а какво уље треба да користите на астрата 10-40 или 5-40?
5W-30.
Ok luge a po sto poznavate dali e dobro ili loso masloto. Da ne me svanite pogresno ama nekako postovite zvicat kako da zboruvate za hrana vo razlicni restoranti
Jas imam smeneto nekolku masla so ista gradacja i vi globala se e isto sto se dnesuva so motorot. Inaku sum mnogu osetliv na losi zvuci i mnogu gi primetuvam ama razlika so promena na masloto nema,
По вибрациите на моторот, по загревањето, по тресењето на првиот старт насабајле, по цената..
Зависи што мотор кај мене препорачливо е после 200 000км 10W-40 ......Инаку ај опелаши да ве прашам што антифриз ставате во моторите ?
Јас ставив OMV Coolant SF G12+.

Да, by the book.
Ама, и јас како колегата, кога би правел 30.000 километри на годишно ниво, или hell - за помалку од година, би прежалил ~2.000 плус за уште една промена на маслото, на 15.000 километри.
Зошто да не.. Многу ми се некако 30.000 за една доза масло.
Па и не се, особено ако возиш повеќе на отворено. Ликви моли има масла со интервал на менување до 40.000 на пример. Ама пак многу зависи колку е стар моторот, каде се вози, како се вози и со какво гориво се вози
Во право си.
Сепак, мислам дека нема воопшто да штети ако се смени масло порано од предвиденото, освен што е оди некој денар повеќе.