Автор Тема: Надоместок на трошоци за службени патувања со сопствено возило  (Прочитано 11732 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17598
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Како ти ги исплаќаат трошоците за пат ако не е тајна?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
многу едноставно, пишуваш релации со километража, правиш збирна, од цената на литро гориво пресметувам колку е 25% и износот го множам со поминатите километри.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Ја прочитав формулата за пресметка, тоа ми е јасно.
Ме интересира дали ти издаваат налог за горивото кое теоретски треба да го потрошиш, или ти точиш, возиш и трошиш, па фирмата ти исплаќа пари во кеш/на сметка во износ пресметан преку формулата.

Отсутен achtung

• Сениор
имам рута на движење по денови, ја пишувам дневната километража, на крај на месецот ги принтам деновите, на друг лист пресметките и ги давам на работа се вкупно пресметано на увид и само ми исплаќаат на трансакциона сметка. Фирмата не ја интересира колку сум потрошил за гориво или да ми бара сметки за гориво - така е и по закон, а има фирми пример ти ставаш гориво за 3000, носиш сметка и ти дава плус 25% од сумата на сметката, ама ти ја мерка колата и ти вика оваа троши блабла и ти со тие 3000 ке поминеш за мене толку и толку километри - тоа е незаконски и неисплатливо во никој случај.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Фала ти на одговорот. :)

Отсутен achtung

• Сениор
Нема проблем, само јас пак ке кажам од лично искуство на кој му се укаже шанса да врти со сопствено под законски услови нека се прекрсти што му се посрекило, за 7500 километри чисти 1500 евра никој не ти ги дава.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14381
  • Пудингот на шоферството
Со шлепер нема да ги извадиш тие пари.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен achtung

• Сениор

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
Во мојот случај битно и е на фирмата јас непречено да функционирам. Викам ми треба ваков телефон, ваков лаптоп, ваква колешка, ваква кола... секако со усул и разум.
И све ми е обезбедено. Идам еднаш у неделата во благајна, викам дај Милице 3000 за бензин, 150 денари за средство за бришачи и 300 денари за миење. На’ Милице сметки од патарина, сметки од паркинг, сметки за метлици.... НемаТ никаков проблем. Работата си врви :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Значи ти бараше Твинго да ти купат... Абе Фаланга беее...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
Имав за избор Поло, Корса и Твинго. За помалку пари твингото имаше плус темпомат, борд компјутер, контроли на волан, дупло подобро озвучување од полото и корсата и пониска потрошувачка од двете (бидејќи си имам свој буџет важно ми беше малку да троши). Бидејќи стануваше збор за три возила и Кангу, Калеников даде екстра цена...

Така да... како што реков со усул. А и Твингото не е толку лошо. In fact, прекрасно си ја врши работата.