Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1873705 пати)

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1038
Одг: Цена на горива
« Одговори #9885 на: 22 Септември 2021, 21:10:17 pm »
Mislam deka strujate e veke kacena, samo ddv e namaleno na 5% taka da isti q izleguva
Tocno taka ddvto e namaleno na 5% za da se ublazi pokacuvanjeto na strujata od 13%, no toa ke trae uste 9-10 meseci, posle toa se vrakja na 18%, a vo megjuvreme pak moze da poskapuva, sto znaci za nepolna godina minimum 13% poskapa struja ke plakjame.

Ima privatni firmi sto prodavaat poeftina struja od evn, no za zal vo momentov toa e samo za delovni korisnici, za domakinstva seuste ne e regulirano :(

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #9886 на: 23 Септември 2021, 10:39:39 am »
Низ Северен ток се транспортира метан. А автогасот е нешто сосем друго и нема врска со Северен ток.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #9887 на: 23 Септември 2021, 11:21:59 am »
Mislam deka strujate e veke kacena, samo ddv e namaleno na 5% taka da isti q izleguva
Tocno taka ddvto e namaleno na 5% za da se ublazi pokacuvanjeto na strujata od 13%, no toa ke trae uste 9-10 meseci, posle toa se vrakja na 18%, a vo megjuvreme pak moze da poskapuva, sto znaci za nepolna godina minimum 13% poskapa struja ke plakjame.

Ima privatni firmi sto prodavaat poeftina struja od evn, no za zal vo momentov toa e samo za delovni korisnici, za domakinstva seuste ne e regulirano :(

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Па отвори фирма на домашна адреса :D

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #9888 на: 23 Септември 2021, 16:25:46 pm »
Знам дека темата е автомобилски горива, но со оглед на тоа дека се повеќе автомобили користат електрична енергија може да се дискутира и за тоа.
Во Србија е донесен нов закон за енергетика со кој домаќинствата можат да инсталираат фотонапонски панели со моќност од 10kW и вишокот да можат да го враќаат во системот. Тоа подразбира монтирање на двонасочни броила. Истиот тој вишок кој би се создавал во текот на летните месеци ќе може да се користи во периодот кога панелите не можат да произведат доволно количество енергија која му треба на домаќинството.
Во нашава Недојдија вакви идеи постојат повеќе од десет години ама со глупав и поглупав на власт ништо не правиме.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9889 на: 23 Септември 2021, 17:41:35 pm »
Низ Северен ток се транспортира метан. А автогасот е нешто сосем друго и нема врска со Северен ток.
Сите енергенси се скокнати нагоре. Текстовите не се дека по гасоводите од русија тече LNG накај ЕУ, туку Северен Ток 2 се посочува како дел од сплетот на повеќе настани што претходеле на скокањето на цените на сите видови на енергенси (меѓу другото и на LNG).

Прочитај де, ако те интересира.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8374
  • Плинаш!!!
« Одговори #9890 на: 23 Септември 2021, 21:24:14 pm »
Знам дека темата е автомобилски горива, но со оглед на тоа дека се повеќе автомобили користат електрична енергија може да се дискутира и за тоа.
Во Србија е донесен нов закон за енергетика со кој домаќинствата можат да инсталираат фотонапонски панели со моќност од 10kW и вишокот да можат да го враќаат во системот. Тоа подразбира монтирање на двонасочни броила. Истиот тој вишок кој би се создавал во текот на летните месеци ќе може да се користи во периодот кога панелите не можат да произведат доволно количество енергија која му треба на домаќинството.
Во нашава Недојдија вакви идеи постојат повеќе од десет години ама со глупав и поглупав на власт ништо не правиме.
И кај нас го има ова веќе две години ама само за фирми.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9891 на: 23 Септември 2021, 22:59:07 pm »
Само за фирми што ќе добијат дозвола... Што во превод значи - ова го нема кај нас.

Освен ако немаш намера да отвориш фирма за пар фотоволтаик панели. :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8374
  • Плинаш!!!
« Одговори #9892 на: 23 Септември 2021, 23:06:38 pm »
Само за фирми што ќе добијат дозвола... Што во превод значи - ова го нема кај нас.

Освен ако немаш намера да отвориш фирма за пар фотоволтаик панели. :)
Фирмата во која што работам, на цел кров има инсталирано панели и цел систем во посебна просторија каде што сончевата енергија ја претвара електрична.

Е сеа од тука натаму не ја знам процедурата, само имам слушнато муабети дека електричната енергија ја продаваат на евн.

Едит: Фирмата во која што работам не е наменета ниту па има допирна точка со панели.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9893 на: 23 Септември 2021, 23:20:39 pm »
Се е тоа убаво, проблемот е што ти и јас дома не можеме да го направиме истото... Зошто, не кажуваат. Но извесно е дека е од злонамерни/дилетантски причини. Ете јас би рекол дека сакаат повеќе да се увезува (и аванта во џепот) отколку локално да се произведува од мали ентитети на кои не можеш да им земеш аванта за во џеп... Кој ги е*е и луѓето и државата што страдаат од тоа.

Инаку долгорочно би имало есап за нас да се земат неколку фотоволтаик панели, кога би можело вишокот да се враќа назад во мрежа (и макар да се пребива со потрошувачката навечер или на зима). Но не се исплати да се инвестира во акумулаторски системи, скапо е и акумулаторите траат само неколку години. Заштедата во струја за тој период не ни блиску до цените на акумулаторските системи.

Ама така ни е, кога немаме памет и гласаме вакви политичари. Не дека се бара ова доволно гласно, нема памет народов ни да побара што му треба... Уште да беше вистина она „глуп народ, јака држава“: Велесила ќе бевме (ако не и империја).  ;D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4416
« Одговори #9894 на: 23 Септември 2021, 23:35:30 pm »
Дали е ова ап ту дејт не знам, али ЕВН нудат или нуделе откуп на вишокот.

https://www.snabduvanje.mk/We-support-you-(1)/Електромобили-(1).aspx

ЕВН нуди комплетно решение по принципот „клуч на рака“ за фотоволтаични системи за сите домаќинства и бизниси во Македонија.

Откуп на вишокот електрична енергија
Нудиме конкурентни цени за откуп на вишокот на електрична енергија и истата е фиксна за целиот период на траењето на договорот.

Во Србија пред само две години беше забрането да враќаш струја во системот.

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9895 на: 24 Септември 2021, 00:46:46 am »
Ова е одлично, ако е точно... Баш ќе се јавам да прашам.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #9896 на: 24 Септември 2021, 01:35:14 am »
...али ЕВН нудат или нуделе откуп на вишокот.

ЕВН три месеци по ред ми праќа погрешни сметки.
Откако разработивме заедно дека имам преплатено уште во Јули, рекоа дека ќе изрегулираат сметки во следните месеци за да се порамнат плаќањата.

Ми стигна сметка минатиот месец со 4000 денари.
Се вратив пак да алудирам на грешката, пред 2 дена ми стигна сметка на 12000 денари.

Сами направете математика.

:)

Бонус трака:

Среде комуникација, ова е пратено.
И тоа беше малку. Траеше уште подолго време...

Се надевам никогаш нема да возиме електрични автомобили.
Најискрено. :)

Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 687
« Одговори #9897 на: 24 Септември 2021, 12:29:26 pm »
@loopz си пробал преку евн онлајн? https://evnonline.mk/
Таму имаш опција сам да си пријавиш состојба на броило.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #9898 на: 24 Септември 2021, 13:05:47 pm »
Кога напишав ново поскапување после избори мислев на ова, а не на старото од Јули:
https://faktor.mk/nov-struen-udar-za-kompaniite-snabduvachite-otkazuvaat-dogovori-cenite-na-berzi-nadminaa-100-evra-za-megavtachas

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #9899 на: 24 Септември 2021, 13:07:38 pm »
@loopz си пробал преку евн онлајн? https://evnonline.mk/
Таму имаш опција сам да си пријавиш состојба на броило.

Правев редовно тоа.
Никогаш не беше уважено.
Министерство за транс, поп и виски.