Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1735006 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Одг: Цена на горива
« Одговори #8880 на: 04 Февруари 2019, 14:10:57 pm »
Да бидеме реални: Дизелот е ПОСКАП од бензинот. Ама уште се привилегирани возачите на дизел, па ги штедат со давачки:

Претпријатијата кои произведуваат деривати од нафта можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати така што највисоките производни цени да изнесуваат и тоа:
а) Моторни бензини
ден/лит
- ЕУРОСУПЕР БС - 95 до 25,852
- ЕУРОСУПЕР БС - 98 до 27,452
б) Дизел гориво
ден/лит
- ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) до 31,374

Види која е разликата во производните цени, види колку е поскапо да се произведе дизел. А продажните цени - пониски :(  Не е дека ми влегуе у џеб, ама па не ми ни е право некој да биде привилегиран по непостоечки основ... Ако сакаш, од извештајот може да ги наставаш истите давачки ко за бензин, да видиш колку би била реалната цена на дизелот. Би те (не) забоела глава.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #8881 на: 04 Февруари 2019, 14:16:34 pm »
Првен не е субвенциониран туку е помалце оданочен. Значи државата пак си зима пари ама помалце. Огромна разлика.

Сите плаќаме исто здравствено осигурување па некој се разболува повеќе, некој помалце. Некој зима лекарства многу повеќе на товар на фондот некој не. Ама оти е за поголемо добро никој не спомнува. Исто е и со ова, цел транспорт у државава се одвива со дизел, сите камиони и комбиња се на дизел. Тоа што не е субвенциониран дизелот туку е помалце оданочен е скроз друго и е бенефит на тие што одбрале ете колата да им е грда и да им е дизел. Мора да живеат со тоа дека имаат поинфериорна кола ама тоа е, ете имале некоја предност во однос на бензинците, а не субвенција.

Се надевам ете ќе стане како што реков бензинот 100 денари, дизелот 110 и среќни ќе бидете сите што сте купиле Бензинци.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8882 на: 04 Февруари 2019, 14:21:43 pm »
Еве удрив јас математика: Доколку дизелот би ги имал истите давачки како бензин 95 октани, неговата малопродажна цена би била 68 денари (67,92 денари е пресметката). БАМ!

@Sase_91 спореддбата со здравстено не е иста. Тоа е солидарно здравствено осигурување - обрати момент на солидарно. Во горивово нема ништо солидарно.  Доколку сакаат да ѝ помогнат на индустријатата, може да ѝ вратат давачки од горивото (фирми кои би паднале во категорија за поврат, транспортни претпријатија, земјоделци итн.) и со тоа би бил сосема ок. Без збор.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #8883 на: 04 Февруари 2019, 14:24:06 pm »
Може да се вклучат Ахтунг и Ван во дискусијава, Симо и Влатко.клп се веќе тука, имаме кворум да се потепаме.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #8884 на: 04 Февруари 2019, 14:24:50 pm »
@Sase_91 најбитно е да умре козата на комшијата, не е битно мојата коза што прави и дали има да јаде и дали носи млеко. Правен е муабетот повеќепати тука, сум се напињал и јас, ама тоа е, само турбо бензин се друго треба да се стрела.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
« Одговори #8885 на: 04 Февруари 2019, 14:25:12 pm »
Само турбо бензин.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен archera

• Почетник
  • *
  • Пораки: 36
« Одговори #8886 на: 04 Февруари 2019, 14:25:26 pm »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #8887 на: 04 Февруари 2019, 14:27:29 pm »
Абре луѓе некаде давачките се поголеми во некои други држави помали. Во голем дел барем во Европа дизелот е веќе поскап од бензинот, некаде е па обратно. Незнам што толку ситење дизелот да МОРА да е поскап, демек вас некако што возите бензинци подобро ќе се осеќате?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8888 на: 04 Февруари 2019, 14:29:47 pm »
@Sase_91 најбитно е да умре козата на комшијата, не е битно мојата коза што прави и дали има да јаде и дали носи млеко. Правен е муабетот повеќепати тука, сум се напињал и јас, ама тоа е, само турбо бензин се друго треба да се стрела.

Еве додо, ја глуп сум па ме интересира, ако може да ми објасниш: зошто кога точам во 147цата, плаќам помалку давачки кон државата, отколку кога пунам во 159-ката. Не го мешам комшијата, ете каква му е срејчата со козата, таква нека му е.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #8889 на: 04 Февруари 2019, 14:30:55 pm »
Абре луѓе некаде давачките се поголеми во некои други држави помали. Во голем дел барем во Европа дизелот е веќе поскап од бензинот, некаде е па обратно. Незнам што толку ситење дизелот да МОРА да е поскап, демек вас некако што возите бензинци подобро ќе се осеќате?

Па мислам дека подобро се осеќаат, т.е. не мислам, гарантирам. Животна цел им е да докажат дека бензинот троши помалку, дека кошта помалку, дека горивото е поефтино и дека возилото е побрзо. Исто ко што пробуваат да докажат дека кашкаи е тиња и дека киа е тиња и дека само нивниот избор е добар и тоа е тоа. Како што беше обидот за дискусија пред некој ден за сувчињата што заглавиле по снеговите а искочи обратно. Аме нема везе, некои луѓе ги храни тоа.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #8890 на: 04 Февруари 2019, 14:32:33 pm »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #8891 на: 04 Февруари 2019, 14:36:45 pm »

Еве додо, ја глуп сум па ме интересира, ако може да ми објасниш: зошто кога точам во 147цата, плаќам помалку давачки кон државата, отколку кога пунам во 159-ката. Не го мешам комшијата, ете каква му е срејчата со козата, таква нека му е.
Затоа што 147цата помалку се расипува.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8892 на: 04 Февруари 2019, 14:39:43 pm »
@Dodo За сувовите може да прочиташ што сум напишал ако алудираш на мене. Зимава е 1:0 за нив. Сеуште тврдам дека кашкаи со 14цм граунд клиренс и погоелмо меѓуоскино растојание има многу слични перформанси како 147-цата со 12цм граунд клиренс и помало меѓуоскино растојание, имајќи во предвид дека двете возила се со преден погон без лсд и доколку имаат зимски гуми со споредливи карактеристики.
Ако може да ми одговориш сега на горе поставеното прашање: зошто кога точам во 147 плаќам помалку давачки на државата отколку кога точам на во 159-ката? Или обратно, може и обратно сеедно. Зошто плаќам повеќе давачки кога точам бензин?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #8893 на: 04 Февруари 2019, 14:39:56 pm »
@Simo - Carrier159  Немора да е здравстовото, ете ЈСП се подпомага со буџетот, јас у автобус на ЈСП се имам качено 5 пати додека на некој му е од помош секојдневно, на Водно крстот исто така што е направен од буџетски пари па го гледаат само одредени луѓе какои мал милион други работи што нема смисла сега да се мачам да ги мислам па да се докажуваме. Секогаш некој е подпомогнат од нешто и му е во блага корист додека на друг му е негативно.
И тоа е сосема во ред. Неможе на сите се да им биде подеднакво добро. Ама радување оти нешто на некој ќе му биде поскапо е тоа што мене ми смета и ми е глупо. Има милион други работи у државава што нечинат па дали јас ја подпомагам државава помалце од тебе по 50 ден на секој резервоар со гориво е најпоследно нешто.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT