, со плин. Да не ми кажеше човекот дека има плин немаше ни да знам. Исто таков СИД е на комшијата...па пука.
Тоа ми беше зборот...генррално има проблеми...а кај оние кои си ги гледаат колите и фрлаат париче за нив....нормално дека е кај кај поарно.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #132 на: 29 Март 2011, 17:58:12 pm »
Вака сеа ке бидам реален, значи квази мајстори или плинари низ Скопје, и надвор има еден тон... се подучил малце, па ајде ја плинар станав... и ајде ке местам плин, и затоа после се палат коли, и се прават циркузи...

Не не не... Затоа се знае кој се профи плинари... Димче матка, Васе Лисиче... и овие , плинекс, плинмонт...

Е сеа, јас пред 10 години возев ауто на плин, и имав проблем... значи аутото беше слузбено со воздушно ладење и пукаше, гасеше,трокираше... додека не го фати во рака Васе од лисиче, и сондата да ја премести... од крај на алпух, во грана... и да го реши проблемот, да иде и да не троши...

Е сеа, зашто пукаат колите, и прават детонација...??? бидејки, е нешто мал удел има од конедезацијата, а и голем дел е од лошо цинцарско наштелуван плин... значи, колата да не иде повеке од 80-100 на плин, и да работи во место на 500 вртежи... за да се заштеди... и коа ке има потреба да се даде нагло гас... бидејки све е намалено, а плинот е осетлив на воздух и се пореметува внатре... и пука кај филтерот за воздух....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #133 на: 29 Март 2011, 18:08:48 pm »
Вака сеа ке бидам реален, значи квази мајстори или плинари низ Скопје, и надвор има еден тон... се подучил малце, па ајде ја плинар станав... и ајде ке местам плин, и затоа после се палат коли, и се прават циркузи...

Не не не... Затоа се знае кој се профи плинари... Димче матка, Васе Лисиче... и овие , плинекс, плинмонт...

Е сеа, јас пред 10 години возев ауто на плин, и имав проблем... значи аутото беше слузбено со воздушно ладење и пукаше, гасеше,трокираше... додека не го фати во рака Васе од лисиче, и сондата да ја премести... од крај на алпух, во грана... и да го реши проблемот, да иде и да не троши...

Е сеа, зашто пукаат колите, и прават детонација...??? бидејки, е нешто мал удел има од конедезацијата, а и голем дел е од лошо цинцарско наштелуван плин... значи, колата да не иде повеке од 80-100 на плин, и да работи во место на 500 вртежи... за да се заштеди... и коа ке има потреба да се даде нагло гас... бидејки све е намалено, а плинот е осетлив на воздух и се пореметува внатре... и пука кај филтерот за воздух....
Знам за ваквите циркузи од кои ми оди да почнам во затвор да пикам народ. Имав кола на плин која беше цинцарска и гасеше, нервираше инт. И пред да ја продадеме го средивме плинот да троши дупло, како што и треба. Колата се препороди. Милина. Ќе троши некој литар повеќе, ама нема да ги уништи останатите делови од гасење и трткање-мрткање, а најважно од се ќе ти ги зачува нервите. На крајот исто пари ќе потрошиш, само поздрав нервен систем ќе имаш. Наравоучение - намести го плинот како што треба, и нека троши повеќе. Ќе се исплати in the long run.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #134 на: 29 Март 2011, 18:12:04 pm »
Така ама нели се рекло...плин се става заради поефтино а не арч да се праело по 15 литри на 100...и народов удри...стегај, стегај..стегај и после пукале...е ќе пукаат ..не оделе..е не одат.
Така ми рече еден...се жалеше не му одела...викам оди нека ти го наштелуваат да троши повеќе ќе видиш дали нема да оди.....вика....абе ја плин стаив за да заштедам не да праам фазла трошоци....no comment !!!