Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1734979 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Одг: Цена на горива
« Одговори #8895 на: 04 Февруари 2019, 14:44:30 pm »
@Simo - Carrier159  Немора да е здравстовото, ете ЈСП се подпомага со буџетот, јас у автобус на ЈСП се имам качено 5 пати додека на некој му е од помош секојдневно, на Водно крстот исто така што е направен од буџетски пари па го гледаат само одредени луѓе какои мал милион други работи што нема смисла сега да се мачам да ги мислам па да се докажуваме. Секогаш некој е подпомогнат од нешто и му е во блага корист додека на друг му е негативно.
И тоа е сосема во ред. Неможе на сите се да им биде подеднакво добро. Ама радување оти нешто на некој ќе му биде поскапо е тоа што мене ми смета и ми е глупо. Има милион други работи у државава што нечинат па дали јас ја подпомагам државава помалце од тебе по 50 ден на секој резервоар со гориво е најпоследно нешто.
Како што кажав, и мене ќе ми биде поскапо, само не ми е јасно по кој терк кога точам во 159 плаќам повеќе, а кога точам во 147 плаќам помалку. Зошто државата ме форсира да возам дизел? Нека ги ослободи таксисти, превозници, дистрибутери, нека им врати данок. Све е ок, ама зошто Симо става дизел, плаќа помалку арач, а исто Симо става бензин - плаќа повеќе арач? Тоа ако може да ми го објасните. Ја две кози имам и дизел и бензин. пата-пата у километри поминувм со двете..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #8896 на: 04 Февруари 2019, 14:45:55 pm »
Нечија коза секако ќе умре, дизелот ќе биде поскап од бензинот. Него требаше пред четири недели повеќе да го намалат бензинот, малце беше.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #8897 на: 04 Февруари 2019, 14:47:02 pm »
ЧЕКАЈ, neli za da da se napravi bejzin poveke se rafinira odnosno obrabotuva naftata, odnosno dvata se proizvod od ist derivar, od nafta se prai i dizel i benzin a porafiniran dizel e ќерозин  ;D
како може да е бензино поевтин да се направи ако вклучува повеќе процеси да се створи

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8898 на: 04 Февруари 2019, 14:49:12 pm »
@NUME Не игра улога само која фракција е. Модерниве дизели бараат многу финоќа, малце честици, ич сулфур, добри својства на подмачкување... ехеее. Покрај тоа, многу повеќе зависи и колкава е побарувачката  на пазарот за креирање на цената.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #8899 на: 04 Февруари 2019, 14:51:36 pm »
Мислам дека Саше ти одговори и повеќе од убаво, Саше е добар дечко, вози дизел и никогаш над препорачаната брзина од знаците на патот. Да му веруваш на Сашко.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
« Одговори #8900 на: 04 Февруари 2019, 14:52:24 pm »
Има поголема побарувачка за дизел на пазарот а и од барел нафта можи да се произведи повеќе бензин од дизел.

In 2017, refineries in the United States produced an average of about 20 gallons of motor gasoline and about 11 gallons of ultra-low sulfur distillate fuel oil (most of which is sold as diesel fuel and in several states as heating oil) from one 42-gallon barrel of crude oil.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8901 на: 04 Февруари 2019, 14:53:00 pm »
Мислам дека Саше ти одговори и повеќе од убаво, Саше е добар дечко, вози дизел и никогаш над препорачаната брзина од знаците на патот. Да му веруваш на Сашко.
Му верувам на Сашко, знам дека неговата коза ќе преживее. Ама не добив одговор ни од него зошто мојата дизел коза е подебела од мојата бензин коза у оваа држава?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен archera

• Почетник
  • *
  • Пораки: 36
« Одговори #8902 на: 04 Февруари 2019, 14:57:14 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Плин ?

;D

;D не баш, периодов со такси/јавен превоз се возикам и не ми менува на што се вози...

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #8903 на: 04 Февруари 2019, 15:07:22 pm »
Шо е до мене не мора да го поскапат дизелот, само нека го намалат бензинот шо е можно повеќе  ;D

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #8904 на: 04 Февруари 2019, 15:16:28 pm »
Му верувам на Сашко, знам дека неговата коза ќе преживее. Ама не добив одговор ни од него зошто мојата дизел коза е подебела од мојата бензин коза у оваа држава?

Ти одговорив и тоа. Таква и била среќата и околностите. Неможе за сите се да е исто, при различни фактори (Дизел, Бензин).

Неможе во се да се бара еднаквост.

Јас за да отидам на лекар за било каква по озбилна интервенција морам да дадам 240 ден за патарини + гориво. Тој што живее во Скопје може да стаса за 15 мин со 700 ден помали трошоци. Ама затоа тој плаќа поскапа кирија, давачки и слично од мене, вака може до подругиден да си поставуваме прашања зошто е воа вака а ноа нака. Се си има плус и минус и никогаш нема се да биде еднакво. Ти примарно возиш кола на аристократско гориво кое е помалце користено и за сметка на тоа е поскапо, другата кола ти е на поефтино гориво но за сметка на тоа е трактор, јас исто возам трактор и плаќам за нијанса помало гориво. Нема крај воа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
« Одговори #8905 на: 04 Февруари 2019, 15:47:45 pm »

Конкретно ти смета што плаќаш повеќе за бензин или помалце за дизел ?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #8906 на: 04 Февруари 2019, 15:56:06 pm »

:| Многу интересно е поставено прашањето...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8907 на: 04 Февруари 2019, 16:28:36 pm »

@BraneMKD  @Dodo Ми смета што на државата ѝ оставам различно пари за ист продукт - нафтен дериват користен како погонско гориво. Пазарната цена не ја коментирам каква е - таква е, пазарот диктира. Различните давачки ги коментирам. Замисли батерии од 1.5V AA да се со 5% данок, а 1.5V AAA да се со 18% данок. Едно од тие две не е ок, кое - нека си реши државата. Дали не е ок што дизелот е помалку оданочен или бензинот што е повеќе оданочен.

Ти одговорив и тоа. Таква и била среќата и околностите. Неможе за сите се да е исто, при различни фактори (Дизел, Бензин).

Неможе во се да се бара еднаквост.

Јас за да отидам на лекар за било каква по озбилна интервенција морам да дадам 240 ден за патарини + гориво. Тој што живее во Скопје може да стаса за 15 мин со 700 ден помали трошоци. Ама затоа тој плаќа поскапа кирија, давачки и слично од мене, вака може до подругиден да си поставуваме прашања зошто е воа вака а ноа нака. Се си има плус и минус и никогаш нема се да биде еднакво. Ти примарно возиш кола на аристократско гориво кое е помалце користено и за сметка на тоа е поскапо, другата кола ти е на поефтино гориво но за сметка на тоа е трактор, јас исто возам трактор и плаќам за нијанса помало гориво. Нема крај воа.

Може, и треба да се бара еднаквост во продукти кои имаат еднаква намена. 
Повторно не соодвествува примерот со место на живеење. Дали ти леб и млеко плаќаш поефтино од мене во скопје? Дали зејтинот е поскап затоа што живеам во скопје? Дали, ти пошто живееш надвор од скопје плаќаш различна цена во апрека за лекови? Во Скопје, некои работи можеби се поскапи, но тоа не се работи кои се под директна ингеренција на државата. И ти во твоето место на живеење и јас во моето место на живеење, кога ќе отидам на матичен доктор, партиципацијата е иста. И ти кога вадиш пасош и јас кога вадам пасош, иста такса плаќаме, исти пари даваме. Јас кога плаќам регистрација истите давачки ги плаќам како и ти. Но, ако купам бензин, државата ми репа 120% од пазарната цената на дериватот, додека ако купам дизел, тогаш државата ме репнуе со само 80% Фер? Ако ви е фер - ок...

Ако ми кажете една реална причина зошто кога возам на дизел ѝ плаќам помалку на државата отколку кога возам на бензин - ќе ги повлечам своите ставови дека не е фер. Само една. Да повторам, Не сум земјоделец, превозник, теаксист, или сл. Сум Симо со една кола на бензин една на дизел.
« Последно менување: 04 Февруари 2019, 16:38:03 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
« Одговори #8908 на: 04 Февруари 2019, 16:34:30 pm »
Зошто си/сме релативно сиромаси па државата чува некој социјален мир со поевтин дизел.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #8909 на: 04 Февруари 2019, 16:36:48 pm »
... Фер? Ако ви е фер - ок...

Мене ми е фер... сега ок ти е тебе?